RSS
 

Archive for mai, 2013

+Gh.BUZATU (1939-2013), român, mare istoric, patriot

23 Mai

Luni, 20 mai 2013, Gheorghe Buzatu a venit la Centrul de cultură şi civilizaţie europeană din IASI, după care a acuzat stări de rău. El a fost dus la spital, dar medicii nu i-au mai putut salva viaţa.

Decesul istoricului Gheorghe Buzatu vine la o zi după ce acesta şi colegii săi au fost la Bârlad, unde a fost lansat Târgul de carte, eveniment organizat cu prilejul Zilelor culturale bârlădene.

Gheorghe Buzatu se afla în evidenţa medicilor ca fiind cardiac cronic. Deşi a suferit un accident cerebral în 2011, colegii săi spun că acesta şi-a revenit spectaculos.

“Această tragedie a venit când ne aşteptam mai puţin. Părerea noastră era că şi-a revenit foarte bine, redevenise activ, era foarte mobil. Participa la conferinţe, simpozioane. Chiar ieri am fost la Bârlad”, a spus cercetătorul Corneliu Ciucanu.

Conform acestuia, trupul neînsufleţit al istoricului va fi depus, marţi, la Biserica “Sf. Lazăr”, iar înmormântarea va avea loc joi, la ora 12,00.

****************************************************************************************

Gheorghe Buzatu s-a născut, la 6 iunie 1939, în comuna Sihlea, judeţul Vrancea.

A urmat Liceul ‘Regele Ferdinand’ din Râmnicu Sărat, iar apoi Facultatea de Filologie-Istorie, Secţia istorie, în cadrul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi (1956 – 1961). Este doctor în Istorie din 1971.

A fost cercetător ştiinţific (1961 – 1992) la Institutul de Istorie şi Arheologie ‘A. D. Xenopol’ al filialei din Iaşi a Academiei Române şi cercetător ştiinţific principal (1992 – 1997) al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al filialei din Iaşi a Academiei Române. Începând cu 1997 a fost profesor universitar de Istorie contemporană şi Relaţii Internaţionale la Universitatea din Craiova şi profesor consultant la Universitatea ‘Ovidius’ din Constanţa.

A fost senator de Iaşi în legislatura 2000 – 2004, ales pe listele Partidului România Mare. A făcut parte din Comisia pentru politică externă a Senatului, precum şi din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (dec. 2002 – dec.2004).

Gheorghe Buzatu a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică: 55 de cărţi publicate sub nume propriu, 70 de volume coordonate sau în colaborare, peste 500 de studii şi micro-monografii, articole, eseuri, note etc. Este coordonator al prestigioasei colecţii ‘Românii în istoria universală’, care a ajuns la peste 140 de volume. În martie 2010, Gheorghe Buzatu şi-a lansat colecţia Opera Omnia, o colecţie paralelă publicată de editura Tipo Moldova, cele 13 volume pe care le conţine făcând parte din colecţia ‘Românii în istoria universală’.

Printre cele mai importante volume publicate se numără: ‘România şi trusturile petroliere internaţionale până la 1929′ (Iaşi, 1981, Premiul Academiei Române); ‘Din istoria secretă a celui de-al doilea război mondial’ (vol. I-II, Bucureşti, 1988-1995); ‘O istorie a petrolului românesc’ (Bucureşti, 1998); ‘Istoria Românilor în secolul XX. 1918-1948′ (Bucureşti, 1999; reeditare, 2002).

În iunie 2007, Senatul Universităţii ‘Ovidius’ din Constanţa i-a decernat, la propunerea Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, titlul de Doctor Honoris Causa.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Un român, un OM dintro bucata de pamant ce merita pretuita pentru ca insufleţirea ei a venit si din marea dragoste faţă de Neamul Românesc, pe care a stiut sa-l respecte, să-l apere şi să-l înalţe în fiecare zi a existenţei sale.

A pătimit, a fost umilit, a îngenunchiat în faţa Lui, a fost creştin şi apărător al drepturilor noastre!!

A nemeritat locul oferit de aşa zisa noastră elită, dar a cutezat a spera că nu acesta este dreptul său în rândul celor care luptă pentru DREPTĂŢILE ŢĂRII !!!

Simt o mare durere şi o aplecare spre STRIGĂT; dar sufletul cere cumpătare şi respect pentru cel plecat!!

De aceea cu plecăciune zic-
Dumnezeu să-l ierte şi să-l aibă în pacea Sa !

P.S. Ce media avem- mai nimic nu a dat despre Domnia Sa!!
Jigodii, dar mirare nu este, nu_

 

Pe cand si la noi?

18 Mai

Papa Francisc a condamnat “dictatura economiei” si “cultul pentru bani”, afirmand ca milioane de oameni in tari bogate si sarace au suferit din cauza crizei economice si indemnand la o reforma financiara mondiala, in primul sau discurs despre finante de la alegerea sa ca Suvern Pontif in luna martie, relateaza Reuters.

“Banii trebuie sa serveasca, nu se conduca”, le-a spus Papa ambasadorilor, indemnand statele sa isi asume un control mai mare asupra economiilor lor si sa ii proteje pe cei vulnerabili.

Criza economica a creat teama si disperare, a redus bucuria vietii si a crescut violenta si saracia, pe masura ce tot mai multi oameni se straduiesc sa se descurce financiar prin modalitati “nedemne”, a considerat el.

Pe cand si la noi?

Poate o sa isi faca un pic de timp si sa traga si al nostru Patriarh un semnal catre cei care au aceasta goana dupa avere, avere si iar avere, dupa bani, bani si iar bani!!!
Poate ca si inaltii ierarhi ai nostri ar trebui sa mai reflecteze , sa mai cugete …si sa constate, a cata mia oara ca rostul Bisericii este ALTUL, nu ??

Este nevoie de “o reforma financiara care sa respecte principii etice, care sa produca la randul sau o reforma economica de pe urma careia sa beneficieze toate lumea”, a adaugat el.

“Am creat noi idoli. Venerarea vitelului de aur (din Vechiul Testament – n.r.) si-a gasit o noua imagine in cultul pentru bani si dictatura unei economii fara chip si careia ii lipseste orice scop uman”, a spus Papa, care pare sa exprime o viziune personala rezultata din experienta sa cu saracii din Argentina.

Papa Francisc, care anuntase ca isi doreste ca Biserica Catolica sa ii protejeze pe cei saraci si sa fie mai austera, a indemnat la un control mai strans al statelor asupra economiilor lor. “In timp ce venitul unei minoritati creste exponential, cel al majoritatii se prabuseste. Acest dezechilibru rezulta din ideologii care promoveaza o autonomie absoluta a pietelor si speculatiilor financiare, si neaga astfel dreptul la control din partea statului”, a spus Papa.

 

Salut, TEDxCERN in Romania!

17 Mai

Institutul National de Fizica Nucleara de la Magurele a gazduit vineri, 17 mai, prima conferinta TEDxCERN in Romania. Conferinta TEDxCERN@IFIN-HH a avut ca tema “Multiplicarea dimensiunilor. La organizarea conferintei s-au alaturat Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) si Universitatea din Bucuresti (UB), prin Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei (FPSE) si Facultatea de Fizica (FFUB). “Romania se alatura astfel celor 17 tari de pe glob care participa la editia inaugurala a evenimentului TEDxCERN, eveniment ce isi propune, prin institutiile implicate, sa aduca stiinta mai aproape de oameni”.

Au conferentiat:
1.Radu Ionicioiu – fizician-filosof al lumii cuantice, cercetator stiintific in cadrul Departamentului de Fizica Teoretica, IFIN-HH. “Incercand sa elucideze unul dintre misterele care stau la baza mecanicii cuantice, dualitatea unda-particula, a propus un nou experiment imaginar discutat in publicatii renumite, precum ‘Nature Photonics’, ‘Science’, ‘Le Monde’ si ‘New Scientist’. A fost cercetator la Universitatea din Cambridge, Institute for Scientific Interchange (Torino), Hewlett-Packard Labs (Bristol), Universitatea Macquarie (Sydney) si la Institute for Quantum Computing (Waterloo, Canada)”.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “A Quantum Koan”.

2.Alexandru Gavan – “unul dintre performerii de top ai Romaniei la inaltimi extreme, tocmai s-a intors dintr-o expeditie in Himalaya, unde, pe 30 aprilie, a escaladat Shisha Pangma-8027m, in Tibet, realizand astfel prima ascensiune romaneasca a acestui varf. La coborare, nu si-a mai putut gasi drumul inapoi din cauza unei furtuni de zapada si a trebuit sa lupte pentru a supravietui noptii, sub cerul liber, la 7800m altitudine. Un promotor al urcarii celor mai inalte varfuri din lume ‘prin mijloace corecte’, Alex nu utilizeaza in ascensiunile sale oxigen suplimentar si nici nu apeleaza la sprijinul serpasilor. Pana acum, a escaladat cinci varfuri trecute peste linia magica de 8000m”.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “Summit against the Odds”

3. Sever Cristian Oana – “de profesie medic de familie, este unul dintre facilitatorii intelegerii medicinei, personalitate adesea solicitata in sfera publica sa indeplineasca rolul de traducator si adaptor al limbajului medicalo-stiintific. Organizator al unor evenimente stiintifice de anvergura, preocupat de ideea independentei profesionale a medicului si de interesul primordial al pacientului, vorbeste despre medicina in termeni de loialitate, alinare, ideal, pilonii unei filosofii deontologice intens discutate in acest moment in societatea romaneasca”.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “Can We Die of a Broken Heart? Who’s to Blame?”

4. Lucian Ciolan – conferentiar universitar in domeniul Stiintelor Educatiei si Decanul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei (FPSE) din cadrul Universitatii din Bucuresti. Este fondatorul primului Masterat de “Training of Trainers” din Romania, expert si manager pentru numeroase proiecte in domeniile educatiei, politicilor publice, dezvoltarii capacitatilor umane si institutionale. Lucian Ciolan are o bogata experienta internationala ca trainer si consultant, mai ales in proiecte ale Comisiei Europene focalizate pe reforma sistemelor de educatie si formare din tari precum Serbia, Bosnia si Herzegovina, Polonia, Moldova etc.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “Authentic Learning: A Multidimensional Perspective”.

5. Ovidiu Tesileanu – unul dintre membrii echipei proiectului european si programului de experimente asociat celui mai puternic laser din lume, care va fi construit la Magurele – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP). Laserul va fi utilizat intr-o gama larga de discipline stiintifice: de la astrofizica si noua fizica nucleara la stiinta materialelor si stiintele vietii. Considera ca infiintarea in Romania a acestui centru de cercetare de nivel mondial in fizica nucleara si fizica laserilor ar fi “un semnal bun pentru a incetini brain-drain-ul in domeniul fizicii si domeniilor conexe”.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “The Power of Light – a Path towards the Nucleus”.

6. Vasile Brinzanescu – cercetator stiintific gradul I la Institutul de Matematica “Simion Stoilow” din cadrul Academiei Romane, Prorector al Scolii Normale Superioare Bucuresti, construita dupa modelul prestigioasei Ecole Normale Superieure – Paris. “Tinerii au tendinta de a umbla dupa lucruri facile, nu dau nicio importanta faptului ca o cunoastere foarte buna a unui domeniu le ofera o garantie inclusiv a slujbei lor si a rolului pe care ei pot sa-l joace in societate”, declara, acum doi ani, Vasile Brinzanescu.
Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: “SNSB: A School of Advanced Studies”.

Bravo!
Ma bucura aceste initiative bune pentru intelectuali si pentru tineri.
sper sa fie interesati.
temele sunt deosebite.

doresc a prezenta ceea ce a conferentiat Lucian CIOLAN:

Cum ar trebui sa vorbesc astazi despre institutia uitata a scolii si a scolarizarii?
Cred cu tarie ca generatia de astazi are nevoie mai mult ca oricand de minti puternice si pentru a le construi trebuie sa treaca prin experienta “authentic learning”.
Realizatorii de politici spun ca primul pas catre gasirea unei solutii este sa accepti ca exista o problema
Trebuie sa admitem ca exista o problema a educatiei si nu doar in Romania. Avem rezultate la testele internationale aproape de limita si nu avem nicio scuza pentru asta.
Nu putem invinui Bacalaureatul, nici camerele video pentru rezultatele pe care le avem.
Cred ca a invata este extraordinar. Dar invatarea nu a fost aceeasi de-a lungul timpului. La inceputul umanitatii, pentru a obtine influenta si putere, oamenii gaseau si adunau bunuri: teren, mancare etc. Reprezenta modul de a castiga influenta prin continut.
Am avut si o perioada incipienta a educatiei, cand pentru a fi educat trebuia sa cauti si sa aduni cunostinte. Ulterior, acele cunostinte erau transmise din generatie in generatie. Insa, in timp, acest model a devenit invechit, iar volumul de informatii a crescut dramatic.
Educatia a facut o modificare naturala, orientandu-se de la gasirea si stocarea de cunostinte la intrebarea – cum sa folosim acele cunostinte pentru a avea efect in realitate? Deci accentul s-a miscat de la: ce stii, la ce faci?
Deci obiectivul nu este de a transmite cunostinte, ci de a forma abilitati si competente.
Este timpul sa punem deoparte ambele variante si sa ne axam pe cutia neagra pe care o numim “invatare autentica”
Nu avem nicio idee care vor fi joburile elevilor care termina la finalul ciclului scoala. Deci nu stim ce competente trebuie sa formam in scoala, pentru ca ele sa fie folosite maine.
Cred ca este timpul sa ne concentram pe acest lucru si sa intelegem ce face invatarea autentica.
“Authentic learning” – cateva dintre ingrediente – dispozitia pentru invatare, trebuie sa ai o anumita stare a mintii pentru a te dezvolta, inseamna sa fii gata sa inveti, sa vrei si sa ai capacitate. Sa fii gata sa inveti inseamna sa ai o minte relaxata. Nu poti fi capabil sa inveti daca esti emotionat, stresat. Deci trebuie sa ai o minte calma si relaxata.
Sa fii gata sa inveti inseamna sa fii curios, inseamna determinarea de a depasi limitele si daca ai dispozitia menatala, esti gata si ai capacitatea sa inveti, poti merge mai departe.
Capacitatea de a invata inseamna sa nu cedezi, sa perseverezi atunci cand e greu sa inveti.
Cei care invata nu vor doar sa invete si atat; vor sa impartaseasca, sa interactioneze.
Cred ca sa fii capabil sa faci scenarii pentru “authentic learning” este cea mai mare provocare pentru profesori
Trebuie sa-i invatam pe copii sa fie persoanele care pot fi.

Interesant, nu!!