RSS
 

Boia si Romania ALTFEL(de ce ?)

27 Dec

Cu nerabdare am dorit a cumpara lucrarea profesorului meu de exceptie, Lucian BOIA, De ce
Romania altfel? si m-am apucat repede de citit.

De fapt, nu este greu a lectura aceasta carte de numai 126 de pagini cu totul , in format A5, tiparit la Editura Humanitas( unde altfel decat acolo unde a publicat cam toate celelalte lucrari!!)in conditii deosebite, avand pretul de 22 de lei.

Ca toate neamurile sunt diferite, ca ele au particularitatile lor, ca sunt creatii ale intalnirii oamenilor zonei cu mediul , cu alte identitati etnice etc. STIM , confirm ca este asa si profesorul nu face decat sa intareasca aceasta regula din istoria scrisa a popoarelor !!

Ce il face pe Boia sa creada ca suntem radicalii intalnirii cu nenormalitatea, cu Raul, cu excentricitatea unui spatiu care nu este , zice el , locuit de cine cred ei acum ca este ?

Cum mergi pe o carare a limpezimii mintii tale si te poti afunda in meandrele negarii/afirmarii a ceea ce crezi ca tu sti?

In ce profunzimi de cantec ale subconstientului poti fi sa rastalmacesti si sa inventezi orice, oricum, negand sau afirmand ceea ce place, poti sa crezi ca este sau ceea ce impresioneaza ratiunea momentului alcatuirii unei perspective in care nu intri sau in care nu poti crede sau in care nu poti fi decat derutat si in angoasa timpului pur decat subiectiv si plin de incertitudine si psihodramatic cu plecaciune catre ce?

E captivanta povestea prezentata cu perspectiva de adevar a autorului!!

Ce cred este ca o discutie serioasa ar trebui sa aiba loc pe la noi de cel putin o suta de ani despre temelii, despre fundament, despre o nastere a unei semintii si de aici la a fi pe valul intregii negatii nu e mult daca |RATIUNE| in modul este si simtamant marcant spre descoperirea unei carari care sa satisfaca drumul prezent al acestei masinarii care este statul de acum al celor care sunt cetateni romani!?!?

Boia deschide o cutie a Ratiunii si Intelepciunii care se doreste de multi sa fie inchisa si sa se taca !!

Boia provoaca si insaileaza un fir de amestec de nuante care mai de care mai abrupte in rezultate si in concluzii , cateodata desarte!!

Boia rupe zagazuri care nu mai pot fi inchise daca suntem vii si consideram ca a vem a ne intreba de toate si de tot!1

Boia uita ca totul in acest domeniu este sensibil si ca aduce un posibil sarpe pe o planta si nu pe un pom care este aproape uscata si oricum prost intretinuta !!

Ocultat sau nu, Boia provoaca si asaza un discurs pe muchie de cutit in care unii asteapta sa-l infinga in Idee si alti aspeata sa-l scape de sub obrocul romantic in care inca suntem cu buna/rea stiinta ?

Complexe de inferioritate au miliarde de oameni din cei vii si sute de tari si semintii actuale, intrebarea este: avem a ne speria de raul nostru sau a ne intrista de hazul nostru, de impresurarile noastre, de mitologiile noastre etc!! Poate DA, poate Ba !!

Un coleg al meu tot ne repeta ca a constata ceva, oricare lucru al evidentei imediate sau nu , poate sa o faca oricine si un soldat mai putin instruit, dar a oferi solutii, a crea o stare pozitiva si a merge spre autostrazi de vis intelectual este o menire a celor IMPLICATI in cetate , a celor care propun nu voia istoriei, ci implinirea ei prin actiune constienta spre urcarea multimilor la …cerul asezat al rostuirii care ne face sa fim inapoiati, nereusiti, neimpliniti, dereglati, rasturnati, supusi, neoriginali, cum spune autorul! sau inversul acestora !!

Oricum , Boia propune …noi ceilalti ar trebui sa avem o reactie!!
A strutului, a camilei, a leului sau …a OMULUI !!!

Multi ani , domnule profesor!!!!

 

Leave a Reply

 

 
 
  1. jrNo Gravatar

    07/01/2013 at 11:46 AM

    ….cum spunea Voltaire, fiecare să-şi lucreze propria grădină!