RSS
 

100 de ani -Asasinat- terorist sau erou?

28 Iun

De astazi avem o suta de ani de cand incepe povestea ….in care un print este asasinat si apoi, cu multa sfiala data de manipulare si multa forta data de dorinta de putere se asaza lucrurile spre RAZBOI!!!

De ce s-a ajuns la razboi?

din simplul motiv ca toate erau asezate pentru a se da o noua lovitura mare din punct de vedere militar pentru a imparti lumea in noi zone de influenta/putere/dominatie.

S-a profitat de actiunea unui fraier/om liber, un biet student, Gavrilo Princip, care avea si el in minte in scop: eliberarea Bosniei de sub dominatia Imperiului Austro-Ungar si crearea unui stat independent iugoslav.

Atentatul reusit a fost mobilul acestui tel in mintea sa si declansatorul marii incaierari in mintea cancelariilor marilor puteri europene si nu numai.

Acest fapt a fost declansatorul unei flacari care nici astazi nu s-a potolit a fost scanteia care a coagulat fortele cele mai mari ale urii, terorii si Raului absolut in istorie.

A fost Princip un erou sau, mai degraba, un terorist?

Si aici avem a constata ca totul este perceptie!!!

Depinde de punctul de vedere al fiecaruia.

“Gavrilo Princip si colaboratorii sai nu au avut in plan sa omoare oameni nevinovati sau sa declanseze un haos general. Actiunea lor a fost indreptata numai si numai impotriva elitei politice a Imperiului Austro-Ungar. In acest sens ei nu pot fi considerati teroristi, conform definitiei moderne a terorismului”, adauga Clark.

Scritorul sarb Vladimir Kecmanovic nu are nicio indoiala in privinta raspunsului: pentru el, gloantele din Sarajevo au fost trase in numele libertatii. Rezulta de aici ca Princip este un erou. “Cum altfel l-am putea numi pe omul care s-a jertfit in acest fel?”, intreaba Kecmanovic.

In cadrul organizatiei “Tanara Bosnie”, al carui membru era si Princip, intotdeauna s-a sustinut ca el a omorat un tiran. Istoricul Sundhausen este de alta parere. El spune ca, in niciun caz, Franz Ferdinand nu poate fi numit tiran, ba chiar dimpotriva. “Acesta era un monarh reformator”, spune Sundhausen.

In dezbaterea Deutsche Welle a intrat si dramaturgul sarb Biljana Srbljanovic, a carei piesa de teatru, “Princip”, a fost pusa de curand in scena. “Gavrilo Princip a fost, inainte de toate, un revolutionar care s-a luptat pentru eliberarea tari sale ocupate. Impuscaturile din Sarajevo sunt un act revolutionar”, spune ea.

Conform ei, Princip a fost mai curand o victima societatii secrete sarbesti “Mana Neagra”, care a folosit atentatul in scopuri nationaliste. “Princip nu a stiut ca idealurile sale au fost manipulate de aceasta organizatie”, spune dramaturgul sarb.”http://www.ziare.com/cultura/istoria-culturii-si-civilizatiei/primul-razboi-mondial-declansat-de-un-act-de-terorism-sau-de-eroism-1268918

 

Leave a Reply