RSS
 

Archive for octombrie 26th, 2012

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

26 Oct

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.
Deci, Maximian imparatul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia si, cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voievod in locul tatalui sau. Si a fast primit Sfantul cu mare cinste de cetateni, iar el carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind pe fata dreapta credinta si aducand pe multi la Hristos.
Deci, nu dupa multa vreme, a cunoscut imparatul ca voievodul Dimitrie este crestin si s-a maniat foarte. Drept aceea, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, si a venit imparatul si la Tesalonic. Si, Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dansul, a raspuns cu indrazneala, marturisind ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Si indata, imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.
Si se bucura imparatul, mai ales, vazand pe un luptator vestit. Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ca se lupta cu cei viteji si-i ucidca, aruncandu-i in sulite. Deci, era acolo un tanar crestin, anume Nestor, cunoscut Sfantului Dimitrie. Accsta, vazand pe Lie ucigand fara crutare pe oameni, mai cu seama pe crestini, s-a aprins de ravna. Si vrand sa se lupte cu Lie a alergat la Sfantul, in temnita, cerand de la dansul rugaciuni si binecuvantare ca sa-l poata birui pe acel ucigas de oameni. Si, insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: “Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!”
Deci, intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: “Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!” Si indata, trantandu-l jos pe Lie, l-a omorat. Si s-a intristat imparatul de moartea lui Lie. Afland insa ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, imparatul a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul, in temnita, ca a fost pricina mortii lui Lie. Si aceasta, facandu-se indata, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezcu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri. Tot atunci, din porunca imparatului, s-a taiat capul si Sfantului Nestor.

Tuturor celor care astazi isi aniverseaza ziua de nume, sanatate, numai bucurii si LA MULTI ANI !!

 

Academia Romana- noi membri!

26 Oct

Academia Română a ales, prin vot secret, cinci noi membri titulari, patru membri de onoare din ţară – printre care Mihai Şora şi Lucian Mureşan – şi trei noi membri de onoare din străinătate, în Adunarea Generală care a avut loc miercuri.
Conform forului cultural şi ştiinţific, noii membri titulari ai Academiei Române sunt: Toma Constantin (Secţia de Ştiinţe biologice), Cernea M. Mihail (Secţia de Ştiinţe Economice, juridice şi sociologie), Boboc Alexandru (Secţia de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie), Ţăranu Cornel (Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual), Păun Gheorghe (Secţia de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei).
Ca membri de onoare din ţară au fost aleşi Ioan Caproşu (Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie), Petre T. Frangopol (Secţia de Ştiinţe Chimice), Mihai Şora (Secţia de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie), PF Cardinal Lucian Muresan (Secţia Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie).
Cei trei membri onorifici din străinătate aleşi miercuri de plenul Academiei Române sunt: Theodor W Hänsch, Mihail C. Roco şi Ştefan Hell.

Mihai Şora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, la Ianova, în judeţul Timiş şi este filosof şi eseist. Este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie.

Cardinalul Lucian Mureşan s-a născut pe 23 mai 1931, în Firiza, judeţul Satu-Mare (interbelic). După Revoluţie şi relegalizarea Bisericii Române Unite, pe 3 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramureş, fiind în ordinea cronologică al treilea episcop al acestei eparhii. Lucian Mureşan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a fost numit cardinal de papa Benedict al XVI-lea, în februarie 2010. Arhiepiscopul Lucian Mureşan este cel de-al treilea cardinal român, după Iuliu Hossu şi Alexandru Todea.

Theodor Wolfgang Hänsch (născut pe 30 octombrie 1941, la Heidelberg, Germania) este un fizician german, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe 2005, împreună cu John Lewis Hall, pentru contribuţiile aduse la dezvoltarea spectroscopiei de mare precizie, pe bază de laser, inclusiv pentru tehnica pieptenele optic.

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii.

Academia Română poate avea, prin lege şi prin statut, un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare din care cel mult 40 din ţară. Numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei Române.

În prezent, Academia are 78 de membri titulari, 77 de membri corespondenţi (total 155), 32 de membri de onoare din ţară şi 88 de membri de onoare din străinătate (total 120).

Noii membri ai Academiei sunt aleşi prin vot secret. Votul secret în Secţiile Academiei, Prezidiul forului şi Adunarea generală a instituţiei se face în mai multe tururi de scrutin. Propunerile secţiilor se înaintează Biroului Prezidiului Academiei Române, iar candidaturile validate de Prezidiul Academiei sunt supuse apoi Adunării Generale.

(http://www.premiumpeople.ro/stiri_show.php?g_sectiunea=0&g_parent_id_0=0&g_id=2171)

Felicitari distinselor personalitati si poate mai primim oameni cu mari merite stiintifice din Romania !Cu alte cuvinte la treaba , domnilor academicieni!