RSS
 

Mozaic Balcani !

03 Iun

Nu stiu altii cum sunt , dar eu tot ma minunez ca se mentine si in acest secol, poate mai profund ca in altele din cele ale redesteptarii identitatii , multe animozitati intre natiile din balcani!

Nu e suficient ca abia am reusit sa fim si noi fara de pierdere in istoria Europei, nu e greu sa inveti ca rostul mare al fiecarei etnii din pestritul mozaic ar trebui sa fie intarirea propriei faceri, dar concomitent cu apropierea fata de ceilalti, ca deja , ba nu ne intelegem , ba avem rascoale cu toti vecinii si parca avem un anume blestem al nostru sa ne trezim cu totii ca suntem lideri , ca suntem cei mai buni , mai bravi, mai drepti , mai intelepti si ca nimeni nu ne mai trebuie si ca de nimeni nu mai avem nevoie.

Pe undeva este tot o grozavie a pornirii noastre tarzii la cele indeobste mari si intemeietoare de cultura , dar nici nu dorim a invata ceva spre binele celor care inca mai cred ca bine s-a facut dupa 1800 cand au inceput sa rasara , greu dar sigur, aceste state pe harta moderna a Europei.

Multe orgolii, multe trairi de nationalism, unele intelese de starea proasta in care au trait de veacuri , unele neintelese din starea de oameni cu ceva carte si cultura …

Mozaicul Balcani este o tema de reflectie serioasa pentru un om de cultura , dar mai ales pentru un diplomat .

Poate Romania ar trebui sa initieze o miscare in care sa fie magnetul strangerii laolalta a tuturor acestor tari pentyru Binele lor comun, sa aiba dialogurile secolului al XXi-lea pentru fericirea cetatenilot lor, sa aiba discutii pentru o piata comuna pentru circulatia libera a marfurilor provenite din statele acestea, a serviciilor si tuturor bunurilor economice care sa stimule consumul tuturor si sa protezeje intrucatva industriile nationale.

Nimeni nu cauta a apropia aceste state si a le pune laolalta pentru fericirtea tuturor .Interese meschine, orgolii desarte de Albanie, Grecie, Bulgarie, Serbie,Romanie MARII sunt desarte si nu cred ca mai foloseste cuiva !

Cred ca destoionicia elitelor politice este sa-i deschida pe cetatenii lor la marile valori europene, la comunicare deschisa , libera , eficienta spre cunoastere reciproca si valorificarea elementelor care ii apropie si a celor care ii despart.

Avem multe de invatat si de schimbat pentru a putea oferi cetatenilor din aceste spatii pline de o istorie comuna o viata spre belsugul lor, spre fericirea lor , spre multumirea lor si ne spre invrajbire si galceava permanenta spre ce ? razboi, inghetare de relatii diplomatice etc.

Sunt lucruri care deranjeaja intro vreme in care Internetul sparge multe ingradiri pe care politicul le-ar impune in dauna lor si a dorintei primitive de a controla oamenii si de a face cu putinta izolarea care le-a fost cetate de veacuri .Cu ce folos ?!

Aici poate nu ar fi rau a sugera ca si o discutie comuna pentru o istorie a tuturor nu ar fi rau de creat, o limba a tuturor intrun pestrit amalgam de limbi care mai de care mai izolate si mai neuntelese de celalalt.

daca stam strambi si judecat avem noi mare cunoastere unii de altii ?Raspunsul e sigur NU.
Stim noi care incotro de idei care sa fie inspre a fi laolalta cu totii? NU.

Cred ca pe undeva cei care ne sunt elite in aceste tari impun sau doresc aceasta stare in care ei fac pe dracul inmiit sa manipuleze ceata proprie spre binele lor si nu spre al nostru, al tuturor bine si fericire?

Cred ca a invrajbi oameni al secolului XXI-lea pe probleme marunte este o tehnica de manipulare grosolana pe care unii politicieni o aveau in secolele trecute , cand , poate , avea si un anume rol pozitiv.

Astazi, cred, ca avem nevoie de o deschidere spre mai bine oamenilor, spre cooperare, spre schimburi culturale si de oameni care sa vada rosturile celuilalt .

O veni vremea !!

 

Leave a Reply