RSS
 

Archive for noiembrie, 2014

V.I.S.E.!!!

30 Noi

Ma gandesc la tot tumultul ultimelor luni, la toata neincrederea in noi si in toate, la rasturnarile de situatii si la haosul creat in jurul nostru de clasa politica.

Nimic nu este asezat spre stat de drept si spre performanta individului.

De ce?

Cred ca un posibil raspuns poate fi dat de V.I.S.E.!!!

Sa ma explic:

S-a pornit in decembrie 1989 prost si aproape tulburator de scenaristic.

Nu eram pregatiti sa ne asumam visul mare de schimbare pe care il doream.

Inghesuiala de proiecte si de utopii ne-a falimentat visul democratic si ne-a dat in mana celor pregatiti de schimbare cosmetizata : cei care erau aparatul/ cei care insumau TOTUL din regimul ce se dorea distrus.

Cred ca au stiut ce fac, cred ca au croit totul prost pentru a fi inutil dupa ani si ani de a aseza organismul social intro directie numita “calea cea dreapta”.

Suntem acum unde ei au dorit si noi ca niste mioritici am mers dupa ei.

Am cutezat a visa la altceva, am mers cu pasi mici spre Vest dar incalcirea lucrurilor ne primejduieste FIINTA.

O scapare avem daca am gasi in viitor o forta politica ce trebuie sa apara pentru a urni lucrurile spre
Valori,
Incredere,
Solidaritate si
Educatie.

Adica: V.I.S.E.!!!

FARA DE ELE SUNTEM PIERDUTI, FARA DE ELE MERGEM INAINTE DAR NU GASIM CALEA, FARA DE ELE AGONIZAM IN INTUNERICUL LASAT MOSTENIRE.

Avem forta de a schimba, avem tineretul care este dornic de a fi el insusi stapan in statul lor, avem tinerete in mii de suflete, avem tarie si putere dar…

Nu este organizare, nu este subiectul care sa innoiasca lucrurile, nu este LIDERUL care sa cuteze a-si asuma aceste directii si a crea parghiile necesare, de a nu negocia cu VISE-le noastre.

Suntem in seara Sfantului Andrei si poate avem taria de a ne asuma esecul unei constructii in care poporul nu este parte, in care el este din sarac mai infometat, din frica si teroare a ramas cu frici multiple de la a nu mai avea o perspectiva pana de a nu mai fi in stare sa-si asume viitorul propriu prin forte proprii.

Cred ca multi se simt straini in tara lor, cred ca multi vor o radicalizare a deciziei in favoarea celor care muncesc cinstit si responsabil.

Ajunge cu pomeni de pomeni, ajunge cu blestemul de a fi neputincios in crearea unui viitor, in a nu putea sa-ti croiesti un viitor prin munca corecta, prin educatie aleasa, prin angajare in cariera responsabila!!!

NU avem valori , nu avem o clara despartire a ceea ce e Bine de ceea ce este Raul absolut.
Nu se doreste?

Nu avem incredere unii in altii, nu ne simtim laolalta semeni in miscare sociala si economica deschisa.
De ce?

Din ce in ce mai mult vad ca se duce solidaritatea la nivelul identitar!
Nu poti cladi un stat solid fara solidaritate reala intre semeni!!

Si toate pe fondul unei batai de joc la adresa educatiei, la adresa educatorilor care in numele unei natiuni isi asuma viitorul statului.

Umilinta si supunere, injosire si meschinarie in statutul unui educator al secolui XXI, voite toate pentru ca unii stiu clar ca un neam il distrugi cand educatia lui este la pamant!!

Cat mai putem merge pe aceasta infundatura, cat mai pot rabda semenii un asemenea statut dat fiilor lor, cat mai poate fi umilit acest neam cu o debusolare totala a scolii si cu o crestere a inculturii, a unei pseudocalitati a scolii contemporane?

Timpul acesta va fi pierzania noastra si orice continuare va fi vai si amar la nivel general.

De aici se poate ajunge la ruperi si la dezastre care nu mai pot fi tinute in zagazul fiintei noastre.

Se pot intrezari fulgere si forte centrifuge si politic si economic si nu avem solutii decat ineficiente si distrugatoare.

 

Vatican-canonizare!

24 Noi

Intre 21 si 25 noiembrie am fost la ROMA.
in ziua de 24 nov. am vizitat Vaticanul cu Bazilica Sfantului Petru si Muzeele Vaticanului.

Cand eram in bazilica am urmarit o slujba/procesiune.
Iata programul zilei de 24 nov. la Vatican.

24 – 11 – 2014
Bollettino quotidiano – Sala Stampa

Ai fedeli di rito siro-malabarese convenuti per la Canonizzazione di Kuriakose Elias Chavara della Sacra famiglia, e di Eufrasia Eluvathingal del Sacro Cuore (24 novembre 2014)

Notificazione: Santa Messa ed Esequie dell’Em.mo Card. Fiorenzo Angelini del 24 novembre 2014

Meditazione quotidiana nella Cappella della Domus Sanctae Marthae: Da dove arriva la luce? (24 novembre 2014)

http://w2.vatican.va/content/vatican/it.html

Este vorba de a doua actiune.

 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. REZULTATE FINALE

23 Noi

Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secţia de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă.

Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.

Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente a fost de 18.280.994.

 

Un an de la Euromaidan

21 Noi

Protestatarii EuroMaidan nu proveneau numai din centrul si vestul Ucrainei si cu siguranta nu erau numai vorbitori de ucraineana. Desi datele arata ca majoritatea erau din centru, unii dintre cei mai radicali protestatari veneau din estul tarii, fiind vorbitori de rusa.

Inainte de 2014, activistii ucraineni nu foloseau metode violente. Tacticile violente de protest observate in 2014 sunt o progresie de la tendintele non-violente ce isi au radacinile in anii ’60.

Protestele nu au avut loc numai la Kiev. Adevaratul aspect “revolutionar” al EuroMaidan este ca inca de la inceput protestele s-au transmis in intreaga Ucraina, inclusiv in sudul si estul tarii. Mai mult, cand protestele au devenit violente, actiunile directe, cum ar fi ocuparea cladirilor guvernamentale, au avut loc in centrul si estul tarii, fapt ce ar explica, in opinia expertului, de ce conflictul din Donbas nu s-a extins si in alte parti din estul Ucrainei.

Retelele de socializare (Facebook, Twitter, VKontakte etc.) au jucat un rol important in procesul de mobilizare, au accelerat ritmul informatiei si au ajutat la coordonarea participantilor. In acelasi timp, retelele de socializare nu au fost exclusiv o unealta a Opozitiei, intrucat au expus activistii la represiune si au facilitat raspandirea propagandei anti-proteste.

Cand protestatarii EuroMaidan au plecat de pe strazi, nu au incetat sa fie angajati in viata politica. Angajamentul lor s-a raspandit si in partile de sud si est ale tarii. Organizatiile civice si de cartier si-au continuat activitatea si au devenit institutionalizate intr-un sector al societatii civile, coordonat si tot mai puternic. Acestea ofera ajutor armatei, actioneaza ca si “caini de paza” ai Guvernului si si-au construit retele si adunari civile, permitand ucrainenilor obisnuiti sa contribuie la procesul de reforma.

Simbolurile si retorica nationalista sunt gresit intelese in afara Ucrainei, argumenteaza expertul. Ucrainenii inteleg si folosesc termenii “patriotic, nationalism (cu n mic) ” si “Nationalism (cu N mare) ” in acelasi sens. Identitatea civica ramane foarte puternica in Ucraina, iar personalitatile publice de etnie rusa, evreiasca si poloneza si-au insusit fraze precum “Glorie Ucrainei”, anterior atribuite ideologiei nationaliste.

Din graba de a identifica Sectorul de Dreapta si alte grupari de dreapta drept forta centrala din spatele etapelor finale ale EuroMaidanului, analistii nu numai ca au interpretat gresit ideologia protestatarului tipic, dar si atmosfera politica din Ucraina. Mai mult, aceste grupari de dreapta nu au reusit sa castige de partea lor multi votanti si recentele alegeri parlamentare arata ca aceste grupari au pierdut mare parte din sprijinul lor electoral.

http://www.ziare.com/international/ucraina/lectiile-euromaidanului-un-an-de-la-revolutia-ucraineana-1335697

 

O decizie istorica!

12 Noi

Curtea Constitutionala a decis astazi ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”. Judecatorii Curtii au apreciat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor, transmite Agerpres. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca argumentatia Curtii porneste de la ideea ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) anunta intr-un comunicat de presa ca astazi, 12 noiembrie 2014, “a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii invatamantului nr.84/1995 si ale Legii educatiei nationale nr.1/2011″.

“In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.9 alin.(2) teza intai din Legea invatamantului nr.84/1995 si dispozitiile art.18 alin.(2) teza intai din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale”, anunta CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie. Curtea Constitutionala a fost sesizata in acest caz de Judecatoria Buzau-Sectia civila, exceptia fiind ridicata de profesorul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta “Margareta Sterian” din Buzau, potrivit Mediafax.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ce spun articolele de lege declarate neconstitutionale de CCR

Legea invatamantului nr. 84/1995, art.9 alin.(2) teza intai: “La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.”

Legea educatiei nationale nr. 1/2011, art. 18 alin. 2 teza intai: “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.”

Ce spune Constitutia referitor la Religia in scoli

Articolul 32 – (7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.

Profesorii de religie nu mai pot fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar

Amintim ca Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat pentru HotNews.ro in urma cu un an ca inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie incalca dreptul la libertatea constiintei. “Daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar”, a explicat atunci pentru HotNews.ro Csaba Asztalos.

Potrivit acestuia, “inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie – adica de catre stat – incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult”.

Presedintele CNCD afirma la acea vreme ca “legal ar fi daca s-ar oferi dreptul oricarui parinte sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religie, adica dreptul de a alege, tocmai ce prevede si Constitutia in art. 29 alin. (6)” [Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine - art. 29 alin. (6) din Constitutie - n.red.]. Detalii aici

Problema libertatii religioase in Romania si declaratiile presedintelui CNCD au fost tratate pe larg si in Raportul pe 2013 al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18536891-curtea-constitutionala-solicitarile-care-depun-parintii-scoala-pentru-elevii-nu-mearga-orele-religie-nu-mai-sunt-obligatorii.htm