RSS
 

Satelit romanesc- lansat in spatiu.

13 Feb

Goliat, primul nanosatelit romanesc, a fost lansat in spatiu , luni,13 februarie 2012, in intervalul orar 10.00 – 12.00 GMT, odata cu racheta Vega a Agentiei Spatiale Europene (ESA), de la baza de lansare Kourou din Guiana Franceza.

Mica racheta europeana Vega a decolat luni de la Centrul spatial din Kourou (Guyana Franceza) pentru zborul sau inaugural, in timpul caruia va plasa pe orbita noua nanosateliti, printre care se numara si Goliat, dupa o misiune de doar 81 de minute.

Satelitul romanesc a efectuat testele de functionare si, in prezent, este integrat pe lansator impreuna cu alti opt sateliti.

Asadar, unul dintre pasagerii acestui zbor va fi Goliat, primul nanosatelit romanesc, dezvoltat de o echipa de cercetare condusa de Agentia Spatiala Romana (ROSA)

Obiectivul satelitului Goliat, dezvoltat in conformitate cu standardul international CubeSat, isi propune realizarea de imagini de inalta rezolutie, de masurari ale dozei de radiatii si ale fluxului de micrometeoroizi. Datele vor fi transferate la statiile de la sol pentru analiza si diseminare stiintifica.

Unul dintre obiectivele secundare este validarea in spatiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in misiuni viitoare. Satelitul a fost realizat de catre o echipa multidisciplinara extinsa prin implicarea activa a studentilor de la Universitatea din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti in toate fazele de proiectare, realizare si testare a satelitului.
Coordonarea proiectului si a misiunii este asigurata de Agentia Spatiala Romana (ROSA). O componenta importanta a misiunii o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de sol in doua locatii diferite: platfoma Magurele (Ilfov) si Marisel (Cluj).
Centrele de comunicatii includ echipamentul de emisie-receptie radio, antenele si sistemele de orientare automata ce vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului.

 

Leave a Reply