RSS
 

Archive for aprilie, 2012

5000!

30 Apr

O zi superba traita in compania celor dragi!
Sunt clipe de reala satisfactie si implinire cand vezi in jurul tau frumusetea naturii , de orice fel: umane si materiale.
Un verde crud, placut , in nuante diferite, muguri care stateau sa plesneasca si sa biruie inca odata taina renasterii viului , te inconjurau la tot pasul si iti creau impresia de preainalt si minunat !
Copacii de toate felurile si esentele , in grade diferite , se acopereau de biruinta vietii , de mici frunzulite pline de esenta puternica a matritei inaltatoate si revigoranta pentru tot ce ne inconjoara .
Suntem la o noua facere in care toti sunt biruitorii dupa o iarna plina de surprize si inmiita in straturi cat mai groase de zapada .
Un râu care curge misterios de mii de ani spre alta matca dornica sa-l primeasca si sa se impreuneze cu Mama apelor care pentru noi este Dunarea cea de necuprins in strangerea tuturor apelor .
In acest mirific loc si cu asa companie am sarbatorit si cel cinci mii de zile de cat am obsteasca facere a managementului institutiei in care lucrez.
Multe din aceste clipe au fost de satisfactie si de confort , dar nu pot nega si acele esente care m-au intarit si m-au calit la pragul invatarii !
Tuturor celor care mi-au stau alaturi – inchinare si celor care m-au rostuit in tacerea lor – multamire , restului neimplinit – cautare si altora cu alt pedigree sa-si afle chemarea cat mai repede spre ale lor zari inca nedescoperite !

Cerului , multa multumire ca mi-a dat posibilitatea sa fiu eu in toate aceste clipe de aducere aminte : 5000 de zile ale unui efort pe masura si recunoscut de semenii mei din toate directiile vietii.

Vivat! Vivat ! Vivat !
La multi ani !

 

Anchilozare si prostie la ARHIVELE Nationale!!

16 Apr

Mai zilele trecute am poposit , eu si sotia, pentru documentare la Arhivele Nationale, Bucuresti.

Prima data am venit aici acum 38 de ani.Mediul imi este cunoscut etc.
Am intrat in sala inainte de studiu si am dat peste trei persoane daca nu acre si pline de plictiseala si rautate cum rar mi-a fost dat sa vad .Erau obosite si cu o rautate in limbajul sec si fara de rost incat imi venea sa plec si sa nu ma mai intorc niciodata .Dar aveam nevoie de informatiile din documentele vremii si numai aici ele sunt .

Sunt multe de povestit dar nu cred ca doare mai mult decat :
am facut rost de cele care imi erau necesare si am dorit copii dupa unle acte .De aici a inceput melodrama .Trebuie sa te duci la un oficiu al Postei Romane .Am fost la unul apropiat : coada ca la balamuc.In fata mea un chinez care primise doua amenzi pentru depasirea limitei din actele de sedere in romania etc.Am p-latit intrun cont al Arhivelor prin com-pletarea unui mandat postal , nu cu scris negru , ci rosu, aveti grija !! mi-a zis oficianta.
Cu 45 de minute lipsa !!a ! si sotia a mai fost si la fel a patit!!
m-am intors .Numai acrituri si lipsa de tot si de toate .
sefa de aici, banuiesc ca celelate cereau de la ea aprobare , o tinerica , cu ifose, si care abia stotea niste cuvinte greu de digerat, ca de exemplu: aveti 19 pagini de xeroxat ?sa le vad eu .
sunt fata verso? Eu: DA.Atunci ati gresit?De Ce ? pentru ca aveti dublu!!
NU pentru ca asa am calculat pagini si nu file !!??
etc. etc.

Nu putem sa va dam documente decat pana la ora 10.00 ca apoi avem alte treburi cu mutatul .Eu: nu cred , am venit din provincie pentru studiu si nu scrie nimic pe siteul institutiei!!
O sa vedem etc.
Auzi tupeu !sa fiu la mana lor cand ar trebui sa am tot respectul ca vin sa studiez si ca nu bat campii sau restaurantele etc.

Nu puteti sa stati alaturi de sotie : asa ca eu am primit numarul 1 si sotia 17 in sala de studiu .
Alta aberatie si prostie la rang de mistocareala !!
Dar nu, asa a fost !!

Cum poate cineva din conducerea acestei institutii centrale sa tolereze asa ceva !???
Eu nu cred ca pot fi invocate nu stiu ce legi financiare etc cand cineva vine la tine si doreste studiu si alte servicii il trimiti 2 ore la Posta si sa completez e etc. pentru ce toate acestea??

Ne rad si curcile stimabile domn Dobrincu sau Nagy , directorii acestei institutii centrale si strainii cu ce impresie pot pleca de aici , ca eu ca roman m-am tulburat si m-am intristat de mizeria in care se actioneaza.

Orice privat obliga sa zambeasca si sa-l serveasca pe clientiul care a venit la firma la cel mai inalt nivel si aici , la stat, suntem tratati ca specii in curs de reeducare sau asa ne trebuie daca dorim date despre trecut!!!
Trecutul nostru , pe banii nostri , publici si nu pe cheltuiala domnisoarei care abia poate terminase o facultate de istorie si pe unde ??
si nu stie ca este greu sa-ti pastrezi un loc de munca etc.

Rusine si dezonoare pentru Arhivele Nationale in anul domini 2012.

 

+Acad.Florin Constantiniu(08.04.1933-13.04.2012)

14 Apr

Istoricul Florin Constantiniu a absolvit studiile secundare la Colegiul ‘Sf. Sava’ şi pe cele superioare la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1951-1956). În 1968 şi-a susţinut teza de doctorat cu tema: ‘Relaţiile agrare din Ţara Românească în secolul al XVIII-lea’.

Din anul 1957 a fost cercetător în cadrul Institutului de Istorie ‘Nicolae Iorga’ din Bucureşti. În 1977, 1983 şi 1987 a făcut cercetări în Franţa şi SUA.

A fost autorul a numeroase cărţi, studii şi articole, apărute în ţară şi străinătate, referitoare la istoria medie, modernă şi contemporană a României: ‘Un proiect românesc de coaliţie antiotomană din ultimul sfert al sec. XVI’ (1963); ‘Relaţiile agrare din Ţara Românească în sec. XVIII’ (1972), lucrare distinsă cu Premiul ‘N. Bălcescu’ al Academiei Române;’De la Mihai Viteazul la fanarioţi. Observaţii asupra politicii externe româneşti’ (1975); ‘Geneza feudalismului românesc: încadrare tipolitică’ (1978); ‘Sensibilităţi şi mentalităţi în societatea românească a sec. XVII’ (1980); ‘Însemnările unui agent secret britanic din ajunul insurecţiei române din august 1944′ (1982), ‘Constantin Mavrocordat’ (1985); ‘Între Hitler şi Stalin. România şi Pactul Ribbentrop-Molotov’ (1991); ‘Dictatul de la Moscova (26-28 iunie 1940) şi relaţiile sovieto-germane’ (1993); ‘Trecerea Nistrului. 1941. O decizie controversată’ (1995, în colaborare); ‘O istorie sinceră a poporului român’ (1997, cunoscând mai multe ediţii ulterioare, ultima în 2008); ‘De la războiul fierbinte la războiul rece’ (1999); ‘PCR, Pătrăşcanu şi Transilvania’ (1945-1946) (2001); ’1941. Hitler, Stalin şi România’ (2002) ş.a.

A colaborat la elaborarea unor volume colective ‘Istoria României’ (vol. III, 1964); ‘Istoria lumii în date’ (1969); ‘Istoria României în date’ (1971); ‘Istoria poporului român’ (1971); ‘România în anii celui de-al doilea război mondial’ (3 vol., 1989); ‘Sovietizarea României. Percepţii anglo-americane’ (1993); ‘Misiunile lui A.I. Vîşinski în România’ (1997).

În 2008, academicianul Florin Constantiniu a fost acuzat de Şerban Rădulescu Zoner în cartea sa “Securitatea în Institutul de istorie ‘Nicolae Iorga’”, că istoricul a colaborat cu Securitatea, sub numele Chris.

A fost distins cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române în 1972, dar şi cu Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de cavaler (2000).
( sursa:http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/academicianul-florin-constantiniu-a-incetat-din-viata-260817.html)
A fost membru corespondent din 29 ianuarie 1999 si membru titular din 2006 al Academiei Romane.

L-am cunoscut, l-am audiat de multe ori, am ascultat multe interventii ale Domniei Sale la TV sau la radio si din toate am ramas cu un respect deosebit pentru un OM de calitate.

Stia sa nu-si tradeze ceea ce era la el sfant : NEAMUL ROMANESC si nimic altceva .
De aici multe inflexiuni, actiuni de antipatii de la unii cosmopoliti etc.
Era mai putin agreat de cercuri europene, deschise la altceva decat esenta trairilor despre un popor in negasire de cale .
Dorea sa fie si identitatea Lui respectata pentru ceea ce este, sa avem Oameni de stat verticali si nesovaielnici, drepti cand e vorba de interesele noastre de Neam, de Limba si de Ortodoxie.
Nu a avut in ultimul timp multi adepti , dar timpul va discerne dreptatea Lui si va da roade operei pe care a realizat-o sau nu.

Ceea ce imi pare rau este ca s-a sfarsit fizic in aceasta saptamana a patimilor in care se zice ceva mai mult decat ingrozitor de noua lui primire!
Ce traditie!
Poate de asta nu e prea buna !!!??

Sau platim ceea ce nu gandim
si poate si ceva mai mult?

Dumnezeu sa-l aiba in pacea Lui!