RSS
 

Identitate

23 Feb

Nu cred ca poate fi cineva lipsit de grija de a rasari in sufletul lui o farama din ceea ce este dat de locul in care te-ai nascut, crescut si in care prinzi, fara sa vrei spiritul locului.
Cu laptele mamei sau cu laptele praf primit de la cei apropiati si dragi, cu lumina sufleteaca care te inconjoara din primele clipe ale vietii si pana la maturitate, cu visele, dorurile, framantarile tale te intaresti in a crede ca ce este din zona pe care o sti mai bine, o simti mai aproape este trasatura care te diferentiaza de altii si cu care poti fi alaturi de cei ca tine , este mandria ca poti apartine unui grup cu care ai multe mai in comun decat cu altele ,este bucuria de a tresari cu semenii cei apropiati ca limba, ca neam , ca religie la clipele marunte ale vietii tale , la ideile mari si mici ale alor tai .
Nu este o pecete, nu-i un magnet, nu-i ceva fizic si stiintific demonstrat ca ar trebui sa fie la fiecare din noi , dar fara de identitatea lingvistica, etnica, religioasa, nationala etc nu suntem decat o mica trecere a ceva care are gen proxim si mai putin diferenta specifica .
23 februarie 2012, Ploiesti, Sala Sindicatelor – concertul Rapsod si Lautar tinut de maestrul Tudor Gheorghe.Intamplarea m-a dus si pe mine in sala , la ora 19.00.
Oameni multi, majoritari fiind mijlocasi si in jos ca medie economica si poate culturala.Nu era elita , noii ciocoi, clasele nou imbogatite etc.
Nu erau luxul, nebunia si lanturile aurite ale celor care au scanteieri in ochi la auzul manelelor.Nu erau nici romi , nici altii care sa iasa in evidenta ochelarilor mei.

Poate n-ar fi rau sa spun ca era poporul care mai simte ceva cu …identitatea.

Cu o intarziere de 7 minute si cu o incheiere cu 5 minute mai devreme de ora 21.00 spectacolul a curs, a curs …A demonstrat ce era evident : ca este un talent, ca este un cautator de valoare nationala , ca este meserias si talentat , ca isi iubeste neamul si Tara pe care cu aceste concerte o slujeste cu cinste .
A trecut de colo colo, a facut o trecere , pe zone, a ceea ce este sufletul romanesc in muzica , in jale, in ofuri si planset.A inceput cu Oltenia, Teleormanul ( aici cu o corecta apreciere ca aici au altceva , au o nebunie a lor, o cantare specifica ) , Muntenia de Nord(Arges si Dambovita),Banatul, Ardealul cu Pe Mures si pe Tarnave…, cu Inacu, Maramuresul, Bucovina cu doua cantece descoperite de el intro lucrare austriaca de folclor romanesc din anii 1890-1914, splendide si parca in vals austriac, Moldova cu multa mandrie…, Dobrogea cu o cantare aromaneasca si apoi scurt cu ceva oltenesc si gata periplul sau .

Mereu a realizat o lectie de ce este folclor autentic si ce este maneaua sau folclorul cu ogorul si tractorul .Cel pe care il facem contemporan.La tot pasul impunsaturi la adresa celor care sunt astazi pe sticla ca fiind mari cantareti de muzica populara , a biciuit de cateva ori prostis consumatorilor de muzica dupa doua canale nationale care 24 de ore din 24 difuzeaza numai si numai mizerie.De cel putin trei ori a facut tangentiale referiri la prostul gust intretinut in asa zisul folclor propagat de marii nostri , in ghilimele, artisti pe care comunismul le-a dat mirungerea cu prostiile ideologige specifice.

Aici am avut o mica oprire si am cautat a intelege daca el are dreptate si am ajus la concluzia logica si plina de surprize pentru mina ca DA si ca eu pana acum nu m-am intebat de mesajele de prost gust pe care acestia la propaga si le-au propagat in vreme aciumei rosii.este clar ca bolsevismul nu avea nevoie de marele si nestematul nostru folclor, de seva cea nobila a lui si a adus in scena pe fiii detarani cu voce care au tras cu ei si nu cu folclorul prostind cam tot poporul!!
Dureros , dar cale acum de izbavire nu vad pentru ca e greu sa cladesti valoare pe un terem plin de incultura , manele de prost gust si spirit de turma ancorat in alcool si slabe lagaturi identitare , cu seva pamantului, cu munca ce acladitoare de aur in trup, in suflet si in buzunar.

A multumit fostului regim ca in anul1976 l-a trimis la Institutul de folclor , ca reeducare, tatal cu probleme la dosar unde a avut timp de reflectie si a putut inca o data sa intalneasca sufletul mare al neamului in cantecul sau , un diamant pe care nu prea se inghesuie mai nimeni sa-l aduca la suprafata si sa-l prezinte lumii de la noi si din afara ca autenticul identitar romanesc.

Un Grigore Lese, un grup de oameni din corul de la Finteusul mare, el , si alti cativa cauta a pastra , dezgropa si aduce la suprafata ceea ce este romanesc si pur autentic…

Putini, putini …si nepromovati mai de nimeni , nici macar de TVR, ca este al poporului, nu ?

Nu era cald, era tot timpul intepator, plin de ace si sudalme , poate indreptatit la cata prostie si cat fals vede, aude in juru-i.Aici nu-i strica dreapta privire intransul si judecata la …Judecatorul nostru al tuturor.

Are la el ceea ce ii trebuie artistului, seva si aur, smirma pentru a sfinti tot ce atige pentru ca …EL este seful !!! si stie sa decida spre acele fragmente care sa-l reprezinte pe acest popor obosit, haituit si aplecat spre stricaciunea sufletului sau contemporan.

Ca toate sa para in spiritul a ceea ce a dorit a ne transmite ne-a recitat si o poezie, EU SUNT ROMAN, a lui C. Negruzzi, din august 1853, care ne zice, printre altele :

Pentru ca-mi plac soselele stricate
Eu sunt roman, mi-e draga tara mea.
….
Cand insa am,desert pline pahare,
Apoi incep sa cant vreo manea,
Si sunt tot beat cat zilele-amare!
Eu sunt roman, mi-e draga tara mea!

O critica si un indemn:

critica – stiu ca actul de cultura costa , dar la cat de saracit a ajuns acest popor pretul biletului este prea mare. Daca doreste sa transmita multimilor mesajul trezirii si sufletului romanesc dezmortirea sa ar fi bine sa aduca un pic de sacrificiu financiar si trupa si domnia sa.

indemnul – sa comunice cu unitatile scolare, cu inspectoratele scolare si sa faca acte ce invatare a izvorului folcloric romanesc pentru copiii nostri .El are forta , are vana si are scipire de geniu pentru acest mesaj: desteapta-te romane …!!!!

 

Leave a Reply