RSS
 

Doi cimpanzei au fost recunoscuti ca “persoane”

22 Apr

Doi cimpanzei, Hercules si Leo, au obtinut in mod oficial statutul de “persoane” in urma unei decizii care a fost pronuntata de o instanta din statul american New York, informeaza huffingtonpost.fr. Acest fapt reprezinta o mare victorie pentru aparatorii drepturilor animalelor, potrivit Mediafax.

Hercules si Leo, doi cimpanzei folositi de Universitatea Stony Brook din Long Island intr-un studiu despre fiintele cu mers biped, beneficiaza din data de 20 aprilie 2015 de Habeas Corpus.
Habeas corpus stipuleaza, in legislatiile anglo-saxone, libertatea fundamentala de a nu fi inchis fara a fi judecat.

Din acest motiv, cele doua primate nu mai pot fi pastrate de universitatea citata, deoarece o eventuala pastrare a lor ar echivala cu o tinere in captivitate a unor persoane.

Totul a inceput in 2013, cand organizatia The Nonhuman Rights Projects (NhRP) a intentat un proces acelei universitati in numele celor doi cimpanzei si a cerut ca acestia sa fie transferati la Sanctuarul pentru salvarea cimpanzeilor din Fort Pierce, un oras din statul american Florida.

Respinsa de Curtea de Apel, aceasta actiune juridica a fost prezentata apoi in fata Curtii Supreme a statului New York, iar luni, 20 aprilie, judecatoarea Barbara Laffe a stabilit urmatoarele: desi sunt considerati in continuare ca fiind “non-umani”, Hercules si Leo sunt de acum inainte primele animale care beneficiaza de statutul de “persoana”.

Acesta este un pas urias pentru NhRP, care a anuntat pe site-ul sau ca principalul obiectiv al organizatiei consta in “modificarea legii actuale pentru ca statutul anumitor animale sa treaca de la “lucru” – statut care le retrage orice drept legal – la cel de “persoane”.

“O persoana nu este sinonim cu , ci desemneaza o entitate cu capacitati intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi”, precizeaza organizatia, citata de The Independent.

Aceasta victorie va da aripi organizatiei, care a anuntat deja ca se va folosi de verdictul din acest proces pentru a apara drepturile altor animale “inteligente”, precum delfinii, elefantii si orcile.

“Este o mare victorie pentru noi, care ne aduce mai aproape de indeplinirea telului nostru: dreptul la libertate corporala pentru cimpanzei si alte animale ale caror procese cognitive sunt complexe”, a adaugat Natalie Prosin, director LhRP, pentru revista Science.

Insa aceasta decizie este departe de a fi apreciata in unanimitate. Anumite persoane au acuzat-o pe judecatoarea americana ca nu a studiat suficient chestiunea ce vizeaza recunoasterea statutului unei persoane si ca nu a ascultat argumentele opozantilor asociatiei LhRP.

In Franta, a fost nevoie de doi ani pentru ca statutul animalelor sa fie modificat, dupa mult timp in care au fost considerate ca fiind “bunuri mobile” – adica obiecte care pot fi transportate dintr-un loc in altul. Adunarea Nationala a Frantei a anuntat, pe 28 ianuarie 2015, ca animalele sunt recunoscute ca “fiinte vii inzestrate cu sensibilitate”. Decizia legislativa a fost luata in urma unei petitii lansate de Asociatia 30 Millions d’Amis, care a declansat numeroase dezbateri in societatea civila franceza.

http://www.hotnews.ro/stiri-magazin-19985758-doi-cimpanzei-fost-recunoscuti-oficial-persoane-new-york.htm

 
 

Leave a Reply