RSS
 

Archive for februarie, 2015

A infiinta un partid politic-CCR!!!

26 Feb

Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au stabilit, joi, 26 februarie 2015, ca articolul de lege care stabileste numarul minim de membri fondatori care trebuie sa fie prezenti pe lista cu semnaturile de sustinere pentru inregistrarea unui partid politic este neconstitutional.

CCR a stabilit, cu majoritate de voturi, ca dispozitiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 incalca Legea fundamentala, scrie Mediafax.

Textul de lege declarat neconstitutional de judecatorii CCR stabileste ca lista semnaturilor de sustinere pentru inregistrarea unui partid politic “trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti”.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de Petru Cristian Bulumac, Ionut Valentin Cucu, Claudiu Nicolae Marginean, in calitate de membri fondatori ai Partidului Pirat Romania.

 
No Comments

Posted in Politica

 

DOAMNA ANGELA NOUR+20.02.2015

20 Feb

A plecat dintre noi, fulgerător, una dintre cele mai iubite profesoare din Cantemir-Doamna Angela Nour.

A trudit treizeci de ani (1967-1997) la şlefuirea generaţiilor de cantemirişti, pe care i-a iniţiat şi format, cu răbdare şi înţelepciune, în tainele fizicii.

Cei care au cunoscut-o au avut şansa oferită de destin de a trăi în apropierea unui OM de excepţie, unei personalităţi de o imensă valoare morală, spirituală şi profesională. Toate aceste calităţi au înscris-o pentru totdeauna în galeria Făuritorilor de seamă ai spiritului cantemirist.

Cadrele militare, profesorii şi elevii din Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” aduc un ultim omagiu distinsei doamne profesoare.

În faţa acestei triste despărţiri, exprimăm sincere condoleanţe familiei şi un gând de mângâiere şi alinare.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Pe data de 22 februarie, de la 13.50 la 16.15 a avut loc, in Duminica Lasata secului pentru sfintele Pasti, inmormantarea.
La biserica sf.Nicolae, am tinut acest material in fata multor oameni adunati pentru cinstirea memoriei unui OM ales.

Profesor Angela NOUR – In memoriam !

O veste trista loveşte din nou învaţământul preuniversitar brezean şi pe cel militar.
Astazi, ne luăm rămas bun de la un intelectual strălucit a cărui dăruire, eleganţă şi generozitate ne-au încălzit sufletele.
La 20 februarie 2015 a trecut în veşnicie doamna profesor Angela NOUR , un spirit stapânit de nelinistea creatoare a oamenilor inzestrati intelectual si afectiv, cu har în plămădirea caracterelor autentice.

Născută la 26 septembrie 1941, în localitatea Breaza, a absolvit cursurile primare, gimnaziale si liceale in Breaza si , apoi, studiile superioare la Facultatea de matematică-mecanică, secţia matematică-fizică a Universităţii ” Babeş-Bolyai” din Cluj—Napoca, între anii 1961 si 1965.

La absolvirea facultăţii a fost repartizată la Şcoala Generală nr.1 din Cornu unde a funcţionat până la 15 septembrie 1966.

În perioada 15.IX.1966-12.X.1967 a fost profesoară la Liceul Aurel Vlaicu.

Din 12 octombrie 1967 şi până în 31 august 1997 şi-a desfăşurat activitatea la Liceul Militar Dimitrie Cantemir, timp de 30 de ani. Definitivatul l-a obţinut în anul 1968. Activitatea didactica a fost încununată cu obţinerea gradului didactic I în anul 1986.

Doamna profesor Angela NOUR a fost unul dintre marii dascali ai institutiei noastre.
Munca plina de dăruire a doamnei profesor a determinat decisiv rezultatele de exceptie obtinute de scoala de fizica din Colegiul National Militar.
Domnia Sa a contribuit la formarea si pregatirea a numeroase generatii de absolventi foarte buni. A fost unul dintre cei mai apreciati dascăli la disciplina Fizică.

Cadru didactic de vocatie, a fost un spirit ales, generos, altruist, elegant, modest. Toate împreună formau OMUL Angela NOUR.

Din bogăţia sa spirituală a împărtăşit căldură sufletească, inteligenţă şi umor, respect faţă de om şi o nestinsă curiozitate intelectuală, marcând destinele multor generaţii ale şcolii.

Dimensiunea pedagogică a fost o expresie a stării de bine pe care o dăruia permanent elevilor săi, colegilor profesori, tuturor. La catedra a fost un profesor corect, clar in exprimare, informat, receptiv la doleanţele elevilor, exigent.

Principalele valori asumate de doamna profesor în calitate de dirigintă pentru multe promotii cantemiriste au fost responsabilitatea, dăruirea, sacrificiul, dragostea si intelegerea profunda a vârstei juvenile.
Îşi proiecta orizontul asteptărilor profesionale şi sociale intr-o relatie osmotică profesor – elev.

A putut să se împartă, cu generozitate, în sufletele tuturor şi, la rându-i, i-a zidit pe fiecare în deosebit de încăpătoarea sa inimă.
Cu toţii am pierdut un suflet ales, un erudit al Cetăţii, un om devotat Şcolii.

Sunt unul dintre norocoşii care s-au bucurat de o prietenie adevărată din partea unui asemenea dascăl şi om.

Căsătorită timp de peste 50 de ani cu distinsul colonel Ioan NOUR au format un cuplu model, o pereche mereu indragostită unul de celălalt. Erau pentru noi exemplu de relaţie între soti, de prietenie şi respect maxim între parteneri. Un singur băiat au, Dragos, care a urmat cariera militară, absolvind, în anul 1986, Cantemirul. Astăzi ofiter MapN. De la el o nepoată, studentă în Anglia.

Gândul nostru pios se indreaptă spre omagierea si recunoasterea personalităţii omului de la catedră, care a marcat un moment important in istoria Colegiului National Militar, contribuind la cristalizarea prestigiului scolii de fizica din aceasta institutie.

La intrebarea lui Ionel Teodoreanu “Cine are ragazul sa-si aminteasca de făcliile ce s-au consumat luminând minti si incalzind suflete?” vom raspunde că amintirea doamnei profesor ne onoreaza pe noi toti.

Colectivul Colegiului National Militar este profund indurerat pentru trecerea la cele vesnice a doamnei profesor, eminent dascal, om de aleasă distinctie si noblete sufleteasca.

Amintirea domniei sale va rămâne vie pentru toţi cei care am cunoscut-o şi preţuit-o.

Familiei indoliate,

Intreaga noastra compasiune.
Împărtăşim marea durere a domnului colonel Ioan NOUR, a fiul, Dragos, a norei, a nepoatei, în aceste clipe când se despart de cea care a fost soţie,mamă, soacră şi bunică.
Sincere condoleante !

ADIO, iubită doamnă profesor!.

Cantemirul vă dă, prin mine, ultimul onor!

Dumnezeu să vă aşeze sufletul în Împărăţia Cerului.

Dumnezeu sa vă odihneasca in pace şi să vă dea odihnă veşnică!!

Fie-i ţărâna uşoară!

 
1 Comment

Posted in Personale

 

Reinstituirea constituţionalismului

11 Feb

”Vă rog să priviţi prezenţa mea în faţa Camerelor reunite ca pe un semn de deschidere şi respect faţă de puterea legiuitoare”, a spus Iohannis, dezavuând astfel campania de discreditare a Parlamentului, pe care o instrumentase fostul preşedite.
Problema nu a fost că Traian Băsescu n-ar fi avut dreptate în unele cazuri, ci aceea că operase un transfer abuziv de la parte la întreg. Politica sa poate fi rezumată astfel: ”Dacă mulţi membri ai Parlamentului sunt corupţi sau neaveniţi înseamnă că instituţia însăşi trebuie anihlilată”. De aici a venit ideea desfiinţării Senatului, a reducerii cu orice preţ a numărului de parlamentari şi a subordonării Legislativului faţă de Guvern. Fosta administraţie în perioada ei de plenitudine (perioada guvernului Boc) a abuzat ca nimeni alta de două procedee care anihilau rolul puterii legislative: asumarea răspunderii guvernamentale şi ordonanţa de urgenţă.
Nu e de mirare că preşedintele găsise susţinere în două straturi opuse ale societăţii: stratul popular, înclinat în virtutea unei îndelungate istorii, să-şi pună speranţele în tiraniile ”bineintenţionate” şi intelectualii, în calitatea lor de grup social distinct, care au căutat mereu o înaltă protecţie. Într-o societate cu vechi înclinaţii antiintelectualiste, intelectualul s-a văzut pe sine ca exponent al unei minorităţi agresate şi s-a transformat cu uşurinţă în partizan absolut al unei puteri proteguitoare. De fapt el a încetat să funcţioneze ca ”intelectual” în sensul gândirii critice, devenind exponentul oarecare al unui grup social. Să nu-l confundăm pe omul care exprimă opinii personale într-un limbaj intelectual, care îşi apără, legitim, interesele proprii şi pe cele ale grupului din care face parte, cu intelectulalul implicat (angajat), care abordează subiectele politice de pe poziţii de gratuitate, ignorând propriile interese. Un intelectual implicat este acela care oferă dezbaterii publice conceptele care îi lipsesc şi care îi furnizează criteriile de judecată, iar nu acela care apără persoane şi funcţii.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Distincţia este importantă, căci prea adesea s-a considerat că un intelectual care formulează opinii despre o împrejurare sau alta ar trebui să se bucure de statutul ideal al intelectualului angajat. Or, nu calitatea minţii îi dă dreptul de a ocupa poziţii de superioritate, ci altitudinea poziţiei şi generozitatea privirii. Un intelectual cu o operă oricât de preţioasă poate fi părtinitor şi îngust în judecăţile sale ca oricare altul, dar un intelectual angajat nu poate nutri, prin definiţie, decât părtinirea ideii, adică discriminarea care decurge dintr-un sistem de interpretare şi nu din simpatii sau antipatii personale.
Profitând de aceste enorme confuzii şi de suprapunerea de roluri, discursul antiparlamentar a dobândit în ultimii 10 ani forţă şi prestigiu şi el continuă şi astăzi cu alibiul ficţiunii literare şi alegoriei onirice. Numărul disproporţionat de mare de parlamentari anchetaţi şi arestaţi este indiscutabil o piedică uriaşă în calea unei reabilitări a parlamentarismului. Dar preşedintele Klaus Iohannis a reuşit până acum ceea ce părea aproape neverosimil. De la investirea sa în funcţie, Parlamentul a votat, fără excepţie, toate încuviinţările cerute de anchetatori. Fără amânări şi subterfugii. Iar în discursul de luni şi-a formulat cu claritate condiţiile: ”Parteneriatul Preşedintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituţie fundamentală a democraţiei. Dar este important ca şi acţiunile dumneavoastră, deopotrivă, să fie în acelaşi sens. Un Parlament ferm în materie de integritate, corect în raport cu cererile justiţiei, responsabil în actul de legiferare, activ în atribuţiile de control şi transparent în conduită va fi, cu siguranţă, privit altfel de cetăţeni.”

http://www.dw.de/reabilitarea-parlamentarismului/a-18247629

 

Richard von Weizsäcker

11 Feb

Weizsäcker a murit la 31 ianuarie, la vârsta de 94 de ani(* 15 aprilie 1920 în Stuttgart , † 31 ianuarie 2015 în Berlin ) . El a fost președinte federal între anii 1984-1994, o perioadă marcată de căderea Cortinei de Fier și de reunificarea Germaniei. Richard von Weizsäcker a contribuit major la convingerea vecinilor Germaniei reunificate cu privire la faptul că această țară reîntregită nu va mai constitui un pericol pentru Europa.
Discursul său din Bundestag din 8 mai 1985 i-a adus respectul lumii întregi și a fost cea mai importantă cuvântare a politicianului creștin-democrat. La împlinirea a 40 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, el a descris capitularea Germaniei drept “zi a eliberării” – un semnal prin care von Weizsäcker a arătat lumii că Germania nu și-a uitat trecutul.
Președintele federal Gauck a spus că von Weizsäcker a fost un mare german, care a fost puternic marcat de istoria țării sale, dar care a și lăsat propria sa amprentă în această istorie. Gauck a lăudat rolul inspirațional pe care predecesorul său l-a avut asupra politicii germane.

Richard von Weizsäcker a fost înmormântat în cimitirul Waldfriedhof din Berlin-Dahlem.