RSS
 

Un an de la Euromaidan

21 Noi

Protestatarii EuroMaidan nu proveneau numai din centrul si vestul Ucrainei si cu siguranta nu erau numai vorbitori de ucraineana. Desi datele arata ca majoritatea erau din centru, unii dintre cei mai radicali protestatari veneau din estul tarii, fiind vorbitori de rusa.

Inainte de 2014, activistii ucraineni nu foloseau metode violente. Tacticile violente de protest observate in 2014 sunt o progresie de la tendintele non-violente ce isi au radacinile in anii ’60.

Protestele nu au avut loc numai la Kiev. Adevaratul aspect “revolutionar” al EuroMaidan este ca inca de la inceput protestele s-au transmis in intreaga Ucraina, inclusiv in sudul si estul tarii. Mai mult, cand protestele au devenit violente, actiunile directe, cum ar fi ocuparea cladirilor guvernamentale, au avut loc in centrul si estul tarii, fapt ce ar explica, in opinia expertului, de ce conflictul din Donbas nu s-a extins si in alte parti din estul Ucrainei.

Retelele de socializare (Facebook, Twitter, VKontakte etc.) au jucat un rol important in procesul de mobilizare, au accelerat ritmul informatiei si au ajutat la coordonarea participantilor. In acelasi timp, retelele de socializare nu au fost exclusiv o unealta a Opozitiei, intrucat au expus activistii la represiune si au facilitat raspandirea propagandei anti-proteste.

Cand protestatarii EuroMaidan au plecat de pe strazi, nu au incetat sa fie angajati in viata politica. Angajamentul lor s-a raspandit si in partile de sud si est ale tarii. Organizatiile civice si de cartier si-au continuat activitatea si au devenit institutionalizate intr-un sector al societatii civile, coordonat si tot mai puternic. Acestea ofera ajutor armatei, actioneaza ca si “caini de paza” ai Guvernului si si-au construit retele si adunari civile, permitand ucrainenilor obisnuiti sa contribuie la procesul de reforma.

Simbolurile si retorica nationalista sunt gresit intelese in afara Ucrainei, argumenteaza expertul. Ucrainenii inteleg si folosesc termenii “patriotic, nationalism (cu n mic) ” si “Nationalism (cu N mare) ” in acelasi sens. Identitatea civica ramane foarte puternica in Ucraina, iar personalitatile publice de etnie rusa, evreiasca si poloneza si-au insusit fraze precum “Glorie Ucrainei”, anterior atribuite ideologiei nationaliste.

Din graba de a identifica Sectorul de Dreapta si alte grupari de dreapta drept forta centrala din spatele etapelor finale ale EuroMaidanului, analistii nu numai ca au interpretat gresit ideologia protestatarului tipic, dar si atmosfera politica din Ucraina. Mai mult, aceste grupari de dreapta nu au reusit sa castige de partea lor multi votanti si recentele alegeri parlamentare arata ca aceste grupari au pierdut mare parte din sprijinul lor electoral.

http://www.ziare.com/international/ucraina/lectiile-euromaidanului-un-an-de-la-revolutia-ucraineana-1335697

 

Leave a Reply