RSS
 

Nikolai Vsevolodovici Stavroghin

05 Feb

Nikolai Vsevolodovici Stavroghin

Prototipul de ” aristocrat , care a plecat într-o democrație ” Nikolai Vsevolodovici Stavroghin a fost NA Speshnev .

Dostoievski în tinerețe a fost familiarizat cu ateismul , socialismul și comunismul care au avut o influență puternică asupra viitorului scriitor .

Fiodor Mihailovici l+a numit pe numit Stavroghin ” Mefisto al meu” .

” 8 / 20 octombrie 1870 Dostoievski a scris editorului ” Mesangerul rus ” MN Katkov : ” M-am așezat la un poem despre acea persoană , pentru că imi trebuie prea mult timp pentru ca să-l înfățișez. În opinia mea , acest lucru este tipic rusesc și … l-am luat de la inimă .

“Fiodor Mihailovici Dostoievski descrie pe Nikolai Stavroghin ca fiind un frumos demon . Un portret detaliat al eroului este dat în al doilea capitol al romanului ” Printul Harry” .

Nikolai Stavroghin s-a născut în anul 1840 . Crescut fără tată , Vsevolod Nicolaevici Stavroghin, care a părăsit familia atunci când fiul său era încă tânăr . La varsta de 8 ani el l-a angajat pe Stepan Trofimovich Verhovensky .

Din toamna anului 1855 până la decembrie 1860 a studiat la St Petersburg liceul . Începând cu 1861 – a participat la două dueluri , în care ” a ucis unul dintre adversarii săi la fața locului , și un altul l-a mutilat “.

In anul 1862 a fost pus la încercare .

În 1863 a participat la reprimarea revoltei din Polonia , pentru care a fost făcut ofițer , apoi a demisionat . In 1864 , a devenit prieten cu Peter Verkhovenskii , Lebjadkina și Kirillov , iar în iunie 1864 seduce fata vecinului Matresha .

Acest din urmă fapt Stavroghin spune într-un capitol inedit al romanului ” La Tihon , “, care a fost de a fi capitolul al nouălea și ultimul din a doua parte a romanului , și într- o ediție ulterioară – primul capitol din a treia parte .

Dar faptul de non- includere a acestui capitol în versiunea finală ( în afară de motive pur de cenzură ) , probabil un indicator de imagine constienta regândire de catre scriitor a lui Stavroghin .

AL Boehm în lucrarea sa ” Evolutia imaginii lui Stavroghin “, a scris că Dostoievski nu era dispus să admită declinul moral a lui Stavroghin .

Deci, într- unul din proiectele din capitolul ” La Tihon “, a doua zi după mărturisirea lui Stavroghin trimite un bilet pe care scria , ” tot ceea ce te-am mințit … am fost un pic din mintea mea … ” . Există , de asemenea, dezvăluierea că la scurt timp după aceea , el se căsătorește în secret cu Mary Cripple Lebjadkina .

In iunie 1865, a venit la mama lui . Apoi, el a provocat indignarea generală cand a mușcat urechea guvernatorului in public si a sărutat soția altui bărbat … Aceste episoade au explicat delirium tremens , urmate de plecarea luiStavroghin în străinătate, în Europa , in Egipr etc.care a fost începutul călătoriei sale de patru ani .

În 1867 , el a început să efectueze experimente pe efectul asupra lui Şatova Kirillov, este implicat în reorganizarea societății secrete , a scris o carte pentru el , și la sfârșitul anului următor , în 1868, a refuzat cetățenia rusă .

” Naratorul descrie sosirea în 1865 în orașul său natal a lui Stavroghin, un tânăr foarte frumos ( aproximativ 25 ani ) , în ciuda reputației sale – bine îmbrăcat , elegant și blând . ” El nu a fost foarte vorbăreț , elegant fără rafinament , surprinzător de modest și în același timp îndrăzneț și încrezător în forțele proprii .

” Descriind trăsăturile feței sale : păr negru , ochi strălucitori, ten clar și calm , delicat , fard de obraz luminos , dinți albi și buzele ” corali ” , naratorul il descrie ca fiind ” excesiv “, observând unele elemente de artificialitate in frumusețea lui.

De asemenea, ne-a prezentat forța fizică a lui Nikolai Stavroghin și de creștere peste medie .

Apariția lui in societate a avut o influență puternică din partea mamei sale : ” Toate doamnele noastre au fost nebune după noul oaspete . Acestea sunt brusc împărțite în două părți – unele îl adorau , și altele il urau ” .

Cea de a doua descriere, în anul 1869 , unde naratorul a observat modificări externe, schimbări în notele interne ” înainte chiar considerat ca frumos , dar faţa lui este într-adevăr “, ca o mască , ” așa cum și-au exprimat părerea unele dintre doamne ale societății noastre .

Cu privire la ceea ce a fost Stavroghin înainte de apariția lui în roman , cititorul poate ghici doar vag pentru lupta complexă de idei și sentimente pe care el a avut-o undeva în străinătate si unde a reuşit să otrăvească sufletele celor care mai târziu, au fost prietenii și adepții săi – Kirillov Şatova și Verkhovenskii .

” Erou de tragedie este fără îndoială Stavroghin “- acest lucru a fost remarcat prima dată de către S. Bulgakov.

În conceptul lui Bulgakov el este fiul lui nimic , și, astfel, deja un slujitor al lui Antihrist, un demon canonic personal . ”

Stavroghin are probleme de sanatate mintală. Are o oarecare deviere de idei, de gândire, o înclinaţie de a privi lucrurile aparte, neobişnuit.

El are o permanentă stare de nelinişte şi o tendinţă spre înclinaţii stranii.

Mulţi psihologi și psihiatri au analizat viziunea imaginii lui Dostoievski asupra personalităţii lui icolae Stavroghin din punct de vedere profesional-medical . Unii dintre ei au spus că acțiunile sale ciudate sunt o consecință a schizofreniei de care suferea.

Stavroghin – a fost mult timp vulcan stins.

Stavroghin crede în diavol , poate chiar canonic.

Nikolai Vsevolodovici Stavroghin are foarte mulţi duşmani.

Avea o pasiune pentru distrugere, cu adevărat creativă .

El încurajează cu entuziasm revoluționarii ” încrederea în spiritul etern de distrugere deoarece numai a distruge tot ceea ce ascunde pentru totdeauna este o amanetare a vieții și a muncii . ”

Dar triumful este trecător – pentru că el coincide cu moartea .

Stavroghin a murit în zadar și contemplă zborul vietii.

Despre Stavroghin, Dostoievski spune în mod repetat, în ” Demonii ” , menționând sufletul mecanicist al eroului său, marioneta corpului său . Și într-adevăr , orice mișcare de pace este realizată de Stavroghin ca un piston care să ducă mai departe și să ia înapoi din nou .

Romano Guardini constată că mecanicismul lui Stavroghin a simțit liniștea scheletului ..

Stavroghin este o forță motrice și de dezvoltare ideologică a romanului .

Cred că acest mister se află în pierderea completă a personalităţii lui Stavroghin.

Stavroghin este printre noi, e cu noi, este in spiritul nostru permanent si poate să apară la suprafaţa acţiunii noastre când vremurile sunt răscolitoare, când tulburarea mulţimilor ne conduce la haosul forţei brute, când întunericul psihic individual sau colectiv răzbate în primăvara socială nestingherit.

Dacă vrei să învingi lumea întreagă, învinge-te pe tine!

Cine va învinge suferinţa şi frica, acela va deveni el însuşi Dumnezeu. Iar celălalt Dumnezeu nu va mai exista.

Deci, nimeni nu poate judeca decât după el însuşi.

Poate că Stavroghin a murit în zadar și contemplă zborul vieţii.

Sau poate nu?

 

Leave a Reply