RSS
 

+Leonida Lari

11 Dec

Poeta Leonida Lari s-a stins din viata duminica dimineata, la Chisinau, la varsta de 62 de ani, anunta Publika.md. Potrivit presei din Republica Moldova, Leonida Lari suferea de cancer, boala care a tintuit-o la pat in ultima perioada. Scriitoare si politician, Leonida Lari a fost un militant infocat pentru reunirea Basarabiei cu Romania.

Leonida Lari a murit duminica dimineata, in jurul orei 6:30, informatia fiind confirmata de sotul ei, Mihai Iorga.

Pe numele sau adevarat Lubovi Ivanovna Iorga, Leonida Lari s-a nascut la 26 octombrie 1949 la Bursuceni, in apropierea municipiului Balti din Republica Moldova.

Jurnalist, scriitor si politician, ea a lasat in urma 24 de volume de proza si poezie.

In ceea ce priveste cariera politica, Leonida Lari a fost membru al PNTCD si ulterior al PRM, avand 3 mandate de deputat in Parlamentul Romaniei (primul dintre ele obtinut pe listele PNTCD, iar urmatoarele doua din partea PRM), potrivit Wikipedia.

Leonida Lari a demisionat din PRM in februarie 2005, motivand ca prefera “libertatea de a gandi si de a actiona” si “un limbajul civilizat chiar fata de adversarii politici”.

Leonida Lari s-a aflat printre fruntasii Miscarii de emancipare nationala din Basarabia in anii 1988-1991. A fost Deputat in Sovietul Suprem al URSS (1988-1990) si membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova intre 1990 si 1992. Intre 1990 si 1997 a stat in fruntea Ligii Crestin Democrate a Femeilor din Moldova (una din componentele constituante ale Partidului Social-Liberal in 2001).

Leonida Lari a lasat in urma 24 de volume de poezie si proza, fiind si traducator din marea poezie universala.
(sursa:http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-10912513-murit-poeta-leonida-lari.htm)
Am admirat fermitatea ei , curajul si dragostea de Neamul Romanesc.
Am respectat-o pentru acestea .
Dumnezeu sa o ierte !

 
 

Leave a Reply