RSS
 

Lumina-unda si particula simultan!

03 Mar

Cercetatorii de la Scoala Politehnica Federala de la Lausanne (EPFL) au facut prima fotografie in care lumina se comporta atat ca particula, cat si ca unda.

“Acest experiment demonstreaza ca, pentru prima data, putem filma mecanica cuantica – si natura sa paradoxala – direct”, a explicat intr-un comunicat Fabrizio Carbone, conducatorul echipei de cercetare care a creat tehnica de fotografiere, scrie Newsweek.

“Faptul ca am reusit sa infatisam si sa controlam fenomenul cuantic la scara nanometrica deschide calea unei noi cai catre calculul cuantic”, a subliniat acesta.

Mecanica cuantica a demonstrat ca lumina poate fi unda si particula simultan. Albert Einstein a teoretizat ca efectul “fotoelectric”, produs atunci cand o lumina ultravioleta atinge o suprafata metalica, provocand o emisie de electroni, inseamna ca lumina, despre care se credea pana atunci ca este o unda, este in acelasi timp si un val de particule.

Pana acum, niciun experiment nu a demonstrat natura duala a luminii.

Echipa a reusit sa faca fotografia istorica atunci cand a indreptat un puls de lumina laser catre o nano-sarma metalica, ceea ce a facut ca lumina sa calatoreasca in unde de-a lungul nano-sarmei.

Cercetatorii au indreptat apoi un val de electroni de-a lungul nano-sarmei. Undele de lumina de pe structura metalica sunt compuse din particule numite fotoni si, cand electronii s-au ciocnit de protoni, fie au incetinit fie au accelerat. Cu ajutorul unui microscop ultrarapid, cercetatorii au facut fotografia in care are loc schimbarea de viteza a electronilor, unde se observa lumina ca unda si particule.

“Schimbarea de viteza este ca un puls de energie care poate fi observat”, mai explica cercetatorul.

http://www.ziare.com/magazin/studii/premiera-istorica-lumina-fotografiata-ca-unda-si-particula-in-acelasi-timp-1350852

 
 

Leave a Reply