RSS
 

SABR 2015

14 Ian

Desfăşurat la finalul anului trecut pe un număr de 56 de bloguri reprezentând 12 categorii tematice, studiul a fost alcătuit pe baza răspunsurilor oferite de 8.804 de cititori. Deci vorbim de o statistică destul de exactă şi reprezentativă pentru comportamentul cititorilor de bloguri din România.

Câteva cifre:

67,19% din cititori cumpără produse şi servicii la recomandarea blogurilor pe care le citesc (anul trecut – 63,1%);
77,64% din cititori îşi schimbă sau îşi întâresc cel puţin o dată părerea despre un produs/serviciu/companie/orice în urma citirii unor păreri ale bloggerilor despre acestea (anul trecut – 70,6%);
75% din cititorii de bloguri au sub 40 de ani, 83,5% au studii superioare, iar 55,4% câştigă peste 2.000 lei/lună;
Cititorii aduc în discuţie în grupurile lor de prieteni subiecte despre care au citit pe bloguri;
91% din cititori accesează blogurile preferate cel puţin o dată pe săptămână.

La prima citire a acestor cifre, e natural ca orice blogger să simtă nevoia să se bată cu pumnii în piept, pe bună dreptate, că e influent şi că ceea ce scrie are impact şi că îi face pe cititori să acţioneze într-un anumit sens. Foarte bine, căci şi pe mine mă încearcă sentimentul asta. Totuşi, mai simt ceva: responsabilitate. Dacă 3/4 persoane care mă citesc chiar iau în serios ce văd pe aici, în sensul că dau crezare lucrurilor pe care le scriu, mă simt obligat ca ceea ce scriu să fie corect.

S-a format în societate o impresie greşită, zic eu, despre bloggeri, cum că datul cu părerea e obiectul lor principal de activitate. Da, poate că ne dăm cu părerea, însă eu, unul, o fac pe baza unor informaţii clare şi verificate pe care adesea eu le procur. Ţin ca în fiecare articol să aduc informaţii noi, conţinut nou. Argumentele sunt obligatorii. N-am să zic niciodată despre o persoană sau despre o organizaţie, comercială sau nu, că e tâmpită fără să ofer argumente şi, desigur, drept la replică. În plus, trebuie ştiut faptul bloggerii au proiecte şi iniţiative în diverse domenii de activitate.

Ceea ce tocmai am afirmat e cu atât mai valabil având în vedere că eu nu fac un blogging de produs, urmărind să mă plimb şi să atrag cât mai multe campanii publicitare, ci practic jurnalismul cetăţenesc, încercând să repar sau cel puţin să arăt cu degetul probleme din societate. Desigur, nu ezit să promovez sau critic produse/servicii atunci când am ceva punctual de spus, căci fără ele viaţa noastră e pustiu.

http://www.kristofer.ro/cititori-seama-scriu-bloggerii/

de acord cu cele afirmate.
multumim

 

Leave a Reply