RSS
 

Archive for iulie, 2015

CNSM-O fi bine?

31 Iul

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede infiintarea unui organism foarte important, practic un fel de supra-guvern al Romaniei. El se va numi Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM).

Presedintele acestui comitet va fi guvernatorul BNR, iar in componenta lui vor mai intra prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii si economistul-sef ai BNR, presedintele si prim-vicepresedintele ASF si doi reprezentanti ai Guvernului, desemnati de premier.

Rolul acestui comitet va fi, dupa cum ii spune si numele, apararea stabilitatii financiare si, ceea ce mi se pare esential, recomandarile lui nu vor fi consultative, ca in cazul Consiliului Fiscal, ci de-a dreptul obligatorii pentru Guvernul Romaniei, pentru BNR si ASF. Deci CNSM ii va dicta practic guvernului ce are de facut in zona financiara.

O fi bine?

Daca personalizam, poate parea bine. Adica ideea ca Mugur Isarescu ii poate impune anumite masuri sau, dimpotriva, renuntarea la unele masuri lui Victor Ponta nu mi se pare un lucru rau. Dimpotriva. In acelasi timp insa, daca vorbim de persoane, va amintesc ca presedinte ASF a fost si Dan Radu Rusanu, saltat de procurorii DNA direct din functie. Iar numele actualului presedinte ASF, Misu Negritoiu, apare intr-un scandal in care banca al carui director era e acuzata de la Washington de incalcarea embargoului impus de SUA Iranului. Iar presedintele ASF va fi membru in supra-guvernul Romaniei.

Nu stim cine va fi guvernatorul BNR peste cativa ani, poate tot dl. Isarescu, poate altcineva, nu stim cine va fi premierul. De aceea cred ca personalizarea poate fi o capcana si trebuie evitata.

Deci, principial si indiferent de titularii din acest moment ai functiilor, este indicat sa avem un astfel de supra-guvern al Romaniei? Eu zic ca este periculos si la limita Constitutiei, daca nu chiar in afara ei.

Intr-un sistem politic corect, guvernul este subordonat, sub aspectul deciziilor politice, exclusiv Parlamentului. Mi se pare nefireasca aparitia unui element de subordonare care scapa oricarei forme de control si oricarei forme de raspundere politica.

Premierul Romaniei, echipa si programul lui primesc un vot de investitura in Parlament. Si totusi deasupra premierului apare un supra-premier, nevalidat de Parlament in aceasta pozitie, care ii poate impune premierului sa puna in practica o masura contrara programului de guvernare pentru care a primit votul de investitura. Nu mi se pare de esenta democratica.

Cine mai e in aceste conditii premierul Romaniei si cum mai este respectata norma constitutionala in materie? Avem o partajare a atributiilor sau, chiar mai rau, o ciuntire? Nu stiu cum poate fi astfel de situatie conforma Constitutiei. Ce premier este acela care executa legal, este chiar obligat sa execute decizii ale altui organism decat Parlamentul?

Intelegem ca doi membri ai guvernului urmeaza sa faca parte din CNSM. Va dau o situatie ipotetica. Cum deciziile in CNSM se vor lua cu majoritate de voturi, este posibil ca un membru al guvernului sa incline balanta in favoarea unei decizii care sa contravina vointei premierului. Deci devine un ministru mai puternic decat premierul guvernului din care face parte? Straniu.

Apoi, ce ne facem cand guvernul trebuie sa puna in practica o decizie a Parlamentului care intra in coliziune cu o recomandare obligatorie a CNSM? Sa luam Codul Fiscal. Daca el ar fi revotat in forma actuala si CNSM nu ar fi de acord (nu va fi in functie pana atunci, dar situatia ipotetica exista) ce va face guvernul? Cine are suprematia? Daca guvernul nu va respecta decizia CNSM, va incalca legea. Daca nu respecta decizia Parlamentului ar trebui demis. Complicat.

Deciziile CNSM vor putea fi atacate la CCR? Va exista un for superior care sa le poate infirma sau ele vor fi obligatorii in mod absolut, ca un fel de porunci ale divinitatii?

Una peste alta, in actul guvernarii apare un organism care nu e prevazut de Constitutie, ale carui decizii sunt obligatorii pentru guvern si in acelasi timp nu par, deocamdata, ca vor fi supuse unui control, cu atat mai putin infirmarii de catre o alta institutie a statului. Ceea ce mi se pare periculos.

http://www.ziare.com/politica/guvern/romania-va-avea-un-supra-guvern-sef-peste-guvern-1375635

 
No Comments

Posted in Politica

 

Motorul cu propulsie electromagnetica (EMD)

30 Iul

Calatoriile interplanetare ar putea fi cu un pas mai aproape dupa ce cativa cercetatori ar fi confirmat ca motorul cu propulsie electromagnetica (EMD) – ce ar putea ajunge pe luna in patru ore – chiar functioneaza, scrie The Telegraph.

Vezi la finalul articolului informatii despre romanul care a facut un experiment reusit cu un dispozitiv EM Drive, dovedind si el ca functioneaza.
EMD a fost conceput de inventatorul britanic Roger Shawyer acum 15 ani, dar a fost ridiculizat la acea vreme pentru ca este imposibil din punct de vedere stiintific.

Motorul produce propulsie folosind puterea solara pentru a genera microunde ce se misca inainte si inapoi intr-un container inchis. Teoretic motorul ar putea functiona la nesfarsit, fara sa aiba nevoie de combustibili.

Acesta, comparat cu calatoria pe baza de impuls din Star Trek, i-a pus in mare dificultate pe oamenii de stiinta pentru ca sfideaza unul din conceptele fundamentale ale fizicii – conservarea impulsului – care statueaza ca pentru ca ceva sa fie propulsat inainte, altceva trebuie sa fie impins inapoi.

Astfel, fortele din interiorul containerului ar trebui sa se anuleze reciproc.

Totusi, in ultimii ani, NASA a confirmat ca apreciaza ca motorul functioneaza, iar saptamana aceasta Martin Tajmar, profesor si conducator al sectiei de Sisteme Spatiale la Universitatea Tehnologica din Dresden, a aratat ca acesta produce propulsie.

Motorul este capabil sa produca o propulsie de cateva mii de ori mai mare decat o racheta cu propulsie pe baza de fotoni si ar putea ajunde pe Marte in 70 de zile si pe Pluto in 18 luni.

O calatorie catre Alpha Centauri, ce ar necesita zeci de mii de ani cu tehnologia de acum, ar putea fi facuta in doar 100 de ani.

“Campania noastra de teste nu poate confirma sau respinge ca EMD functioneaza, dar intentionam sa studiem in mod independent posibilele efecte secundare ale metodelor de masura folosite pana acum”, spune profesorul Tajmar.
“Totusi, am observat o propulsie apropiata de predictiile initiale dupa ce am eliminat multe surse posibile de eroare, fapt ce ar trebui sa impuna mai multe cercetari dedicate fenomenului”, a adaugat acesta.
“Daca se va dovedi functional, va revolutiona cu siguranta calatoriile spatiale”, a subliniat Tajmar.
Pe alta parte, Shawyer sustine ca este la doar cateva luni de publicarea unor noi rezultate ce vor confirma ca propulsia functioneaza.
Totusi, savantii tot nu si-au dat seama cum functioneaza.
NASA a sugerat ca ar putea avea avea legatura cu manipularea particulelor subatomice care apar si dispar in spatiu liber.

http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-20328946-noi-dovezi-motorul-racheta-imposibil-chiar-functioneaza-acesta-duce-nava-marte-70-zile-pana-alpha-centauri-100-ani.htm