RSS
 

Richard von Weizsäcker

11 Feb

Weizsäcker a murit la 31 ianuarie, la vârsta de 94 de ani(* 15 aprilie 1920 în Stuttgart , † 31 ianuarie 2015 în Berlin ) . El a fost președinte federal între anii 1984-1994, o perioadă marcată de căderea Cortinei de Fier și de reunificarea Germaniei. Richard von Weizsäcker a contribuit major la convingerea vecinilor Germaniei reunificate cu privire la faptul că această țară reîntregită nu va mai constitui un pericol pentru Europa.
Discursul său din Bundestag din 8 mai 1985 i-a adus respectul lumii întregi și a fost cea mai importantă cuvântare a politicianului creștin-democrat. La împlinirea a 40 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, el a descris capitularea Germaniei drept “zi a eliberării” – un semnal prin care von Weizsäcker a arătat lumii că Germania nu și-a uitat trecutul.
Președintele federal Gauck a spus că von Weizsäcker a fost un mare german, care a fost puternic marcat de istoria țării sale, dar care a și lăsat propria sa amprentă în această istorie. Gauck a lăudat rolul inspirațional pe care predecesorul său l-a avut asupra politicii germane.

Richard von Weizsäcker a fost înmormântat în cimitirul Waldfriedhof din Berlin-Dahlem.

 
 

Leave a Reply