RSS
 

Salut, TEDxCERN in Romania!

17 Mai

Institutul National de Fizica Nucleara de la Magurele a gazduit vineri, 17 mai, prima conferinta TEDxCERN in Romania. Conferinta TEDxCERN@IFIN-HH a avut ca tema “Multiplicarea dimensiunilor. La organizarea conferintei s-au alaturat Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) si Universitatea din Bucuresti (UB), prin Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei (FPSE) si Facultatea de Fizica (FFUB). “Romania se alatura astfel celor 17 tari de pe glob care participa la editia inaugurala a evenimentului TEDxCERN, eveniment ce isi propune, prin institutiile implicate, sa aduca stiinta mai aproape de oameni”.

Au conferentiat:
1.Radu Ionicioiu – fizician-filosof al lumii cuantice, cercetator stiintific in cadrul Departamentului de Fizica Teoretica, IFIN-HH. “Incercand sa elucideze unul dintre misterele care stau la baza mecanicii cuantice, dualitatea unda-particula, a propus un nou experiment imaginar discutat in publicatii renumite, precum ‘Nature Photonics’, ‘Science’, ‘Le Monde’ si ‘New Scientist’. A fost cercetator la Universitatea din Cambridge, Institute for Scientific Interchange (Torino), Hewlett-Packard Labs (Bristol), Universitatea Macquarie (Sydney) si la Institute for Quantum Computing (Waterloo, Canada)”.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “A Quantum Koan”.

2.Alexandru Gavan – “unul dintre performerii de top ai Romaniei la inaltimi extreme, tocmai s-a intors dintr-o expeditie in Himalaya, unde, pe 30 aprilie, a escaladat Shisha Pangma-8027m, in Tibet, realizand astfel prima ascensiune romaneasca a acestui varf. La coborare, nu si-a mai putut gasi drumul inapoi din cauza unei furtuni de zapada si a trebuit sa lupte pentru a supravietui noptii, sub cerul liber, la 7800m altitudine. Un promotor al urcarii celor mai inalte varfuri din lume ‘prin mijloace corecte’, Alex nu utilizeaza in ascensiunile sale oxigen suplimentar si nici nu apeleaza la sprijinul serpasilor. Pana acum, a escaladat cinci varfuri trecute peste linia magica de 8000m”.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “Summit against the Odds”

3. Sever Cristian Oana – “de profesie medic de familie, este unul dintre facilitatorii intelegerii medicinei, personalitate adesea solicitata in sfera publica sa indeplineasca rolul de traducator si adaptor al limbajului medicalo-stiintific. Organizator al unor evenimente stiintifice de anvergura, preocupat de ideea independentei profesionale a medicului si de interesul primordial al pacientului, vorbeste despre medicina in termeni de loialitate, alinare, ideal, pilonii unei filosofii deontologice intens discutate in acest moment in societatea romaneasca”.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “Can We Die of a Broken Heart? Who’s to Blame?”

4. Lucian Ciolan – conferentiar universitar in domeniul Stiintelor Educatiei si Decanul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei (FPSE) din cadrul Universitatii din Bucuresti. Este fondatorul primului Masterat de “Training of Trainers” din Romania, expert si manager pentru numeroase proiecte in domeniile educatiei, politicilor publice, dezvoltarii capacitatilor umane si institutionale. Lucian Ciolan are o bogata experienta internationala ca trainer si consultant, mai ales in proiecte ale Comisiei Europene focalizate pe reforma sistemelor de educatie si formare din tari precum Serbia, Bosnia si Herzegovina, Polonia, Moldova etc.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “Authentic Learning: A Multidimensional Perspective”.

5. Ovidiu Tesileanu – unul dintre membrii echipei proiectului european si programului de experimente asociat celui mai puternic laser din lume, care va fi construit la Magurele – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP). Laserul va fi utilizat intr-o gama larga de discipline stiintifice: de la astrofizica si noua fizica nucleara la stiinta materialelor si stiintele vietii. Considera ca infiintarea in Romania a acestui centru de cercetare de nivel mondial in fizica nucleara si fizica laserilor ar fi “un semnal bun pentru a incetini brain-drain-ul in domeniul fizicii si domeniilor conexe”.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “The Power of Light – a Path towards the Nucleus”.

6. Vasile Brinzanescu – cercetator stiintific gradul I la Institutul de Matematica “Simion Stoilow” din cadrul Academiei Romane, Prorector al Scolii Normale Superioare Bucuresti, construita dupa modelul prestigioasei Ecole Normale Superieure – Paris. “Tinerii au tendinta de a umbla dupa lucruri facile, nu dau nicio importanta faptului ca o cunoastere foarte buna a unui domeniu le ofera o garantie inclusiv a slujbei lor si a rolului pe care ei pot sa-l joace in societate”, declara, acum doi ani, Vasile Brinzanescu.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “SNSB: A School of Advanced Studies”.

Bravo!
Ma bucura aceste initiative bune pentru intelectuali si pentru tineri.
sper sa fie interesati.
temele sunt deosebite.

doresc a prezenta ceea ce a conferentiat Lucian CIOLAN:

Cum ar trebui sa vorbesc astazi despre institutia uitata a scolii si a scolarizarii?
Cred cu tarie ca generatia de astazi are nevoie mai mult ca oricand de minti puternice si pentru a le construi trebuie sa treaca prin experienta “authentic learning”.
Realizatorii de politici spun ca primul pas catre gasirea unei solutii este sa accepti ca exista o problema
Trebuie sa admitem ca exista o problema a educatiei si nu doar in Romania. Avem rezultate la testele internationale aproape de limita si nu avem nicio scuza pentru asta.
Nu putem invinui Bacalaureatul, nici camerele video pentru rezultatele pe care le avem.
Cred ca a invata este extraordinar. Dar invatarea nu a fost aceeasi de-a lungul timpului. La inceputul umanitatii, pentru a obtine influenta si putere, oamenii gaseau si adunau bunuri: teren, mancare etc. Reprezenta modul de a castiga influenta prin continut.
Am avut si o perioada incipienta a educatiei, cand pentru a fi educat trebuia sa cauti si sa aduni cunostinte. Ulterior, acele cunostinte erau transmise din generatie in generatie. Insa, in timp, acest model a devenit invechit, iar volumul de informatii a crescut dramatic.
Educatia a facut o modificare naturala, orientandu-se de la gasirea si stocarea de cunostinte la intrebarea – cum sa folosim acele cunostinte pentru a avea efect in realitate? Deci accentul s-a miscat de la: ce stii, la ce faci?
Deci obiectivul nu este de a transmite cunostinte, ci de a forma abilitati si competente.
Este timpul sa punem deoparte ambele variante si sa ne axam pe cutia neagra pe care o numim “invatare autentica”
Nu avem nicio idee care vor fi joburile elevilor care termina la finalul ciclului scoala. Deci nu stim ce competente trebuie sa formam in scoala, pentru ca ele sa fie folosite maine.
Cred ca este timpul sa ne concentram pe acest lucru si sa intelegem ce face invatarea autentica.
“Authentic learning” – cateva dintre ingrediente – dispozitia pentru invatare, trebuie sa ai o anumita stare a mintii pentru a te dezvolta, inseamna sa fii gata sa inveti, sa vrei si sa ai capacitate. Sa fii gata sa inveti inseamna sa ai o minte relaxata. Nu poti fi capabil sa inveti daca esti emotionat, stresat. Deci trebuie sa ai o minte calma si relaxata.
Sa fii gata sa inveti inseamna sa fii curios, inseamna determinarea de a depasi limitele si daca ai dispozitia menatala, esti gata si ai capacitatea sa inveti, poti merge mai departe.
Capacitatea de a invata inseamna sa nu cedezi, sa perseverezi atunci cand e greu sa inveti.
Cei care invata nu vor doar sa invete si atat; vor sa impartaseasca, sa interactioneze.
Cred ca sa fii capabil sa faci scenarii pentru “authentic learning” este cea mai mare provocare pentru profesori
Trebuie sa-i invatam pe copii sa fie persoanele care pot fi.

Interesant, nu!!

 

Leave a Reply