RSS
 

24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

24 Ian

Duminică, 24 ianuarie a.c., se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment crucial în istoria poporului român. Pentru înţelegerea mai bine a semnificaţiei istorice a evenimentelor, elevii din Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” au luat parte la o serie de activităţi dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, act de mare însemnătate în istoria ţării, care a deschis calea modernizării, prin dubla alegere, ca domnitor, a lui Alexandru Ioan Cuza: al Moldovei, la 5 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, la 24 ianuarie 1859.
Începând cu vizitarea expoziţiei de carte deschisă la Centrul de Documentare-Informare, sub genericul „24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române” şi a panoului cu date şi fotografii cu privire la anul 1859, postat în pavilionul învăţământ, cantemiriştii şi-au îndreptat atenţia asupra unui moment de o importanţă aparte pentru istoria noastră. De asemenea, la orele de istorie, le-a fost prezentată elevilor însemnătatea acestei zile, printr-o sinteză a evenimentelor care au dus la realizarea dezideratului de veacuri al românilor: Unirea.
Seria manifestărilor a continuat, vineri, 22 ianuarie, pe platoul instituţiei. În prezenţa liceenilor în uniformă şi a personalului colegiului, elevul caporal Constantin Mateescu a prezentat contextul istoric care a prilejuit înfăptuirea Unirii din anul 1859. De asemenea, directorul adjunct al instituţiei, prof. de istorie, dr. Aurel-Constantin Soare, a marcat importanţa marelui eveniment printr-un discurs.

“24 ianuarie este momentul pornirii luptei pentru făurirea unui organism politic al tuturor românilor.

Cuza este MODEL de construcţie statală, Cuza este Flacără a Românismului, Cuza este SIMBOL pentru Redeşteptarea Românismului.

Ziua aceasta va rămâne în istoria veşnică a acestui neam ca o clipă a descătuşării forţelor naţionale din zăgazurile ignoranţei, asupririi şi dezrădăcinării.” VIVAT! CRESCAT! FLOREAT!, ROMÂNIA!, a spus în încheierea discursului domnul prof. dr. Aurel-Constantin Soare.

În final, corul colegiului a interpretat Hora Unirii, pe versurile lui Vasile Alecsandri, în timp ce elevii, cadrele militare, profesorii şi personalul civil contractual şi-au îngemănat mâinile pentru a se prinde într-o horă a unităţii, a bucuriei şi a armoniei.

sursa:http://www.cantemircml.ro/24-ianuarie-ziua-unirii-principatelor-romane-3/

 
 

Leave a Reply