RSS
 

Archive for iulie, 2013

Tortionarii – In sfarsit, se intampla!

30 Iul

Ma incanta , chiar daca este mult prea tarziu, ca se intampla si la noi curatarea comunitatii de RAUL ABSOLUT al fostului regim criminal.
Avem multe de facut, nu este nici un sprijin din partea celor abilitati ai statului , dar fenomenul incepe sa prinda viata si asta ma bucura nespus!

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, publică, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, lista foştilor torţionari din perioada comunistă. În acest moment, am identificat 35 de comandanţi de penitenciare care în perioada ’47-’65 au condus temniţele comuniste unde au fost încarceraţi liderii PNŢ şi PNL epuraţi de regimul comunist. Peste 100.000 de deţinuţi consideraţi de regimul comunist inamici ai statului au decedat în închisorile din România într-un singur deceniu.

Nimeni nu a fost tras la răspundere pentre aceste crime. IICCMER îi acuză oficial pe cei 35 de torţionari de omor deosebit de grav şi genocid. Gândul vă prezintă profilul complet al primului torţionar pe numele căruia a fost depusă o plângere penală pentru omor deosebit de grav.

Este pentru prima oară când cineva îl identifică pe Alexandru Vişinescu: după o perioadă lungă de căutări, reporterii Gândul au reuşit să-l găsească, să vorbească şi să-l filmeze pe unul dintre cei mai cumpliţi torţionari ai României. În perioada următoare, Gândul va prezenta, în cadrul unui proiect care se va întinde pe o lungă perioadă de timp, lista torţionarilor care trăiesc: vom arăta cine sunt, care sunt crimele comise şi cum au trăit după 1989. Vom prezenta mărturii din temniţele comuniste şi vom oferi tuturor torţionarilor ocazia să explice faptele din acea perioadă. Primul caz cu care deschidem lista este cel al temutului torţionar Alexandru Vişinescu.

LISTA TORŢIONARILOR CARE TRĂIESC: Radiografia completă a Gulagului românesc – De ce sunt anchetaţi 35 de torţionari ai regimului comunist

Alexandru Vişinescu, care acum încearcă să treacă drept un bătrânel cumsecade, care se plimbă pe străzile din centrul Bucureştilor, a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat în perioada în care lideri politici precum Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost supuşi unor tratamente inumane şi torturi. După 50 de ani de la atrocităţile regimului comunist asupra dizidenţilor, în special asupra liderilor tărănişti, gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, vă prezintă profilul comandantului închisorii politice de la Râmnicu Sărat.

Informaţiile pe scurt:

- La jumătate de secol de la acest episod negru din istoria României, comandantul Alexandru Vişinescu este oficial acuzat de moartea mai multor lideri PNŢ.

- Gândul a reuşit să obţină prima imagine cu Alexandru Vişinescu, cel care a fost acuzat public de moartea lui Ion Mihalache, să-l filmeze şi să stea de vorbă cu torţionarul comunist.

- Testimonialele seniorilor defuncţi Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu despre regimul de teroare de la Râmnicu Sărat probează acuzaţiile la adresa lui Alexandru Vişinescu

Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat locuieşte acum într-un bloc din centrul Capitalei. Are 88 de ani, dar este încă în putere şi foarte lucid. Vecinii săi spun că este un om extrem de retras, care nu vorbeşte despre trecutul său. Biografia sa este însă cunoscută de locatarii imobilului. „Vişinescu? Pe el îl căutaţi? E cel de la penitenciare”, ne spune una din colocatarele imobilului. Pe Vişinescu îl vizitează din când în când un nepot, în rest îşi petrece timpul în apartament. Seara are obiceiul să se plimbe prin Cişmigiu.

Dacă vrei să dai de Vişinescu îl găseşti foarte greu. Nu răspunde niciodată la interfon sau la sonerie. L-am întâlnit într-o dimineaţă de iulie. A ieşit din bloc extrem de precaut. Mai întâi a scos capul pe poartă, s-a uitat în stânga, apoi în dreapta, a inspectat strada şi abia pe urmă şi-a continuat drumul spre magazinul de peste drum.

L-am abordat pe stradă, explicându-i că dorim să-l intervievăm. A refuzat categoric să vorbească despre penitenciarul Râmnicu Sărat. „Numai cei care au fost şi au trăit în acea perioadă ştiu adevărul. Nu vreau niciun fel de interviu”, a spus Vişinescu după care a intrat grăbit în bloc.

Acuzat oficial de omor deosebit de grav

Relatările celor care au trăit atrocităţile de la Râmnicu Sărat sunt acum cuprinse în sesizarea penală înaintată Parchetului General de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

După 50 de ani de la desfiinţarea penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu este acuzat de omor deosebit de grav. Lui Vişinescu i se impută moartea mai multor dizidenţi politici, în special elita politică a PNŢ.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, in 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii în care a sfârşit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Alexandru Vişinescu, care acum trece drept un bătrânel jovial, a intrat în istorie cu mult înainte de episodul Râmnicu Sărat.

„Faptele lui Alexandru Vişinescu pot fi încadrate în infracţiunea de omor deosebit de grav, săvârşit prin cruzimi şi asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a şi b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vişinescu, juriştii IICCMER susţin că termenul de prescripţie al infracţiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autorităţile comuniste au împiedicat cercetarea şi trimiterea în judecată a torţionarilor precum Alexandru Vişinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere pentru infracţiunile de omor deosebit de grav.

Povestea ultimului supravieţuitor de la Râmnicu Sărat: „După 40 de zile de greva foamei, a murit. A murit acolo lângă mine”

„Condiţiile de viaţă din penitenciarul Râmnicu Sărat, aşa cum au fost descrise de către foştii deţinuţi şi cum reies din documente, au creat premisele apariţiei unor afecţiuni deosebit de grave, rezultate în câteva cazuri cu decesul deţinuţilor, probând natura abuzivă şi tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. Col. Alexandru Vişinescu, în perioada 1956-1963”, se arată în plângerea IICCMER.

Potrivit oficialilor Institutului de condiţiile din penitenciar era responsabil comandantul cum tot el răspundea şi pentru moartea deţinuţilor pe care îi avea în custodie.

În mai multe lucrări de specialitate despre temniţele comuniste se menţionează că Alexandru Vişinescu a făcut parte din plutonul de execuţie al mareşalului Ion Antonescu. Fostul şef al statului, Ion Antonescu, a fost condamnat de un tribunal al poporului pe 17 mai 1946. Pe 1 iulie, Antonescu a fost excutat de un pluton de ofiţeri. Născut în 1925 în comuna Lecuieşti din Buzău, la 21 de ani, Vişinescu a fost unul dintre cei care au tras în mareşalul Ion Antonescu. Această informaţie apare într-o carte publicată de Cicerone Ioniţoiu, deţinut politic şi autor al unor lucrări de referinţă în domeniul represiunii comuniste.

Înainte de a ajunge comandant al penitenciarului Jilava, Vişinescu a fost şef al Biroului Operativ din Jilava, structură ce avea ca atribuţii supravegherea locului de detenţie, a regimului aplicat deţinuţilor, a comportamentului acestora, dar şi atitudinea cadrelor de la Jilava. Cercetările Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) arată că, în această perioadă, Vişinescu a transmis note informative despre comandatul penitenciarului.

Portret de torţionar: un ins dur şi lipsit de omenie, avea plăcerea de a teroriza

După episodul Jilava, Vişinescu ajunge la penitenciarul de femei Mislea, cunoscut drept o inchisoare politică dură. Alice Panaiodor, deţinut politic în acest penitenciar, scrie în cartea Traversarea focului că regimul de detenţie instituit de Vişinescu la Mislea era unul de tortură.

„Dezbracăte, eram acolo toate goale în coridorul neîncălzit, în timp ce hainele erau scormonite amănunţit căutându-se mici obiecte care ar fi putut fi ascunse în tivuri sau cusături. A urmat apoi umilirea şi mai penibilă a unei vizite corporale minuţioase făcută cu îndemânarea unui chirurg fără nici un fel de jenă, chiar sub privirile celorlalte arestate”, povesteşte Alice Panaiodor.

Documentele de arhivă şi cele memorialistice consultate de specialiştii IICCMER îl portretizează pe Alexandru Vişinescu drept un ins „extrem de sever şi complet lipsit de omenie faţă de arestate”, care avea „plăcerea de a insulta şi a teroriza, prin percheziţii şi interogatorii interminabile, pe deţinutele [de la Mislea şi] cărora le adresa toate epitetele posibile”.

Cicerone Ioniţoiu susţine în documentarele sale că în perioada în care Vişinescu a fost ofiţer politic la Mislea la acel penitenciar era închisă Maria Antonescu, soţia mareşalului Antonescu.

După activitatea de la penitenciarul de femei, Vişinescu a fost avansat la penitenciarul Râmnicu Sărat. Despre această inchisoare IICCMER spune că era o adevărată maşinărie de tortură a deţinuţilor politici. Prin celulele de la Râmnicu Sărat şi-a găsit sfârşitul şi marele disident politic Ion Mihalache. Vişinescu a ajuns comandant al penitenciarului în 1956.

În cei şapte ani în care a condus penitenciarul, Vişnescu a instaurat un regim de tortură şi teroare. În sesizarea depusă la parchet, IICCMER spune că Vişinescu este vinovat de omor deosebit de grav. În 1963, penitenciarul de la Râmnicu Sărat a fost desfiinţat. În urma desfiinţării penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a rămas în cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor, unde a îndeplinit în continuare funcţii de conducere: ofiţer controlor în Serviciul inspecţii din DGPCM (1963); locţiitor comandant pentru pază şi regim la penitenciarul Ploieşti (1965-1967); comandant al Secţiei „Căscioarele” din cadrul penitenciarului Ilfov (3 iun. 1976).

„Am datoria să anunţ acest asasinat pe care l-a săvârşit comandantul Vişinescu

Mărturiile despre torturarea deţinuţilor politici de la Râmnicu Sărat au fost făcute publice de către câţiva dintre supravieţuitorii acestei închisori. Alexandru Vişinescu este acuzat de asasinarea lui Ion Mihalache. Ion-Ovidiu Borcea, lider al PNŢ şi deţinut politic la Râmnicu Sărat, l-a acuzat public pe Vişinescu de moartea lui Mihalache. Într-un interviu consemnat de Cicerone Ioniţoiu, Ion-Ovidiu Borcea spune cu subiect şi predicat că fostul comandat al penitenciarului este vinovat de moartea dizidentului Mihalache.

„Ion Mihalache a fost asasinat cu premeditare, deoarece continua să rămână un simbol al rezistenţei româneşti. În nenumărate rânduri a protestat, făcând să răsune tot celularul. Ofiţerul politic (Lupu) şi comandantul Vişinescu l-au bătut în permanenţă, i-au creat condiţii să se îmbolnăvească şi nu i-au dat îngrijire medicală. Intrau şi aruncau cu găleata cu apă pe el, în plină iarnă. Eu i-am supravegheat celula prin cele şase găuri, pe care le făcusem cu o sârmă în uşă… Dacă n-aş fi fost de faţă această mărturie n-ar exista. Acum, când sunt în lumea liberă, am datoria să anunţ acest asasinat pe care l-a săvârşit comandantul Vişinescu. Strigătele: «Fraţilor, aici este Ion Mihalache. Mă omoară!», au răsunat în tot celularul. Această crimă nu poate fi uitată”, a declarat Ion-Ovidiu Borcea în cartea-interviu publicată de Cicerone Ioniţoiu.

Ion Diaconescu despre Râmnicu Sărat: „Bătăi şi terorizări fizice”

Condiţiile inumane de la Râmnicu Sărat au fost povestite în detaliu de către Ion Diaconescu, unul dintre ultimii seniori ai PNŢ, stins din viaţă în 2011. Într-un interviu acordat lui Cosmin Budeancă, cercetător în cadrul IICCMER, Ion Diaconescu a rezumat astfel condiţiile de detenţie de la Râmnicu Sărat: „Bătăi şi terorizări fizice, care – la fel frigul şi foamea – au fost generale. Bătăile erau pe categorii, pă… şi nu permanente, să-nţelege. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăieşti ca-ntr-un mormânt. Şi mai a fost şi promiscuitatea, care… mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor şi-aşa mai departe.”

ION DIACONESCU DESPRE VIŞINESCU

„L-a dus la subsolu’ ăla şi acolo l-a bătut cu cureaua pân’ la sânge Vişinescu să spuie cu cine-a vorbit”

Regretatul lider politic a povestit pe larg torturile suportate de deţinuţii politici de la Râmnicu Sărat. Dosarul său de penitenciar consemnează că în cei şase ani petrecuţi la Râmnicu Sărat a fost trimis la carceră timp de 40 de zile. Supravieţuitorii de la Râmnicu Sărat povestesc că zilele de carceră însemnau şi înfometare forţată. Ion Diaconescu a relatat şi bătăile pe care le aplica cu brutalitate comandantul Vişinescu deţinuţilor politici.

Diaconescu a relatat că la Râmnicu Sărat deţinuţii comunicau în codul Morse tuşit. Adică tuşeau în ritmul codului Morse, dar pentru că la un moment dat a fost adus un specialist în Morse, au început să tuşească Morse în franceză.

Comandantul Vişinescu a decis să deschidă o anchetă astfel că a fost luat la interogatoriu Ovidiu Borcea, care i-a relatat lui Diaconescu că a fost bătut cu bestialitate chiar de către Vişinescu.

„L-a luat pe Ovidiu Borcea, l-a dus, povestea Ovidiu Borcea în ciocăneli din astea, că l-a dus la subsolu’ ăla şi acolo l-a bătut cu cureaua pân’ la sânge Vişinescu să spuie cu cine-a vorbit şi ce-a vorbit. El a negat totu’ şi bănuind că el a vorbit cu unu’, cu un vecin de-a lui, că cum să-şi închipuie ei că noi cu asta eram în legătură cu toată puşcăria asta, aşa, l-a… l-a mutat de acolo, ca să-i strice rostu’ şi l-a adus, culmea, lângă mine, celula din dreapta mea, a treia, care între timp era goală, că în partea ailaltă murise respectivu’”, a povestit Ion Diaconescu.

Vişinescu: „Aşa au fost timpurile”

După câţiva ani după ce a ieşit din penitenciar, Diaconescu l-a întâlnit în Bucureşti pe comandantul Vişinescu. Iniţial, Ion Diaconescu nu l-a recunoscut, iar Vişinescu a fost nevoit să îi aducă aminte. „Vai de mine, domnu’ Diaconescu, zice, eu care-am avut sub comanda mea atâţia deţinuţi nu ştiu ce şi te ştiu perfect, iar dumneata la Râmnicu Sărat 6 ani de zile ai avut un singur comandant şi nu mai mă cunoşti”, a relatat Ion Diaconescu într-un interviu.

În final, comandantul a încercat să se scuze. „Aşa au fost timpurile”, i-a spus Vişinescu fostului locatar de la Râmnicu Sărat. „Timpurile le-au făcut oamenii. Oamenii au fost aşa”, a replicat Diaconescu.

Şapte zile de carceră pentru că a bătut în perete

Una din pedepsele frecvente la care erau supuşi deţinuţii de Râmnicu Sărat era carcera, adică erau închişi un anumit de zile într-o celulă, fără mâncare. Din dosarul de penitenciar al lui Ion Diaconescu rezultă că, în februarie ’59, comandantul Vişinescu a dispus încarcerarea sa timp de şapte zile pe motiv că a ciocănit în perete. Printr-un proces verbal sumar, s-a consemnat că Diaconescu a ciocănit peretele celulei vecine, dar nu a recunosc

Corneliu Coposu: „Toţi deţinuţii, indiferent de vârstă şi starea sănătăţii, erau bătuţi metodic”

În 1954 Corneliu Coposu a fost şi el transferat la penitenciarul Râmnicu Sărat unde a fost supus unui regim sever de izolare. Seniorul Coposu a stat la Râmnicu Sărat 8 ani de zile. „Fiecare deţinut fiind singur în celulă, nu avea deloc lumină naturală… ferăstruica celulei era în permanenţă oblonită pe dinafară ca să nu se poată vedea cerul. De altfel, geamul era şi de neatins la înălţimea la care era situat… În afară de 8 ore destinate somnului, în timpul zilei trebuia să stai în picioare, sau pe tinetă. Nu aveai dreptul să te aşezi pe pat, nu aveai cu cine să vorbeşti… Râmnicu Sărat era nu numai cea mai dură puşcărie, dar şi un fel de închisoare experimentală, liceu de aplicaţie pentru viitoarele cadre… pentru menţinerea ordinii aplicau ca metodă de disciplină bătaia. Intrau în celulă cinci-şase gardieni, gealaţi înalţi cu bastoane şi băteau toţi deţinuţii pe rând, fără nici o justificare, până cădeau jos. Toţi deţinuţii, indiferent de vârstă şi starea sănătăţii, erau bătuţi metodic. Regimul acesta nu l-a ocolit nici pe Mihalache la 82 de ani; nu fusese scutit de bătaie nici Pogoneanu, fost director în Ministerul de Externe care, paralizat pe jumătate, nu putea sta în picioare, era bătut în pat, culcat”, a rememorat Corneliu Coposu atrocităţile de la Râmnicu Sărat.

Potrivit documentării realizate de IICCMER penitenciarul de la Râmnicu Sărat a fost atestat în 1901 şi a funcţionat ca penitenciar de drept comun pentru o perioadă, ulterior devenind un spaţiu de detenţie cunoscut în vremea lui Carol al II-lea, pentru că aici au fost închişi mai mulţi membri ai Mişcării Legionare în perioada interbelică.

În urma valului de arestări din 1948, penitenciarul Râmnicu Sărat a fost identificat ca propice pentru a asigura condiţiile necesare de izolare pentru noii deţinuţi politici, dar între 1947 şi 1963 au fost închişi aici şi deţinuţi de drept comun, fără însă a exista vreo comunicare între cele două categorii

Din 1949 au început să fie arestaţi şi încadraţi în categoria „organizaţiilor subversive” locuitorii din zonă care se opuneau colectivizării, fiind consideraţi opozanţi ai regimului comunist. Până în 1952, penitenciarul a funcţionat şi ca punct de tranzit pentru deţinuţii încarceraţi pe perioade scurte de timp, care urmau să fie transferaţi la alte închisori pentru executarea pedepsei. În anul 1952 au fost aduşi aici şi o parte din „reeducatorii” implicaţi în „experimentul Piteşti”, pentru a fi anchetaţi.

Până în anul 1955, cei mai mulţi deţinuţi politici erau legionari. După acest an au fost aduşi supravieţuitorii „lotului Maniu”: Ion Mihalache, Ilie Lazăr şi Victor Rădulescu – Pogoneanu. În iunie 1957 au fost transferaţi aici deţinuţi (lideri ai PNL, PNŢ, foşti demnitari din guvernarea Antonescu sau criminali de război) de la penitenciarul Aiud, implicaţi într-o grevă colectivă declanşată împotriva condiţiilor inumane de detenţie.

http://www.gandul.info/reportaj/lista-tortionarilor-care-traiesc-acest-batranel-cumsecade-este-alexandru-visinescu-unul-dintre-cei-mai-cumpliti-calai-ai-romaniei-11173039?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BBula&utm_campaign=Bula%2BGandul

 

Baile Olanesti…intre Ferma animalelor si Ferma Conacul!

27 Iul

In aceasta statiune vin de acum 25 de ani de nevoie si mai putin de placere.

La inceput numai pentru apele ei minunate si in ultimul timp si pentru tratament fizioterapeutic.

Cred ca numai intrun singur an am venit cu un bilet prin sindicat.
Erau aici, si ma bucuram, oameni de toate categoriile sociale, femei de la camp sau sapa , barbatii din satele tarii veniti pentru vindecare sau ameliorare a durerilor acumulate in vreme.

Erau toate categoriile sociale, stari si stari, care isi permiteau sa se trateze si sa ia apele !
Acum, acest lucru este aproape imposibi,l cand pentru 10-14 zile numai pentru ape trebuie sa dai, cui?, 300 de lei !!
Ne-am dus de la ferma animalelor la ferma Conacul, am facut margaritar din ceea ce este un bun comun, al nostru, al Romaniei si nu al unora care capata miliarde din bogatiile solului si subsolului tarii!
In doua randuri am fost pentru 10 zile la Karlovy Vary, in Republica Ceha.
O statiune selecta, imperiala, in care rusii investitori sunt sefii zonei , dar totul este o bijuterie – de istorie, traditie si bun gust!

Apele sunt la liber si excelent amenajate!

I-as invita pe membrii consiliului local si pe primar sa merga la Karlovy Vary si sa vada, sa invete sa aiba ochii de vazut si urechi de auzit si sa mai aduca in tara experienta acestei folositoare vizite!
E o zona de rafinament si de mare istorie si e pacat sa nu faci un efort pentru a invata !
Oricum aceste efort este mult mai mic decat cheltuiala pe Marea Sarbatoare- Zilele Bailor Olanesti, in perioada 19-21 iulie a.c.!

Olanestiul…O asezare frumoasa, cu multe date de Dumnezeu pentru Binele oamenilor acestor locuri!
O comunitate mica, modesta ca stare acum un sfert de veac si acum plina de vile, pensiuni, hoteluri, case de vacanta care mai de care mai frumoase si mai pline de viata. Toate incanta orice ochi omenesc si creeaza o stare de comfort, de liniste si de speranta ca te poti tamadui de relele pe care le-ai capatat de-a lungul anilor!

Dar, totul este incantator daca poti sa nu privesti in jos, spre asfaltul care este in mica parte asezat in firescul sau, spre drumurile din jurul centrului statiunii care sunt ca dupa razboi, cu denivelari si obstacole aproape de netrecut din pricina miilor de rascoliri ale bietei suprafete de bitum incercat de vremuri pentru a rezista ispitei omenesti de confort in proprietatea privata, cu deranj extrem in cea publica.

Orasul este in starea lui exterioara mai prost dotat la infrastructura drumurilor ca acum 25 de ani!
Cainii peste tot si in toate – la masa , pe drumurile orasului te insotesc ca animale de companie, cu o jumatate de norma de la primarie!
Ce fac cei de la Consiliul Local si institutia Primarului?
Cum nu stiti?
Zilele statiunii Baile Olanesti , cu sarbatoare mare care sa tina trei zile si trei nopti, cu cantece din partea rapsozilor Olteniei, cu mici si bere, cu foc mare de artificii si …cu o lipsa grosolana fata de respect la adresa turistilor veniti pentru nevoile de sanatate din toata tara si din afara ei !

Banii, multi sau putini, dati pe asemenea sindrofii nechibzuite trebuiau alocati spre multe ale directii si nevoi ale obstii si spre confortul fiecarui cetatean al urbei!
Trei zile…de dezmat ..fiscal!!!
Vrei porumb, fiert sau copt, vrei kurtokolacs, vrei mici, carnati, bere etc, trenulet, veverita zburatoare , oale, icoane, obiecte de adormit copiii si de joaca pentru ei, mici chilipiruri, totul este posibil dar nu bon fiscal!
Am cerut cam peste tot si se uitau toti la mine ca la sfintele moaste?!
Oamenii abilitati, platiti din bani nostri, nu au vazut asta ?
Domnii din consililul local , primarul care a trecut in fiecare zi prin parcul de distractii nu au sesizat anomalia!
Zeci de tarabe, zeci de vanzarori ambulanti pusi toti pe capatuiala si profit rapid!
Unde sunt atatia mii de lei neimpozitati?
In buzunarele lor si a celor care au admis asemenea fraude grosolane si in vazul tuturor!
De unde sa avem bani in sanatate, invatamant , cultura, administratia statului daca totul se face prin evaziune uriasa la nivel fiscal?
Dar cine sa indrazneasca a cuteza a se razvrati contra a ceea ce bine au decis alesii locali!!
Chef si voie buna !
Inapoiere si primitivism cat cuprinde , oameni la tot pasul nemultumiti de asemenea conditii de secol XIX, dar cu un primar prezent nu in mijlocul turistilor sa-i intrebe de ce ar mai trebui realizat in orasul pe care-l conduce pentru Binele tuturor !
Nu exista in centrul orasului o retea wirreles pentru delectarea celor cu asemenea nevoi, nu avem amenajate W.C.uri mai la tot pasul pe drumul izvoarelor care sa stinga nevoile de stringenta afectare ale cetatenilor care in timpul curei simt presant si acest mare neajuns!
W.C. din parcul central este dotat cu patru pisoare din care trei sunt defecte in permanenta, cu trei cabine pentru toti turistii!!
Nu sunt locuri mai multe si mai moderne spre joaca copiilor!
Cinci topogane, un balansoar, o rotitoare si cam atat!
Poate meritau mai mult copiii celor veniti in statiune si cei din urbe, nu?
Bani or fi?

Si acum avem a spune despre cea mai mare nerusinare pe care au gasit de cuviinta sa ne incante acesti edili!!
Taguri pentru apele oferite!
Fiecare turist nu poate cuteza a gusta din ceea ce Dumnezeu a oferit acestei zone cu prisosinta , apele ei miraculoase, decat daca merge la un hotel din zona si plateste pentru o zi de ape suma nerusinata , nesimtita si plina de putrefactie morala suma de 11,09 lei.
11,09 lei , nici mai mult nici mai putin!!
Aceasta suma este calculata la milimetru!!!
Sa nu se piarda nimic din avutia poporului si totul sa fie castigat spre gloria LOR !!!

A mai fost o incercare in anii 1990 si parca 1991 cand ne-au luat ceva bani pe izvoare, parca 1 leu pe zi, dar oamenii erau mai revolutionari , s-au impotrivit, au protestat si totul a picat!
Acum, iata, tine!
Si tine de patru ani!
Este si perioada in care totul a decazut in zona Olanestiului!!
Inseamna ca oamenii s-au resemnat!
Nimeni nu mai are niciun chef de a se intreba- Este corect!
De ce plata, care sunt contraserviciile primite?
Nimeni nu mi-a dat chitanta, factura pe suma data pentru ape?
De ce?
Unde se duc banii?
Cine este proprietarul acestei afaceri?
Am tot intrebat si nimeni nu-mi raspunde!
Pe fiecare izvor este trecuta inscriptionarea: S.C. Olanesti Riviera S.A.
Unii susoteau ca sunt interese ale unor oameni mari de nu-i incape pamantul din Olanesti, altii ca interesele merg spre cel care conduce o banca anume si tot asa…o gura a lumii sloboda pentru ca nicaieri in statiune nu exista surse de informare in acest sens!?
De ce?
Eu platesc un serviciu si doresc a cunoaste totul despre produsul platit?
Corect?sau NU?

Auziti…minunati-va si va cruciti…11, 09 lei pentru ce?
ai dreptul din acesti bani la sapte doze de ape pe zi!
De ce sapte si nu zece/
De ce doza de n mililitri si nu mai putin pentru sanatatea muritorilor !
Poate deloc, decat banii sa-i dam si in schimb cateva picaturi de roua si mers incet dimineata !!
Acum , daca nu le iei pierzi banii !!!
Daca nu le iei in acea zi banii nu ti se dau inapoi! De ce?
Ai o urgenta , rezolva-ti-o! Dar dai banii celui indreptatit sa ti ia!
Mare prostie!

Intro dimineata, o doamna venise pentru a lua ape pentru mama ei de la grupul central. Eu eram la asteptarea binemeritata, pentru ca incarcasem doua portii de 14 si avem a astepta a putea folosi tagul pentru inca un rand la alte izvoare!
Bineinteles ca nu a putut lua nimic!
I-am explicat cum sta treaba si s-a crucit!
Venise din Franta si pentru trei zile mama ei a rugat-o sa o aduca la Olanesti , unde a fost de o viata si in ultimul timp nu a mai putut veni. Avea 82 de ani. Si fiica a dorit sa-i respecte dorinta si a indeplinit-o!
Dar, vai cum se poate sa fie totul perfect?
Nu!
Sub nicio forma!
Du-te tu, doamna si plateste cele trei zile de cura de ape, treci la gramajul impus, mesteca bine ce trebui sa-ti dea mai marii Urbei si apelor si poate te razgandesti a mai trece vreodata pe aici!
Cei care se ocupa cu aceasta modernizare sunt S. C. Olanesti….Riviera S. A.
Si aparatele sunt minunate!!
Ele ne apara de …???!!!!

Eu…am patit si doua situatii hazlii!
Am pus cartela de apa si am uitat ca bidonul are dopul pus!
Nu l-am vazut!
Si ce credeti!
Cele 300 de mililitri de apa au curs si eu am ramas fara izvor!
Prima mare invatatura!
Fii atent sa nu ai dopul pus la bidon si apoi pune cartela la robinet!

A doua mare invatatura!
Am pus bidonul, am pus cartela , a facut sunetul caracteristic si pentru o secunda apa nu a venit si am crezut ca ceva nu e in regula si am mai pus o data cartela.
Ce credeti!
Mi s-a anulat prima cerere si a doua a primit raspunsul ca nu este valida si trebuie sa mai astept pana se incarca inca o data!
Deci, nu da de doua ori cartela in dreptul aparatului ca se anuleaza prima doza de ape.

A treia mare invatatura!
Nu te duce cu pet de doi litri ca nu poti sa iei apele chiar daca ai dreptul la ele!
Nu-ti incape petul in spatiul amenajat!

Nimic nu este decat ceea ce Ceausescu a creat?
Au inceput acum, in luna iulie, culmea tupeului ! , sa modernizeze?
Stiti cum?
Va informez eu… Pun de opt zile placi mari pe zona izvoarelor centrale si la izvorul 5 au gasit de cuviinta de patru zile sa insire cofragul pentru fiecare din cele 53 de trepte care te duc spre izvor.
Ce fac turistii?
Simplu…slalom printre scandurile montate in dusmanie si durere pentru cei veniti dimineata pentru a lua din aceasta apa ! Oameni in varsta , neputinciosi se vad nevoiti a renunta sau a face zeci de minute pentru a cobori si a urca la 5.
Cata prostie si lipsa uriasa de respect pot acumula oamenii care sunt decidentii acestei situatii jenante in orice zona democratica, libera si plina de realitatea ca cetateanul/ consumator este rege!
In ce tara, alta decat aici este tratat ca strain si ca inamic care trebuie doborat rapid prin jecmaneala, preturi mari, ape scumpe si …in rest sa se descurce!

Stau marturie a ceea ce eu am scris toti calatorii prin Baile Olanesti in perioada 14 – 26 iulie 2013, care si ei nemultumiti au transmis mesajul lor prin mine lumii intregi ca asemenea lucruri sa nu se mai intample si poate o sa si indrepte ceva cei care sunt in masura sa o faca.
Si unii sunt si platiti pentru Binele nostru comun si nu spre intristarea noastra si ingrosarea obrazului mai marilor obstii!

Al Dumneavoastra intristat si calator prin tara ,
eu!

 

INS- recensamant 2011- date finale!

03 Iul

Populatia stabila a Romaniei a scazut in perioada 2002-2011 cu peste 1.5 milioane de locuitori, principala cauza fiind migratia, arata rezultatele finale ale recensamantului realizat in 2011, publicate joi de Institutul national de Statistica.

Astfel, la 20 octombrie 2011 populatia stabila a Romaniei era de 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%).

Fata de situatia existenta la recensamantul anterior, populatia stabila a scazut cu 1.559,3 mii persoane (din care, 779,2 mii femei), in principal din cauza migratiei externe, se arata in comunicatul INS.

Rezultatele finale ale recensamantului din 2011

Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul recensamantromania.ro si pe site-ul INS.

Topul judetelor

Primele 6 judete, cu exceptia Municipiului Bucuresti (1.883,4 mii), ca numar de populatie stabila sunt Iasi (772,3 mii), Prahova (762,9 mii), Cluj (691,1 mii), Constanta (684,1 mii), Timis (683,5 mii) si Dolj (660,5 mii persoane).

Covasna (210,2 mii), Tulcea (213,1 mii), Salaj (224,4 mii), Mehedinti (265,4 mii), Ialomita (274,1 mii) si Giurgiu (281,4 mii) sunt judetele cu cel mai mic numar de persoane ce fac parte din populatia stabila.

Mediul urban si mediul rural

Cei mai multi romani traiesc la oras, releva recensamantul. Astfel, in municipii si orase traiesc 10.859 mii persoane, reprezentand 54,0% din totalul populatiei stabile.

Fata de situatia de la penultimul recensamant, ponderea populatiei stabile din mediul urban a crescut cu 1,3 puncte procentuale in detrimentul mediului rural.

Structura populatiei pe grupe de varsta

La 20 octombrie 2011, structura pe grupe de varsta era urmatoarea: copiii (0-14 ani) detin o pondere de 15,9% in totalul populatiei stabile populatia tanara (15 – 24 ani) reprezinta un procentaj de 12,3%, persoanele mature (25 – 64 ani) formeaza majoritatea (55,7%), iar persoanele in varsta de 65 ani si peste reprezinta 16,1% din total.

Persoanele in varsta de 85 ani si peste detin o pondere de 1,3% in totalul populatiei stabile.

Structura etnica in baza propriei declaratii

La recensamantul din 20 octombrie 2011, inregistrarea etniei, limbii materne si a religiei s-a facut pe baza liberei declaratii a persoanelor recenzate, precizeaza INS.

Astfel, pentru persoanele care nu au vrut sa declare aceste trei caracteristici, precum si pentru persoanele pentru care informatiile au fost colectate indirect din surse administrative, informatia nu este disponibila pentru aceste 3 caracteristici.

Ca urmare, structurile prezentate in continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt calculate in functie de numarul total de persoane care si-au declarat etnia, limba materna si respectiv religia si nu in functie de numarul total al populatiei stabile.

Informatia privind etnia a fost disponibila pentru 18.884,8 mii persoane (din totalul celor 20.121,6 mii persoane). S-au declarat romani 16.792,9 mii persoane (88,9%). Populatia de etnie maghiara inregistrata la recensamant a fost de 1.227,6 mii persoane (6,5%), iar numarul celor care s-au declarat rromi a fost de 621,6 mii persoane (3,3%).

Grupurile etnice pentru care s-a inregistrat un numar de persoane de peste 20 mii sunt: ucraineni (50,9 mii persoane), germani (36,0 mii), turci (27,7 mii), rusi – lipoveni (23,5 mii) si tatari (20,3 mii persoane).

Fata de recensamantul din anul 2002 s-a inregistrat o crestere a ponderii populatiei de etnie rroma (de la 2,5% la 3,3%) si o descrestere a ponderii populatiei de etnie germana (de la 0,28% la 0,20%).

Potrivit liberei declaratii a celor 18.891,6 mii persoane care au declarat limba materna, structura populatiei dupa limba materna se prezinta astfel: pentru 90,9% limba romana reprezinta prima limba vorbita in mod obisnuit in familie in perioada copilariei, iar in cazul a 6,7% dintre persoane limba maghiara reprezinta limba materna; limba romani a reprezentat limba materna pentru 1,3%,iar limba ucraineana pentru 0,3% din totalul populatiei stabile pentru care aceasta informatie a fostdisponibila. Limbile turca, tatara sau rusa reprezinta (fiecare) limba materna pentru o persoana din 1000 care fac parte din populatia stabila. Alta limba materna decat cele prezentate mai sus a fost declarata de catre 0,5% din populatia stabila.

Structura confesionala a fost declarata de 18.861,9 mii persoane din totalul populatiei stabile si arata ca 86,5% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxa; 4,6% s-au declarat de religie romano-catolica, 3,2% de religie reformata, iar 1,9% penticostala. Ponderi intre 0,4% – 0,8% au inregistrat urmatoarele religii: greco-catolica (0,8%), baptista (0,6%) si adventista de ziua a saptea (0,4%).

Persoanele de alta religie decat cele prezentate mai sus reprezinta 1,8% din total. S-au declarat “fara religie” sau atei un procent de 0,2% din totalul populatiei.

Starea civila

Aproape jumatate din populatia stabila este formata din persoane care au starea civila legala de casatorit(a).

Sunt casatoriti 4.818,4 mii barbati si 4.868,8 mii femei. Doua persoane din 5 nu au fost niciodata casatorite, persoanele vaduve reprezinta o zecime din totalul populatiei stabile, iar persoanele divortate detin o pondere de 4,2%. In uniune consensuala au declarat ca traiesc 745,5 mii persoane.

Nivelul de pregatire

Din totalul populatiei stabile de 10 ani si peste, 44,2% au nivel scazut de educatie (primar, gimnazial sau fara scoala absolvita), 41,4% nivel mediu (posticeal, liceal, profesional sau tehnic de maistri) si 14,4% nivel superior. La 20 octombrie 2011 erau 245,4 mii persoane analfabete.

Cati sunt plecati din tara

Numarul persoanelor plecate in strainatate pentru o perioada de cel putin un an, dar care nu fac parte din populatia stabila, este de 727,5 mii si, evident, nu cuprinde decat o parte a numarului de emigranti externi, se mai arata in comunicatul INS.

Sub-inregistrarea semnificativa a fost cauzata de faptul ca, la momentul critic al recensamantului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu intreaga familie in strainatate si nici nu au existat alte persoane (in tara) care sa declare informatiile solicitate despre acestia.

INS precizeaza ca datele definitive ale recensamantului s-au obtinut prin prelucrarea datelor individuale din formularele de inregistrare a persoanelor din gospodarii si locuinte si prin colectare indirecta din surse administrative.

Detalii suplimentare asupra indicatorilor diseminati prin prezentul comunicat de presa sunt disponibile pe site-ul recensamantromania.ro, iar informatii suplimentare derivate pe judete si localitati sunt disponibile si pe site-urile directiilor regionale si judetene de statistica.

http://www.ziare.com/social/recensamant/ins-a-publicat-rezultatele-finale-ale-recensamantului-suntem-mai-putini-1244373

 

UE- al 28 -lea: Croatia!

01 Iul

Din 1 iulie 2013, Croatia este al 28-lea membru al uniunii Europene.
Sa-i fie de bun augur primirea !

Croaţia este cea de-a 28-a ţară care aderă la UE. Ceremonia oficială a avut loc la Zagreb, la 30 iunie şi festivităţile au continuat până târziu în noapte.

Au trecut doar 20 de ani de când Croaţia, care făcea parte pe atunci din Iugoslavia, lupta pentru a-şi dobândi independenţa. Acum zece ani, această ţară îşi depunea cererea de aderarea la UE. Astăzi ea se alătură celorlalte 27 de ţări membre ale uniunii politice şi economice create în 1958, Uniunea Europeană.

Procesul de aderare la UE

Înainte de a adera la UE, Croaţia a trebuit să se alinieze la diverse norme şi proceduri administrative ale UE. De exemplu, şi-a reformat întru totul sistemul juridic şi şi-a modificat constituţia, pentru a garanta independenţa procurorilor. De asemenea, guvernul croat a înfiinţat un organism responsabil cu combaterea corupţiei.

Alte reforme au vizat stabilirea unor limite pentru emisiile de gaze cu efect de seră şi adaptarea normelor privind siguranţa alimentelor.

Care sunt avantajele pentru cetăţenii croaţi?

Cetăţenii croaţi se vor bucura de toate avantajele care decurg din calitatea de cetăţean european. Dacă se îmbolnăvesc în timp ce se află într-o altă ţară din UE, au dreptul la aceleaşi servicii de asistenţă medicală ca şi cetăţenii statului respectiv. În cazul în care cumpără on-line şi au probleme, vor beneficia de standardele UE privind protecţia consumatorilor. Tarifele de roaming pentru cetăţenii croaţi care efectuează apeluri dintr-o altă ţară a UE sunt, de acum, mult mai scăzute.

În ceea ce priveşte întreprinderile, acestea îşi pot deplasa capitalul din Croaţia către alte ţări ale UE şi beneficiază de avantajele oferite de normele care facilitează plăţile transfrontaliere. Întreprinderile croate vor avea posibilitatea de a participa alături de omologii lor din UE la licitaţii pentru contracte de achiziţii publice, peste tot în UE. De asemenea, întreprinderile mici vor putea accesa fonduri de la Banca Europeană de Investiţii DeutschEnglishfrançais .

În prezent, Croaţia poate beneficia de resursele Fondului european de dezvoltare regională. Fondurile structurale şi Fondul de coeziune danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska vor ajuta Croaţia să investească în cercetare şi inovare, în întreprinderi mici, în locuri de muncă durabile şi în iniţiative menite să contribuie la combaterea deficitului de competenţe şi la reducerea ratei şomajului.

Finanţarea este gestionată de Comisia Europeană. În cazul în care un cetăţean croat sau o întreprindere din această ţară depune o plângere împotriva Comisiei – sau împotriva oricărei alte instituţii sau organism al UE – aceasta va fi investigată de Ombudsmanul European.

Despre Croaţia, în câteva cuvinte

Croaţia este o ţară mică, cu o populaţie de aproape 4,5 milioane de locuitori. Se învecinează cu Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Slovenia şi Ungaria. Teritoriul său cuprinde peste 1 200 de insule şi insuliţe, dintre care numai 48 sunt locuite permanent. Moneda actuală este kuna croată, însă Croaţia va adopta moneda euro imediat ce va îndeplini criteriile în materie de stabilitate a preţurilor, finanţe publice şi stabilitate a cursului de schimb

http://ec.europa.eu/news/eu_explained/130701_ro.htm