RSS
 

+ Un MODEL de OM

12 Oct

Astazi ne-a parasit un OM , un MODEL al devenirii umane , un ins care se poate identifica cu marele crez al democratiei , un personaj al istoriei care a patimit 17 ani in inchisorile comuniste , care a avut puterea politica in mana in Romania postdecembrista si care a cauta pacea sociala si consolidarea partidului in care a crezut din 1936 si pana acum .

Nu avem spre ce sa privim ca reper moral prea mult in aceasta tara impanzita de retele nemorale in care acest patriarh al democratiei abia isi gasea un loc .

Suntem in descrestere de modele , suntem in suferinta celor care nu-si gasesc stalpii valorilor normale pe care sa le aparam , in care sa credem si in care sa traim .

EL era un astfel de STALP al onoarei , al demnitatii si al respectului fiintei umane .

Nu si-a tradat csamarazii , nu a turnat pe nimeni , nu a dat fraul liber rauluii din noi pentru a-i fi lui bine .

Am toata stima si respectul fata de un mare Om de o conduita care este greu de urmat si care imi poate fi model si exemplu de a trai in modestie si decenta morala cum nu prea se vede prin jur .

A crezut in PNT-CD si a facut atat cat a putut sa nu fie distrus , dar varsta si puterile lui trupesti nu l-a ajutat pentru a intarii acest partid care acum are trei capete si care nu merita o asemenea soarta !

Viata lui Ion Diaconescu, marcata de destinul PNT

Ion Diaconescu a avut o viata marcata de destinul PNT, partid pe care l-a urmat indiferent daca formatiunea s-a aflat la putere, in opozitie, in ilegalitate sau in anonimatul de dupa anul 2000, scrie Mediafax.

Ion Diaconescu s-a nascut la 25 august 1917, in comuna Botesti, judetul Arges. A fost inginer si om politic national-taranist, presedinte al PNT-CD, presedinte al CDR si presedinte al Camerei Deputatilor.

Nepot pe linie materna al lui Ion Mihalache, Diaconescu a intrat in Partidul National Taranesc inca din 1936, in organizatia de tineret a partidului, unde a fost membru al Biroului Central (1944-1947).

Dupa absolvirea Facultatii de Electromecanica a Institutului Politehnic din Bucuresti (1942), Diaconescu a lucrat ca referent tehnic in cadrul Ministerului Economiei Nationale pana in 1947, cand a fost epurat. Arestat la 1 decembrie 1947, prins in valul de arestari ale liderilor PNT, Diaconescu a fost detinut politic timp de 17 ani (1947 – 1964).

Dupa eliberarea din inchisoare, a lucrat ca inginer la intreprinderea Ascensorul Bucuresti, pana in 1980, continuand sa tina legatura cu fosti fruntasi taranisti, intre care se afla si Corneliu Coposu.

In zilele Revolutiei din decembrie 1989 participa la relansarea partidului, semnand Apelul pentru intrarea PNT in legalitate (22 decembrie 1989), alaturi de alti fosti membri.

Il secondeaza pe Corneliu Coposu la conducerea partidului (ca prim-vicepresedinte, ianuarie 1990 – noiembrie 1995), iar dupa moartea acestuia preia presedintia (12 noiembrie 1995 – 27 noiembrie 2000).

Diaconescu a fost presedinte al CDR (1996 – 2000), dupa alegerea lui Emil Constantinescu in functia de presedinte al tarii.

De asemenea, Diaconescu a fost presedinte al Camerei Deputatilor (27 noiembrie 1996 – 15 decembrie 2000), intr-o perioada dificila, in care PNTCD a fost figura centrala intr-o coalitie de guvernare larga si eterogena.

Partidul s-a erodat electoral foarte puternic in perioada de guvernare, caracterizata prin dispute acute si lungi in coalitia aflata la putere. Perioada a coincis si cu o criza economica, astfel incat, la finele perioadei de guvernare, formatiunea nu a mai atins pragul electoral. Ca partid neparlamentar, PNTCD a intrat intr-un con de umbra, presarat cu rabufniri publice periodice ale scandalurilor dintre diverse factiuni.

Diaconescu a demisionat din functia de presedinte al PNTCD la 27 noiembrie 2000, ulterior fiind ales presedinte de onoare, in 21 ianuarie 2001.

In lunga sa cariera parlamentara – membru CPUN (februarie-mai 1990), deputat de Bucuresti (1990 si 2000) – Diaconescu a sustinut programul partidului de anulare a consecintelor regimului comunist.

Diaconescu a militat pentru restituirea in integrum a proprietatilor, revenirea la monarhie, lustrarea fostelor cadre ale PCR, reforma morala prin Biserica, privatizare.

In perioada detentiei politice, la fel ca si dupa eliberare, i-a fost apreciata, potrivit analistilor, moralitatea precum si atitudinea de necooperare cu autoritatile comuniste. Dupa 1989, Diaconescu a fost vazut ca un politician cu o atitudine democrata si anticomunista.

De asemenea, potrivit analistilor vietii politice postcomuniste, statura morala a lui Diaconescu a intrecut-o pe cea de om politic, pentru ca acesta nu a reusit sa mentina partidul in viata politica intr-un context politic dificil.

In unul dintre ultimele interviuri acordate presei, Ion Diaconescu spunea ca este crescut in spiritul vechii democratii, iar adversarii politici nu ii sunt dusmani de moarte, ci oameni cu care poate vorbi, lucra. De altfel, el mentiona ca a ramas in relatii bune cu Ion Iliescu, in sensul ca se felicita de sarbatori.

De asemenea, el spunea ca Traian Basescu ar putea ajuta PNTCD sa reintre in normalitate.

“Imi vin mereu in minte cuvintele lui Maniu (fondatorul PNT), care, intalnindu-se pe un coridor din inchisoare cu Coposu (n.r. – care fusese secretarul lui, pe vremea cand conducea PNT), i-a spus: “Cornele, sa nu lasati partidul sa moara”. Lupta si suferintele noastre reprezinta un capital moral urias, pagini din istoria acestei tari. Ganditi-va ca atatea personalitati marcante – Maniu, Mihalache (n.r. – unchiul sau) si multi altii – au murit in puscarie, in chinuri, pentru PNT. Cand compar puscaria in care ne-au chinuit pe noi cu cele actuale, astea de azi sunt un fel de pension. Puscariile comuniste au fost chinurile de pe lume. Atata suferinta… Sigur ca PNT are un capital si-i pacat ca se pierde”, afirma Diaconescu.

Ion Diaconescu si-a publicat memoriile in volumele “Temnita -destinul generatiei noastre” (1998), “Dupa temnita” (2003) si “Dupa Revolutie” (2003).
( sursa : http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10388682-murit-fostul-lider-pntcd-ion-diaconescu.htm ).

” Personalitate marcantă a vieţii politice româneşti şi lider al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Ion Diaconescu va rămane în istorie ca om politic cu un rol important în procesul de democratizare a României. A luptat pentru crezul său şi a acţionat în spiritul valorilor democratice în momente dificile ale istoriei noastre recente.

Ion Diaconescu a făcut parte, alături de Corneliu Coposu, dintr-o generaţie de elită şi va rămâne un simbol al luptei împotriva comunismului şi un reper moral al societăţii româneşti. ”
( Sursa :http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13216&_PRID=lazi ).

A reprezentat NORMALITATEA, a fast Om , a cutezat sa traiasca cinstit fara a face pact cu bolsevismul pe care nu l-a inghitit toata viata , dar a stiut sa intre politicos in dialog cu toti reprezentantii ciumei rosii din tara .
Si aici poate fi un reper.

Dumnezeu să-l odihnească in pace !

 
 

Leave a Reply

 

 
 
  1. jrNo Gravatar

    12/10/2011 at 9:08 PM

    Credinta lui a fost sa puna in practica ceea ce a cerut Iuliu Maniu \…sa nu lasati partidul sa moara\..
    PNT-ul a murit.