RSS
 

Riscul de credit

12 Sep

Numarul persoanelor cu credite la banci sau IFN este de circa 4,2 milioane persoane (respectiv circa 43% din populatia activa a Romaniei, in iunie 2011), in scadere cu 6% fata de anul 2009, se arata in raportul BNR asupra stabilitatii financiare pe 2011.
“Alte provocari pentru perioada urmatoare au in vedere gestionarea riscului de contagiune ce s-ar manifesta in cazul unor evolutii adverse pe pietele internationale ca urmare a crizei datoriilor suverane sau a incetinirii semnificative a cresterii economice in economiile dezvoltate, echilibrarea structurii pe monede a fluxurilor de credite noi si imbunatatirea instrumentarului de interventie rapida in cazul institutiilor de credit aflate potential in dificultate”.
BNR avertizeaza ca riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar, dar in perspectiva presiunea asupra calitatii activelor bancare va scadea, in contextul consolidarii treptate a cresterii economice si al intaririi gestiunii riscurilor la nivelul bancilor.
( sursa : http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/109231/O-bomba-cu-ceas-Cati-romani-au-cate-trei-credite.html ).
Avem a constat ca situatia este roz sau albastra !!
Grav mi se pare ca nu prea sunt oferite cai de iesire din raul in care au intrat multi concetateni intro perioada in care mai nimeni nu te avertiza cat de rau poate sa fie orice credit cu buletinul etc .
Ce este de facut ??
O analiza la rece , la sange si un strop mai multa educatie economica a cetatenilor care au dorit in termen scurt si cu inlesniri multe sa poate trai si ei in rand cu lumea si mai putin s-au gandit la consecintele ivirii unei CRIZE despre care nici nu stiau ca poate veni !!
Acum platim ceea ce am semanat la nivel de sistem : oalele sparte se vor rasfrange asupra oamenilor , redistribuirea unor proprietati nu are avantajul de a rezolva problemele grave ivite .
Bancile si statul ar trebui sa vina cu solutii care sa-l fericeasca pe contribuabi plecandu-se de la ideea antica : cel care este ajutat la randul lui poate ajuta , cel care este ruinat la randul lui saraceste pe toti ceilalti!
Un sistem in care fiecare sa aiba responsabilitatea de a ajuta pe celalalt sa-si revina trebuie conceput …pentru ca altfel ne punem latul de gat si aparem ca cei pe care astazi ii numim greci.Nu ?

 
 

Leave a Reply