RSS
 

Archive for august, 2012

Roma locuta !

23 Aug

Intr-un comentariu pentru Deutsche Welle, politologul german Kai-Olaf Lang de la SWP (Stiftung Wissenschaft und Politik) din Berlin – Institutul german pentru Politica Externa si Securitate – crede ca Romania este amenintata de un razboi civil rece, cel putin pana la scrutinul parlamentar din toamna.

Prin decizia adoptata azi, Curtea Constitutionala a Romaniei a clarificat statutul referendumului din 29 iulie: el a fost invalidat din cauza slabei participari a cetatenilor, Traian Basescu ramine presedinte.

Ce inseamna aceasta pentru Romania?

Curtea Constitutionala a reusit prin verdictul pronuntat sa zadarniceasca alte pagube colaterale ale asa zisei “saga” Ponta-Antonescu-Basescu. Orice altceva decit acest verdict ar fi agravat actuala criza. Daca verdictul nu ar fi fost pronuntat cu o majoritate calificata de voturi, ar fi fost atacat pe fata de tabara guvernamentala. Daca aceeasi Curte Constitutionala ar fi urmat argumentatia taberei guvernamentale si ar fi “corectat” pragul cvorumului, Basescu si sustinatorii sai s-ar fi urcat pe baricade. Reprosuri reciproce de violare a justitiei sau cel putin o situatie de pat juridic ar fi rezervat tarii complicatii suplimentare. In eventualitatea unei demiteri definitive a lui Basescu, Romania ar fi virat inspre o dubla campanie electorala cu posibiltiatea unei concentrari a puterii in miinile taberei USL dupa alegerile parlamentare si prezidentiale. Partenerii Romaniei in Uniunea Europeana ca si cei dinafara ei, precum si cercurile economice ar fi intimpinat cu mare scepticism aceasta eventualitate.

Dar – cu aceasta vestile bune s-au si epuizat. Fiindca o privire asupra culturii juridice, asupra constelatiei politice interne si asupra perspectivelor economice nu ofera temeiuri de incurajare.

Criza politica din Romania a intarit inca odata puternic imaginea tarii ca teren prielnic “interpretarilor elastice ale regulilor” si coruptiei. Prin escaladarea conflicutlui, ambele parti au comis multe stricaciuni. Reprosurile privind influentarea justitiei si a magistratilor, prezumtivele metode politienesti aplicate de procuratura precum si alte cazuri de acest fel, vor betona perceptia unei tari problematice ca stat de drept.

Dar sentinta Curtii Constitutionale nu pune capat confruntarilor politice dintre cele doua parti adverse. Roma locuta, causa non finita. Tabara guvernamentala accepta, ce-i drept juridic, nu insa si politic, verdictul. In prima declaratie facuta dupa pronuntarea verdictului, Crin Antonescu a precizat ca atit el cit si sustinatorii sai nu-l recunosc pe Traian Basescu drept presedinte. Ceea ce inseamna ca tabara guvernamentala ii refuza lui Basescu legitimitatea. Dar ceea ce atirna mai greu in balanta este refuzul de a accepta o coabitare. In locul unui modus vivendi al celor doua tabere rivale, Romania este amenintata, cel putin pina la scrutinul parlamentar, de un razboi civil rece.

Toate acestea au consecinte negative asupra economiei. Fiindca guvernul ar trebui acum – impreuna cu presedintele – sa se concentreze asupra consolidarii economiei si stabilizarii finantelor statului. Criza monedei Euro, lipsa de avint a intregii economii europene, seceta, programul de austeritate si dificilele negocieri cu FMI, ar necesita de fapt angajamentul concentrat, sustinut, al tuturor fortelor politice ale Romaniei. In loc de aceasta, conflictul dintre un presedinte blocat, dar mandatat in continuare, si o coalitie guvernamentala ahtiata dupa putere va culmina intr-o dura lupta electorala.
(sursa:http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13067704-deutsche-welle-roma-locuta-causa-non-finita.htm).

 

Scârba

22 Aug

Un mare dezgust, o amărăciune care mă apasă şi nu văd a spune că întrezăresc o soluţie, o grijă amară faţă de un statut şi o situaţie politică în care credeam, o aversiune nestăpânită (fizică sau morală) faţă de ceva care nu-l pot controla.

Îmi era la început o fiinţă simpatică prin coloristica sa morală şi umană. Un inedit al sorţii care îl făcea aproape singular în prostia sentimentelor şi vorbelor pe care le articula. Credeam că pot sa-i dau încrederea mea, ca să îmi fie aproapele meu, cel care cutez a-l vedea fiind cu mine, pentru mine şi adeseori lângă ideile mele.

Fără o contribuţie din partea mea a devenit o fiinţă murdară, dezgustătoare, josnică, mârsavă prin faptele sale şi prin atitudinea sa.

Slujea altora care aveau pretenţia că-l respectă, dar era mai mereu bătaia lor de joc. Cu el a adus griji, necazuri şi nenorociri pe care nu le meritam şi la care nu convenisem. Sentimentul de furie s-a format cu timpul , apoi de scârbă când am văzut că puterea şi lipsa de educaţie îl schimbă nemilos de rău în dauna tuturor şi mai ales a celor pe care crede că îi reprezintă.

Senzaţia de neplăcere faţă de această fiinţă m-a condus prima dată la a nu-l mai observa, la a nu-l mai băga în seamă, la a il ignora .Dar, nu mult timp a mers aşa şi apoi a cutezat a vedea că nepăsarea mea este stângăcie, că liniştea mea e neputinţă şi el a trecut la a impune spaimă, groază, întristare, mâhnire, supărare, grijă, necaz, nenorocire asupra mea şi toate s-au transformat în duşmănie oarbă şi fără de întoarcere.

Izvorul ei e bine să nu-l cunoşti, calea ei e bine să nu o şti, amărăciunea ei e bine să nu o guşti , dar dacă nu poţi altfel şi trebuie să te confrunţi cu ea atunci sa fii tare, să ai stâncă în loc de pavăză şi îndreptar pe Dumnezeu în lupta cu forţa Întunericului.

Mă doare că eu trăiesc cu acest sentiment întro trecere a mea unică şi irepetabilă şi că trebuie să fiu antrenat întro clipă care nu este a mea dar este cu mine , care nu e provocată de mine , dar care mă afectează.

Scârba generalizată a cuprins totul, şi uimire va fi dacă ceva sau cineva cutează să mişte în bine ceva in acest orizont de Gri, pestriţ şi negru balcanic!!!

 

Revitalizarea iudaismului

08 Aug

Harta și graficul de mai jos prezintă locurile în care sunt cele mai mari comunități de evrei și cum cum s-au schimbat în ultimul secol.

În 1939, în lume existau 16,5 milioane de evrei, în timp ce în anul 1900 numărul acestora era de 10,6 milioane scrie The Economist.

La sfârșitul Celui De-Al Doilea Război Mondial, naziștii au eliminat o treime din evrei.

Astăzi, în lume sunt 13,5 milioane de evrei, din care 81% trăiesc în Israel și Statele Unite. Căderea URSS-ului a stârnit ultimul mare val de evrei care au plecat să se stabilească în Israel la începutul anilor ’90.

În Europa, cea mai mare comunitate de evrei este în Franța (483.500), urmată de Marea Britanie (292.000) și Germania (119.000).


(sursa:http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/harta-evreilor-cati-mai-sunt-in-lume-si-unde-locuiesc-169706.html)

P.S.
La cele cinci mii astazi se mai adauga 100!

 

Arde tara!

07 Aug

Avem, astazi, cea mai mare temperatura din tot anul si din Europa: 42 de grade Celsius la umbra si 50 la nivelul solului.

La propriu tara arde si tot ce este agricultura primitiva cam dispare, se usuca .

preturile cresc, toate au luat-o razna si , prin vointa omului politic roman, de la orice partid, si viata politica arde acum .

Avem in tara reprezentantii FMI, BM si CE. Discutii multe de cum ne arde totul politic si economic!!!!!!

Guvernatorul bancii centrale a scos cateva perle istorice : GURA BATE FUNDUL! etc.
Stie el cel mai bine ce spune !?!

Cred ca unii cauta a vedea Marea lumina a astrului si s-au parlit rau de tot si acum sunt la reanimare!!

 

Baia Mare – izolare si non-parteneriat??

05 Aug

Recent, mai multi lideri ai comunitatii maghiare din Baia Mare, printre care si viceprimarul orasului, Ludescher Istvan, au publicat un manifest care face apel la exclusivim si intoleranta etnica.

Intitulat “Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!”, manifestul a fost semnat de pedagogi, persoane civile si publice si conducatori ai bisericilor.

Potrivit Stiri Maramures, liderii maghiari vorbesc despre “o boala” care le afecteaza identitatea nationala si fac apel la parinti, tineri si intelectuali sa spuna “NU partenerului strain, scolii straine si ademenirii comunitatii straine”.

“Noi, toti semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile si publice, capii bisericilor responsabili pentru soarata ungurimii din Baia Mare si zona Baii Mari) urmarim cu ingrijorare raspandirea unei gandiri si a unui comportament care renunta la identitate, care ameninta existenta comunitatii noastre.

Boala ale carei simptome sunt: raspandirea casniciilor mixte, refuzarea educatiei in limba materna, exilul, contopirea cu corpul national majoritar, delasarea fata de noi insine si letargia au infestat si cei mai buni oameni din comunitate noastra: se raspandeste ca o boala contagioasa si in cadrul intelectualitatii din comunitatea noastra”, se arata in manifestul liderilor maghiari.

Semnatarii apelului sustin ca Baia Mare este “o cetate ungureasca”, unde casatoriile mixte sunt o “boala”, iar tinerii sunt sfatuiti sa “scoata afara tot ce e strain”.

“Scoala in limba straina inseamna inca un cerc de prieteni cu limba straina, iar apoi cansicii mixte. Cu fiecare copil ‘lasat’, putem pierde o familie maghiara, vom fi nimicitorii nemilosi ai unei comunitati maghiare seculare. Cautati compania altuia. Cautati-va prieteni maghiari, perechea maghiara. Asta inseamna o viata oarecum inchisa, orientata spre noi insine, dar nu uitati, aceasta inchidere a conservat cele mai valoroase comunitati din Ardeal, secole de-a randul. Va dam, pentru drum, legea: scoateti afara din voi tot ce e strain! Nu lasati aproape de inima cuvant strain, cultura straina, prieteni straini, pentru ca prietenul strain devine usor IUBIT strain”.

In acelasi manifest, profesorii sunt rugati sa transmita mai departe mostenirea predarii in maghiara, “sa nu faca niciun fel de compromisuri” si sa “reprezinte pentru elevii maghiari un model demn de urmat”.

“Munca voastra nu este munca de functionar public. Nu puteti cunoaste nici odihna, nici orar. Nu poate sa va stea in fata nicio putere superioara si asta este o cerinta a calitatii, a pretentiei fata de voi insiva. Fiti modele, mai punctuali decat cei mai punctuali, mai disciplinati decat cei mai disciplinati, fiti pretentiosi mai ales fata de voi insiva. Transmiteti mostenirea predarii in maghiara de peste 1.000 de ani (…) Nu amanati nicio ora de curs, fiti exemplu pentru elevii vostri, un model demn de urmat. Nu doar predati, ci educati! Nu putem face compromisuri, nu exista niciun ‘dar’. Trebuie sa fim si sa ramanem maghiari puternici, mandri de calitate!”.

Pana acum au semnat manifestul peste 300 de persoane. Printre acestea se numara: Din partea bisericilor reformate si romano-catolice din Baia Mare: VARGA KAROLY, LIEB JOZSEF, BAK LASZLO, TASNADI ANDRAS-ZSOLT. Viceprimarul municipiului Baia Mare, LUDESCHER ISTVAN, din partea UDMR, HUPKA FELIX, din partea PPMT Maramures, VIDA NOEMI
Fundatia “Nemeth Laszlo”, NAGY-JENEI ZOLTAN – Asociatia pedagogilor maghiari din Romania si DAVID LAJOS, din partea EMKE.
(sursa:http://www.ziare.com/stiri/eveniment/apel-soc-al-ungurilor-din-baia-mare-nu-va-mai-casatoriti-cu-romani-cautati-prieteni-maghiari-1182642)

Daca este adevarat ce se scrie este un dezastru si o crima la adresa drepturilor fundamentale umane!

Cum adica sa nu poti sa te casatoresti cu cine doresti?
Cum sa fii exclusivist pe criterii etnice ?
Cum adica sa faci ca tie etnie sa-ti fie bine si altora cat mai rau!!
Cred ca este o aberatie de secol medieval si daca , fereasca Dumnezeu, intelectuali maghiari au semnat mai au inca timpul sa-si ceara scuze etnicilor lor si cetatenilor tarii de prostiile afirmate ?

Mai aflu ca si reprezentanti ai Bisericii lor au semnat!!!
Cred ca cel mai bine este sa-si vada de cele ale lui Dumnezeu si ale vrajbei intre semeni???
Ce idealuri slujesc si cui foloseste o asemenea atitudiner grobiera de la niste semeni ai nostri in slujba credintei lui Dumnezeu??

Fereasca Dumnezeu de infierbantarea unor minti care au alunecat pe panta Raului , poate, din prea multa dragoste de cei ai lor!!