RSS
 

Noul guvern

18 Dec

CExN al PSD a votat, duminică, cu unanimitate de voturi, structura şi componenţa Guvernului Ponta 4.
Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, această funcţie urmând a fi deţinută de Gabriel Oprea.
Oamenii grupul lui Călin Popescu Tăriceanu (PLR, partidul acestuia, nu este încă înființat juridic) primesc portofoliile de la Mediu şi Energie (care include acum şi IMM).
Parlamentarii PSD au fost avertizaţi că vor fi excluşi din partid dacă lipsesc sau votează împotriva guvernului Ponta 4 la investitură.
În cele ce urmează, schimbările din guvern operate de liderii partidelor de coaliţie.
Noutăţile de structură a cabinetului și de miniștri în guvernul Ponta 4
Potrivit listei de miniştri prezentată de premierul Victor Ponta pe Facebook, guvernul va avea un singur vicepremier, Liviu Dragnea rămânând doar cu portofoliul Dezvoltării. Lista noutăților :
Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului
Graţiela Gavrilescu (PLR) va fi noul titular de la Ministerul Mediului
Andrei Gerea (PLR) va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM. Fost ministru al Economiei între octombrie 2013- februarie 2014, apropiat al lui Daniel Chiţoiu.
Mihai Tudose, deputat PSD, proaspăt preşedinte al organizaţiei Brăila, apropiatul lui Liviu Dragnea, preia Ministerul Economiei.
Sorin Câmpeanu (PC) preia portofoliul Educaţiei. Este rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, susţinător în campania electorală al candidatului PSD la Preşedinţie.
Sorin Grindeanu, deputat PSD, preia portofoliul la Comunicaţii
Ionuţ Vulpescu, deputat PSD, nominalizat la Ministerul Culturii
Adrian Anghel, senator PSD, preia Ministerul Românilor de Pretutindeni, care se va păstra şi în viitorul guvern
Liviu Pop, senator PSD, preia portofoliul pentru Dialog Social, care se păstrează şi în noul guvern. Ultima funcție deținută a fost cea de Ministru delegat pentru Dialog Social în perioada 7 mai 2012 – 21 decembrie 2012. Între 16 mai 2012 și 29 iunie 2012 a fost Ministru interimar al Educației, Cercetării și Tineretului.
(Citiţi şi “Cristea, Nicolescu, Jianu, Stanoevici- primii 4 restructuraţi ai Guvernului Ponta”)
Ceilalţi deţinători de portofolii rămân neschimbaţi:
Gabriel Oprea (Interne),
Daniel Constantin (Agricultură),
Robert Cazanciuc (Justiţie),
Mircea Duşa (Apărare),
Gabriela Szabo (Sport),
Ioan Rus (Transporturi),
Nicolae Bănicioiu (Sănătate),
Orlando Teodorovici (Fonduri Europene),
Bogdan Aurescu (Externe),
Rovana Plumb (Muncă),
Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul).
Potrivit anunţurilor precedente ale premierului Victor Ponta, structura noului guvern ar urma să fie prezentată Parlamentului luni, un vot de investitură fiind anticipat pentru data de 21 decembrie, astfel încât guvernul Ponta 4 să depună jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a evita eventuale surprize neplăcute din partea lui Traian Băsescu.
Precedentele guverne Ponta
Guvernul Ponta 1 a deținut puterea executivă între 7 mai 2012 și 21 decembrie 2012. Guvernul a fost susținut de către Uniunea Social Liberală, formată din Partidul Social Democrat și Alianța de Centru-Dreapta, formată din Partidul Național Liberal și Partidul Conservator.
Guvernul Ponta 2 a guvernat între 21 decembrie 2012 și 5 martie 2014. Guvernul a fost susținut de către Uniunea Social Liberală, formată din Alianța de Centru-Stânga (compusă din PSD și UNPR) și Alianța de Centru-Dreapta (formată din PNL și Partidul Conservator). Pe 25 februarie 2014 USL s-a rupt iar PNL a decis ieșirea de la guvernare.
Guvernul Ponta 3 a funcţionat începând cu 5 martie 2014. Guvernul este susținut de către PSD, UDMR, PC și UNPR. În 13 decembrie, UDMR a decis oficial ieşirea de la guvernare. Decizia fusese anunţată încă de la sfârşitul lui noiembrie, moment în care Victor Ponta a decis restructurarea şi cooptarea echipei Tăriceanu, care se autodenumeşte Partidul Liberal Reformator cu toate că juridic funcţionează ca Partidul Naţional al Mediului.

 
No Comments

Posted in Politica

 

Leave a Reply