RSS
 

Archive for ianuarie, 2016

Breaza – Gala Laureaţilor- 2016

29 Ian

Într-un cadru festiv, având alături multe personalităţi din oraş, s-au decernat diplome unor brezeni care în anul 2015 s-au afirmat în domeniul lor de activitate.

Printre ei m-am numărat si eu!

Este încă o mărturie că munca pe care o desfăşuor este apreciată de comunitate, chiar dacă la nivel oraş ea se observă mai puţin faţă de Armată.

Mulţumesc organizatorilor, Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă-BREAZA și domnului primar.

Deasemenea, un gând de onoare şi recunoştinţă pentru sufletul acestei adunări, profesorul Iulian SOIU.

 

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 Ian

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată în Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir”.

“Există, de asemenea, o zi internaţională a Holocaustului. Este vorba de 27 ianuarie, data eliberării în 1945 a lagărelor de exterminare Auschwitz-Birkenau. Unele ţări au legiferat această dată ca zi naţională de comemorare a Holocaustului”, a explicat directorul adj. al instituţiei, prof. de istorie, dr. Aurel-Constantin Soare, cadrelor didactice şi elevilor, în cancelaria profesorilor, respectiv în cabinetul de istorie.

“Ca şi în cazul unui om, în cazul unei comunităţi absenţa memoriei este nocivă. A devenit un truism să se spună că cei care îşi uită greşelile sunt condamnaţi să le repete”, a afirmat domnul director.

http://www.cantemircml.ro/27-ianuarie-ziua-internationala-de-comemorare-a-victimelor-holocaustului/

 

APEL NAŢIONAL pentru înfiinţarea Muzeului Memorial Războiul Întregirii Naţionale

25 Ian


APEL NAŢIONAL
pentru înfiinţarea
Muzeului Memorial Războiul Întregirii Naţionale

Suntem în anul în care comemorăm centenarul Războiului Întregirii Naţionale!

Fiind unul dintre cele mai mari evenimente de transformare din secolul al XX-lea, acest conflict global a stabilit scena geopolitică a Neamului Românesc, a condus la eliberarea provinciilor româneşti vremelnic asuprite de marile imperii vecine şi la realizarea României Mari.

Din august 1916 si până în august 1919, Armata Română a fost subiectul numărul unu al zilei, a fost cea care a dus la îndeplinire dezideratele Neamului.

Jertfa ei sfântă pe toate câmpurile de luptă nu este astăzi la înălţimea la care trebuie să o aşeze un popor onest, cinstit şi mândru de trecutul său!

În România, nu există nici o tradiție națională de comemorare a jertfelor din Primul Război Mondial aşa cum este în Europa când la ora 11, a celei de a 11 zi de noiembrie, se sărbătoreşte Ziua Armistițiului, dată la care armele au amuțit.

Cum se poate asta?

De ce nu se știu mai multe despre Primul Război Mondial în România?

Românii nu împărtășesc o memorie modernă comună a acestui eveniment care a schimbat lumea.

Tânăra generaţie nu mai are cunoştinţele necesare pentru a aprecia efortul nemărginit al străbunilor lor pentru a întregi România.

Peste un milion de morţi, răniţi şi dispăruţi au pus bazele unui legământ al onoarei care a stat la temelia existenţei noastre în epoca contemporană.

O Românie îndoliată după război, o ţară a sacrificiului suprem pentru Neam şi Ortodoxie a păşit mândră în noua construcţie a statelor. Astăzi, nu există familie în care să nu fie un străbunic participant-mort, rănit sau dispărut, în timpul celor patru ani de conflagraţie.

Nu îi mai ştim pe aceşti eroi!

Nu mai avem numele lor de pomenire!

Nu mai le aducem fiecăruia Onorul nostru pentru că ei au dat ŢĂRII înaltul lor sacrificiu-VIAŢA lor!- şi s-au jerfit pentru Neam!

Avem nevoie de veneraţie, avem nevoie de modele de oameni de stat şi de oameni care au iubit Ţara, avem nevoie de MEMORIA NEAMULUI ROMÂNESC vie, întreagă, curată, avem nevoie de vindecare, avem nevoie de normalitate.

De aceea, avem nevoie de un Muzeu Memorial al Războiului Întregirii Nationale, care să fie înfiinţat în Bucureşti, din bani publici şi din coletă naţională.

Magnitudinea acestui memorial și baza largă de popularizare a lui pot fi suportul pe care să se bazeze ridicarea noastră spre RESPECT, spre ÎNCREDERE în forţele naţionale, în tăria celor care cred că merităm mai mult decât umilinţele prezente!

Muzeul Memorial al Războiului Întregirii Naţionale poate să creeze mirare națională și admirație pentru toţi ai noştri care cu vieţile lor au clădit un stat al tuturor românilor.

Acest muzeu este o datorie, este o posibilă lecţie a Istoriei noastre pentru a demonstra respectul oamenilor de astăzi faţă de cei care şi-au dat VIAŢA pentru idealurile noastre, pentru proiectul de ţară numit ROMÂNIA MARE.

Muzeul Memorial al Războiului Întregirii Naţionale trebuie să reprezinte dovada clară a efortului general de a susţine o cauză a tuturor pentru desăvârşirea făuririi statului naţional românesc.

Muzeul Memorial al Războiului Întregirii Naţionale trebuie să ilustreze sentimentele populare, baza largă de cunoaștere publică a participării românilor la acest conflict mondial.

Facem un apel naţional pentru a strâge cât mai multe artefacte din acea vreme, de la cele personale la cele publice, resurse esenţiale pentru a înţelege acest mare capitol al istoriei naţionale.

Războiul nu mai are o tradiție orală, deoarece veteranii săi au murit.

La Muzeul Memorial al Războiului Întregirii Naţionale să avem creată atmosfera epocii şi să expunem faptele cu sursele vremii, cu amintirile participanţilor, cu memoriile lor, folosind cărți audio, podcast-uri, documentare, arte vizuale, arte auditive – muzica, cântece din vremea razboiului, creaţii literare – versuri, conținut video online, fotografii din epocă, articole de ziar echivalentul de blogging, bază de date etc.

Această bogăţie de surse primare acum este răspândită în diverse locuri în arhivele personale ale unor familii, în colecţii private .

Este o provocare extremă a aborda conținutul necesar unui asemenea demers istoric!

Fac apel la toţi oamenii care vor să aibă respectul pentru rudele lor, pentu istoria naţională să ofere copii după aceste nestemate muzeului!

Angajamente mici pentru un impact mare!

Profesorii, preoţii de toate cultele, oamenii de cultură pot contribui la strângerea acestor documente pe care să le ofere Muzeului Memorial al Războiului Întregirii Naţionale.

Bogat cu surse primare dinamice, acesta poate fi un instrument puternic pentru predarea gândirii critice la elevi, pentru schimbarea logicii de a vedea războiul , pacea şi libertatea.

Este important să se recunoască necesitatea unui asemenea demers!

La Muzeul Memorial al Războiului Întregirii Naţionale, misiunea noastră este de a inspira gândire, dialog și modalităţi noi de învățare, de a angaja elevii să înțeleagă și să umanizeze experiența din timpul conflagraţiei, pentru a face din acţiunile din perioada Primului Război Mondial un eveniment semnificativ și relevant pentru fiecare tânăr aparţinând generațiilor prezente și viitoare.

Avem nevoie de Încredere!

Avem nevoie de Muzeul Memorial al Războiului Întregirii Naţionale!

Fiţi susţinătorul lui!

Doamne, ocroteşte-i pe români!

24 ianuarie 2016

 

24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

24 Ian

Duminică, 24 ianuarie a.c., se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment crucial în istoria poporului român. Pentru înţelegerea mai bine a semnificaţiei istorice a evenimentelor, elevii din Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” au luat parte la o serie de activităţi dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, act de mare însemnătate în istoria ţării, care a deschis calea modernizării, prin dubla alegere, ca domnitor, a lui Alexandru Ioan Cuza: al Moldovei, la 5 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, la 24 ianuarie 1859.
Începând cu vizitarea expoziţiei de carte deschisă la Centrul de Documentare-Informare, sub genericul „24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române” şi a panoului cu date şi fotografii cu privire la anul 1859, postat în pavilionul învăţământ, cantemiriştii şi-au îndreptat atenţia asupra unui moment de o importanţă aparte pentru istoria noastră. De asemenea, la orele de istorie, le-a fost prezentată elevilor însemnătatea acestei zile, printr-o sinteză a evenimentelor care au dus la realizarea dezideratului de veacuri al românilor: Unirea.
Seria manifestărilor a continuat, vineri, 22 ianuarie, pe platoul instituţiei. În prezenţa liceenilor în uniformă şi a personalului colegiului, elevul caporal Constantin Mateescu a prezentat contextul istoric care a prilejuit înfăptuirea Unirii din anul 1859. De asemenea, directorul adjunct al instituţiei, prof. de istorie, dr. Aurel-Constantin Soare, a marcat importanţa marelui eveniment printr-un discurs.

“24 ianuarie este momentul pornirii luptei pentru făurirea unui organism politic al tuturor românilor.

Cuza este MODEL de construcţie statală, Cuza este Flacără a Românismului, Cuza este SIMBOL pentru Redeşteptarea Românismului.

Ziua aceasta va rămâne în istoria veşnică a acestui neam ca o clipă a descătuşării forţelor naţionale din zăgazurile ignoranţei, asupririi şi dezrădăcinării.” VIVAT! CRESCAT! FLOREAT!, ROMÂNIA!, a spus în încheierea discursului domnul prof. dr. Aurel-Constantin Soare.

În final, corul colegiului a interpretat Hora Unirii, pe versurile lui Vasile Alecsandri, în timp ce elevii, cadrele militare, profesorii şi personalul civil contractual şi-au îngemănat mâinile pentru a se prinde într-o horă a unităţii, a bucuriei şi a armoniei.

sursa:http://www.cantemircml.ro/24-ianuarie-ziua-unirii-principatelor-romane-3/

 
 

+Elisabeta Polihroniade 1935-2016

23 Ian

Am indragit sahul si din emisiunile Domniei sale la TV.

Nascuta la 23 aprilie 1935, Elisabeta Polihroniade a castigat noua medalii olimpice ca jucatoare si a participat la zece editii ale JO, dintre care la opt a fost arbitru international.

A castigat sapte titluri de campioana a Romaniei si a participat la peste 150 de turnee internationale. In 1967 a primit Ordinul Meritul Sportiv, iar in anul 2000 a obtinut Medalia Nationala Serviciul Credincios.

In 1999 a primit Diploma de Onoare a Federatiei Internationale de Sah (FIDE), numele sau fiind inscris in “Cartea de Aur a FIDE”, inaugurata cu acest prilej.

A murit pe data de 23 ianuarie 2016.

 
 

Model pentru interpretarea faptelor la ISTORIE!

21 Ian

Un tânăr bate la ușa unui mare savant în Talmud.
> – Rabbi, vreau să studiez Talmud-ul.
> – Vorbești aramaică?
> – Nu.
> – Ebraică?
> – Nu.
> – Ai studiat vreodată Torah?
> – Nu, Rabbi, dar am absolvit Harvard în filosofie și mi-am luat doctoratul la Yale. Aș dori să-mi completez educația cu puțin Talmud.
> – Mă-ndoiesc că ești pregătit pentru Talmud. Este cea mai cuprinzătoare și adâncă dintre cărți. Dacă dorești, te voi testa în domeniul logicii iar dacă treci testul, te voi învăța Talmud-ul.
> – Bine. Sunt foarte bine pregătit în domeniul logicii.
> – Prima întrebare: doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
> – Spărgătorul cu fața murdară.
> – Greșit. Cel cu fața curată. Fii atent la logică. Spărgătorul cu fața murdară se uită la cel cu fața curată și se gândește că fața lui e curată. Cel cu fața curată se uită la cel cu fața murdară și se gândește că fața lui e murdară. Așadar, cel cu fața curată se spală.
> – Foarte isteț. O altă întrebare, te rog.
> – Doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
> – Am stablit asta. Spărgătorul cu fața curată se spală.
> – Greșit. Amândoi se spală. Fii atent la logică. Cel cu fața murdară crede că fața lui e curată. Cel cu fața curată crede că fața lui e murdară. Așadar, spărgătorul cu fața curată se spală. Când cel cu fața murdară îl vede spălându-se, își dă seama că și fața lui trebuie să fie murdară. Așadar, amândoi se spală.
> – Nu m-am gândit la asta. Te rog, încă o întrebare.
> – Doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
> – Ei bine, știm că amândoi se spală.
> – Greșit. Nici unul nu se spală. Fii atent la logică. Cel cu fața murdară crede că fața lui e curată. Cel cu fața curată crede că fața lui e murdară. Dar când cel cu fața curată nu se obosește să se spele, nici el nu se spală. Prin urmare, nici unul nu se spală. După cum vezi, nu ești pregătit pentru Talmud.
> – Rabbi, te rog, mai supune-mă unui test.
> – Doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
> – Nici unul!
> – Greșit. Poate acum vei recunoaște de ce nici Harvard nici Yale nu te pot pregăti pentru Talmud. Spune-mi, cum este posibl ca doi bărbați să coboare prin acelaș horn iar unul iese cu fața curată în timp ce celălalt are fața murdară?
> – Dar tocmai mi-ai dat patru răspunsuri contradictorii la aceeași întrebare. E imposibil!
> – Nu, fiule, acesta-i Talmud-ul.

P.S. si aceasta este intreaga dezvoltare a ideilor despre un fenomen din istorie, din societate!!!

 

pogrom-75 de ani

21 Ian

„Acum 75 de ani, în București au avut loc atrocități și fapte inumane comise, în zilele de 21-23 ianuarie 1941, de către legionari și acoliții lor. Samavolnicia persecuțiilor și actele de o violență extremă, săvârșite pe criterii etnice, s-au soldat cu decesul a peste o sută de evrei și rănirea gravă a numeroși supraviețuitori. Virulența climatului antisemit și atmosfera opresivă în care trăiau etnicii evrei din acele timpuri au culminat cu aceste scene barbare, care au dovedit în fapt incapacitatea societății de a apăra valori și principii fundamentale ale lumii moderne.
În numele statului român, aduc astăzi un pios omagiu tuturor celor care acum 75 de ani au fost victimele acelui pogrom și acțiunilor xenofobe, rasiste și antisemite din acele zile sângeroase. Fără îndoială, pogromul de la București este o pagină dezonorantă din istoria României, iar gestul firesc de aducere-aminte trebuie să ne facă în continuare conștienți că evenimente ca cel din 1941 au fost consecința intoleranței și a urii sădite de-a lungul vremii într-o societate care nu a avut anticorpii necesari pentru a se apăra.
Pentru generația tânără, faptele de atunci sunt probabil evenimente foarte îndepărtate, dar cruzimea lor este cât se poate de actuală, dacă urmărim evoluțiile din alte părți ale lumii. Gândiți-vă la acei semeni care, după ce au fost torturați, au fost atârnați în cârligele abatorului din București, unii dintre ei când încă mai respirau! Gândiți-vă la zecile de femei și bărbați împușcați în pădurea Jilava! Gândiți-vă la lăcașurile de cult, devastate și incendiate! Depinde doar de noi ca memoria acelor evenimente tragice să fie păstrată cum se cuvine și să nu trecem sub tăcere suferința victimelor. Din acest trecut sumbru trebuie să învățăm însă că statul este obligat să apere cu sfințenie demnitatea și libertatea ființei umane, iar orice manifestare sau formă incipientă de ură trebuie prevenită, condamnată și combătută.
România este o țară care a făcut în ultimul deceniu progrese foarte importante în domeniul recunoașterii și asumării Holocaustului și cred cu tărie că suntem astăzi în măsură să împărtășim și altora din experiența noastră. O bună oportunitate este preluarea de către România, în acest an, a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, o organizație în care țara noastră poate fi o voce solidă și responsabilă. Îmi doresc ca în acest mandat să putem afirma voința noastră de a combate mai intens şi mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, de xenofobie şi extremismele de orice fel.”

http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/mesajul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-transmis-cu-prilejul-comemorarii-a-75-de-ani-de-la-pogromul-legionar-antievreiesc-de-la-bucuresti-21-23-ianuarie-1941

 
 

20 ianuarie – Cinci planete se vor alinia

20 Ian

Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn vor aparea impreuna pe cerul de noapte pentru prima data dupa 2005. Cele cinci planete vor fi vizibile pe cerul de noapte incepand de saptamana aceasta – o aliniere astronomica rara, care nu s-a mai produs de peste 10 ani.
The Telegraph.

 
 

“Zinnia elegans”

19 Ian

In ultimii doi ani misiunea astronautilor de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) a fost sa cultive plante comestibile in microgravitatie. In tot acest timp, dupa cateva cicluri de crestere a plantelor, se pare ca eforturile astronautilor au dat roade, odata cu inflorirea primelor plante ce poarta denumirea stiintifica “Zinnia elegans”
cnn.com

 
 

Numai SUS este RAUL!

17 Ian

De ce rostuim viata spre cele pe care le avem ca sabloane?

De ce ne deschidem framantarile noastre spre surprinzatoare machete pre-stabilite?

De ce oferim pasiuni scoase din tablouri dogma?

De ce ascundem libertatile si patimile in cete ingeresti?

de CE…

Cred ca sus , sus de tot este Raul chiar absolut!!!

Acest lucru se poate verifica in permanenta prin meditatia noastra adanca la multiplele intrebari care nu-si afla raspuns in ceea ce avem!

Fronda mea este spre intelegerea redesteptarii si spre creionarea straniilor mistere prin raul de SUS si nu prin stralucirea incoltirii fortei de a reflecta de jos, de la OAMENI!

JOs, cat mai JOS, intre noi prezent in fiecare clipa este BINELE,…este RAIUL;

RAIUL este in elanul fiecaruia de a fi mister, este in sufletul trezirii la Viata, este in ne-mascarea trairilor, este in pierzania clipei in care esti viu, este in intunericul victorios al scoaterii din RAUL de SUS, este in pasiune si este in patima.

Este prezent in tot ce este VIU, este adancit in fiecare celula care cere IUBIRE, fericire si un dram de duh din cel al Creatorului !

Raiul nu poate sa fie decat stanca, fier, incoltire, masura la viu, si dogma la VICTORIE permanenta de visare, de ancorare in a te cunoaste si a te intelege!

Permanentele noastre nedumeriri ar fi altele daca am vedea Raiul ca fiind IN noi, inlauntrul Fiintei noastre, ca fiind jos in microcosmosul uman desavarsit de Arhitectul tuturor!