RSS
 

Archive for ianuarie, 2013

NOI, poporul!

23 Ian

Nimic nu se poate cladi temeinic, viguros si trainic decat daca se pleaca de un adevar al DEMOCRATIEI cert : ca cetateanul conduce statul democratic, ca fara a avea respectul fata de EL, permanent si neconditionat, nu iese nimic!

Nu poti construi calea prosperitatii unei natiuni fara motivarea ei, fara sa-l faci pe fiecare om sa creada ca este la el acasa stapan si in statul LUI, el este o persoana auzita si aparata zi de zi in drepturile fundamentale ale sale , ca gaseste in institutiile statului SAU sprijin si ajutor la tulburarile lui, ca statul este cu el si nu numai il jupoaie de taxe si impozite etc.

Cand se vor intelege aceste minore fundamente ale ceea ce dorim a construi se va putea zice ca am inceput casa pe stanca!

Daca NU, traim ceea ce vedem!

Astazi este ziua revolutiei lui TUDOR care nu iubea ” tagma jefuitorilor tarii ” si a murit pentru ” dreptatile tarii!! ramanand in marea noastra istorie, sau mica, zic altii??

 

Forta tacuta a progresului!

22 Ian

Tot din discursul presedinelui Obama avem a intari ca

munca cinstita si grea,

curajul

corectitudinea,

toleranta

curiozitatea

loialitatea

patriotismul

sunt forta tacuta a progresului oricarei tari, oricarei comunitati care se vrea, se doreste a fi o NATIUNE !!

Spune el
” Acesta este pretul si promisiunea pe care o presupune statutul de cetatean. Aceasta este sursa increderii noastre – sa stim ca Dumnezeu ne cheama sa modelam un destin incert.

Acesta este intelesul libertatii noastre si crezul nostru “.

“Speranta,virtutea si maretia nu sunt niciodata un dat-spunea el. Trebuie sa fie castigate.

Drumul natiunilor libere, democratice nu a fost niciodata unul al scurtaturilor sau unul in care ne-am multumit cu putin. Nu a fost unul pentru cei cu inima slaba, pentru cei care prefera distractia in locul muncii sau care cauta numai placerile bogatiei si ale celebritatii.

A fost mai degraba drumul celor care si-au asumat riscuri, drumul intreprinzatorilor, al celor care fac lucruri – unii celebri, dar cel mai adesea barbati si femei care au muncit fara a fi cunoscuti, care ne-au purtat spre culmile prosperitatii si puterii.
Amin!
excelent!

 

B.Obama-discurs învestire!

21 Ian

Nu de multe ori sunt incântat de modul cum un şef de stat se adresează cetăţenilor săi, mai ales în clipa în care este învestit intrun mandat de preşedinte a doua oară!

Dar acum , ascultându-l, mi-a crescut inima ca sunt oameni care stiu sa dea celor care sunt stăpânii ţării-cetăţenii, respectul cuvenit!!

Mă bucur că pot să-i redau , în română, pe blogul meu, discursul de astăzi, 21 ianuarie 2013.
Iată-l

Noul presedinte al Statelor Unite, Barack Obama, a rostit marti dupa depunerea juramantului un discurs foarte asteptat in care a vorbit despre valorile fundamentale ale Americii ce trebuie sa ghideze tara in momentele de criza profunda pe care le traverseaza.

NewsIn va prezinta traducerea integrala a acestui discurs al carui text a fost transmis de agentia Reuters

“Dragi compatrioti,

Vin azi aici in fata dumneavoastra cu respectul pe care mi-l da sarcina (incredintata), recunoscator pentru increderea cu care m-ati investit, gandindu-ma la sacrificiile stramosilor nostri. Ii multumesc presedintelui Bush pentru serviciul in slujba natiunii noastre, ca si pentru generozitatea si cooperarea pe care a aratat-o de-a lungul acestei perioade de tranzitie.

Patruzeci si patru de americani au depus pana acum juramantul prezidential. Cuvintele au fost rostite in timpuri de prosperitate si de pace. Totusi, nu de putine ori acest juramant a fost depus in timp ce se adunau nori si planau furtuni. In aceste momente, America a supravietuit nu numai gratie priceperii sau viziunii celor care au fost la conducere, dar si pentru ca Noi, Poporul, am ramas credinciosi idealurilor stramosilor nostri si am respectat documentele care au pus baza legala a acestei tari. Asa s-a intamplat si asa trebuie sa se intample si cu aceasta generatie de americani.

Ca suntem in mijlocul unei crize este de-acum de la sine inteles. Natiunea noastra este in razboi, impotriva unei retele ramificate a violentei si urii. Economia noastra este slabita rau, consecinta a lacomiei si iresponsabilitatii din partea unora, dar si din cauza greselii noastre colective de a face alegeri dificile si de a pregati natiunea pentru o noua epoca. S-au pierdut case, slujbele se imputineaza, afacerile sunt zdruncinate. Sistemul nostru de sanatate este prea costisitor, scolile noastre dau gres de prea multe ori, iar fiecare zi aduce o dovada in plus ca modul in care folosim energia ii intareste pe adversarii nostri si ameninta planeta. Sunt indicii ale crizei si fac obiectul datelor si statisticilor.

Mai putin masurabil, dar nu mai putin profunda este subminarea increderii in tara noastra – o teama persistenta ca declinul Americii este inevitabil si ca urmatoarea generatie trebuie sa-si coboare idealurile. Astazi, eu va spun ca provocarile carora trebuie sa le facem fata sunt reale. Sunt serioase si sunt multe. Nu vor fi usor de depasit si nici nu ne va lua putin de timp. Dar sa stii un lucru, America aceste provocari vor fi indepartate.

In aceasta zi, ne-am adunat pentru ca am ales speranta in locul fricii, unitatea de teluri in locul conflictului si discordiei. In aceasta zi, am venit sa proclamam sfarsitul lamentatiilor si al promisiunilor false, al incriminarilor si al dogmelor invechite care prea mult au inabusit pana acum politica noastra. Ramanem o natiune tanara, insa, dupa cum spune Scriptura, a venit timpul sa lasam deoparte lucrurile copilaresti. A venit timpul sa ne reafirmam spiritul nostru rezistent, sa ne alegem o istorie mai buna, sa ducem mai departe acel dar pretios, acea idee nobila care s-a perpetuat din generatie in generatie promisiunea sacra ca toti sunt egali, toti sunt liberi si toti merita o sansa de a-si cauta fericirea deplina.

Reafirmand maretia natiunii noastre intelegem ca maretia nu este niciodata un dat. Trebuie sa fie castigata. Drumul nostru nu a fost niciodata unul al scurtaturilor sau unul in care ne-am multumit cu putin. Nu a fost unul pentru cei cu inima slaba, pentru cei care prefera distractia in locul muncii sau care cauta numai placerile bogatiei si ale celebritatii. A fost mai degraba drumul celor care si-au asumat riscuri, drumul intreprinzatorilor, al celor care fac lucruri – unii celebri, dar cel mai adesea barbati si femei care au muncit fara a fi cunoscuti, care ne-au purtat spre culmile prosperitatii si puterii. Pentru noi, ei si-au impachetat cele cateva lucruri si din lumea larga au traversat oceanul in cautarea unei vieti noi. Pentru noi, ei au trudit si au pus bazele Occidentului, au indurat muscatura biciului si au tras brazde in pamantul batatorit.

Pentru noi, ei au luptat si au murit in locuri precum Concord si Gettysburg, Normandia si Khe Sahn. Din nou, acesti barbati si femei au luptat si s-au sacrificat si au muncit pana cand mainile lor erau carne vie pentru ca noi sa putem avea o viata mai buna. Ei au vazut America ca fiind mai mare decat suma ambitiilor noastre individuale, mai mare decit toate diferentele legate de nastere, avere sau apartenenta. Aceasta este calatoria pe care o continuam astazi.

Ramanem cea mai prospera, mai puternica natiune de pe planeta. Muncitorii nostri nu sunt acum mai putin productivi decat atunci cand a inceput criza. Mintile noastre nu sunt mai putin inventive, bunurile si serviciile noastre nu sunt mai putin necesare decat sapamana trecuta sau luna trecuta sau anul trecut. Capacitatea noastra ramane aceeasi. Insa timpul de a ne mentine directia, de a proteja interese meschine si de a amana decizii neplacute a trecut. De astazi, trebuie sa ne suflecam manecile, sa ne scuturam de praf si sa incepem din nou munca de refacere a Americii, pentru ca oriunde privim, este treaba de facut.

Starea economiei cere actiune indrazneata si decisiva si vom actiona – nu numai pentru a crea noi locuri de munca, ci si pentru a pune bazele pentru crestere. Vom construi drumurile si podurile, reteaua electrica si liniile digitale care ne hranesc comertul si ne unesc. Vom reda stiintei locul sau meritat si vom recurge la minunile tehnologiei pentru a spori calitatea sistemului de ingrijire a sanatatii si pentru a-i reduce costurile. Vom exploata puterea soarelui si a vantului si a solului pentru a ne alimenta masinile si pentru a face sa functioneze fabricile. Si ne vom transforma scolile si colegiile si universitatile pentru a face face fata cerintelor unei noi epoci. Toate acestea le putem face. Si toate acestea le vom face.

Acum, sunt unii care pun la indoiala amploarea ambitiilor noastre – care sugereaza ca sistemul nostru nu poate tolera prea multe planuri mari. Memoria ii tradeaza. Ei au uitat ce a facut deja aceasta tara, ce pot realiza barbatii si femeile liberi, cand imaginatia se alatura telului comun, iar nevoia se alatura curajului. Ceea ce cinicii nu reusesc sa inteleaga este ca pamintul s-a cutremurat sub ei – ca argumentele politice sterile care ne-au consumat atata vreme nu mai sunt valabile. Intrebarea pe care o punem astazi este nu daca guvernul nostru este prea mare sau prea mic, ci daca functioneaza – daca poate ajuta familiile sa-si gaseasca locuri de munca pentru un salariu decent, ingrijirea medicala pe care sa si-o permita, o pensie demna. Unde raspunsul este da, intentionam sa mergem inainte. Unde raspunsul este nu, se vor incheia programe. Iar cei dintre noi care gestioneaza dolarii populatiei vor fi trasi la raspundere – sa-i cheltuiasca intelept, sa schimbe proastele obiceiuri si sa faca afacerile la lumina zilei – pentru ca numai atunci vom putea recupera increderea vitala dintre popor si guvernul sau.

Inaintea noastra nu se afla nici intrebarea daca piata este o forta pentru bine sau rau. Puterea ei de a genera si a propaga libertate este de neegalat, dar aceasta criza ne-a reamintit ca, fara un ochi grijuliu, piata poate iesi de sub control si ca o natiune nu poate prospera pentru multa vreme atunci cand ii favorizeaza pe cei mai prosperi. Succesul economiei noastre a depins mereu nu numai de marimea PIB-ului, ci si de exportarea prosperitatii, de abilitatea noastra de a extinde oportunitatea catre fiecare inima doritoare – nu din caritate, ci si pentru ca aceasta este cea mai sigura cale spre binele nostru comun.

In ceea ce priveste apararea comuna, respingem falsa alegere intre siguranta noastra si idealurile noastre. Parintii fondatori, confruntati cu pericole pe care cu greu ni le putem imagina, au intocmit o carta pentru a asigura domina legii si drepturile fiecaruia, o carta transmisa de sangele a generatii. Aceste idealuri inca lumineaza lumea si nu vom renunta la ele doar pentru a scapa mai repede. Catre toate popoarele si guvernele care ne urmaresc astazi, din cele mai mari capitale pana la micul sat in care s-a nascut tatal meu sa stiti ca America este un prieten al fiecarei natiuni, al fiecarui barbat, femeie si copil care doreste un viitor al pacii si demnitatii si suntem gata sa conducem din nou.

Sa ne amintim de generatiile care s-au confruntat cu fascismul si comunismul, nu numai cu rachete si tancuri, ci si prin aliante ferme si cu convingerile lor de nezdruncinat. Ele au inteles ca numai puterea militara nu ne poate apara, nu ne poate permite sa facem ce vrem. Ele au stiut ca puterea noastra creste prin folosirea ei cu prudenta. Securitatea noastra vine din justetea cauzei noastre, din forta exemplului nostru, din calitati ca modestia. Suntem pastratorii acestei mosteniri. Ghidati de aceste principii inca o data, ne putem confrunta cu noile amenintari, care cer un efort si mai mare, o cooperare mai mare si o intelegere mai mare intre natiuni.

Vom incepe sa lasam, cu responsabilitate, Irakul poporului sau si sa actionam pentru o pace cu greu castigata in Afganistan. Cu prietenii nostri vechi, dar si cu fostii inamici vom actiona fara oprire pentru diminuarea amenintarii nucleare si indepartarea spectrului incalzirii climatice.

Nu ne vom cere scuze pentru modul nostru de viata, nu vom ezita in apararea sa, iar pentru cei care cauta sa-si atinga scopurile inducand teroare si macelarind nevinovati, va spunem ca spiritul nostru este puternic si nu poate fi infrant. Va vom invinge!Pentru ca noi stim ca mostenirea noastra este o forta, nu o slabiciune.

Suntem o natiune de crestini si musulmani, evrei si hindusi – si atei. Suntem modelati de fiecare limba si cultura, provenim din toate colturile acestui pamant si pentru ca am gustat amaraciunea razboiului civil si a segregarii si am iesit din acest capitol intunecat mai puternici si mai uniti, nu putem sa nu speram ca vechile dusmanii vor trece intr-o zi, ca liniile de demarcatie vor disparea, ca in timp ce lumea devine mai mica, umanitatea noastra trebuie sa se dezvaluie, iar America trebuie sa-si joace rolul in deschiderea unei noi ere a pacii.

Catre lumea musulmana, cautam o noua abordare, bazata pe interesul si respectul reciproc. Liderilor din lume care incearca sa semene conflict sau sa acuze Occidentul pentru problemele din societatea lor le spunem sa stiti ca poporul vostru va va judeca in baza a ceea ce sunteti capabili sa construiti, nu in baza a ceea ce distrugeti.

Celor care se agata de putere prin coruptie si inselaciune, sa stiti ca nu mergeti in sensul istoriei, dar sa stiti ca va vom intinde o mana, daca sunteti dispusi sa renuntati la acapararea puterii.

Natiunilor sarace, va promitem sa fim alaturi de voi pentru a va face fermele sa infloreasca si pentru a avea ape mai curate, va vom hrani trupurile infometate si mintile dornice de cunoastere.

Iar celor care, ca noi, se bucura de o relativa bogatie, le spunem ca nu ne mai putem permite sa fim indiferenti la suferinta din afara granitelor noastre, nici nu mai putem consuma resursele lumii fara respect fata de efecte. Pentru ca lumea s-a schimbat, trebuie sa ne schimbam odata cu ea.

In timp ce privim spre calea care se deschide in fata noastra, ne amintim cu respect de acei bravi americani care, chiar in acest moment, patruleaza in deserturi indepartate si in munti aflati la mare distanta. Ei au ceva sa ne transmita azi, la fel cum eroii inmormantati la Arlington ne soptesc de ani de zile. Ii onoram nu numai pentru ca sunt paznicii libertatii noastre, ci pentru ca intrupeaza spiritul datoriei vointa de a gasi un inteles in ceva mai mare decat ei insisi. Si totusi, in acest moment – unul care va defini o generatie – exact acest spirit trebuie sa se afle in noi toti. Pentru ca oricat de mult poate si trebuie sa faca Guvernul, este vorba in ultima instanta de credinta si perseverenta poporului american.

Aceasta amabilitate de a gazdui un strain cand se rup diguri si altruismul muncitorilor care si-ar reduce orele de lucru decat sa-si vada un prieten pierzandu-si locul de munca sunt cele care ne ajuta sa trecem de momentele cele mai intunecate. Curajul pompierului de a urca o scara cuprinsa de flacari si vointa parintelui de a-si hrani copilul sunt cele care in cele din urma ne decid soarta. Dar acele valori de care depinde succesul nostru – munca cinstita si grea, curaj si corectitudine, toleranta si curiozitate, loialitate si patriotism – toate aceste lucruri sunt vechi. Dar adevarate.

Ele au reprezentat forta tacuta a progresului de-a lungul istoriei. Ce ni se cere este un raspuns la aceste adevaruri. Ce ni se cere acum este o noua era a responsabilitatii, o recunoastere din partea fiecarui american ca avem o datorie fata de noi, fata de natiune si fata de lume, datorii pe care nu le acceptam nemultumiti, ci cu bucurie, fermi, in ideea ca nu este nimic mai satisfacator pentru spirit, mai definitoriu pentru caracterul nostru decat sa dam tot ce avem pentru a indeplini o datorie dificila. Acesta este pretul si promisiunea pe care o presupune statutul de cetatean. Aceasta este sursa increderii noastre – sa stim ca Dumnezeu ne cheama sa modelam un destin incert.

Acesta este intelesul libertatii noastre si crezul nostru – pentru care barbati si femei de orice rasa si credinta pot sarbatori impreuna pe aceasta magnifica esplanada, pentru care un barbat al carui tata nu ar fi fost servit intr-un restaurant in urma cu 60 de ani se poate afla astazi in fata voastra pentru a depune cel mai sacru juramant. Deci haideti sa marcam aceasta zi cu amintirea a ceea ce suntem si a cat de departe am ajuns.

In anul in care s-a nascut America, in cele mai friguroase luni, un mic grup de patrioti isi faceau tabara pe malul unui rau inghetat. Capitala era abandonata. Dusmanul avansa. Zapada era patata cu sange. Intr-un moment in care rezultatul revolutiei noastre era mai mult ca oricand sub semnul intrebarii, parintele natiunii noastre a ordonat ca urmatoarele cuvinte sa fie transmise oamenilor “Sa fie spus generatiilor viitoare (…) ca in mijlocul iernii, cand nimic nu ar putea supravietui in afara de speranta si virtute (…), orasul si tara, alarmate de un pericol comun, s-au ridicat sa-l infrunte”.

America!

Confruntati cu pericolele comune, in aceasta iarna a incercarii noastre, sa ne amintim de aceste cuvinte eterne. Cu speranta si virtute, haideti sa infruntam din nou curentul rece si furtunile care vor veni. Sa le spunem copiilor copiilor nostri ca atunci cand am fost pusi la incercare, am refuzat sa punem capat acestei calatorii, ca nu am intors spatele si nu am ezitat; iar cu ochii fixati pe orizont si cu binecuvantarea lui Dumnezeu asupra noastra, am adus marele dar al libertatii si l-am transmis in siguranta generatiilor viitoare”.

www.mondonews.ro

 

Fapte din 2012!

01 Ian

9 ianuarie. 2012 incepe prost pentru seful statului. Traian Basescu intervine telefonic la Realitatea TV, intr-o emisiune al carei invitat era subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat. Acesta anuntase ca demisioneaza daca noua lege a sanatatii va fi votata, nemultumit ca proiectul prevedea infiintarea mai multor servicii de urgenta private. Arafat, care infiintase SMURD-ul, sustinea ca introducerea competitiei intre serviciile de urgenta inseamna desfiintarea SMURD. Traian Basescu il acuza ca are “viziuni stangiste” si ataca abrupt: “Daca nu gaseste intelegere si are alta parere decat propriul lui ministru, ori trebuie sa plece ministrul, ori secretarul de stat. Cine credeti ca pleaca? Ghici, ghicitoarea mea”.

Dezbaterile TV il transforma pe Raed Arafat, un simbol al profesionalismului in ochii multora, in victima unor jocuri politice. Primele manifestatii de solidaritate cu Arafat apar joi, 12 ianuarie, in Targu Mures (sediul SMURD), urmate vineri, 13 ianuarie, de manifestatii similare in Brasov, Timisoara, Sibiu, Bacau si Bucuresti. Sunt proteste de mica amploare, supralicitate insa de televiziunile de stiri. In Capitala, circa 2000 de persoane se deplaseaza la Cotroceni, cerand demisia presedintelui Basescu. Exista informatii potrivit carora mobilizarea s-a realizat in special pe internet, de organizatia de tineret a PNL. E greu de spus insa cat a contat impulsul politic si cat a fost miscare spontana. In tot cazul, aceste prime manifestatii au continut un grad ridicat de spontaneitate.

14 ianuarie. Protestele pro-Arafat se transforma in Capitala in manifestatii violente. In seara de sambata se inregistreaza cele mai violente proteste de la mineriade incoace. Nu e limpede nici astazi cine a coordonat grupurile violente de suporteri, ultrasi si vandali de cartier. In mod evident, provocatorii n-au venit de capul lor la Universitate nici duminica, 15 ianuarie, cand s-a declansat bolovaniada, nici joi, 19 ianuarie, cand USL a organizat un miting de partid. Recuzita tot mai profesionista utilizata in Piata Universitatii nu mai pare deloc produsul spontan al cetatenilor nemultumiti. Mesajele, lozincile, scandarile suna suspect de profesionist elaborate. Manifestatiile continua pana pe 22 februarie, cand incep ninsori abundente si vremea se inrautateste. Intre timp presedintele retrage controversatul proiect de lege privind reforma in sanatate, dar asa cum observa agentiile de stiri straine “scanteia fusese aprinsa si focul a continuat sa arda”. Focul continua sa arda mai mult artificial, intretinut mai ales in studiourile Antenei 3, care transmite zilnic imagini cu micul grup de protestatari adunati seara de seara pe peluza Teatrului National, filmati in asa fel incat sa para o multime.

6 februarie. Premierul Emil Boc demisioneaza: “Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii”. Este insa, cum se va dovedi mai incolo, o demisie tardiva. Potrivit unor intelegeri mai vechi, ea trebuia sa aiba loc undeva in 2011 pentru a lasa timp reorganizarii PDL, insa baronii locali “l-au razgandit” pe Emil Boc, iar acesta a amanat mereu momentul de teama ca va pierde si functia in partid.

In aceeasi zi, presedintele Traian Basescu anunta desemnarea lui Mihai Razvan Ungureanu, pe atunci seful Serviciului de Informatii Externe, la functia de premier. Nume controversate din cabinetul Boc, in frunte cu Elena Udrea, nu mai fac parte din noul guvern, care are insa viata scurta. Guvernul Ungureanu cade in Parlament dupa 78 de zile, pe 27 aprilie, in urma unei motiuni de cenzura depuse de USL.

27 aprilie. Guvernul Ungureanu cade la limita, opozitia reusind sa adune 4 voturi peste necesar: 235 de voturi pentru. Nici astazi nu sunt clare motivele pierderii majoritatii. Au fost, in principal, mai multi factori: inabilitatea lui MRU in a-si asigura sustinerea parlamentarilor PDL, subestimarea fortei baronilor locali pe care i-a sfidat ostentativ refuzandu-le pretentiile financiare, tradarea unei parti din partid (in special din anturajul lui Vasile Blaga), atacarea unor focare de coruptie transpartinice gen ANAF (inlocuirea lui Blejnar), Fondul Proprietatea etc. In aceeasi seara, presedintele Traian Basescu anunta desemnarea liderului PSD, Victor Ponta, la functia de premier, desi anuntase in repetate randuri ca nu o va face.

1 mai. Dan Voiculescu lanseaza din nou teoria suspendarii presedintelui Traian Basescu intr-o emisiune la Antena 3, anuntand in premiera un calendar precis: “Daca Traian Basescu nu-si da demisia in 30 de zile, oricum va fi suspendat in 60 de zile”. Ca in spatele acestui scenariu a stat un plan bine gandit o dovedeste faptul ca presedintele Traian Basescu avea sa fie suspendat in Parlament pe data de 6 iulie, adica la 66 de zile de la ultimatumul lansat de Voiculescu.

7 mai. Guvernul Ponta depune juramantul. “Cel mai cinstit guvern”, cum il prezinta Ponta, are insa probleme in a-si gasi un ministru al educatiei potrivit. Prima nominalizare (Corina Dumitrescu) pica inainte de votul de investitura din cauza unor minciuni descoperite in CV, unde a sugerat in mod fals studii de drept la prestigioasa universitate americana Stanford, iar viitorul ministru, Ioan Mang, va demisiona dupa numai o saptamana din cauza unor acuzatii de plagiat. Mircea Diaconu este numit la cultura in ciuda problemelor sale de integritate si procesului pierdut cu ANI.

7 mai. Premierul Victor Ponta a anuntat, dupa o intalnire cu FMI, majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor incepand cu 1 iunie. Marirea fusese deja negociata cu FMI de guvernele Boc si Ungureanu, dar cel care a pus-o in practica a fost Guvernul Ponta. Reamintim ca salariile bugetarilor fusesera taiate cu 25% in 2010, ca parte a masurilor de austeritate aplicate de Guvernul Boc.

10 iunie. Rezultatul alegerilor locale consfinteste prima victorie a USL in fata PDL. O harta a noii componente politice in marile orase si la Consiliile Judetene realizata de HotNews.ro arata clar noile raporturi de forte putere-opozitie. La votul politic pentru sefia consiliilor judetene situatia s-a prezentat astfel: USL – 49,84%, la PDL – 14,92% si la PP-DD – 9,21% (primele 3 din clasament). PDL a pierdut la vot politic deoarece a lasat optiunea liderilor locali sa formeze diferite aliante sub numele de Miscare sau Alianta. Impreuna cu aceste voturi, PDL a pretins ca a obtinut un scor de 22%. O incoerenta strategica care se va adauga si ea la scorul slab obtinut la alegerile parlamentare din noiembrie.

18 iunie. Revista Nature si cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung publica aproape in paralel articole in care premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat. Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003. “Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima (“whistle-blower” in original – N.red.) care arata ca mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini in limba romana a lui Ponta consta in texte duplicate”, se arata in articolul din Nature. Premierul se apara, punand totul pe seama lui Traian Basescu. Cu o zi inainte ca teza de doctorat a premierului sa fie analizata de CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), ministrul interimar al educatiei, Liviu Pop, modifica componenta Consiliului si ii taie din atributii. Consiliul confirma plagiatul pe 29 iunie dar din lege disparusera cu o zi inainte articole care faceau posibila retragerea titlului de doctor premierului Victor Ponta.

Numerosi comentatori cred astazi ca scandalul plagiatului l-a determinat pe Victor Ponta sa sustina scenariul suspendarii presedintelui Traian Basescu, pe care initial nu l-a aprobat. Fragilizarea pozitiei sale l-a determinat sa mearga pe mana lui Dan Voiculescu si Crin Antonescu fara prea multe comentarii. In scurta vreme, a mai avut loc un eveniment care i-a coalizat pe toti politicienii cu probleme penale impotriva presedintelui Traian Basescu: condamnarea fostului premier, Adrian Nastase. Condamnarea la inchisoare cu executare a unui personaj considerat “simbolul coruptiei din Romania” a spart mitul intangibilitatii politicienilor, indiferent de rangul lor, a inlaturat prejudecata potrivit careia puternicii zilei nu pot ajunge dupa gratii, dar a si intensificat atacurile impotriva procurorilor si judecatorilor independenti. In acest context, acuzatia potrivit careia una din mizele declansarii referendumului de suspendare a fost preluarea controlului asupra justitiei pare intemeiata.

20 iunie. Adrian Nastase este condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Curtii Supreme, dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului Trofeul Calitatii pentru fapte de coruptie comise in calitate de sef al unui partid politic. Au mai fost condamnati in acest dosar Bogdan si Mariana Popoviciu, Diana Gasparovici, Crisian Vasile si Paula Irina Jianu la inchisoare cu executare. La termenul din 23 mai, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a prezentat instantei o adresa semnata de seful institutiei Adrian Balaban Grajdan prin care inspectoratul renunta la calitatea de parte civila in dosar si implicit la recuperarea unui prejudiciu de 1,5 milioane euro. Potrivit documentelor depuse de procurorii DNA la ultimul termen la dosarul Trofeul Calitatii, consultat la instanta de HotNews.ro, pe 22 mai Adrian Balaban Grajdan l-a sunat la ora 5:53 dimineata pe Adrian Nastase, iar apelul a durat 49 de secunde. Pe 22 mai, Adrian Grajdan a semnat, in calitate de sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, o adresa prin care a retras institutia din dosarul de coruptie al fostului premier. Documentele DNA arata ca in perioada noiembrie 2011 – mai 2012 Adrian Nastase i-a trimis lui Grajdan trei SMS-uri in timp ce Grajdan i-a trimis fostului premier patru SMS-uri. DNA a deschis o ancheta, Grajdan fiind acuzat de favorizarea infractorului. In prima sedinta a Guvernului Ponta din data de 8 mai, ISC a fost trecuta din subordinea Ministerului Dezvoltarii in cea a Guvernului.

20 iunie, seara. Televiziunile de stiri transmit ca ex-premierul Adrian Nastase, condamnat miercuri definitiv la doi ani de inchisoare cu executare, ar fi incercat sa se impuste in momentul in care doi reprezentanti ai Politiei au venit pentru a-l ridica de la resedinta sa din strada Zambaccian. Pretinsa tentativa de suicid a ridicat numeroase semne de intrebare, multi fiind convinsi ca a fost o inscenare sau, in tot cazul, o exagerare.

20 iunie. Tribunalul Bucuresti a aprobat cererea de intrare in insolventa a gigantului energetic Hidroelectrica, dupa ce statul – actionar majoritar – ceruse aceasta masura intr-o miscare ce a surprins atat partenerii internationali (FMI, Comisia Europeana), cat si bancile creditoare si partenerii comerciali. Administratorul judiciar, Remus Borza, a decis apoi denuntarea contractelor bilaterale cu “baietii destepti”, spunand ca astfel reduce pierderile companiei. Aceste contracte paguboase, initiate de ministrul Dan Ioan Popescu in guvernul Nastase si perpetuate de toate guvernele ulterioare, alimentau cu sume uriase conturile unor oameni de afaceri cu legaturi in lumea politica.

25 iunie. Dan Voiculescu demisioneaza din Senat. Oficial, pe motiv ca Parlamentul nu i-a aprobat un amendament care prevedea dublarea pedepselor pentru evaziune fiscala. Adevaratul motiv ar fi fost procesul de la Inalta Curte. Pierzand calitatea de senator, Inalta Curte a pierdut competenta de judecata, dosarul mutandu-se la Tribunal. Dosarul ICA, in care Voiculescu este trimis in judecata pentru fapte de coruptie, va reveni la Inalta Curte dupa ce liderul onorific al PC a castigat un nou mandat de senator.

26 iunie. Nastase a fost transferat de la Spitalul Floreasca la spitalul Penitenciar Rahova. Pe data de 6 decembrie, procurorii DNA anunta trimiterea in judecata a inculpatului Serban Bradisteanu, medic sef sectie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, pentru infractiunea de favorizare a infractorului, in cazul Adrian Nastase. In rechizitoriu, procurorii mentioneaza ca “inculpatul si-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio-vasculara si si-a asumat internarea lui Adrian Nastase in cadrul sectiei pe care o conducea desi diagnosticul medical nu impunea internarea in cadrul acestei sectii, iar primele interventii medicale au fost realizate de catre un alt medic dintr-o alta sectie.”

23 iunie. Are loc congresul de infiintare a Miscarii Noua Republica in partid politic, insa din cauza unei contestatii la Tribunal nu va face parte din viitoarea Alianta Romania Dreapta, al carei protocol de infiintare se semneaza in 16 septembrie.

30 iunie. La Conventia Nationala a PDL, Vasile Blaga este ales noul presedinte al PDL. Blaga a fost validat in functia de presedinte al PDL cu 1197 de voturi pentru si doar 28 abtineri. In noua structura de conducere nu se mai regasesc nume precum Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Gheorghe Falca, Stefan Gheorghe, Monica Macovei si Teodor Baconschi. Din echipa lui Blaga fac parte Gheorghe Flutur – secretar general, Cezar Preda, Dorin Florea, Cristian Preda si Mihai Stanisoara – prim-vicepresedinti.

Partea a II-a: suspendarea presedintelui si referendumul pentru demitere, reactia lumii occidentale, alegerile generale din noiembrie si formarea Guvernului Ponta II.

3 iulie. HotNews.ro publica in exclusivitate planul de suspendare al USL, care prevedea in esenta urmatoarele actiuni: modificarea legii de functionare a Curtii Constitutionale, inlocuirea presedintelui Senatului, pe atunci, Vasile Blaga, cu Crin Antonescu si inlocuirea Avocatului Poporului, care putea atacala Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta ale Guvernului. Planul prezentat de HotNews.ro avea sa fie aplicat in aceeasi zi de USL. In seara zilei de 3 iulie, la capatul acestor schimbari fulgeratoare, presedintele Traian Basescu s-a adresat lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea si Kelemen Hunor cerandu-le, in mod repetat, sa “inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman”. Apar si primele reactii externe de ingrijorare, exprimate de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein si de comisarul european pentru justitie, Viviane Reding.

4 iulie. USL prezinta cele sapte capete de acuzare care vor sta la baza actului de suspendare din Parlament. Analizand preambulul cererii si cele 7 capete de acuzare, Curtea Constitutionala nu a retinut la nici unul existenta unor “fapte grave”, insa a ezitat, in decizia comunicata pe data de 6 iulie, sa pronunte un aviz.

6 iulie. Presa din spatiul german explodeaza inaintea votului din Parlament: Presa din spatiul german a explodat inainte de votul de vineri al Parlamentului roman: Puciul lui Ponta, Puci prin decret, Un parlament submineaza democratia, Romania in fata suspendarii din Consiliul European.

6 iulie. Cu cateva ore inainte de votul din Parlament, Comisia Europeana se declara “ingrijorata” in legatura cu situatia din Romania. Presedintele Comisiei, Jose Barroso, vorbeste in cursul diminetii cu premierul Victor Ponta. “A exprimat ingrijorarile Comisiei” cu privire la evenimentele din Romania, se arata intr-un comunicat. Aceasta este a doua reactie a Comisiei Europene si prima in care ia pozitie chiar presedintele Barroso.

6 iulie. Traian Basescu este suspendat in Parlament la capatul unei actiuni blitzkrieg cu 256 de voturi pentru si 114 impotriva. USL avea la acea data 212 parlamentari. Pentru suspendarea presedintelui au fost necesare 217 voturi (jumatate plus unu din numarul de mandate) iar diferenta pana la 256 au fost voturi de la UNPR, UDMR si reprezentantii Minoritatilor. Vezi aici succesiunea pe ore si pe zile a evenimentelor care au dus la suspendare. Parlamentul voteaza data referendumului pentru demitere: 29 iulie. Presedintele PNL, Crin Antonescu, se angajeaza, de la tribuna Parlamentului, sa se retraga definitiv din viata politica in cazul in care verdictul dat de romani la referendum va fi ca Traian Basescu sa ramana in continuare la conducerea tarii. Va reveni cateva zile mai tarziu asupra acestei declaratii, nuantand-o.

6 iulie. In ziua suspendarii presedintelui Traian Basescu in Prlament, MRU isi lanseaza Initiativa Civica de Centru Dreapta, care se va transforma in Partidul Forta Civica.

9 iulie. Germania califica drept “inacceptabila” procedura de destituire a presedintelui roman Traian Basescu, apreciind ca au fost violate principiile statului de drept, relateaza AFP. “Demersurile guvernului roman al premierului (Victor) Ponta si procedura de destituire a presedintelui (Traian) Basescu sunt inacceptabile”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert. Acesta precizeaza ulterior, intr-un comunicat, ca Angela Merkel i-a telefonat omologului sau roman si i-a “confirmat ingrijorarile guvernului” de la Berlin.

11 iulie. Premierul Victor Ponta renunta, in urma unei intalniri cu presedintele Parlamentului European, seful socialistilor Martin Schultz, la ideea coborarea pragului de prezenta pentru ca referendumul sa fie valid. Astfel, referendumul este considerat valid daca la vot se prezinta 9 milioane de alegatori, adica jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot.

17 iulie. Incepe un adevarat desant diplomatic asupra Romaniei. Ministrul britanic de externe, William Hague, face o vizita fulger in Romania si se intalneste cu premierul Victor Ponta, pe aeroport, programandu-si special o escala la Bucuresti. Intr-un comunicat al ambasadei Marii Britanii se arata ca “oficialul britanic a subliniat necesitatea ca toti actorii politici sa respecte prevederile Constitutiei, institutiile statului si deciziile adoptate de instantele judecatoresti”.

In campania pentru referendum, USL organizeaza mitinguri in aproape toate marile orase ale tarii, in schimb sustinatorii lui Traian Basescu sunt prezenti doar in cateva (Bucuresti, Cluj, Iasi). Presedintele Basescu pare sa ezite daca sa-si mobilizeze sustinatorii la vot, riscand in acest validarea referendumului si demiterea. Alege la sfaturile PDL mobilizarea minima, desi in prima faza isi confuzioneaza alegatorii chemandu-i la vot.

29 iulie. Ziua votului este marcata de numeroase suspiciuni privind fraude masive la vot, in special in judetele in care prezenta a explodat in a doua parte a zilei: Teleorman, Mehedinti, Olt. Cu toata mobilizarea baronilor, referendumul n-a fost validat. Prezenta a fost de 46,24%, or potrivit legii pentru demiterea sefului statului era necesara prezenta la urne a peste 50% dintre cetatenii cu drept de vot. Presedintele scapa astfel de demitere. 87,52% s-au pronuntat in favoarea demiterii presedintelui, iar 11,15% s-au pronuntat impotriva.

2 august. In urma unor decizii confuze al Curtii Constitutionale, care urma sa valideze rezultatul, Guvernului Ponta incearca sa coboare pragul electoral prin actualizarea listelor electorale si sa obtina astfel validarea referendumului. In timp ce CCR era reunita in a doua zi de sedinta pentru validarea sau invalidarea referendumului, HotNews.ro a publicat o adresa a MAI catre CCR, conform careia MAI isi declina raspunderea fata de corectitudinea listelor electorale permanente. Adresa nu era semnata de ministrul Ioan Rus, ci de altcineva, fiind emisa de Directia pentru Evidentia Populatiei din subordinea MAI.

3 august. Incepe o adevarata disputa in ce priveste curatarea listelor electorale. Cifra cetatenilor cu drept de vot anuntata de ministrul de interne Ioan Rus inainte de referendum a fost de 18.315.000 persoane cu drept de vot. Rus explica modul in care se va desfasura actualizarea listelor electorale: “Va fi un mini-recensamint, La nivelul satelor va fi mai simplu, la orase va fi mai complicat”. Mai devreme, intr-o videoconferinta, premierul Ponta le-a cerut tuturor primarilor sa trimita echipe pe teren pentru a elimina de pe liste decedatii, condamnatii ramasi fara drepturi electorale si cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul ori resedinta in strainatate. Prima reactie oficiala a lui Traian Basescu: “Este fara precedent ca dupa ce ai vazut rezultatele sa incerci sa modifici cifrele dupa ce ai facut referendumul”. Presedintele Basescu il acuza public pe Ioan Rus ca “a dat dispozitie sa blocheze decizia CCR” prin transmiterea adresei in care MAI nu-si mai asuma corectitudinea listelor electorale

6 august. Ministrul de interne, Ioan Rus, demisioneaza si anunta ca ministrul administratiei, Victor Paul Dobre, demisioneaza la randul sau. “Din acel moment (solicitarea CCR referitoare la liste – n.r.) asupra mea si asupra MAI s-au exercitat nenumarate presiuni, discutii, aprecieri de catre politcienii romani, incepand cu Traian Basescu si terminand cu Crin Antonescu. Acest lucru este inacceptabil, eu sunt un politican corect si limitele demnitatii mele mi le stabilesc singur. Nu pot fi partas la nimic din ce inseamna nerespectarea legii in Romania”, afirma Rus.

6 august. Curtea Constitutionala clarifica ce a cerut exact Guvernului pentru a lua decizia finala in cazul referendumului: listele electorale valabile la data organizarii referendumului, si nu actualizarea acestor liste. Astfel, “mini-recensamantul” anuntat de Guvern nu mai are obiect. Vezi aici o cronologie amanuntita realizata de Hotnews.ro

10 august. Hotnews.ro publica stenograme dupa interceptarile din dosarul actualizarii listelor deschis de procurori: Ioan Rus catre Victor Paul Dobre: “Eu nu semnez niciun singur om in plus sau in minus! Si cu asta basta! Daca sunt care cred ca stiu ei mai bine ca noi si stiu ei sa numere asa, incat asa sa fie, n-am nicio impotriveala sa incurc pe cineva. Ca nu inteleg, ca asta e un gest politic important care… Bun, e important, dar eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!”/ Un anume “Vlad” ii spune ministrului Victor Paul Dobre: “Sa fugim din acest grup infractional organizat! Pe bune!”.

10 august. Procurorul General, Laura Codruta Kovesi, solicita avizul Parlamentului pentru inceperea urmarii penale a fostului ministru Victor Paul Dobre, pentru abuz in serviciu. Parlamentul

12 august. Philip Gordon, emisar special al secrtarului de stat american, Hilary Clinton, face o vizita la Bucuresti. “Principalele ingrijorari ale Departamentului american de Stat sunt determinate de suspiciunea ca la referendum au avut loc fraude de amploare, de procesul de reactualizare a listelor electorale si de presiunile exercitate asupra Curtii Constitutionale”, declara Philip Gordon, asistentul secretarului de stat Hillary Clinton, intr-o intalnire cu cativa reprezentanti ai presei. Sosirea lui Gordon masoara gravitatea situatiei din tara. Emisarii speciali intervin atunci cand diplomatia clasica esueaza. Prezenta lor marcheaza in mod oficial o criza democratica profunda.

13 august. Comisia Europeana da publicitatii lista cerintelor Executivului european adresate Guvernului Ponta. Acestea i-au fost adresate cu o zi in urma prim-ministrului Victor Ponta, astfel incat Romania sa continue a respecta standardele europene. Este o lista care cuprinde cerinte punctuale si extrem de dure, printre care se numara: Reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului; inlocuirea ministrilor cu probleme de integritate (caz in care se afla Ecaterina Andronescu); fara numiri la DNA si la Parchetul General in timpul interimatului lui Crin Antonescu; nici o gratiere prezidentiala (aluzie la Adrian Nastase); demisia parlamentarilor incompatibili.

15 august. Presedintele interimar Crin Antonescu cere public Procurorului General Laura Codruta Kovesi, presedintelui CSM Alina Ghica si ministrului interimar al Justitiei Victor Ponta sa ofere, in decursul zilei de joi, explicatii publice in legatura cu natura anchetelor “in masa” pe care Parchetul General sau procurorii DNA le desfasoara intr-un mare numar de localitati din tara. Antonescu a comparat anchetele cu colectivizarile din anii 50. Solicitarile presedintelui interimar vin la doar doua zile dupa ce Philip Gordon, asistentul secretarului de stat Hillary Clinton, a afirmat ca exista indicii de frauda masiva la referendum care stranesc ingrijorari la Washington si care trebuie investigate.

16 august. Fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, si fiul vitreg al actualului ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, sunt anchetati de DNA Cluj in legatura cu presupuse infractiuni comise la referendum. Dumitru Samson, fiul vitreg al lui Dobritoiu a primit citatia pe 15 august. Tot in cursul zilei de 15 august, ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a fost la Palatul Cotroceni, unde a discutat cu Crin Antonescu. In cursul serii de 15 august, Antonescu a facut acuzatii dure la adresa procurorilor, comparand anchetele acestora cu colectivizarile fortate.

21 august. Curtea Constitutionala (CCR) invalideaza, cu 6 voturi la 3, referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu. Liderii liberali califica decizia CC “antinationala”, “impotriva realitatii si a cifrelor”, iar de acum incolo “CC sa coabiteze cu Traian Basescu”, pentru ca USL nu poate face acest lucru.

27 august. Decizia Curtii este publicata in Monitorul Oficial, Traian Basescu revine la Cotroceni pe 28 august dimineata, dupa 52 de zile de suspendare.

6 septembrie. Procurorii DNA anunta inceperea urmaririi penale a presedintelui Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Drangea, in dosarul referendumul, fiind acuzat, intre altele, ca a “constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al formatiunii politice” sa influenteze rezultatul votului. Vezi detalii in comunicatul procurorilor.

16 septembrie. PDL, Forta Civica si PNTCD semneaza protocolul prin care se infiinteaza Alianta Romania Dreapta, avand ca simbol inima, in culoare roz-ciclame. Nimic nu mai aminteste de vechiul partid portocaliu, nici sigla, nici culoare.

11 septembrie. Camera Deputatilor respinge solicitarile de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre. Votul deputatilor vine in contradictie cu recomandarile facute de Comisia Europeana in ultimele rapoarte pe Justitie, unde se cerea Parlamentului sa nu mai blocheze cererile procurorilor pentru inceperea urmaririi penale fata de alesi.

21 septembrie. Dan Diaconescu castiga licitatia pentru privatizarea Oltchim, intr-o cursa fara nici un mare investitor strategic. Licitatia, organizata de seful OPSPI – Remus Vulpescu – s-a transformat intr-un circ televizat, scena fiind dominata de Dan Diaconescu, care a promis ca va plati 203 milioane de lei pentru pachetul de actiuni. La zece zile dupa licitatie, OPSPI a anuntat ca Dan Diaconescu nu a platit suma promisa, iar omul de televiziune a fost dat in judecata. Dan Diaconescu, presedintele PPDD, a folosit licitatia pentru a-si face campanie electorala masiva cu un discurs anti-sistem (PPDD a obtinut la alegerile parlamentare 14% din voturi). Dupa esecul privatizarii, Remus Vulpescu a fost demis din functia de sef al OPSPI, dar a ramas consilier al ministrului Economiei de la acea data, precum si administrator special la Hidroelectrica. Salariatii Oltchim au iesit zile la rand in strada, Guvernul a redeschis unele sectii si a inceput sa plateasca salariile restante in transe. In acest moment, este neclara strategia Guvernului pentru Oltchim.

9 octombrie. Procurorii DNA anunta inceperea urmăririi penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj, şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.

noiembrie Campania pentru alegerile parlamentare este de fapt o prelungire a campaniei pentru referendum: anti-Basescu, portretizat ca dictator si sabotor al noii guvernari.Varful de lance al campaniei ramane Antena 3, care inregistreaza audiente record dar si cele mai numeroase derapaje de la minime reguli jurnalistice. Practic, dezbaterile se transforma in atacuri la persoana impotriva tuturor celor considerati “slujitorii lui Basescu” (incepand cu judecatorii de la Curtea Constitutionala si terminand cu procurorii DNA, sefii ANI si orice alte institutii independente). ARD face o campanie slaba, Vasile Blaga fiind acuzat de “blat” cu USL.

27 noiembrie. Singurele atacuri mai dure impotriva USL din timpul campaniei electorale vin tot din partea lui Traian Basescu. Aceste atacuri culmineaza cu iesirea din 27 noiembrie, la B1TV, cand seful statului il ataca dur pe Victor Ponta: Prost/ pisicut/ cinic/ mitoman, e bolnav cum e Crin Antonescu bolnav de somn. Un om prea mic pentru functia sa, santajabil de Voiculescu / Viitorul premier trebuie sa fie responsabil, pro-european, capabil sa faca fata crizei economice

9 decembrie. USL castiga super-majoritatea in Parlament (peste 60%) iar ARD obtine mai putin decat scordul scos de PDL la alegerile locale. Vezi aici rezultatele finale. In ultima ora de vot, Traian Basescu a postat pe pagina de Facebook un filmulet in care chema etnicii maghiari la vot. La scurt timp dupa inchiderea urnelor, premierul Victor Ponta anunta deschiderea negocierilor cu UDMR pentru formarea unei majoritati constitutionala si pentru o eventuala cooptare la guvernare. Liberalii, Dan Voiculescu si Antena 3 critica virulent eventualitatea cooptarii UDMR la guvernare, vorbind despre “tradarea alegatorilor”.

Numerosi lideri PDL rateaza intrarea in Parlament, insusi presedintele Vasile Blaga castiga mandatul la redistribuire. Cateva voci ii cer demisia din functia de presedinte, insa Blaga declara ca are de reconstruit partidul. Toti politicienii se declara insa numultumiti de sistemul de vot, impredictibil si complicat, care genereaza situatii absurde de politicieni intrati pe locul doi printr-un sistem complicat de redistribuire care mareste numarul parlamentarilor. Noul Parlament este altminteri cel mai mare din cate a avut Romania: numara 588 de parlamentari, cu o suta mai multi decat precedentul.

14 decembrie. Presedintele Traian Basescu anunta, la finalul Consiliul European de Iarna de la Bruxelles, ca le-a inmanat liderilor europeni, printre care presedintele CE, Jose Manuel Barroso, presedintele PE, Martin Schulz, si presedintele Frantei, Francois Hollande, un document “in interesul Romaniei”. Seful statului nu a vrut sa spuna ce contine respectivul document.

17 decembrie. Documentul pe care Traian Basescu i l-a inmanat presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, in timpul summitului de iarna al UE, la Bruxelles, era “acordul de coabitare” intre Victor Ponta si seful statului, a declarat, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al lui Schultz, Armin Machmer.

17 decembrie. Presedintele Traian Basescu il desemneaza pe Victor Ponta la functia de prim-ministru, desi sugerase in repetate randuri, la fel ca in vara, ca nu o va face. USL decide in aceeasi zi ca UDMR nu va intra la guvernare. Cei care l-au convins pe Victor Ponta sa renunte la UDMR au fost cativa baroni locali din PSD: Dragnea, Mazare, Oprisan si Nichita. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara ca este prima data in ultimii 23 de ani cand o intelegere majora nu este respectata.

19 decembrie. Premierul desemnat anunta prima varianta de Guvern, in care liberalii si Dan Voiculescu castiga portofolii cheie si isi subordoneaza mai multe institutii de control. Vezi aici cum arata primul cabinet anuntat de Victor Ponta.

21 decembrie. Negocierile se reiau in interiorul USL. In urma acestora, CNADR trece de la ministerul transporturilor detinut de PNL la ministerul marilor proiecte detinut de PSD si se mareste numarul ministrilor delegati. Astfel, Ponta echilibreaza puterea in interiorul USL. In seara zilei de 21 decembrie, Guvernul Ponta II depune juramantul la Cotroceni. Victor Ponta isi intareste si mai mult pozitia a doua zi, la prima sedinta a noului Guvern, cand trece in subordinea sa, printr-o ordonanta de urgenta, structuri importante aflate anterior in subordinea unor ministere: Agentia pentru resurse minerale, Oficiul spalarii banilor, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, DGIPI (sefii Directiei vor fi numiti direct de catre premier).

(SURSA:http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13898114-anul-politic-2012-rascrucea-democratiei-romanesti-partea.htm)

 

2013-an al Luminii!

01 Ian

2013 – sa va fie anul excelentei, al iubirii, al prosperitatii, al sanatatii si al poftei de viata!

La multi ani!

imaginea dupa photo maniacs.ro

IN ANUL 2012 AM AVUT 80 DE POSTARI PE BLOG !