RSS
 

Shoah -LXX

11 Oct

MESAJUL
preşedintelui României adresat cu ocazia comemorării a
„70 de ani de la începerea deportării evreilor
din România în Transnistria”
- Bucureşti, 11 octombrie 2011 -
Ziua Holocaustului în România a fost instituită pentru rememorarea suferinţelor evreilor care, alături de alte minorităţi etnice, în special romi, au fost supuşi unor persecuţii sistematice în perioada 1933-1945. Ziua de astăzi este, de aceea, una a amintirii, a asumării unei pagini de istorie tristă, petrecută în România cu doar 70 de ani în urmă – începerea deportării evreilor din România în Transnistria.

Închisorile politice, lagărele de muncă forţată şi de exterminare, distrugerea fiinţei umane prin tortură şi supraveghere continuă, deportările, toate acestea dau imaginea cutremurătoare a suferinţei teribile îndurate de poporul evreu şi de alte comunităţi etnice, precum cea romă, în timpul Holocaustului.

Având în vedere bogăţia şi originalitatea moştenirii culturale a comunităţii evreilor din România, precum şi contribuţia sa la constituirea culturii şi civilizaţiei româneşti, sunt convins că metoda eficientă pentru promovarea dialogului este mai buna cunoaştere a istoriei şi asumarea trecutului. Aşa cum ne aminteşte şi profesorul Elie Wiesel, dacă pentru cei care au murit este prea târziu, „nu este şi pentru copiii lor – şi ai noştri”.
Ceremonia de astăzi este o comemorare a celor sacrificaţi în numele unei ideologii totalitare. Totodată, este şi o celebrare a vieţii, a celor care, în pofida încercărilor, au dovedit puterea de a supravieţui şi de a lupta pentru idealuri universale: libertatea şi demnitatea fiinţei umane.

Toate acestea obligă la un demers de durată şi recomandă promovarea unei culturi a dialogului şi a convieţuirii într-un spirit de respect, încredere şi solidaritate. Această viziune a stat la baza unei întregi serii de măsuri de readucere în memorie a suferinţelor îndurate de comunitatea evreilor din România: inaugurarea unui Memorial al Victimelor Holocaustului, iniţierea unor programe educaţionale dedicate studierii Holocaustului sau publicarea unor manuale dedicate istoriei evreilor şi Holocaustului.

Doresc să mă folosesc de acest prilej pentru a-mi exprima încă o dată profunda compasiune şi regretul cel mai sincer faţă de durerea îndurată de evreii din România în prima jumătate a secolului trecut şi hotărârea fermă de a împiedica repetarea unor astfel de atrocităţi pe teritoriul ţării noastre.

Traian BĂSESCU

Preşedintele României

Departamentul de Comunicare Publică
11 Octombrie 2011
( sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13215&_PRID=lazi ).
O zi de comemorare , o clipa in istoria noastra de aducere aminte !
Nu trebuie uitat RAU care il producem constient in moimente dramatice ale istoriei si de care am dori sa nu ne amintim sau sa nu fim in centru critilor generale !
Dar alta cale cred ca nu exista ?!?

Suntem macar datori cu o pioasa amintire si omagiu pentru suflete nevinovate si distruse intro clipa dintro dementa politica la care , din pacate , au aderat multi si astzi unii inca o sustin .
este spre raul lor si spre dramatismul nostru !

Fie ca astfel de momente sa nu se mai repete si sa privim in viitor cerul lasat de creator cu ochii limpezi si nevinovati ai copilului care doreste Marea Iubire de semeni !

 

Leave a Reply

 

 
 
  1. jrNo Gravatar

    12/10/2011 at 8:21 PM

    extras din „Viaţa etică” de Iehuda Ben Aşer, înţelept care a trăit între 1270 – 1349.
    Cineva, la întrebat: „Am observat că, întotdeauna, arăţi respect oricărui om”. Înţeleptul a răspuns: „Încă nu am întâlnit vreunul a cărui superioritate faţă de mine să nu i-o recunosc. De aceea, îi arăt respect. Dacă este mai bătrân, desigur, a săvârşit mai mult bine decât mine. Dacă este mai sărac, a avut de îndurat mai grele suferinţe. Dacă este mai înţelept, trebuie cinstit pentru înţelepciunea sa, iar dacă nu este mai deştept, nu e atât de vinovat pentru păcatele sale”.
    Într-un cuvânt – respectă şi vei fi respectat!