RSS
 

2014- previziuni economice!

04 Feb

Analiştii anticipează pentru 2014:

o încetinire a creşterii PIB,

economia urmând să fie susţinută de cererea externă şi de o revenire treptată a cererii interne.

Media estimărilor analiştilor indică o creştere economică de 2,3%.

După ce România a încheiat anul trecut cu cea mai mică inflaţie din 1990 încoace, pentru sfârşitul anului 2014 analiştii anticipează o creştere spre 3-4%.

Cursul va avea în acest an o evoluţie mai volatilă decât în 2013, bancherii văzând riscuri de depreciere în contextul presiunilor electorale interne şi al modificărilor de politică monetară în SUA. Pentru sfârşitul anului 2014 majoritatea prognozelor indică un curs cuprins în intervalul 4,35-4,55 lei/euro.

BNR se va opri cu reducerea dobânzii-cheie la 3,5%.

Deficitul bugetar şi deficitul de cont curent vor rămâne în limite sustenabile în 2014, în opinia celor mai mulţi analişti.

Deci ne aşteptăm ca PIB-ul real, cu excepţia agriculturii, să crească cu aproximativ 2,4% în 2014, faţă de circa 1,9% în 2013.

Anticipăm că banca centrală va reduce dobânda de politică monetară la 3,5% în februarie. Ajustarea dobânzii sub acest nivel nu ar fi o opţiune pentru banca centrală având în vedere revenirea ratei inflaţiei spre 3-3,5% până la sfârşitul anului şi creşterea preconizată a randamentelor de pe pieţele externe.

Estimarea noastră de bază privind creşterea economică este de 2,3%, sub nivelul de anul trecut, dar în condiţiile în care privatizările companiilor de stat vor continua, absorbţia fondurilor europene se va îmbunătăţi, iar anumite zone din mediul privat de afaceri vor deveni mai competitive România are şansa egalării performanţei economice din 2013, deci un avans al PIB-ului de aproximativ 3%.

Doi ani la rând cu creşteri economice de 3% ar accelera procesul de creare de noi locuri de muncă şi ar duce rata nominală de creştere a salariilor peste nivelul de 5% din prezent, care oricum nu se simte în economie.

 

Leave a Reply