RSS
 

Miorita si Tara Libertatii

14 Sep

“Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Sec. XXI intre SUA si Romania” adoptata marti, 13 septembrie la Washington, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele SUA, Barack Obama :

“Statele Unite ale Americii (Statele Unite) si Romania impartasesc o istorie de legaturi stranse intre popoarele noastre, un angajament fata de democratie, o relatie durabila strategica, precum si dorinta de a confrunta provocarile comune si amenintarile.

Legaturi stranse si profunde conecteaza oamenii din Statele Unite si Romania prin intermediul relatiilor culturale, economice si stiintifice. Acest parteneriat strategic reflecta excelenta si extinsa cooperare intre tarile noastre pentru a promova securitatea, democratia, oportunitatile de piata libera, si schimburile culturale.

Noi credem ca dezvoltarea continua a unui parteneriat strategic durabil si pe termen lung creste gradul de securitate din Statele Unite si Romania, precum si securitatea zonei euro-atlantice. Piatra de temelie a cooperarii noastre este solidaritatea cuprinsa in Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, care prevede ca un atac armat impotriva uneia sau mai multor tari din cadrul NATO trebuie sa fie considerat un atac armat impotriva tuturor statelor membre. Statele Unite si Romania recunosc importanta consolidarii securitatii individuale si colective prin colaborare in cadrul NATO, in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, si inc adrul altor organizatii internationale, in conformitate cu Carta Natiunilor Unite si a dreptului international.

Astazi, cooperarea in domeniul securitatii intre Romania si Statele Unite este una robusta. Salutam faptul ca Statele Unite si Romania au ajuns la un acord privind stationarea in Romania a mai unor elemente ale programului U.S. European Phased Adaptive Approach in materie de aparare anti-racheta, care este o contributie extrem de valoroasa la dezvoltarea unei capacitati de aparare anti-racheta a NATO. in acest context, pe 3 mai 2011, Statele Unite si Romania au anuntat alegerea bazei aeriene de la Deveselu ca sit-ul instalatiei, reafirmandu-si astfel angajamentul ambelor tari de aparare anti-racheta. Desfasurare elementelor este anticipata sa fie gata in orizontul anului 2015. Statele Unite si Romania saluta decizia NATO din noiembrie 2010 de a dezvolta o capacitate de aparare anti-racheta pentru a oferi o acoperire completa si protectie pentru toate popoarele, teritoriile si fortele europene membre NATO. Baza de la Deveselu este o componenta importanta a acestei capacitati.

Romania si Statele Unite coopereaza, de asemenea, extins si de succes in domeniul securitatii, inclusiv prin Forta Operationala de Est (Task Force East), care permite Statelor Unite prin Comandamentul European si a componentelor sale de serviciu sa fie disclocate periodic in Romania pentru a lucra cu parteneri romani si care conduce in mod efectiv la exercitii de instruire cu forte militare din Europa Centrala si din regiunea Marii Negre. O astfel de cooperare a pornit de la baza Acordului intre Statele Unite ale Americii si Romania in ceea ce priveste activitatile fortelor Statelor Unite situate pe teritoriul Romaniei, incheiat la Bucuresti la 6 decembrie 2005. Ne dorim sa lucram impreuna la o abordare regionala, care poate ajuta tarile europene interesate sa-si modernizeze fortele lor aeriene.

De asemenea, Romania si Statele Unite ale Americii au fost in parteneriat atat bilateral, cat si in cadrul operatiilor NATO, cum ar fi Misiunea NATO de Instruire in Irak, Misiunea International Security Assistance Force in Afghanistan, Forta Kosovo (KFOR), si operatiunea Unified Protector in Libia si alte operatiuni, cum ar fi Enduring Freedom sau Iraqi Freedom. Statele Unite saluta aprobarea Romaniei a cererii SUA de a utiliza baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, precum si portul Constanta din apropiere ca un hub logistic pentru elementele americane in tranzit spre si dinspre Afganistan si alte zone de operatiuni. Ambele natiuni cred ca o astfel de cooperare aduce beneficii pe termen lung pentru relatia noastra de securitate si intareste Alianta NATO.

Vom continua sa sprijinim oportunitati pentru cresterea schimburilor comerciale si a investitiilor, cooperarea intre comunitatile noastre de afaceri, precum si dezvoltarea cooperarii industriale si tehnologice mai profunde.

Presedintele Obama a girat legislatia, sustinut si de catre mai multi membri ai Congresului, care va reforma modul in care tarile se califica in programul Visa Waiver pentru a se asigura ca aliatii puternici sunt luati in considerare in mod corespunzator. Aceasta legislatie prevede ca statele aspirantte la Programul Visa Waiver se se angajeze la o cooperare solida cu Statele Unite ale Americii pentru combaterea terorismului. Asteptam cu nerabdare sa-si Romania indeplineasca acest obiectiv.

In urmarirea unei viziuni comune mai largi si mai profunde a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania, ambele state au identificat urmatoarele domenii pentru o cooperare intarita:

Sistemul de Aparare anti-racheta al SUA si capacitatea de aparare a NATO, recunoscand ca acest sistem contribuie la apararea Statelor Unite si Romania, a aliatilor europeni ai NATO si imbunatateste stabilitatea regionala;

Dezarmare, non-proliferare, si controlul armelor;

Combaterea terorismului, precum si abordarea altor riscuri si amenintari emergente, inclusiv prin consolidarea schimbului de informatii;

Cooperarea in cadrul NATO, inclusiv interoperabilitatea imbunatatita si cooperarea in domeniul echipamentelor de aparare si materiale conexe;

Cooperarea regionala si stabilitate, inclusiv in Europa de Est si Balcanii de Vest, inclusiv prin imbunatatirea cooperarii NATO-UE, consolidand institutiile euro-atlantice, si cautand solutii la conflictele prelungite;

Comertul si a investitiile, inclusiv prin facilitarea contactelor intre comunitatile de afaceri, in acelasi tiump reafirmand angajamentul nostru fata de principiile economiei de piata, statul de drept, un mediu de afaceri solid, transparenta, si integritate publica;

Securitatea energetica, inclusiv asigurarea surselor diversificate si a rutelor de transport, cum ar fi Coridorul Sudic, dezvoltarea retelelor inteligente, cercetarea surselor neconventionale de energie, inclusiv gaze de sist, si urmarirea surselor alternative de energie curata si liberalizarea pietelor pentru a atrage noi investitii in sectorul energetic;

Democratia si statul de drept, drepturile omului si buna guvernari, inclusiv prin sustinerea cu fermitate a acestor valori in regiune, in tarile din Parteneriatul Estic: Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina, si prin stimularea reformei si consolidarea democratiei in aceste tari. in plus, eforturile noastre comune in sprijinul Comunitatii Democratiilor si apartenenta noastra in Consiliul pentru Drepturile Omului de la ONU sunt initiative valoroase;

Educatia, cercetarea si contactul personal intre oameni facilitat prin schimburi de profesionisti, de investitori, oameni de afaceri, cadre universitare si cercetatori stiintifici;

Stiinta si tehnologia, inclusiv un sprijin continuu pentru diversificarea contactelor intre comunitatile academice si de cercetare;

Parteneriatul nostru strategic optimist si dinamic poate imbunatati securitatea si prosperitatea atat a Romaniei, cat si a Statelor Unite, si asteptam cu nerabdare sa cooperam pe viitor.

Washington, D.C., 13 septembrie 2011″
( Sursa si traducerea: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10125510-declaratia-privind-parteneriatul-strategic-sua-romania-textul-integral-paralela-actul-similar-dintre-sua-polonia.htm )

Asistam la incununarea unui efort al diplomatiei nostre de cel putin 14 ani , de la administratia Constantinescu la cea a lui Basescu de a face tinta a afacerilor externe romanesti incheierea unui parteneriat strategic cu SUA.

Bine , laudele sunt primite de cei de astazi si sunt binemeritate , dar efortul este comun si de multi ani pentru care trebuie sa multumim tuturor.Am avut si norocul istoric sa fie 11/09/2011 si desprinderea lenta , dar zic eu sigura de bolsevism a tarii , inchegarea bunei relatii de exceptie cu SUA sub aceasta administratie etc.

Strategic americanii au nevoie de spatiul nostru , geopolitic vorbind si noi avem nevoie sa-i simtim pe ei pe aici mai mult in dorinta , cred , ca sincera , de a ne lepada de rusi si , mai ales, de mentalitatea bolsevica , de constructia totalitara a mintii majoritatii noastre croita spre ideea de colectivism si de accedere la ideea comunitara si a libertatii nestingherite a omului si a gandului sau divers si complex.

Miorita , nu ca e marti si ca e 13 a avut un mare imbold spre a mai fi in istorie : ori procedeaza asa , ori pleaca , ca in trecut capul care poate fi repede taiat pentru ca numai ar fi nimeni pentru a-l mai apara .Ea a ales acest drum al cutezantei , al jertfei si muncii permanente pentru ca altfel drumul spre pieire ar fi foarte aproape .

Asistam ca ingroparea unei ere a sacrificiului inutil si fara de rost si la ivirea unei ere in care sa cutezam sa ne scuturam de prostia turmei si sa cutezam a gandi liber , sa inovam si sa inentam calea spre izbanda asezarii neamului intro matca a sa , fireasca , dreapta , buna si nesperat de libera in care cetatenii sa fie totul si statul organismul de ajutor si dezvoltare al lor .

Poate de acum drumul va avea o privire spre aceasta Tara a Libertatii umane si vom cuteza a fi si noi macar buni copiatori ai lor , uitand mizeria unei vieti copiate dupa cel mai infect si inuman traseu politic dat de totalitarismul rosu moscovit , care ne-a scos din matca national-ortodoxa si nea- asezat intro barbarie morala din care si acum e greeu de iesit .

Chimia vremii de azi ne spune ca abia acum putem afirma cu tarie ca : ” VIN AMERICANII ! ” si ca avem sansa sa ne mantuim daca ne apropiem de institutiile lor , de modul lor de constructie statala si de modul lor de solidaritate umana , de sistemul lor juridic pe care il admir mult si demult , de administrarea statului si de sistemul lor de fisc, minunat si mai tare decat CIA sau FBI.

Modelarea noastra realizata de ei ar fi un deziderat al vremurilor ce vin si ar fi numai si numai in favoarea noastra si a ideii ca ne indreptam spre o democratie autentica si nu una de fatada sau spre un capitalism dezvoltat de cumetrie asa cum l-a definit Tatal rasturnarii noastre spre Vest.

Cred ca cetatenii accepta costurile si opinia publica din Romania este deschisa spre efort si parteneriat pentru ca altfel nunvede o cale a prosperitatii si nici un drum al libertatii cu Rasaritul inca netrezit la auzul lui Liberte ! Egalite ! Fraternite !

Din acest punct de vedere salut initiativele externelor noastre si efortul abia inteles a lui Basescu de a fi Romania pe axa W _L _B .

Acesta este un act istoric care se inscrie dezideratelor nationale ale secolului al XXI-lea si trebuie cu marire salutatatat Miorita si nazdravanirea ei cat si SUA pentru interesul accentuat de a fi pe aici in dauna altor tari si in necazul unora care sunt croiti de sute de ani spre a vedea ca lumina rasare de la Rasarit !

Iata ca a rasarit o noua cale si sa dea Dumnezeu sa avem oamenii politici care sa o frucctifice , nu pentru ei si interesele de partid si pentru Marele Neam Romanesc nevazut si vazut !

 

Leave a Reply