RSS
 

Risipitor de dăruire: + Stela Maria HĂHĂIANU/BĂCILĂ (04.04.1940-09.12.2014) Un Mare om! Un Mare caracter!

09 Dec

Motto:
„Omul își poate lua cunoștințele numai de la un om. Așa, bazinul se umple cu apă, focul se aprinde cu foc, iar sufletul se modelează datorită sufletului altui om.”
R.Tagore

Un suflet astăzi şi-a găsit liniştea eternă în necuprinsul Lumii.
E greu să sintetizezi în puţine cuvinte ceea ce ar trebui să afirmi că reprezintă viaţa unui Om, unui seamăn de-al nostru ajuns la Marea Linişte dată de FIINŢA LUMINII.
Am avut onoarea de a fi unul dintre cei care au colaborat cu Domnia Sa.

Un om cu o statură mijlocie, cu un trup firav şi un suflet mare, mereu plin de bucuria de a te întâlni şi de a îţi oferi o vorbă caldă, venită din suflet, având plăcerea de a fi în comuniune cu bucuriile, frământările şi necazurile tale, dorind să te ajute.

Întruchipa spendoarea de a căuta împreună cu celălalt soluţii ale afirmării iubirii.

Credea că suntem cu toţii plămădiţi din Bine, din BINELE cel mare al Creaţiei. Nu se indoia de acest fapt.

Răul primit in scurta-i viaţă, si nu au fost puţine faptele din această parte a răscolirii aşezământului de Bine, era îndepărtat lucrând cu râvnă spre Lumină, spre rezultate bune.

La sufletul întunecat, avea convingerea că raza de soare trebuie să pătrundă şi acolo unde vremelnicia clipei a făcut-o să nu se aşeze.

Credea că performanţa de a fi Om înseamnă în primul rând a şti să te valorizezi prin cultivarea propriilor tale aptitudini.

Pentru mine, doamna Hăhăianu este omul care si-a ridicat statutul de OM la rang superior, iar profesia la rang de artă.

Trebuie să înscriu în acest necrolog şi date ale trecerii Domniei Sale prin această Lume:

S-a născut la Mediaş, raionul Mediaş, regiunea BRAŞOV, astăzi judeţul Sibiu, în data de 4 aprilie 1940.
Tatăl: Dumitru (32 de ani) şi mama: Maria (27 de ani).
Căsătorită la 7 decembrie 1961 cu profesorul Hăhăianu Victor Constantin.
A avut doi băieţi:Dan, născut 1965 şi Liviu-Mihai, 1971.
A absolvit Institutul Pedagogic Maxim Gorki, Facultatea de limba şi literatura rusă, Bucureşti, în anul 1962.
A fost angajată in Liceul Militar Dimitrie Cantemir în data de 01.09.1962.
În urma examenului de stat a fost declarată diplomat în specialitatea limba şi literatura rusă-limba şi literatura română, în februarie 1964.
Profesor definitiv în iulie 1966, gradul II în septembrie 1977 şi gradul I din 01.09.1986.
Cu data de 31.08.1998 s-a pensionat din Cantemir.
36 de ani de dăruire, de tumult şi de aplecare spre înaltul tinereţii cantemiriste.

A reuşit, de-a lungul anilor, să facă din propria carieră un model, pentru orice coleg de breaslă care-şi respectă profesia şi-o înnobilează prin exemplul personal, prin dăruire, prin respectul principiilor morale şi a valorilor reale promovate în parteneriatul educaţional, profesor-elev.

De-a lungul celor 36 de ani la catedră, eforturile depuse și întreg demersul educațional au avut ca obiectiv prioritar, cu caracter permanent, pregătirea suplimentară a elevilor pe mai multe componente:
• Pregătirea suplimentară, de specialitate a elevilor în vederea obţinerii performanţelor prin participarea directă la competiţii ştiinţifice şi educaţionale la nivel judeţean, regional, naţional și internațional.
• În calitate de diriginte, pentru multe serii de elevi ,derularea de activităţi suplimentare care au vizat planificarea și orientarea elevilor spre cariera armelor.
• Inițierea, coordonarea, implementarea, evaluarea și diseminarea de proiecte educaționale pliate pe problematica comunității școlare cantemiriste, proiecte menite să le construiască elevilor civismul, toleranța, implicarea activă și responsabilă, să le permită dezvoltarea aptitudinilor, autocunoașterea și dezvoltarea personală.

Pregătirea suplimentară a elevilor a fost încununată de succes, mărturie stând premiile şi diplomele obţinute de elevii pe care i-a coordonat. Premiile obţinute le-au maximizat încrederea în capacităţile proprii şi le-au creat un stil de muncă ştiinţific, pregătindu-i pentru etapa următoarea din traseul lor şcolar, etapa vieţii militare.
Am găsit, cu acribia istoricului, consemnate şi aceste fapte, pe care doresc a le scrie:
Premii la faza naţională a Olimpiadei de limba rusă:
Premiul I în anul şcolar 1974-1975.
Premiul I şi selecţionat în lotul României pentru a participa, la Moscova, la Olimpiada internaţională de limba rusă, în anul şcolar 1980-1981.
Premiul I în anul şcolar 1981-1982.
Două premii I si un premiu II în 1982-1983.
Sigur mai sunt şi altele multe , dar eu atât am dovezi păstrate.

În spatele fiecărui premiu obţinut se ascunde un volum de muncă ce nu poate fi descris în cuvinte. El poate fi doar probat şi dezvoltat prin diplomele obţinute, certificatele, articolele de presă, recomandările, emisiunile de televiziune etc.

Zi de zi și an de an, a depus eforturi considerabile pentru propria dezvoltare profesională, pentru a fi permanent la curent cu noutățile și abordările inovative din actul didactic și educațional, pentru a putea atinge excelența profesională.

A participat la numeroase conferinte, seminarii, simpozioane interjudețene, naționale și internaționale, s-a remarcat şi printr-o activitate publicistică – articole de specialitate, de cultură generală etc.

Lista realizărilor este departe de a se fi încheiat în acest spaţiu, dar nicio performanţă nu ar fi posibilă fără participarea activă a elevilor şi a eforturilor permanente depuse pentru a-i sprijini şi îndruma spre culmile succesului menite să le dea satisfacţia autocunoaşterii şi a încrederii de sine.

Saluta orice iniţiativă a cantemiriştilor, dând libertatea de a concepe ceea ce îşi doreau ei mai mult.

Întotdeauna a arătat elevilor calităţile pe care aceştia le au si nu defectele. I-a ajutat să înteleagă ce ştiu şi ce paşi trebuie să urmeze pentru propria dezvoltare educaţională. A încurajat, stimulat şi a dezvoltat încrederea de sine a viitorilor ofiţeri ai Armatei României.

Le arăta elevilor o cale de urmat şi le propunea variante care să-i inspire, să-i ajute să-şi găsească propriul drum în viaţă.

Dăruire, pasiune, muncă susţinută, perseverenţă ,toleranţă, diversitate, socializare, integrare, performanţe sunt calităţile care îl definesc pe profesorul Stela Maria HĂHĂIANU care te marcheaza pentru toată viaţa şi-ţi poate fi un real model, demn de urmat.

Se bucura pentru reuşitele noastre, ale colegilor de cancelarie.

A fost un profesionist care a atins excelenţa prin întreaga sa activitate.

“Excepţionalul” la doamna profesor este totala dedicaţie şi fidelitate faţă de educaţie, în care credea ca fiind singurul drum al omului spre perfecţiune.

Dumnezeu să o ierte şi să o aibă în pace !

 
 

Leave a Reply

 

 
 
 1. Mihai BalaescuNo Gravatar

  11/12/2014 at 8:55 AM

  Buna dimineata domnule profesor ! Sunt unul din absolventii promotiei 1974, anul IV H, clasa care a avut-o diriginta pe DOAMNA STELA HAHAIANU ( nu intamplator am scris cu majuscule ). Pregatindu-ma sa plec spre Breaza pentru a o conduce pe ultimul drum, am avut inspiratia sa caut pe net numele STELA HAHAIANU si astfel am gasit postarea dvs. Cred ca ati sintetizat cu mult suflet ceea ce a reprezentat in viata DOAMNA STELA HAHAIANU, ca om si ca dascal. Decenta, suavitatea, tactul sunt cateva din calitatile dumneaei care imi trec acum prin minte. Multumesc in numele colegilor mei pentru cuvintele frumoase scrise despre dansa. Dumnezeu s-o odihneasca ! Felicitari pentru frumoasa istorie a C.M.L.D.C. postata pe site-ul acestuia.

   
 2. Aurel SoareNo Gravatar

  12/12/2014 at 2:59 PM

  Buna ziua,

  multumesc.
  merita mai mult decat am putut eu scrie.
  Am admirat-o si am avut-o drept model.

   
 3. Moldoveanu CristianNo Gravatar

  22/12/2014 at 1:32 AM

  Dumnezeu s-o odihneasca pe DOAMNA DIRIGINTA din partea absolventilor promotia 1996, clasa B.