RSS
 

Archive for februarie, 2012

Românii din Timoc

29 Feb

Romanii din Valea Timocului nu au nicio problema cu poporul sarb, dar Belgradul incearca sa le impuna o alta istorie si o alta limba, a declarat miercuri Zavisa Jurj, presedinte al Asociatiei Ariadnae Filum.

“In Valea Timocului avem foarte mari probleme. Cand e vorba de intrarea si sustinerea noastra a Serbiei in UE, normal ca noi sustinem tara in care traim si normal ca trebuie sa intre in Uniunea Europeana, dar trebuie sa indeplineasca toate conditiile care se cer, trebuie in primul rand sa respecte legea. Romanii din Valea Timocului nu au pentru ce sa dovedeasca cat sunt de loiali pentru ca stramosii nostri, impreuna cu sarbii, au creat acest stat. Satele romanesti sunt pline de cimitire din razboaiele balcanice, primul razboi mondial. Dar in trei ani dupa Razboiul balcanic au fost sarbizati si asa am ramas cu totii pana astazi”, a spus Zavisa Jurj.

Vlahii din Valea Timocului care se considera romani se bucura ca pentru prima data tara mama ii sustine. “Ce s-a intamplat acum cu noi, care stim cine suntem si ce vrem pentru viitor pentru noi si copiii nostri, ne incurajeaza pentru ca vedem pentru prima oara ca tara mama foarte puternic ne sustine. Noi nu avem nicio problema cu poporul sarb, dar e problema ca conducerea de la Belgrad incearca sa ne impuna o alta istorie, o alta limba, o limba vlaha cu alfabet chirilic cu litere create de un ginecolog, de un invatator de muzica. Noi zicem ca limba si istoria trebuie sa se discute in Academia Romana si Academia Sarba. Cand e vorba de drepturi, Serbia trebuie sa respecte legile pe care le-a adoptat”, a mai declarat Jurj.

La randul sau, protopopul Bojan Aleksandrovici a reiterat cererile romanilor din Valea Timocului, dupa ce s-a scuzat pentru limba pe care o vorbeste “nu am avut scoli unde sa invat limba materna si am invatat acasa asa cum vorbesc parintii nostri”.

“In zona noastra exista 154 de sate suta la suta romanesti, plus 48 de localitati mixte, aproximativ 300.000-350.000 de romani. Problema este ca in Valea Timocului exista o criza de identitate la romani, unii din romani se declara sarbi, altii se declara vlahi, iar a treia grupatie se declara romani. Exista o grupatie care se declara vlahi, dar spun ca vlah si roman este tot un lucru. Istoric este asa. Avem numai doua bisericute mici, avem cateva troite, n-avem nicio ora de invatat limba romana la scoala si nu avem mass-media”, a spus preotul.

Aleksandrovici respinge acuzatiilor potrivit carora romano-vlahii ar fi oprit acordarea de statut de tara candidata la UE Serbiei.

“In ultima vreme suntem acuzati ca oprim intrarea Serbiei in UE. Romania, tara noastra mama, ne-a sustinut si nu-i adevarat ca Romania a impedecat Serbia sa intre in UE, ci Romania insista ca Serbia sa-si respecte propriile legi si Constitutia. Daca traiti intr-o tara care este tara voastra, care impreuna ati creat-o cu poporul sarb, daca suntem cetateni loiali statului sarb, daca facem tot ce trebuie pentru tara noastra si o simtim ca casa noastra, dar nu avem drepturi, inseamna ca sineva incearca sa ne faca sa ne simtim striini la casa noastra si nu se poate.

N-avem scoli, nu e recunoscuta Biserica Ortodoxa Romana pe intregul teritoriu al Serbiei, n-avem mass-media in limba romana. Asta cerem. Nimica mai mult. Cerem si dorim ca Serbia sa intre in UE, dar ca sa intre la o nunta cineva trebuie sa fie imbracat pentru nunta, dar nu imbracat pentru dus la loc la sapat ori la cules la vie”, a explicat in graiul sau preotul Bojan Aleksandrovici.

Spre deosebire de romanii din Voivodina, care au fost recunoscuti oficial inca din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodata de drepturi specifice minoritatilor nationale.

In Voivodina, romanii beneficiaza de invatamant public, emisiuni de televizune si posturi de radio in limba romana, iar in 2001 a fost infiintata si o episcopie ortodoxa romana, care a fost recunoscuta de Ministerul Cultelor din Serbia in aprilie 2009 si care are sub jurisdictia sa doar parohiile romanesti din Voivodina.

Numiti “vlahi”, romanii din Timoc sunt privati de invatamant sau activitati culturale si religioase in limba materna.
( sursa:http://www.ziare.com/international/serbia/belgradul-incearca-sa-ne-impuna-o-alta-istorie-lider-al-romanilor-din-serbia-1153521).
Sunt si voci care neaga caracterul romanesc al vlahilor.Unii considera ca sunt o categorie socio-profesionala si ca nu au nimic comun cu romanii.Sunt multe aberatii de acest fel intretinute cu buna stiinta de cei cu interese potrivnice noua .
Ma bucur ca statul roman a facut lobby pentru cei fara de tara ai nostri din cei care erau despartiti de neam prin hotare.

 

Concluziile lui Lucian Croitoru

26 Feb

In ceea ce priveste Romania, concluziile lui Lucian Croitoru sunt extrem de critice la adresa clasei politice autohtone.

“In Romania, clicile (acea simbioza aparuta dupa revolutie intre creatorii de reguli si noile elite de afaceri) au capturat economia inca din decembrie 1989. Criza actuala din Romania este in primul rand expresia esecului guvernelor de a instaura capitalismul. Economia de piata se bazeaza pe principiul ca oamenii sunt liberi sa exploateze oportunitati si sa evalueze riscuri in limite stabilite prin legi. Cei care reusesc sunt liberi sa ia profiturile, iar cei care fac pierderi trebuie sa plateasca. In Romania suntem departe de principiile la care m-am referit”, atentioneaza Lucian Croitoru.

El spune ca lipsesc antreprenorii adevarati din mai multe cauze, una fiind aceea ca o serie de reguli au fost adoptate cu mare intarziere. Cei mai multi antreprenori sunt “de carton” si “se uita spre bugetul public asteptand sa pice ceva”, considera el.

“Antreprenorul conectat la fondurile bugetare nu vede in orice o oportunitate, asa cum se intampla in capitalismul bazat pe piete libere, ci vede oportunitati in orice proiect bugetar. Unii dintre acesti antreprenori sunt clienti politici”, mai acuza Lucian Croitoru.

De asemenea, el critica faptul ca acesti antreprenori nu se imbogatesc din riscurile pe care si le asuma pe banii proprii, cum ar fi normal, ci din “alocarile”care ii favorizeaza in raport cu altii.

Proverbul “spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti” functioneaza si in varianta “spune-mi cine este la putere ca sa iti spun cine castiga licitatiile pentru proiectele finantate din bani publici”.

Pe de alta parte, acesti antreprenori “de carton” nu-si asuma vreun risc, ei sunt la adapost. “Chiar daca plateste cu intarziere, bugetul pana la urma plateste”, puncteaza Croitoru, adaugand ca pretul final acopera inclusiv perioada de intarziere.

Lucian Croitoru mai remarca, printre altele, si faptul ca in economia Romaniei nu toti cei care fac pierderi suporta consecinte, mare parte dintre arierate stergandu-se “din cand in cand, sub diferite pretexte”.

“In Romania, sistemul economic construit incepand din 1990 incoace a fost in mod eronat denumit capitalism. Aceasta este cea mai mare iluzie colectiva pe care au trait-o romanii. Punerea capitalismului la locul sau ramane cea mai mare provocare a Romaniei, asa cum a devenit pentru intreaga lume. Dar ar reusi un guvern care si-ar asuma in mod deschis acest obiectiv sa invinga clicile economice din Romania?”, se intreaba in incheierea comentariului sau consilierul guvernatorului BNR.
( sursa: http://www.ziare.com/lucian-croitoru/bnr/lucian-croitoru-atac-la-politicieni-spune-mi-cine-este-la-putere-ca-sa-iti-spun-cine-castiga-licitatiile-1150945 ).
E ceva care merita sa fie analizat , framantat si gasite acele cai care sa ne conduca spre prosperitate.
Pentru asta trebuie vointa politica !!

 

Oare de ce?

24 Feb

- Nu intram intrun fagas de normalitate dupa atata amar de vreme?
- Nimic nu se schimba cand toti cată miscarea la orice zvarcolire a votului sau a banilor?
- Nu progresam, in pasi mici,dar siguri spre normalitate?
- Ne este greu sa fim simpli si trecatori si ne luptam sa complicam totul si sa dorim sa fim nemuritori?
- Nu ne aplecam la izvor, la obarsie si dorim cosmetizari imediate ale firii inca needucate identitar?
- Nu iubim lucrul bine facut si asezat in toate ale lui?
-Nu cautam a comunica intre noi si dorim a merge cu jalba la diverse stapaniri cand niciuna nu-i mai marea ca NEAMUL tau?

Raspunsul …este dat de ISTORIE …de curgerea vremii peste noi si este vai si amar??!!!
Si acum incepem totul , inclusiv cantecul tot cu Offf, Offf, Offf si vai si amar !!!
Pacat!

 
 

Identitate

23 Feb

Nu cred ca poate fi cineva lipsit de grija de a rasari in sufletul lui o farama din ceea ce este dat de locul in care te-ai nascut, crescut si in care prinzi, fara sa vrei spiritul locului.
Cu laptele mamei sau cu laptele praf primit de la cei apropiati si dragi, cu lumina sufleteaca care te inconjoara din primele clipe ale vietii si pana la maturitate, cu visele, dorurile, framantarile tale te intaresti in a crede ca ce este din zona pe care o sti mai bine, o simti mai aproape este trasatura care te diferentiaza de altii si cu care poti fi alaturi de cei ca tine , este mandria ca poti apartine unui grup cu care ai multe mai in comun decat cu altele ,este bucuria de a tresari cu semenii cei apropiati ca limba, ca neam , ca religie la clipele marunte ale vietii tale , la ideile mari si mici ale alor tai .
Nu este o pecete, nu-i un magnet, nu-i ceva fizic si stiintific demonstrat ca ar trebui sa fie la fiecare din noi , dar fara de identitatea lingvistica, etnica, religioasa, nationala etc nu suntem decat o mica trecere a ceva care are gen proxim si mai putin diferenta specifica .
23 februarie 2012, Ploiesti, Sala Sindicatelor – concertul Rapsod si Lautar tinut de maestrul Tudor Gheorghe.Intamplarea m-a dus si pe mine in sala , la ora 19.00.
Oameni multi, majoritari fiind mijlocasi si in jos ca medie economica si poate culturala.Nu era elita , noii ciocoi, clasele nou imbogatite etc.
Nu erau luxul, nebunia si lanturile aurite ale celor care au scanteieri in ochi la auzul manelelor.Nu erau nici romi , nici altii care sa iasa in evidenta ochelarilor mei.

Poate n-ar fi rau sa spun ca era poporul care mai simte ceva cu …identitatea.

Cu o intarziere de 7 minute si cu o incheiere cu 5 minute mai devreme de ora 21.00 spectacolul a curs, a curs …A demonstrat ce era evident : ca este un talent, ca este un cautator de valoare nationala , ca este meserias si talentat , ca isi iubeste neamul si Tara pe care cu aceste concerte o slujeste cu cinste .
A trecut de colo colo, a facut o trecere , pe zone, a ceea ce este sufletul romanesc in muzica , in jale, in ofuri si planset.A inceput cu Oltenia, Teleormanul ( aici cu o corecta apreciere ca aici au altceva , au o nebunie a lor, o cantare specifica ) , Muntenia de Nord(Arges si Dambovita),Banatul, Ardealul cu Pe Mures si pe Tarnave…, cu Inacu, Maramuresul, Bucovina cu doua cantece descoperite de el intro lucrare austriaca de folclor romanesc din anii 1890-1914, splendide si parca in vals austriac, Moldova cu multa mandrie…, Dobrogea cu o cantare aromaneasca si apoi scurt cu ceva oltenesc si gata periplul sau .

Mereu a realizat o lectie de ce este folclor autentic si ce este maneaua sau folclorul cu ogorul si tractorul .Cel pe care il facem contemporan.La tot pasul impunsaturi la adresa celor care sunt astazi pe sticla ca fiind mari cantareti de muzica populara , a biciuit de cateva ori prostis consumatorilor de muzica dupa doua canale nationale care 24 de ore din 24 difuzeaza numai si numai mizerie.De cel putin trei ori a facut tangentiale referiri la prostul gust intretinut in asa zisul folclor propagat de marii nostri , in ghilimele, artisti pe care comunismul le-a dat mirungerea cu prostiile ideologige specifice.

Aici am avut o mica oprire si am cautat a intelege daca el are dreptate si am ajus la concluzia logica si plina de surprize pentru mina ca DA si ca eu pana acum nu m-am intebat de mesajele de prost gust pe care acestia la propaga si le-au propagat in vreme aciumei rosii.este clar ca bolsevismul nu avea nevoie de marele si nestematul nostru folclor, de seva cea nobila a lui si a adus in scena pe fiii detarani cu voce care au tras cu ei si nu cu folclorul prostind cam tot poporul!!
Dureros , dar cale acum de izbavire nu vad pentru ca e greu sa cladesti valoare pe un terem plin de incultura , manele de prost gust si spirit de turma ancorat in alcool si slabe lagaturi identitare , cu seva pamantului, cu munca ce acladitoare de aur in trup, in suflet si in buzunar.

A multumit fostului regim ca in anul1976 l-a trimis la Institutul de folclor , ca reeducare, tatal cu probleme la dosar unde a avut timp de reflectie si a putut inca o data sa intalneasca sufletul mare al neamului in cantecul sau , un diamant pe care nu prea se inghesuie mai nimeni sa-l aduca la suprafata si sa-l prezinte lumii de la noi si din afara ca autenticul identitar romanesc.

Un Grigore Lese, un grup de oameni din corul de la Finteusul mare, el , si alti cativa cauta a pastra , dezgropa si aduce la suprafata ceea ce este romanesc si pur autentic…

Putini, putini …si nepromovati mai de nimeni , nici macar de TVR, ca este al poporului, nu ?

Nu era cald, era tot timpul intepator, plin de ace si sudalme , poate indreptatit la cata prostie si cat fals vede, aude in juru-i.Aici nu-i strica dreapta privire intransul si judecata la …Judecatorul nostru al tuturor.

Are la el ceea ce ii trebuie artistului, seva si aur, smirma pentru a sfinti tot ce atige pentru ca …EL este seful !!! si stie sa decida spre acele fragmente care sa-l reprezinte pe acest popor obosit, haituit si aplecat spre stricaciunea sufletului sau contemporan.

Ca toate sa para in spiritul a ceea ce a dorit a ne transmite ne-a recitat si o poezie, EU SUNT ROMAN, a lui C. Negruzzi, din august 1853, care ne zice, printre altele :

Pentru ca-mi plac soselele stricate
Eu sunt roman, mi-e draga tara mea.
….
Cand insa am,desert pline pahare,
Apoi incep sa cant vreo manea,
Si sunt tot beat cat zilele-amare!
Eu sunt roman, mi-e draga tara mea!

O critica si un indemn:

critica – stiu ca actul de cultura costa , dar la cat de saracit a ajuns acest popor pretul biletului este prea mare. Daca doreste sa transmita multimilor mesajul trezirii si sufletului romanesc dezmortirea sa ar fi bine sa aduca un pic de sacrificiu financiar si trupa si domnia sa.

indemnul – sa comunice cu unitatile scolare, cu inspectoratele scolare si sa faca acte ce invatare a izvorului folcloric romanesc pentru copiii nostri .El are forta , are vana si are scipire de geniu pentru acest mesaj: desteapta-te romane …!!!!

 

VIVAT !

18 Feb

Astazi, 18 februarie 2012, un roman, al treilea in istoria noastra, este CARDINAL.
Sa ne mandrim si sa-l dam ca exemplu de onestitate, credinta si piosenie !
Vivat de mii de ori pentru el , pentru noi si pentru tara noastra !

Papa Benedict al XVI-lea a numit sambata, in cadrul unei ceremonii oficiale cunoscute sub numele de concistoriu, 22 de noi cardinali la Vatican, intre care si pe Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, informeaza Mediafax citand CNN.

Numele celor 22 de noi cardinali au fost anuntate la inceputul lunii ianuarie. Optsprezece dintre noii cardinali, cunoscuti si ca “printi ai Bisericii”, au varste sub 80 de ani ceea ce inseamna ca sunt eligibili pentru a face parte dintr-un conclav secret care va numi, la momentul necesar, succesorul Papei, relateaza Reuters.

Episcopul Lucian Muresan este al treilea cardinal roman, dupa Cardinalul Iuliu Hossu (numit in 1969 de Papa Paul al VI-lea) si Cardinalul Alexandru Todea (numit in 1991 de Papa Ioan Paul al II-lea).

In cadrul ceremoniei oficiale de la Bazilica Sfantul Petru. au fost ridicati la rangul de cardinal: Arhiepiscopul de New York Timothy Dolan, Arhiepiscopul Edwin F. O’Brien de Baltimore, Arhiepiscopul de Toronto Thomas Collins, precum si Episcopul de Hong Kong John Tong Hon si Arhiepiscopul Major George Alencherry din India. Ceilalti clerici provind in Germania, Olanda, Cehia, Romania, Brazilia si Italia.

Arhiepiscopul New York-ului Timothy Dolan este considerat de unii experti in subiectul Vaticanului drept un candidat la rangul suprem al Bisericii Catolice, caz in care ar deveni primul papa american, scrie Reuters.

“Cardinalilor li se incredinteaza serviciul iubirii: iubirea pentru Dumnezeu, iubirea pentru Biserica, o iubire absoluta si neconditionata pentru frati si surori, chiar pana la varsarea de sange, daca este necesar [n.r. pentru apararea credintei]“, le-a spus Papa Benedict al XVI-lea noilor cardinali in timpul ceremoniei.

“Mai mult decat atat, li se cere sa slujeasca Biserica cu dragoste si vigoare, cu transparenta si intelepciunea profesorilor, cu energia si puterea pastorilor, cu fidelitatea si curajul martirilor”, a continuat Papa.

Concistoriul de sambata este a patra astfel de ceremonie din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

In urma crearii celor 22 cardinali, Papa Benedict, care a fost ales de un conclav secret in 2005, a numit peste 50% din “cardinalii electori” a caror datorie este de a alege un nou lider al celor 1,3 miliarde de romano-catolici.

Biografia Excelentei Sale Preafericitul Lucian Muresan:

Lucian Muresan s-a nascut la 23 mai 1931 in comuna Firiza, astazi cartierul Ferneziu al municipiului Baia Mare, fiind al zecelea din doisprezece copii ai familiei. A urmat scoala primara in localitatea natala, apoi clasele gimnaziale la Baia Mare.
Prin reforma invatamantului din anul 1948, se scoate religia din toate scolile din tara iar prin Decretul nr. 358 din 1948 al Marii Adunari Nationale, Biserica Romana Unita cu Roma este scoasa inafara legii, astfel incat elevul Lucian Muresa, care isi dorea sa devina preot, se retrage din liceu, urmand, intre 1948-1951, o scoala de prelucrare a lemnului in Baia Mare,
Dupa terminarea serviciului militar (1951-1954), Lucian Muresan si-a completat studiile medii, urmand liceul la Baia Mare. Asteptand sa se iveasca o posibilitate de a urma Teologia, Lucian Muresan s-a angajat si a lucrat in diverse servicii economice
La sugestia episcopului Iuliu Hossu, in anul 1955, imediat dupa intoarcerea sa din detentie, episcopul romano-catolic Aron Marton a primit cinci tineri greco-catolici (cate unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Romane Unite), in Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. In anul universitar 1958/59, cand acest grup era in anul IV de facultate, Departamentul Cultelor a aflat de existenta lor si a intervenit la Dieceza de Alba Iulia pentru excluderea lor. Episcopul Marton a refuzat exmatricularea lor, insa cei cinci studenti au parasit Institutul Teologic sub presiunea autoritatilor comuniste.
Pentru Lucian Muresan acest act a coincis cu inceputul urmaririi sale de catre Securitate. Timp de un an, nu a fost angajat nicaieri, in nicio functie, fiindu-i refuzata chiar angajarea in mina ca vagonetar pe motiv ca a fost teolog catolic. Abia dupa un an, a fost angajat muncitor necalificat in cariera de piatra Limpedea din Ferneziu, unde a lucrat aproape 10 ani. Incepand sa fie persecutat si aici, s-a transferat la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, in cadrul Consiliului Judetean Maramures, unde a lucrat pana la pensionare, in iunie 1990.
Si-a continuat studiile teologice si a sustinut, pe ascuns, examenele cu profesori de la fostele academii teologice desfiintate, care mai erau in libertate. In clandestinitate si-a sustinut examenul de licenta, dupa care a lucrat in continuare ca functionar, asteptandu-si hirotonirea. Dupa eliberarea episcopilor din inchisori, prin decretul de gratiere din 1964, la 19 decembrie acelasi an a fost hirotonit preot prin punerea mainilor episcopului auxiliar Ioan Dragomir al Maramuresului.
Dupa hirotonire, a inceput pastoratia clandestina, ocupandu-se cu predilectie de tineret si cu deosebire de cei ce doreau sa devina preoti.
Tot in clandestinitate, din 1985 pana in 1990 a condus Eparhia de Maramures, mai intai ca Ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular.
Dupa Revolutie si relegalizarea Bisericii Romane Unite, in 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramures, fiind, in ordinea cronologica, al treilea episcop al acestei eparhii, dupa Alexandru Rusu si Ioan Dragomir, care a fost doar episcop auxiliar de Maramures.
A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia si Fagaras si Mitropolit al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica.
Din 26 mai 2003, este membru al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, odata cu ridicarea Bisericii Mitropolitane la rangul de Biserica Arhiepiscopala Majora.
In prezent, Lucian Muresan este Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si Arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras.
( sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-international-11538625-arhiepiscopul-greco-catolic-lucian-muresan-fost-numit-oficial-cardinal-catre-papa-benedict-xvi-lea.htm).

 

Satelit romanesc- lansat in spatiu.

13 Feb

Goliat, primul nanosatelit romanesc, a fost lansat in spatiu , luni,13 februarie 2012, in intervalul orar 10.00 – 12.00 GMT, odata cu racheta Vega a Agentiei Spatiale Europene (ESA), de la baza de lansare Kourou din Guiana Franceza.

Mica racheta europeana Vega a decolat luni de la Centrul spatial din Kourou (Guyana Franceza) pentru zborul sau inaugural, in timpul caruia va plasa pe orbita noua nanosateliti, printre care se numara si Goliat, dupa o misiune de doar 81 de minute.

Satelitul romanesc a efectuat testele de functionare si, in prezent, este integrat pe lansator impreuna cu alti opt sateliti.

Asadar, unul dintre pasagerii acestui zbor va fi Goliat, primul nanosatelit romanesc, dezvoltat de o echipa de cercetare condusa de Agentia Spatiala Romana (ROSA)

Obiectivul satelitului Goliat, dezvoltat in conformitate cu standardul international CubeSat, isi propune realizarea de imagini de inalta rezolutie, de masurari ale dozei de radiatii si ale fluxului de micrometeoroizi. Datele vor fi transferate la statiile de la sol pentru analiza si diseminare stiintifica.

Unul dintre obiectivele secundare este validarea in spatiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in misiuni viitoare. Satelitul a fost realizat de catre o echipa multidisciplinara extinsa prin implicarea activa a studentilor de la Universitatea din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti in toate fazele de proiectare, realizare si testare a satelitului.
Coordonarea proiectului si a misiunii este asigurata de Agentia Spatiala Romana (ROSA). O componenta importanta a misiunii o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de sol in doua locatii diferite: platfoma Magurele (Ilfov) si Marisel (Cluj).
Centrele de comunicatii includ echipamentul de emisie-receptie radio, antenele si sistemele de orientare automata ce vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului.

 

Sa luam aminte!

12 Feb

Agentia de stiri Reuters a realizat un documentar referitor la principalele momente ale evolutiei crizei datoriilor Greciei. Marja de miscare a liderilor europeni e tot mai mica, scrie la unison presa internationala despre o Europa scufundata in criza datoriilor suverane. Grecia a devenit problema cea mai mica in UE, scenarii similare vizand Portugalia si Grecia. Nici Italia nu o duce mai bine, iar saptamanile urmatoare sunt decisive pentru viitorul unitatii Zonei Euro.

2009

Octombrie: Noul guvern al lui George Papandreou ridica prognoza de deficit a tarii pentru anul 2009 de la 6% la 12,7%.

In decembrie, UE a tras semnalul de alarma cu privire la situatia finantelor publice din Grecia, agentiile de rating retrogradeaza nota datoriei sale suverane.

2010

2 mai – Primul ministru grec, George Papandreou, anunta finalizarea unui acord cu UE si FMI, care sa salveze tara in schimbul unor taieri bugetare in valoare de 30 de miliarde de euro in urmatorii 3 ani. Acest pachet reprezenta primul ajutor acordat unui stat membru al zonei euro.
4-5 mai – Lucratorii din sectorul public intra in greva pentru 48 de ore. O banca a fost incendiata, iar in urma acestuia trei persoane au fost ucise
6 mai – Parlamentul grec a aprobat primele masuri de austeritate
10 mai – Decidentii politici la nivel global au aprobat un pachet de aproximativ 1 trilion de dolari pentru a sprijini pietele financiare internationale si pentru a preveni o criza care sa distruga moneda euro. Acesta includea garantii de 440 de miliarde de euro de la statele din zona euro. Ministrii de finante din UE au afirmat ca FMI va contribui cu 250 de miliarde de euro.
7 iulie – Parlamentul a trecut reforma pensiilor, o cerinta cheie pentru acordul cu UE si FMI, si a crescut varsta de pensionare a femeilor la 65 de ani, la fel ca varsta de pensionare a barbatilor.

2011

23 mai – Grecia a prezentat o serie de privatizari, parte a obiectivului sau de a reduce datoriile pana in 2015 cu 50 de miliarde de euro.
8 iunie – Grecia a acceptat masuri de austeritate in plus si cresterea economiilor pana in 2015 pentru a reduce deficitul si pentru a primi ajutorul.
13 iunie – Grecia ajunge la cel mai scazul nivel de rating din lume, dupa ce Standard & Poor’s o retrogradeaza 3 trepte, de la B la CCC.
17 iunie – Papanderou isi remaniaza cabinetul, numindu-l pe Evangelos Venizelos, provenind de la principalul partid rival, noul ministru de finante. Noul cabinet primeste votul de incredere pe 22 iunie.
29 iunie – Papandreou primeste votul de la majoritatea parlamentara pentru un plan de austeritate pe cinci ani, dobandind accesul la un nou pachet de fonduri.
8 iulie – FMI aproba rambursarea a 3,2 miliarde de euro.
21 iulie – Liderii zonei euro se pun de acord asupra unui nou pachet de salvare de109 miliarde de euro din partea statelor, plus contributia detinatorilor de titluri grecesti din sectorul privat, estimata in total la aproximativ 50 de miliarde de euro pana in 2014.
2 octombrie – Cifrele din proiectul de buget al guvernului arata ca Grecia va rata tinta de deficit, care a fost stabilita doar cu cateva luni mai devreme. Bugetul aprobat de cabinet pentru anul 2012 prevede un deficit de 8,5 procente din PIB pentru 2011, aproape de tinta.
21 octombrie – Autoritatile din Grecia aproba si mai multe masuri de austeritate, sfidand protestele violente din Atena si greva generala.
27 octombrie – Liderii din zona euro ajung la o intelegere cu bancile private si companiile de asigurare pentru ca acestea sa accepte pierderi in valoare de 50% din titlurile pe care le detin, in intentia de a reduce presiunea asupra datoriei publice.
31 octombrie – Papandreou solicita un referendum national asupra ultimului pachet de salvare fara a consulta liderii europeni.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel ii spun lui Papandreou ca Atena nu va mai primi finantare pana cand nu se vor aproba angajamentele.
4 noiembrie – Dupa o presiune intensa din partea liderilor europeni, guvernul confirma ca a renuntat la intentia de a face referendum.
5 noiembrie – Papandreou primeste votul de incredere din partea Parlamentului, evitand alegerile anticipate.
6 noiembrie – Papandreou face o intelegere cu opozitia pentru a forma o coalitie care sa aprobe ajutorul inainte de alegerile anticipate.
9 noiembrie – Liderii politici din Grecia se inteleg asupra unui nou guvern, iar Papandreou demisioneaza.
10 noiembrie – Vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Lucas Papademos, este numit ca prim ministru.
24 noiembrie – FMI primeste de la Antonio Samaras, liderul partidului conservator Noua Democratie, o promisiune scrisa prin care anunta ca va sprijini planul de salvare.
1 decembrie – Sindicatele intra in greva generala pentru 24 de ore, pentru a testa hotararea noului guvern de uniune nationala.
6 decembrie – In afara Parlamentului de la Atena au loc proteste violente, 38 de persoane fiind arestate si mai multe au fost ranite.
7 decembrie – Noua coalitie trece bugetul de austeritate pe anul 2012, avand ca obiectiv atingerea unui deficit de 5,4 procente din PIB, de la valoarea de 9 procente proiectata in anul 2011, si sa genereze surplus inainte de plata dobanzilor – un pas cheie in vederea scaderii datoriei Greciei.
13 decembrie – Ministerul de finante din Grecia anunta ca deficitul bugetar inregistrat in primele 11 luni ale anului 2011 depaseste 5,1% din PIB.
14 decembrie – FMI anunta ca reformele din aproape toate domeniile sunt adoptate cu intarziere fata de programul stabilit si ca aceasta intarziere blocheaza recuperarea economiei.

2012

28 ianuarie – Papademos cauta sprijin din partea liderilor partidelor pentru reformele pe care Grecia trebuie sa le negocieze.
6 februarie – Merket transmite Greciei sa grabeasca acceptarea conditiilor dureroase pentru noul pachet de salvare din partea FMI si UE – Venizelos, care era impotriva creditorilor, atentioneaza ca mizele sunt in crestere.
9 februarie – Dupa amanari repetate si discutii pe tot parcursul noptii intre liderii celor trei partide din coalitie, oficialii UE si cei ai FMI, conducatorii politici din Grecia iau o decizie.
Rata somajului in Grecia ajunge la 20,9 procente, un nou record, dupa masurile de austeritate luate pana acum.
Cele doua sindicate majore din Grecia, GSEE si ADEDY, au spus ca vor intra in greva pentru 48 de ore pe 10-11 februarie.
12 februarie – Deputatii greci aproba un nou plan de austeritate dupa 10 ore de dezbateri. In afara Parlamentului au loc violente intre protestatari si politisti iar unele cladiri sunt incendiate. Ministrii de finante din zona euro se vor intalni pe 15 februarie pentru a decide asupra pachetului de salvare.
( sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11497818-reuters-momentele-cheie-ale-crizei-datoriilor-din-grecia.htm ).

Un exemplu de cum nu trebuie sa gestionez o tara si cum se poate face ca din minciuna in minciuna sa duci o comunitate spre prapad.