RSS
 

Rossoska-Primul cimitir militar romanesc din Rusia

26 Oct

in localitatea ruseasca Rossoska, din regiunea Volgograd (fosta Stalingrad), a fost inaugurat duminica, cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, Cimitirul de Onoare Romanesc, prima necropola de razboi construita pentru militarii romani cazuti in luptele de la Stalingrad.

In cadrul ceremoniei a fost dezvelit monumentul central si au fost depuse coroane de flori, a fost oficiata o slujba religioasa si au fost reinhumate osemintele militarilor romani inmormantati in localitatile Plodovitoe, Gromki si Izbusensk.

La manifestari au luat parte oficiali ai Ministerului Apararii Nationale, reprezentanti ai societatii civile din Romania si Federatia Rusa si o numeroasa asistenta apartinand comunitatii locale.

Ziua Armatei Romane: Iohannis sarbatoreste patriotismul, Ponta lauda masurile Guvernului

Romanii sarbatoresc duminica Ziua Armatei. Au loc evenimente inclusiv in Rusia

Realizarea Cimitirului de la Rossoska este “rodul stransei colaborari dintre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe, prin Secretariatul general – coordonator, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Directia domenii si infrastructuri, respectiv Ambasada Romaniei la Moscova”.

In cimitirul de la Rossoska au fost inhumate ramasitele pamantesti ale tuturor militarilor romani cazuti la datorie in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial intr-una dintre cele mai grele batalii ale secolului trecut, arata MApN.

Intrarea Romaniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost pecetluita prin Decretul-lege nr. 1798/1941, care mobiliza armata romana de uscat, aer si marina, incepand cu zorii zilei de 22 iunie 1941.

In Campania din Est, derulata in intervalul iunie 1941 – martie 1944, armata romana a fost incadrata in planul de operatiuni al Wehrmacht-ului, pe flancul de Sud – Ucraina-Crimeea-Marea Azov-Don-Stalingrad-Caucaz.

In noiembrie 1942, trupele romanesti detineau pozitiile cele mai vulnerabile de pe linia Donului si in Stepa Kalmika, cu o slaba posibilitate de acoperire, o sumara inzestrare tehnica si aproape fara rezerve, iar contraofensiva sovietica a condus la grele pierderi in randul acestora, astfel ca, pentru intervalul 15 noiembrie 1942-15 martie 1943, estimarile indicau 15.566 morti, 67.183 raniti si 98.692 disparuti.

“Perpetuarea memoriei eroilor cazuti pentru tara, amenajarea si protejarea locurilor de inhumare si a monumentelor dedicate acestora reprezinta o datorie sacra a statului roman, ce deriva din tributul de sange platit de armata romana pe campul de lupta.

Marcarea locurilor de inhumare a eroilor romani in Federatia Rusa s-a concretizat, pana in prezent, prin ridicarea, in diferite regiuni, a 15 monumente in memoria militarilor romani morti in prizonierat”, aminteste MApN.

http://www.ziare.com/stiri/armata/primul-cimitir-militar-romanesc-din-rusia-dedicat-soldatilor-cazuti-la-stalingrad-foto-1389672

 
No Comments

Posted in Politica

 

Leave a Reply