RSS
 

Archive for septembrie 29th, 2012

XL- China si Japonia

29 Sep

Relatiile diplomatice dintre China si Japonia implinesc sambata, 29 septembrie 2012, 40 de ani de la stabilirea lor, dar cele doua tari au anulat ceremoniile oficiale ce ar fi urmat sa aiba loc cu aceasta ocazie, ca urmare a tensiunilor legate de suveranitatea asupra unor insule din arhipelagul Diaoyu/Senkaku, revendicat de ambele parti.

Intr-un climat de acuzatii reciproce, care s-a mutat in aceasta saptamana la Adunarea Generala a ONU, una din putinele ceremonii de la Beijing, care a avut loc in ajun, a fost doar un nou prilej pentru noi acuzatii si chiar amenintari la adresa Tokyo, noteaza agentia EFE.

“China va raspunde la orice provocare militara si soldatii chinezi sunt duri”, a declarat fostul ambasador chinez la Tokyo, Xu Dunxin, citat sambata de ‘South China Morning Post’.

La randul sau, ministrul adjunct chinez de externe Le Yucheng a declarat ca relatiile stabilite de Beijing si Tokyo la 29 septembrie 1972 ”se pot scufunda precum Titanicul”, daca Japonia nu renunta la cumpararea a trei insule din arhipelagul Senkaku (in japoneza)/Diaoyu (in chineza), anuntata de guvernul nipon in luna august.

Anterior, de la tribuna Adunarii Generale a ONU, ministrul chinez de externe Yang Jiechi a acuzat Japonia ca ‘a furat’ insulele. “Japonia a furat aceste insule in 1895, spre finalul razboiului chino-japonez si a fortat guvernul chinez sa semneze un tratat inegal pentru a-i ceda aceste teritorii”, a afirmat ministrul chinez, adaugand ca aceste insule sunt ‘parte integranta din teritoriul chinez inca din antichitate’.

Japonia sustine insa ca primele sale explorari in insulele disputate dateaza din 1885, cand a constat ca acestea erau nelocuite si ca nu exista nici un semn al vreunui control chinez asupra lor.

Japonia si China isi disputa aceste insule de zeci de ani – Acordul din 1971 recunostea ca aceste insule sunt teritoriu in disputa -, dar conflictul s-a accentuat in luna august, cand guvernul premierului japonez Yoshihiko Noda a aprobat cumpararea celor trei insule de la un proprietar privat, japonez si acesta.

Anuntul guvernului nipon a declansat reactii dure din partea Beijingului si proteste anti-japoneze in capitala chineza si in alte orase ale Chinei, precum si boicotarea produselor japoneze, ceea ce a adus mari pierderi companiilor nipone cu investitii in tara vecina.

Insulele aflate in disputa, inconjurate de ape bogate in peste si gaze naturale, se afla la 2.000 de kilometri sud-vest de Tokyo si la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care de asemenea le revendica.http://www.ziare.com/international/china/china-vs-japonia-ceremonie-aniversara-anulata-declaratii-amenintatoare-la-onu-1192940).

Greu de crezut , dar adevarat!
Doua mari tari ale acestei vremi au divergente care sa le conduca la un dialog steril?
Nu cred ca e bine pentru climatul diplomatic al acestei perioade sau poate el foloseste tuturor celor care doresc ca cei doi sa nu se inteleaga.
Nu ar fi rau daca dincolo de orice, cele doua tari ar lua ceva de la modelul Franta-Gernmania, ar trece peste grelele mosteniri din al doilea razboi mondial si ar crea un asezamant al intelegerii in aceasta parte a lumii ca MODEL pentru toata zona.
Poate toti ar avea de castigat si mai nimeni de pierdut di Asia de Est si de Sud-Est.
Aceasta incordare reciproca, ba cu stabilirea clara a limitei granitelor, ba cu unele actiuni de comert, ba cu manualele de istorie, ba cu unele manifestatii antijaponeze in diferite orase ale Chinei etc nu conduc decat la mentinerea interesului american ca superior si aici , unde cei doi ar putea crea un spatui de siguranta al lor, sigur, prosper si ca o contabalansarea interesului Unchiului Sam.

Poate nu trece mult timp si avem bucuria de a vedea o mare deschidere din ambele parti spre interesul comun:chino-japonez!