RSS
 

Archive for octombrie, 2012

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

26 Oct

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.
Deci, Maximian imparatul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia si, cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voievod in locul tatalui sau. Si a fast primit Sfantul cu mare cinste de cetateni, iar el carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind pe fata dreapta credinta si aducand pe multi la Hristos.
Deci, nu dupa multa vreme, a cunoscut imparatul ca voievodul Dimitrie este crestin si s-a maniat foarte. Drept aceea, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, si a venit imparatul si la Tesalonic. Si, Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dansul, a raspuns cu indrazneala, marturisind ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Si indata, imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.
Si se bucura imparatul, mai ales, vazand pe un luptator vestit. Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ca se lupta cu cei viteji si-i ucidca, aruncandu-i in sulite. Deci, era acolo un tanar crestin, anume Nestor, cunoscut Sfantului Dimitrie. Accsta, vazand pe Lie ucigand fara crutare pe oameni, mai cu seama pe crestini, s-a aprins de ravna. Si vrand sa se lupte cu Lie a alergat la Sfantul, in temnita, cerand de la dansul rugaciuni si binecuvantare ca sa-l poata birui pe acel ucigas de oameni. Si, insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: “Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!”
Deci, intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: “Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!” Si indata, trantandu-l jos pe Lie, l-a omorat. Si s-a intristat imparatul de moartea lui Lie. Afland insa ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, imparatul a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul, in temnita, ca a fost pricina mortii lui Lie. Si aceasta, facandu-se indata, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezcu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri. Tot atunci, din porunca imparatului, s-a taiat capul si Sfantului Nestor.

Tuturor celor care astazi isi aniverseaza ziua de nume, sanatate, numai bucurii si LA MULTI ANI !!

 

Academia Romana- noi membri!

26 Oct

Academia Română a ales, prin vot secret, cinci noi membri titulari, patru membri de onoare din ţară – printre care Mihai Şora şi Lucian Mureşan – şi trei noi membri de onoare din străinătate, în Adunarea Generală care a avut loc miercuri.
Conform forului cultural şi ştiinţific, noii membri titulari ai Academiei Române sunt: Toma Constantin (Secţia de Ştiinţe biologice), Cernea M. Mihail (Secţia de Ştiinţe Economice, juridice şi sociologie), Boboc Alexandru (Secţia de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie), Ţăranu Cornel (Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual), Păun Gheorghe (Secţia de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei).
Ca membri de onoare din ţară au fost aleşi Ioan Caproşu (Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie), Petre T. Frangopol (Secţia de Ştiinţe Chimice), Mihai Şora (Secţia de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie), PF Cardinal Lucian Muresan (Secţia Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie).
Cei trei membri onorifici din străinătate aleşi miercuri de plenul Academiei Române sunt: Theodor W Hänsch, Mihail C. Roco şi Ştefan Hell.

Mihai Şora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, la Ianova, în judeţul Timiş şi este filosof şi eseist. Este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie.

Cardinalul Lucian Mureşan s-a născut pe 23 mai 1931, în Firiza, judeţul Satu-Mare (interbelic). După Revoluţie şi relegalizarea Bisericii Române Unite, pe 3 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramureş, fiind în ordinea cronologică al treilea episcop al acestei eparhii. Lucian Mureşan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a fost numit cardinal de papa Benedict al XVI-lea, în februarie 2010. Arhiepiscopul Lucian Mureşan este cel de-al treilea cardinal român, după Iuliu Hossu şi Alexandru Todea.

Theodor Wolfgang Hänsch (născut pe 30 octombrie 1941, la Heidelberg, Germania) este un fizician german, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe 2005, împreună cu John Lewis Hall, pentru contribuţiile aduse la dezvoltarea spectroscopiei de mare precizie, pe bază de laser, inclusiv pentru tehnica pieptenele optic.

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii.

Academia Română poate avea, prin lege şi prin statut, un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare din care cel mult 40 din ţară. Numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei Române.

În prezent, Academia are 78 de membri titulari, 77 de membri corespondenţi (total 155), 32 de membri de onoare din ţară şi 88 de membri de onoare din străinătate (total 120).

Noii membri ai Academiei sunt aleşi prin vot secret. Votul secret în Secţiile Academiei, Prezidiul forului şi Adunarea generală a instituţiei se face în mai multe tururi de scrutin. Propunerile secţiilor se înaintează Biroului Prezidiului Academiei Române, iar candidaturile validate de Prezidiul Academiei sunt supuse apoi Adunării Generale.

(http://www.premiumpeople.ro/stiri_show.php?g_sectiunea=0&g_parent_id_0=0&g_id=2171)

Felicitari distinselor personalitati si poate mai primim oameni cu mari merite stiintifice din Romania !Cu alte cuvinte la treaba , domnilor academicieni!

 

Felicitari si plecaciune!

24 Oct

Felicitari Ion MANOLE si Alexandru Postica, avocati ai Asociatiei Promo-Lex din Chisinau, care au castigat un proces la CEDO istoric pentru noi, pentru istoria unui spatiu oropsit al romanismului!

Felicitari pentru curajul lor, pentru stradania si pentru rezultatul sacrificiului lor, pentru grija manifestata fata de semenii nostri oropsiti si plini de nevoi care au ca tel final apararea IDENTITATII lor!

Federatia Rusa va trebui sa plateasca despagubiri de peste un milion de euro acelor familii din Transnistria al caror drept de a invata in alfabetul latin este incalcat de administratia separatista de la Tiraspol. Ion Manole explica, intr-un interviu pentru HotNews.ro, cine isi asuma cele mai mari riscuri in Transnistria: avocatul implicat intr-un proces impotriva Rusiei, parintii care nu renunta la alfabetul latin sau copiii lor care, pentru a merge la scoala, trec zilnic prin punctele de control ale separatistilor si armatei ruse.

In procesul intentat Rusiei si castigat pe 19 octombrie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, familiile copiilor de peste Nistru au fost reprezentate de doi avocati ai Asociatiei Promo-Lex din Chisinau: Ion Manole si Alexandru Postica.

Iata povestea:

Din 1989, limba romana cu grafie latina a devenit oficiala pe teritoriul Republicii Sovietice Moldovenesti de atunci. Inclusiv in Transnistria limba romana a intrat in scoli. Intre 1989 – 1992, toate scolile din regiunea transnistreana invatau dupa manualele autoritatilor de la Chisinau cu grafie latina. Dupa razboiul din 1992, administratia de la Tiraspol a cerut ca scolile sa treaca inapoi la grafia latina. Atunci au existat mai multi parinti care au cerut sa ramana sub controlul Ministerului Educatiei de la Chisinau. Si atunci au inceput problemele pentru cei care incercau sa lupte pentru acel drept. Pana la urma au rezistat doar 8 scoli care si astazi sunt in subordinea ministerului de la Chisinau, care le finanteaza.

Decizia CEDO reconfirma ca Federatia Rusa nu poate fi mediator, nu poate fi pacificator, ci ea este parte a acelui conflict nerezolvat si joaca in continuare un rol destul de mare.

In 2004 au fost tentative de a inchide cele 8 scoli din regiune. A fost atacat liceul din Tiraspol unde s-au inregistrat distrugeri, manualele au fost aruncate la gunoi. Scolile au fost inconjurate de catre militia transnistreana. Cei de la orfelinatul din Tighina au reusit sa patrunda inapoi in institutie si s-au blocat inauntru. Anuntand deja OSCE-ul si opinia publica, cei de la Tiraspol nu au mai indraznit sa-i evacueze cu forta, mai ales ca usile erau inchise pe dinauntru. Si i-au lasat fara apa, fara mancare, le-au deconectat energia electrica. Autoritatile Republicii Moldova nu au putut interveni. Chiar daca aveam acolo politia constitutionala, ei nu au fost in stare sa intervina pentru ca exista riscul escaladarii unui conflict. Exista imagini, inregistrari video cu ce s-a intamplat acolo…

In vara lui 2004 au fost atacate scolile din Bender, Tighina, Rabnita si Tiraspol. Scoala de la Grigoriopol era deja evacuata din 2002.
Pana in 2004, guvernul de la Chisinau a oferit 1 milion de dolari liceului Evrika din orasul Rabnita pentru a-si cladi o scoala noua. In 2004, administratia transnistreana le-a luat cladirea noua, care sta si astazi goala. Guvernul de la Chisinau le-a inchiriat o fosta gradinita de copii de la Uzina Metalurgica. Dar in aceasta gradinita nu sunt conditii: nu au sali de sport, nu au lumina necesara, nu au laboratoare. Si de opt ani de zile administratia locala refuza sa discute subiectul.
Liceul Teoretic Stefan cel Mare din orasul Grigoriopol a fost evacuat din 2002. Copiii zilnic parcurg 35 de kilometri prin punctele de control. In perioada 2002-2004, persoanele care verificau copiii intrau in autobuze inarmati, injurau,
umileau copiii si profesorii. Era o situatie foarte tensionata. Iarna ei sunt nevoiti sa circule noapte si acum pentru ca termina orele la 7 seara si parintii isi fac griji enorme pentru viata si securitatea acestor copii.
Liceul Alexandru cel Bun din Tighina are probleme cu sediile. Sediul lor a fost preluat si ei sunt acum impartiti in trei edificii aflate in diferite colturi ale orasului.

(http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13482307-ion-manole-avocatul-care-invins-rusia-cedo-trebuie-cineva-apere-acei-oameni-care-nevoie-dar-nu-bani-daca-nu-noi-atunci-cine.htm)

Poate asemenea acte ar trebui sa fie mai mult mediatizate, incurajati oamenii sa-si sustina drepturile identitatii lingvistice , religioase etc.
Plecaciune celor care din munca si prinosul lor intelectual au pus bazele unei fericiri generale pentru niste copii care se luptau cu un sistem ticalosit si de vechi apucaturi.

 

NOBEL pentru UE !

12 Oct

Uniunea Europeana a primit, vineri, Premiul Nobel pentru Pace 2012.

In cadrul ceremoniei de decernate de la Oslo, presedintele comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a explicat ca “UE a ajutat la transformarea Europei dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii”.

Comitetul norvegian sustine, intr-un comunicat de presa, ca Uniunea si predecesorii sai au contribuit, timp de sase decenii, la progresul pacii si reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa.

In perioada interbelica, Comitetul Nobel a decernat premiul catorva persoane care au incercat sa reconcilieze Germania cu Franta. Din 1945, aceasta reconciliere a devenit realitate, continua textul.

Suferintele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au demonstrat nevoia pentru o noua Europa – daca in decurs de 70 de ani Germania si Franta au purtat trei razboaie, o noua lupta intre cele doua state acum este de neimaginat. Asta arata, potrivit Comitetului, ca prin eforturi bine tintite si prin construirea increderii reciproce, dusmanii pot deveni parteneri apropiati.

In anii ’80, Grecia, Spania si Portugalia au intrat in UE, una dintre conditiile aderarii lor fiind democratia. Caderea Zidului Berlinului a facut ca mai multe tari din centrul si estul Europei sa poata adera la UE, deschizand o noua era in istoria europeana. Diviziunea dintre Est si Vest a fost inchisa, democratia intarita si multe conflicte etnice nationale au fost incheiate.

Admiterea Croatiei ca membru anul viitor, deschiderea negocierilor de aderare cu Muntenegru si acordarea de statut de candidat Serbiei intaresc procesul de reconciliere in Balcani, continua documentul.

In ultimul deceniu, posibilitatea aderarii Turciei la UE a condus la avansul democratiei si drepturilor omului in aceasta tara.

UE traverseaza in prezent grave dificultati economice si revolte sociale. Comitetul Nobel doreste sa se concentreze pe ceea ce considera a fi cel mai important rezultat al UE: lupta incununata de succes pentru pace, reconciliere, democratie si drepturile omului.

Rolul stabilizator jucat de UE a ajutat sa transforme Europa dintr-un continent al razboiului intr-unul al pacii. Lucrarea UE reprezinta “fraternitatea intre natiuni” si o forma de “congres al pacii”, pe care Alfred Nobel l-a stabilit drept criteriu pentru Premiul pentru Pace in testamentul sau din 1895, se incheie documentul.

Reactiile la aflarea vestii privind decernarea Nobelului pentru Pace UE nu au intarziat sa apara.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a afirmat: “Suntem cu totii mandri ca eforturile UE de pastrare a pacii in Europa sunt rasplatite. Europa a trecut prin doua razboaie civile in secolul XX si am facut pace multumita Uniunii Europene. Asa ca UE este cel mai mare mediator al pacii din istorie”.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat incantata de premiul acordat “in semn de recunoastere a muncii de reconciliere, democratie, promovare a drepturilor omului si extindere a zonei de pace si stabilitate pe continent”.

“Sunt mandra sa fac parte din continuarea acestei activitati. Crearea Serviciului European de Actiune Externa ne-a permis sa dezvoltam o abordare comprehensiva pentru a promova mai bine valorile Europei in lume. Voi continua sa muncesc fara ragaz pentru a avansa acest proces”, a subliniat aceasta.

“Acest premiu Nobel este pentru toti cetatenii europeni. Noi in parlamentul European suntem foarte emotionati. UE a reunit continentul prin masuri pasnice si a adus alaturi inamici. Acest act de reunificare istorica a fost recunoscut pe drept”, a declarat presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a felicitat Uniunea Europeana si a subliniat ca aceasta a jucat un rol vital in “vindecarea ranilor istoriei si promovarea pacii, reconcilierii si cooperarii in Europa”. (http://www.ziare.com/cultura/nobel/uniunea-europeana-a-castigat-premiul-nobel-pentru-pace-1195388)

Sunt sigur ca acest premiu este simbolic si merita!
Sunt sigur ca UE este o constructie a unor arhitecti/zidari priceputi si a fost viabila pana acum si ca asa cum au gandit trebuie refacuta din temelii in secolul in care orice stire si orice decizie majora are un cetatean european pus la informare in secunda doi!
Sunt sigur ca merita ca de la infiintare pana acum a luptat si a reusit sa mentina PACEA, draga mult tuturor !
Sunt sigur ca avem nevoie de UE in viitor mai intarita, mai performanta , mai a oamenilor care o cladesc si NU a celor care ne conduc!
Nobelul pentru pace sa fie un pas spre mai bine si nu unul in care problemele si riscurile sa se inmulteasca si sa duca la destramarea ei !

Felicitari!

Poate fiecare dintre noi ar trebui sa le primeasca in conditiile in care nu am facut altceva decat sa consolidam UE !