RSS
 

+ 8 noiembrie

08 Noi

Daca ieri , pe corecte , regele nostru a implinit 90 de ani – pe stilul nou , astazi este ziua lui onomastica si , cu respect , ii urez , din inima , toate gandirile cele bune sa-i fie aproape , multa sanatate si fericire , viata cat mai lunga si multe bucurii !

Pentru cei care isi serbeaza astazi ziua de Sfiintii Arhangheli Mihail si Gavriil am primit un email de la o colega , ELLA cu urmatorul continut care merira de a fi citit de ai mei privitori de blog .
Iata-l :

LA MULTI ANI TUTUROR PRIETENILOR CARE POARTA NUMELE ARHANGHELILOR MIHAIL SI GAVRIL!

Cu drag,
Ella (eremit)

Arhanghelii Mihail şi Gavriil, conducătorii cetelor de îngeri…
Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt, în calendarul bisericesc crestin, conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţe şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rau.

Arhanghelul Mihail, după încercarea la care au fost supuşi toţi îngerii înainte de Facerea Lumii, a rămas credincios lui Dumnezeu, fiind rânduit căpetenie peste oştile cereşti.
În ebraică, numele lui înseamnă „Cine este ca Dumnezeu” sau „Pu­terea lui Dumnezeu”.
Sf. Mihail apare în iconografie cu uniformă de soldat, ţinând în mână sabia de foc cu care apără legea lui Dumnezeu şi biruie puterea răului. Arhanghelul Mihail este văzut drept un sfânt răz­boinic, aflat încă de la începuturi în luptă cu necuratul, adică din ziua în care unii îngeri au căzut din rai şi, pe loc, s-au transformat în diavoli. Lupta lui va dăinui până la sfârşitul lumii, când va suna din trâmbiţă iar morţii vor ieşi din morminte. Până atunci, are grijă ca diavolii să nu fure sufletul omului, atunci când îi iese din trup, şi tot el este res­ponsabil să păzească Luna şi Soarele, în caz de eclipsă.
Se spune că Sfântul Mihail stă în ceruri numai de Vinerea Mare şi de Paşte, restul anului fiind mai tot timpul plecat cu treburi pe pământ.
În Transilvania i se spune Sânmihai şi se vorbeşte că a fost un om ca toţi oamenii, că s-a îndrăgostit de o fată frumoasă pe nume Stăncuţa, iar aceasta, după ce a luat-o de nevastă, s-a transformat într-o femeie rea, care i-a făcut viaţa amară. Pentru că Mihail a dat dovadă de multă răbdare şi înţelepciune, Dumnezeu l-a făcut sfânt.
Oamenii ştiu că, începând cu ziua lui, Sfântul Mihail începe să slobozească gerul şi zăpezile puţin câte puţin, cu toate că nevastă-sa ar vrea ca iarna să vină dintr-o dată, iar oamenii, nepregătiţi, să îngheţe de frig.
În unele zone, acestei sărbători i se spune „Vara Arhanghelilor”, pentru că mai întotdeauna aduce zile însorite. Ţăranii îşi iau astfel rămas bun de la anotimpul călduros şi capătă nădejde pentru ieşirea cu bine din iarnă.

Numele arhanghelului Gavriil se traduce prin sintagma „Dumnezeu este puterea mea” sau „Apărătorul meu este Dumnezeu” şi este considerat mesagerul veştilor bune.
Tradiţia creştină spune că el a vestit naşterea Fecioarei Maria, apoi tot el îi apare în vis de Bunavestire, aducându-i vestea Întrupării Mântuitorului. Tot el a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.
Arhanghelul Gavriil este îngerul cu veşminte albe, care a răsturnat piatra de pe uşa Sfântului Mormânt, fiind martor al Învierii Domnului.
De aceea, Arhanghelul Gavriil este zugrăvit în icoane ca purtător al unui semn divin – crinul alb.
De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt multe obiceiuri şi tradiţii, în folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail fiind un personaj mai venerat în comparaţie cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotrivă diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte singur grindină, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie.
În trecut, în societatea tradiţională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că “ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.

Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la Judecată de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi că patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită “turtă arieţilor” (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineaţă zilei de 8 noiembrie în tarla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu faţa în sus era semn încurajator de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turtă cădea cu faţă în jos era mare supărare.
În satele şi târgurile bucovinene în fiecare an, în 8 noiembrie se fac pomeniri şi praznice pentru cei morţi, iar în biserici fiecare creştin aprinde câte o lumânare că să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.
“Vara Arhanghelilor” ţine o zi.

Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie neapărat să mai fie trei-patru zile senine şi călduroase numite “vară iernii”.
În sâmbătă dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Moşii de Arhangheli”.
Fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi “lumina de veci” în lumea de dincolo. Tradiţia spune că trebuie să se aprindă lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare.

Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea şi ea s-a răspândit repede în tot Răsaritul creştin. Sărbătoarea a fost la origine o simplă aniversare anuală a sfinţi­rii unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare în cele mai vechi sinaxare ca fiind o sărbătoare numai a Arhanghelului Mihail.
Mai târziu, ea a de­venit o sărbătoare comună tuturor sfinţilor îngeri.
Sfântul Gavriil este binecunoscut prin prezicerile sale atât din Vechiul, cât şi din Noul Testament. Totodată, Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Măria să-i vestească taină cea mare a întrupării Domnului şi tot el a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

Pe data de 8 noiembrie este oprit cu desavarsire sa lucrezi sau sa te indeletnicesti cu treburile casei, oamenii care nu se supun acestei interdictii fiind haraziti sa aiba parte de mare chin la vremea mortii.

Cu stima pentru cel care a dat un anume sens acestor cuvinte si cu o mare lauda spre cei care astazi sunt sarbatoriti !

Tuturor numai Lumina , pace si bucurii !

 

Leave a Reply