RSS
 

Archive for iunie, 2014

100 de ani -Asasinat- terorist sau erou?

28 Iun

De astazi avem o suta de ani de cand incepe povestea ….in care un print este asasinat si apoi, cu multa sfiala data de manipulare si multa forta data de dorinta de putere se asaza lucrurile spre RAZBOI!!!

De ce s-a ajuns la razboi?

din simplul motiv ca toate erau asezate pentru a se da o noua lovitura mare din punct de vedere militar pentru a imparti lumea in noi zone de influenta/putere/dominatie.

S-a profitat de actiunea unui fraier/om liber, un biet student, Gavrilo Princip, care avea si el in minte in scop: eliberarea Bosniei de sub dominatia Imperiului Austro-Ungar si crearea unui stat independent iugoslav.

Atentatul reusit a fost mobilul acestui tel in mintea sa si declansatorul marii incaierari in mintea cancelariilor marilor puteri europene si nu numai.

Acest fapt a fost declansatorul unei flacari care nici astazi nu s-a potolit a fost scanteia care a coagulat fortele cele mai mari ale urii, terorii si Raului absolut in istorie.

A fost Princip un erou sau, mai degraba, un terorist?

Si aici avem a constata ca totul este perceptie!!!

Depinde de punctul de vedere al fiecaruia.

“Gavrilo Princip si colaboratorii sai nu au avut in plan sa omoare oameni nevinovati sau sa declanseze un haos general. Actiunea lor a fost indreptata numai si numai impotriva elitei politice a Imperiului Austro-Ungar. In acest sens ei nu pot fi considerati teroristi, conform definitiei moderne a terorismului”, adauga Clark.

Scritorul sarb Vladimir Kecmanovic nu are nicio indoiala in privinta raspunsului: pentru el, gloantele din Sarajevo au fost trase in numele libertatii. Rezulta de aici ca Princip este un erou. “Cum altfel l-am putea numi pe omul care s-a jertfit in acest fel?”, intreaba Kecmanovic.

In cadrul organizatiei “Tanara Bosnie”, al carui membru era si Princip, intotdeauna s-a sustinut ca el a omorat un tiran. Istoricul Sundhausen este de alta parere. El spune ca, in niciun caz, Franz Ferdinand nu poate fi numit tiran, ba chiar dimpotriva. “Acesta era un monarh reformator”, spune Sundhausen.

In dezbaterea Deutsche Welle a intrat si dramaturgul sarb Biljana Srbljanovic, a carei piesa de teatru, “Princip”, a fost pusa de curand in scena. “Gavrilo Princip a fost, inainte de toate, un revolutionar care s-a luptat pentru eliberarea tari sale ocupate. Impuscaturile din Sarajevo sunt un act revolutionar”, spune ea.

Conform ei, Princip a fost mai curand o victima societatii secrete sarbesti “Mana Neagra”, care a folosit atentatul in scopuri nationaliste. “Princip nu a stiut ca idealurile sale au fost manipulate de aceasta organizatie”, spune dramaturgul sarb.”http://www.ziare.com/cultura/istoria-culturii-si-civilizatiei/primul-razboi-mondial-declansat-de-un-act-de-terorism-sau-de-eroism-1268918

 

Doctorat-XX de ani!

24 Iun

In aceasta zi, acum douazeci de ani, in sala decanului Facultatii de Istorie-Bucuresti, imi sustineam teza de doctorat.Presedinte: distinsa doamna prof.univ.dr. Zoe PETRE si conducator stiintific: renumitul prof.univ.dr. Ioan SCURTU.
Toata gratitudinea mea pentru domnul profesor Scurtu!
Un OM de o mare tarie de caracter, plin de mandrie ca este roman si ca in aceasta zona si noi cei din Neamul Romanesc, avem ceva de spus si de afirmat raspicat si clar si nu in genunchi sau taras.

Si pe aceasta cale ii doresc tot binele din lume, multa sanatate si cat mai multe lucrari scrise despre noi, cei din aceasta parte a Europei, bine infipti in pamantul bogat si mereu scos la mezat de trecatorii mai mari ai zilei.

Este ziua in care cerurile se deschid, misterele incearca sa prinda viata si conturul tainei vietii palpaie spre implinire in Susul vesnic al clipei trecatoare!

Este ceasul in care bucuria Inceputului de viata pamanteana a Sfantului Ioan a dat putere firului de traire a crestinismului!

Este magia necuprinderii celui Vesnic si este secunda care poate infiinta Stapanul Necuprins al vesniciei fara de margini a duhului Puterii celui PreaInalt!

 

Dezastru?

06 Iun

DEZASTRU !!!!!

EL NU TREBUIE CAUTAT IN ALTA PARTE, CI IN PROPRIA NOASTRA OGRADA.
AVEM NEVOIE DE O POLITICA REALISTA ASUPRA NATALITATII CARE SA NE REVIGOREZE NEAMUL SI SA NU DISPAREM.
JOCUL ESTE DE VIATA SI DE MOARTE
CAUZE SUNT SI IN DREAPTA SI IN STANGA SI IN SUS SI IN JOS.
PROBLEMA RAMANE: CE ESTE DE FACUT ?
NUMAI CHIBZUIND BINE SI IN AVANTAJ STATUL NOSTRU PUTEM SA VEDEM UN NOU INCEPUT IN MASURI REALISTE SI …ANTRENANTE.

Numarul de nou-nascuti din 2013 a fost de sub 180.000, cel mai mic nivel de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, a atras atentia joi presedintele INS, Tudorel Andrei. El a mai spus ca din pacate aceasta este o tendinta manifestata pe un orizont extrem de larg, din pacate. “Pentru inlocuirea populatiei la acelasi nivel ar trebui sa avem 2,1 copii/femeie. Acest nivel este acum mult sub aceasta cifra, circa 1,4 in prezent”, a mai spus Andrei. Alte explicatii au fost date de Silvia Pisica, Directia generala de demografie si statistica sociala. “Majoritatea covarsitoare a celor care au plecat sunt au varsta medie de 25-45 de ani, adica varsta la care se fac copii. Pe de alta parte, sa ne amintim ca pe vremuri casatoriile se faceau la 22 de ani. Varsta la care un cuplu se gandeste sa faca copii s-a mutat spre 30 de ani. Numarul mediu de copii /cuplu e in scadere.Cand a fost baby-boomul dupa decretul dat de Ceausescu, au fost 575.000 de nou nascuti”, a spus Silvia Pisica.

Stirea se actualizeaza.

“Cifra trebuie judecata intr-un orizont mare de timp- ni e doar cifra din 2013. E o tendinta continua de scadere a ratei natalitatii, fara variatii mari de la an la an. Tendintele demografice care au fost inregistrate in perioada de tranzitie poate reprezenta o explicatie”, mai spune seful INS.

Rata natalitatii e mai mare in zona rurala decat in cea urbana. Dar si numarul deceselor este mai mare acolo

INS a facut un studiu cu privire la orizontul anilor 2050 care confirma o scadere a populatiei pe termen lung.

Citeste aici studiul Statisticii.

Se anticipeaza ca numarul populatiei Romaniei va continua sa scada pana in anul 2060 cu aproximativ 7,2 milioane persoane (in varianta cu migratie externa) sau cu aproximativ 6,9 milioane persoane (in varianta fara migratie externa).

Diferenta pe sexe se va diminua. Desi numeric vor fi in continua scadere, in 2060 femeile vor reprezenta 51,5% (varianta constanta cu migratie externa) si respectiv 52,2% (varianta constanta fara migratie externa) din populatia tarii, in crestere fata de ponderea care a fost inregistrata in 2011 (51,4%).

Pentru ambele sexe, scaderea cea mai semnificativa se va inregistra la grupele de varsta 30-44 ani.

Cu o natalitate si fertilitate scazute, dar si datorita inaintarii in varsta a generatiilor, diferite ca marime, structura pe grupe mari de varsta a populatiei va continua sa se modifice, in sensul reducerii numarului si ponderii tinerilor si al cresterii numarului si ponderii populatiei adulte si varstnice.

Populatia tanara (0-14 ani). Generatia anului 2013 este a 24-a generatie (nascuta dupa 1989) intrata in populatia tarii dupa declansarea scaderii natalitatii. Incepand cu anul 2006, generatiile scazute din punct de vedere numeric, nascute dupa 1989, au inceput sa intre in segmentul fertil al populatiei. In aceste conditii (mentinerea scazuta atat a segmentului fertil al populatiei cat si al fertilitatii, sub nivelul de inlocuire a generatiilor) populatia tanara va cunoaste o scadere semnificativa in perioada 2011-2060, de aproape 1,6 milioane persoane in varianta cu migratie si de 1,5 milioane persoane in varianta fara migratie. Corespunzator si ponderea tinerilor in totalul populatiei se va diminua de la 15,9% (2011) la 12,1%-12,5%. Numarul baietilor va continua sa fie mai mare decat al fetelor, procentul lor in totalul populatiei tinere se va mentine, la fel ca in 2011, la 51,4%.

Populatia adulta (15-64 ani). Populatia adulta cunoaste o usoara scadere numerica pana in 2060 cu aproape 5,8 milioane persoane in varianta cu migratie si cu 5,6 milioane persoane in varianta fara migratie. Aceasta se datoreaza, in principal, intrarii in grupele de varsta ale populatiei adulte, a generatiilor relativ numeroase nascute pe parcursul ultimilor ani ai politicii nataliste si apoi, intre 2010 si 2020 a generatiilor mai reduse numeric ale anilor ’90, caracterizate de o fertilitate scazuta sub pragul de 2,1 copii la o femeie.

In anul 2060, populatia adulta din Romania poate ajunge la 7,9 milioane persoane in varianta cu migratie externa si la 8,1 milioane persoane in varianta fara migratie externa.

Populatia varstnica (65 ani si peste) Populatia varstnica a crescut continuu din anul 2002, atat numeric cat si procentual, de la 14,1% in 2002, la 16,1% in 2011. In viitor procesul de imbatranire demografica va continua, insa cu intensitati diferite. Pentru populatia in varsta de 65 ani si peste este anticipata o crestere numerica continua.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17424846-seful-statisticii-atrage-atentia-numarul-nou-nascutilor-din-2013-fost-180-000-cel-mai-mic-nivel-natalitatii-dupa-cel-doilea-razboi-mondial.htm

 

RRI si SOARE!

05 Iun

Pe data de 4 iunie 2014 am avut o interventie la postul Radio Romania International in cadrul emisiunii : “Voci de acasa”.

 
 

CII-Cantemir!

04 Iun

La mulţi ani, Cantemir!

Astăzi, 4 iunie a.c., elevi, profesori şi cadre militare au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a aniversa 102 de ani de existenţă a Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, instituţie etalon a învăţământului preuniversitar românesc, care de-a lungul anilor s-a afirmat prin tradiţie, dăruire, prin unicitatea spiritului cantemirist, ce a dezvoltat şi consolidat personalităţi militare puternice.
Prestigiul autentic, dăltuit în cartea istoriei de atâtea generaţii de mănăstireni, şi-a găsit ecoul aşteptat în conştiinţa cantemiriştilor, întărind ideea că legăturile spirituale ale celor două instituţii au fost cultivate şi se dezvoltă într-un tărâm roditor, ale cărui valori consacrate sunt onoarea şi demnitatea.
Cetate de renume a învăţământului preuniversitar românesc, liceul cantemirist şi-a înscris, în cartea de onoare a promoţiilor numele a peste 13000 de absolvenţi care au întruchipat ca ofiţeri, spiritul de abnegaţie, dăruire, profesionalism şi dragoste de ţară.
În toţi vibrează mândria de a fi cantemirist, căci tradiţia înseamnă măsură a valorii, blazon inconfundabil, tradus într-o educaţie de calitate ce a făcut din “bătrânul” colegiu de la poalele dealului Gurga, un simbol al continuităţii pe drumul cunoaşterii şi al devenirii.
Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” se prezintă azi ca o instituţie militară de învăţământ de elită a armatei române, care asigură însuşirea temeinică a cunoştinţelor ştiinţifice, de cultură generală şi militară necesare elevilor pentru a putea continua studiile în celelalte forme ale învăţământului militar.
Pentru activitatea educativă şi ştiinţifică desfăşurată şi performanţele profesionale înregistrate de elevii unităţii de învăţământ reflectate în rezultatele obţinute la concursurile specifice naţionale şi internaţionale, Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” i s-a acordat, conform ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 3280/10.04.2014, titlul de Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir, începând cu anul şcolar 2014-2015.

https://ro-ro.facebook.com/cantemircml