RSS
 

Mēdén Agan (μηδὲν ἄγαν)

20 Iun

Mēdén Agan (μηδὲν ἄγαν)/Nimic prea mult/ “pastreaza masura ! ” ) .

In latina:Ne quid nimis.
In franceza : ” Ce qui est trop, est trop!
In germana : “Was zuviel ist ungesund” !
Corespondent zicalei noastre “Ce-i prea mult nu-i sanatos”/ “Ce e prea mult, strica!”.

Inscripție la intrarea în templul lui Apollo din Delphi.

Complexul sacru de la Delphi

În secolele al VII-lea – alVI-lea î. de Hr., Delphi a devenit un sanctuar panelenic, iar după primul război sfânt grecesc încep să se desfăşoare aici jocurile Pzthice, folosită de preoţii locului pentru obţinerea informaţiilor necesare compunerii prezicerilor.
Sunt circa 615 oracole rostite la Delphi – săpate în piatră, unele vizibile şi azi – care s-au păstrat în majoritate, o sută fiindu-ne transmise de Herodot.

Nimic peste măsură,, căci măsura era supravegheată de zeiţa Nemesis, dar măsura nu se păstra cam niciunde in comunitatile grecesti si atat mai putin aici.

Calea Sacră care ducea spre Templul lui Apollo era flancată de multe monumente, de statui sau “tezaure”, de ex-voto-uri.
Mai târziu Plutarh, preotul lui Apollo scria:
“Aceste monumente care-l înconjoară pe zeu din toate părţile :o frande şi dijme care sunt rodul măcelurilor, al războaielor şi jafurilor şi acest templu plin de pradă şi de obiectele de care au fost despuiaţi nişte greci, toate acestea le poate vedea cineva fără să se revolte? Cum să nu te plângi de eleni când citeşti pe ofrandele lor frumoase nişte inscripţii ruşinoase de felul acestora: …” etc. etc.

Inscripţiile, ele însele, incitau la vendetă în sânul aceluiaşi neam.

Intortocheate şi nelămurite erau zicerile oracolului dând înţelesuri confuze astfel ca, după împlinirea termenului proorocirii, să nu fie acuzat oracolul de neadevăr.

Consultarea oracoluluise facea dupa achitarea unei taxe, pelanos – în traducere prăjitură – şi sacrificarea unei capre.
Înainte de înjunghiere, caprei i se făcea un duş cu apă rece care, dacă îi provoca tremurături sau tresăriri, însemna că Apollo era dispus să profeţească.
Atunci Pythia – preoteasa – se purifica în izvorul subteran Castalia, mesteca frunze de laur şi intra în templu unde, pe un altar, făcea fumigaţii cu frunze din acelaşi copac al lui Apollo, amestecate cu făină de orz. Abia după aceea cobora în partea subterană a templului afectată divinităţii şi se aşeza pe un trepied.
Coborau şi cei care consultau oracolul, însoţiţi de preoţi dar se opreau într-o încăpere alăturată, de unde se auzeau cuvintele ambigue ale Pythiei.
Se vorbeşte despre o stare de extaz sau de transă a preotesei, dar oricâte speculaţii au fost făcute până acum, nu se cunoaşte cauza declanşării ei.

Cam acestea sunt datele .

Sa vedem ce spun inteleptii din toata lumea:

“Un om nu se poate simţi bine dacă nu este în armonie cu sine” (Mark Twain) si “Cel care iese învingător din lupta cu ceilalţi este puternic, dar cel care câştigă o bătălie cu sine însuşi este atotputernic”(Lao Tzu).

“Trebuie să ştii să perseverezi pentru a ajunge la echilibru.
Trebuie să fii echilibrat pentru a avea posibilitatea să examinezi cu calm şi limpezime.
Trebuie să examinezi cu calm şi vedere clară pentru a ajunge la linişte, la încredere.
Trebuie să fi obţinut liniştirea, încrederea, pentru a putea discerne esenţialul lucrurilor.
Când se discerne esenţialul lucrurilor, se poate atinge scopul.”(Confucius)

“Toate luptele importante se poartă înlăuntrul fiinţei noastre (Sheldon Kopp) si aceeiaşi atitudine trebuie menţinută independent de schimbările din mediu înconjurător “(Prescott Lecky).

“Stăpânirea de sine stă la baza tuturor virtuţilor “(Samuel Smiles) si “Cu virtutea calmului se cucereşte lumea (proverb chinez).

“Oamenii dobândesc mulţumirea prin moderaţia plăcerilor şi echilibrul vieţii. Lipsa şi prisosul obişnuiesc să se schimbe în contrariul lor şi să producă mari agitaţii în suflet. Dar sufletul care-i agitat de contraste mari nu este nici statornic, nici multumit “(Democrit).

“O coardă prea întinsă se rupe, o coardă prea slabă nu vibrează aşa cum trebuie “(Aristotel).

“Astfel să-şi înveţe cugetele, încât întorsăturile neprielnice ale soartei să nu le înconvoaie, iar când norocul le surâde să nu se tulbure” (Tacitus).

Daca omul trebuie sa fie” precum promontoriul de care se izbesc valurile şi care rămâne neclintit, cu toată furia apei ce-l înconjoară “(Marc Aureliu) atunci” adevărata problemă nu este controlul asupra emoţiei, ci controlul asupra alegerii de care depinde amplificarea emoţiei” (Prescott Lecky).De aceea, “omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată şi fără ziduri” (Biblie).

“Cel ce se învinge pe sine este mai puternic decât cel ce cucereşte o cetate” (Marc Aureliu) si “Cea mai mare victorie a cuiva este de a se învinge pe sine “(Pedro Calderon).

“Acela care e stăpân pe el însuşi va obţine o mare fericire” ( Proverb chinez) pentru ca “Orice lucru e mult mai uşor de păstrat decât de dobândit” (Demostene).

Ca oameni trebuie “sa fim moderati în prosperitate şi înţelepti în răstrişte “(Periandru), dar “ne vine greu să fim moderaţi, când suntem la putere, cei care s-au prefăcut, din ambiţie, că sunt oneşti” (Sallustius).

“Lucrurile vătămătoare nu păstrează niciodată măsura” (Seneca) si “Când cineva depăşeşte măsura, lucrurile cele mai plăcute devin cele mai nesuferite “(Democrit).

“În toate lucrurile măsura este cea mai bună “(Homer) iar “Remediul nenorocirii este echilibrul sufletesc” (Syrus).

De acea, “Cel care cunoaşte pe alţii este înţelept; cel care se cunoaşte pe sine este iluminat “(Lao Tzu).

“Oamenii şi-au căutat un loc în care să se refugieze: casă la ţară, pe malul mării sau la munte. Acesta este un însemn al oamenilor obişnuiţi; este însă în puterea fiecăruia de a se retrage în sine. Căci nicăieri, nici în locul cel mai linistit, nu scapi de griji, doar în sufletul tău. Îţi găseşti liniştea atunci când gândurile sunt foarte paşnice. Liniştea nu e nimic altceva decât o bună ordine mentală. Acordaţi-vă acest refugiu permanent şi vă veţi reface ” (Marc Aureliu).

Deci, putem concluziona ca “Virtutea constă în a nu depăşi măsura cu nimic” (Socrate).

MASURA – blestemul dat noua de cel care ne-a creat!!

Virtute care ne apara daca stim sa ne supunem ei!!

EXCESUL, MANDRIA de a fi altfel , de a cauta o alta alcatuire a celor din noi , din afara noastra ne-a dus la izgonire, la indepartare, la abisul Fiintei!!

Respectul pentru “masura” e nu doar intelept, ci si singurul cuviincios.

O eroare, o nechibzuinta, un risc este NE – MASURA, viata fara emotie dumnezeiasca, faptura fara de Creator, creier fara de simtire etc.!!

Cred ca exista o limita dincolo de care nu e recomandabil sa treci ! A se vedea glasul sarpelui la iscodirea Evei!!

Unii afirma ca excesul e aducator de nenorociri , e o pacoste , un Rau al raului pe care il cremam sa ne distruga Fiinta.

STOPAREA lucrurilor grandioase, iesite din comun, nemarginite, sublime, a starilor de extaz ne poate indrepta spre frumos, bun, moral, echilibru, armonie ????………..

Poate Da si poate NU !!!

Poate Da:
Biserica zice prin sfintii parinti: „tot ce e prea mult vine de la draci”.

Poate NU:
Prin forta libertatii individuale, Omul poate sa creeze !! la ce ii foloseste!!-ar fi o satanica uimire!!- sa fie propriul sau Demon dar si Creator al Fiintei sale vremelnice !!
Nu ne plac limitele, nu ne place măsura!
Omul este contruit din pasiune şi nu din mediocritate.
Nimic nu este prea mult pentru un suflet care vrea să iasă din cotidian.

Lipsa de cumpătare în fiecare dintre noi, Mēdén Agan, nimic prea mult, era dictonul cioplit în piatră care îi întâmpina pe oameni de la nastere la moarte .Ei , vrednici mici creatori, fac destinului o mica farsa si cred ca rastalmacind rosturile cele mari aduc propria lor fericire in haosul vietii generale.Din pacate se inseala si amarnic pier cu indoiala ca beneficiu personal .

Prin riscuri, prin dorinte si iluzii incomode sau cuminti dar si prin incalcarea poruncii trăim o iluzie pasageră, un pui de utopie. Ştim toate acestea cu tot riscul tristeţii care va să vină peste noi , in noi sau asupra noastra!

Caderea în exces, în hybris, il poate duce la pierzanie sau la afirmare.El are liberul arbitru si el poate sa aleaga acea cale care sa-l conduca la Fericirea lui , ca muritor si nu la Marea fericire a oamenilor.

LIBERTATEA OMULUI nu poate fi in MASURA !!!

Proiectul devenirii personale noi îl scriem, noi îl proiectam în realitatea lumii de astazi, noi suntem primii, dar nu și singurii lui beneficiari.
În loc de blesteme, anateme, ură și isterie stearpă, avem la îndemînă iubirea față de semeni, speranța că putem construi altceva și respectul față de virtutea bunului simț.

Dacă ne adunăm în acest spirit, vom învinge orice obstacol. Nimic nu e prea mult pentru a ajunge, împreună, la limanul unei Românii normale.

AVEM MULT PANA SA NE CURATIM DE RAUL PUS PE NOI DE CIUMA ROSIE !!

MASURA !!

CU BOLSEVISMUL NE-AM INTRECUT MASURA RAULUI ABSOLUT, AL VALORILOR UMANE GENERALE, NE-AM BRUTALIZAT SI ANIMALIZAT, BARBARIZAT si GREU NE VA FI SA REDEVENIM NORMALI !!!

Adica , sa avem MASURA !!

 

Leave a Reply