RSS
 

Ioan Basarab – imagine!

04 Ian

O lucrare de exceptie realizata cu multa truda de niste istorici meritorii:Ioan Basarab, un domn român la începuturile Tarii Românesti,realizata de

Matei CAZACU
n. 1946, istoric francez de origine română. Licenţiat al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti – 1969 si

Dan loan MUREŞAN
(n. 1974), istoric francez de origine română. Licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1998).

Temeinic, erudit, istoric analizeaza începuturile vieţii noastre statale.

Întreprind această analiză pe capitole si, la sfârşit, sintetizeaza criticile şi observaţiile pe care le aduce istoriografiei noastre.

Am trait sa vad ca se poate sa dai un K.O. unuia care e bine sa-si vada de tineretile sale linistite!!

Pe Basarab îl chema din botez Ivanco/Ioan.
Basarab a rămas ortodox până la moarte.
Originea sa etnică românească.

Chipul imaginar al lui Ioan Basarab pare să se fi păstrat însă în Cronica pictată de la Viena(
Chronicon pictum Vindobo-nense), lucrare care istoriseşte, într-un text de mare forţă narativă, bătălia de la Posada (9-11 noiembrie 1330), marea sa victorie împotriva lui Carol Robert de Anjou, rege al Ungariei.

147 de miniaturi pictate cu multă măiestrie de un canonic al bisericii din Alba Regală(Székesfehérvár), pe numele său Marcus din Kált, dintre care 3 cu aceasta batalie.

Grupul românilor, reprezentat în registrul superior al miniaturilor, apare bine diferenţiat social. Distingem mai multe categorii: oameni simpli în cojoace lungi şi cu capul descoperit, care aruncă cu bolovani; oameni cu haine de blană, dar cu capul acoperit, care trag cu arcul: aceştia par să facă parte din oastea cea mare”, de condiţie socială modestă, dar care participă la bătălie, atât la muncile defensive (constructori ai „prisăcilor” care au închis trecătoarea în munţi), cât şi ca luptători.
Alţi bărbaţi în tunici drepte verzi şi cu centură, aidoma celei a solului lui Basarab, care are în mână un coif, par să provină din corpul de boieri apropiaţi lui Basarab.

Mai distingem printre români două personaje în tunică roşie, dintre care un tânăr, vizibil în prim-
plan,poartă o căciulă înaltă cu panaş. Roşul este o culoare de distincţie (regele Carol Robert este şi el îmbrăcat în roşu), care desemnează foarte probabil membri ai casei domnitoare.

Ce ştim însă despre Basarab din acelaşi text?

Aflăm că purta barbă.

Din acest grup iese pregnant în evidenţă un om cu barbă, care poartă pe cap o căciulă ţuguiată ce pare să aibă împrejur o bază îmblănită (de culoare maro).

Personajul purtând căciula ţuguiată din colţul din stânga sus nu poate fi logic altul decât Ioan Basarab.

Ceea ce era de demonstrat, nu?

 

Leave a Reply