RSS
 

Ravensbrück-Memorialul victimelor nazismului

25 Apr

Lângă Berlin a fost inaugurată o expoziţie dedicată victimelor lagărului de concentrare de la Ravensbrück, cel mai mare lagăr pentru femei din fosta Germanie nazistă.

Peste 1500 de exponate amintesc, la Memorialul de la Ravensbrück (Brandenburg), de viaţa şi lupta pentru supravieţuire a prizonierilor din lagărul de concentrare, care a existat acolo din 1939 până în 1945, când a fost eliberat de Armata Roşie.

Expoziţia permanentă, intitulată „Lagărul de concentrare pentru femei Ravensbrück – istorie şi amintire“ conţine obiecte din colecţiile personale ale prizonierilor, peste 130.000 de femei şi copii, dar şi 20.000 de bărbaţi. Au fost deportaţi aici în mare parte evrei, roma şi sinti – oameni din 40 de ţări, dintre care zeci de mii au fost exterminaţi sau şi-au pierdut viaţa, din cauza condiţiilor precare în care trăiau.

Obiecte expuse în premieră
Memorialul lagărului de concentrare de la Ravensbrück, Brandenburg

Expoziţia, la care s-a lucrat mai mult de trei ani, este găzduită exact în fosta clădire a SS-ului. „De la ultimele expoziţii, pe care le-am organizat în 1994/1995, cercetarea legată de Ravensbrück a făcut progrese enorme. Avem astăzi mai multe resurse decât oricând“, spune Insa Eschebach, directoarea memorialului.

Pe o suprafaţă de 900 metri pătraţi se află acum fotografii publicate în premieră, documente scrise, memorii şi alte obiecte personale, puse la dispoziţie de către femei din toată Europa, foste deţinute ale lagărului. În acest fel, organizatorii şi-au dorit expunerea cât mai elocventă a suferinţelor provocate de teroarea nazistă femeilor care au fost încarcerate aici.

La inaugurare au fost prezenţi 500 de invitaţi din mai multe ţări europene, printre care 50 de supravieţuitori ai lagărului şi rudele acestora. Prim-ministrul landului Brandenburg, Matthias Platzeck a fost şi el prezent la eveniment. „Suferinţa victimelor nazismului va fi întotdeauna prezentă pentru noi”, a declarat politicianul social-democrat.

http://www.dw.de/%C3%AEn-memoria-victimelor-nazismului/a-16762178

 

Leave a Reply