RSS
 

Brancusi- 55!

17 Mar

Astazi se implinesc 55 de ani de la moartea lui Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor roman si unul din artistii renumiti ai secolului al XX-lea.
A murit la ora 2.00 noaptea si unele cronici ii da ca data a mortii 16 martie .acesta e motivul!!
Cu el patrudem si noi in marea galerie a lumii artistice.
El este in stalp, un hotar, o coloana a modernismului si a marii arte monumentale si abstracte a lumii.

Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al țăranului român. Prin obârșia sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității.

Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

 

Leave a Reply