RSS
 

RO-alegeri UE

25 Mai

n perioada 22-25 mai, in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cetatenii cu drept de vot se vor prezenta la urne pentru alegerea celor 751 de eurodeputati pentru un mandat de cinci ani.

- 22-25 mai: alegeri in cele 28 de state membre UE. Pe 22 mai in Marea Britanie si Olanda, pe 23 mai in Irlanda si Cehia, pe 24 mai in Letonia si Slovacia, iar pe 25 in celelalte tari europene. Niciun rezultat oficial nu va putea fi difuzat inainte de inchiderea ultimelor birouri de vot, la ora 21.00 GMT (24.00 ora Romaniei), in Italia, relateaza AFP.

- 751 de deputati. Numarul de deputati trimis de fiecare stat membru variaza in functie de demografie. Astfel tara cu cel mai mare numar de deputati, 96, este Germania, iar tarile cu cel mai mic numar, sase, sunt Luxemburg, Malta si Cipru. Franta alege 74 de deputati, iar Romania 32.

Alegerile au loc pe liste in toate tarile. Majoritatea au o circumscriptie unica. Exista mai multe regiuni in cinci tari, intre care Franta, Italia si Marea Britanie. Jumatate dintre ele impun un anumit prag pentru a fi ales, cum ar fi cazul, intre altele, al Frantei, Italiei sau Poloniei.

- 1979. Parlamentul European este ales pentru cinci ani prin sufragiu universal direct din 1979. In acest an, PE va fi ales pentru a opta oara. Anterior, institutia era formata din reprezentanti ai parlamentelor nationale.

- 43 la suta. Rata de participare a scazut cu fiecare scrutin. In 1979 a fost de 63 la suta, dupa care a scazut la 43 la suta 20 de ani mai tarziu. Rate record de absenteism sunt asteptate in aceast an.

- 7 grupuri. Eurodeputatii nu se reunesc pe nationalitati, chiar daca preocuparile si interesele nationale joaca un rol in cazul votului. Ei se reunesc pe afinitati politice. Parlamentul numara astfel sapte grupuri: centru-dreapta al PPE, socialisti, liberali, ecologisti, stanga radicala, conservatori (in principal britanici, polonezi si cehi), eurosceptici (in principal polonezi si britanici). Extrema dreapta aspira la crearea unui al optulea grup in jurul Frontului National francez si al Partidului Libertatii olandez.

- 4 functii. Dupa scrutin, vor fi alesi cei patru lideri principali ai institutiilor europene, incepand cu presedintele Comisiei. Pentru prima data, sefii de stat si de guvern vor trebui sa tina cont de rezultatul alegerilor. Nu exista garantii ca vor alege unul dintre liderii de grup.

Ulterior vor fi desemnati comisarii europeni, unul pentru fiecare stat, inclusiv seful diplomatiei UE. Sunt in joc, de asemenea, presedintia Parlamentului si a Consiliului european.

- un sediu, doua locuri de munca. In virtutea tratatelor, sediul Parlamentului este la Strasbourg, unde au loc 12 sesiuni plenare pe an. In fapt, deputatii nu merg decat patru zile pe luna in Franta. Restul timpului ei lucreaza in comisie la Bruxelles, unde a fost construita o cladire gigantica ce gazduieste un hemiciclu.

http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-europarlamentare-2014/europenii-chemati-la-urne-pentru-a-alege-cei-751-de-europarlamentari-1300110

 

Leave a Reply