RSS
 

Archive for septembrie, 2011

Jucu-Nokia-Asa e-n tenis !

29 Sep

BOMBA in media romaneasca de astazi :

Fabrica de la Jucu se inchide definitiv in 2011, confirma si Nokia intr-un comunicat oficial. Informatia a fost publicata de HotNews.ro si alte publicatii locale pe baza unor surse din companie. Comunicatul Nokia arata ca inchiderea fabricii din Jucu va afecta 2.200 de oameni. Compania motiveaza inchiderea prin nevoia de “optimizare a proceselor de productie, care va da prioritate fabricilor din Asia ce ofera beneficii mai mari, din punct de vedere al proximitatii si capacitatilor de productie”.
( sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-10265038-sedinta-toti-cei-1-900-angajati-nokia-romania-care-viitorul-investitiei-jucu.htm ).

E corect ?
Mediatic : DA. Si atat.
In rest, trebuie sa intelegem ca suntem intro economie globala , ca totul are la baza piata libera , ca cererea si oferta mondiala sunt cele care decid anumite fluctuatii economice .
NU estre o problema politica , nu are aface cu Romania .

De ce a pierdut Nokia teren in lupta cu Apple, cat de rapid a decazut si ce controverse a starnit fabrica de la Cluj ?

Nokia avea lumea la picioare acum cativa ani cand numele companiei era sinonim cu telefoanele mobile rezistente si moderne. Finlandezii au refuzat insa progresul, nu au intuit cat de mult vor creste telefoanele inteligente si nici nu au venit cu un sistem de operare care sa tina pasul cu vremurile.
Asta este ?!

Noi nu ar trebui sa fim dependenti de giganti , nu ar trebui sa ne ploconim lor , ci guvernul acestei tari ar trebui sa incurajeze de 22 de ani mica initiativa , afacerile de familie , micile companii private romanesti , intrun tot : capitalul autohton!!
Nu am facut asa si tragem ponoasele ?!>!

Unde este initiativa noastra de a fi ceva particular in lumea afacerilor, unde este dezvoltarea unor ferme agricole moderne , unde sunt investitiile noastre in elementele de infrastructura care sa antreneje altele in servicii etc ??

Praf in ochi si pulbere de astru !

Nu am cautat in tot acest timp sa ne sprijinim pe noi si sa luam capital strain in favoarea dezvoltarii interesului nostru caparte a interesului european ?

Am jonglat pe altii si am picat in propria noastra plasa a neputintei de a oferi o cale demna unui neam oropsit de vremuri si de elite politice !

Ne-am indoit pana nu ne mai putem indrepta si incercam sa vedem lumea taras considerand ca este cel mai mare bine sa fii la firul ierbii si ne-am inselat ?

Avem si noi cei multi vina ca am fost pulbere si nu piatra pentru cei care ne decid soarta si viata ?!

 

Neofascismul european in ascensiune

23 Sep

Extrema-dreapta renaste fiind alimentata de resentimentul fata de extinderea prerogativelor Uniunii Europene si de respingerea “multiculturalismului” care a insotit imigratia din lumea in curs de dezvoltare.

Grupurile neofasciste si “national-socialiste” si-au consolidat pozitia pe continent.

Iata :

Austria Partidul Libertatii,Formaţiunea a ajuns pe al doilea loc la alegerile municipale de la Viena în octombrie 2010. Unul din doi austrieci cu varsta de pana la 30 de ani aa votat unul dintre cele doua partide de extrema-dreapta la scrutinul legislativ din 28 septembrie.
Partidul de extrema-dreapta FPO al lui Heinz-Christian Strache si formatiunea lui Jorg Haider, BZO, totalizeaza 43% dintre sufragii in randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani si 47% in randul tinerilor care au votat pentru prima oara, arata AFP. Varsta la care se poate vota intr-un scrutin national a fost stabilita la 16 ani.
Primele analize dupa scrutin atribuiau doua treimi din voturi celor doua formatiuni politice de extrema-dreapta, care s-au clasat pe al treilea si al patrulea loc in Austria, in urma social-democratilor si a conservatorilor.

Germania- Partidul Democratic National, de extrema-dreapta, acesta a obtinut 5% din sufragii in alegerile din landul Saxonia, in 2009. Sunt 25.000 de membri ai extremei-drepte

Belgia- Frontul national belgian, partidul populist de extrema dreapta Lijst Dedecke

Olanda- Partidul Libertatii, a devenit a treia forta din tara, cu 24 de locuri in Parlament,

Danemarca- Partidul Poporului Danez are 25 de locuri in Parlament,

Elvetia Uniunea Democratică de Centru din Elveţia şi-a consolidat poziţia câştigând referendumul “antiminarete” în 2009 şi cel pentru expulzarea infractorilor străini în 2010.

Italia – partidul Fiamma Tricolore,

Franta – Frontul National, din Franta, a castigat 15% din sufragii in primul tur al alegerilor regionale din martie 2010, desi nu in intreaga tara. Marine Le Pen, lidera Frontului National

Finlanda, formatiunea partidului PerussuomalaisetAdevaratii Findlandezi a obtinut un succes important la alegerile din aprilie, primind peste unul din cinci voturi,

Grecia – Partidul grecesc LAOS,

Suedia- Democratii suedezi au primit 5,7% din sufragii la alegerile din 2010,
Norvegia- Partidului Progresului Norvegian

Ungaria formatiunea extremista 64 de Comitate si Partidul Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună) a intrat în Parlament la alegerile legislative din aprilie, devenind imediat cea de-a treia forţă politică a ţării, prin obţinerea a 16,71 la sută din voturi. Partidul Justiţiei şi al Vieţii Ungare şi Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună (Jobbik) pledează, amândouă, pentru revizuirea Tratatului de la Trianon şi pentru extinderea graniţelor (Ungariei) în spaţiul monarhiei de Habsbourg.

Marea Britanie- in 2009 – Partidul National Britanic a obtinut suficiente voturi pentru a trimite doi reprezentanti in Parlamentul European, un rezultat ce a socat profund institutiile politice din tara. Liga pentru Apărarea Angliei, cea mai mare grupare nazistă din Marea Britanie,.

Romania – Noua dreapta si cocheteaza cu unele aspecte si Romania Mare.

Polonia – Extrema dreapta poloneza a inregistrat ce mai mare esec anul acesta, nici unul din cele doua partide radicale nereusind sa trimita vreun deputat la Bruxelles.

Bulgaria – Partidul extremist anti-minoritar Ataka din Bulgaria a pierdut un loc, din cele doua detinute pana acum,

Letonia – grupul LNNK .

În condiţiile crizei mondiale, în numai doi ani, partidele de extremă dreaptă au câştigat substanţial teren în Belgia (partidul Vlaams Belang, 17,1 la sută), Austria (FPO, 12,7 la sută); Franţa (Frontul Naţional 10 la sută la recentele alegeri regionale), Ungaria (14,8 la sută), Italia (Lega Nord, 10,2 la sută), Lituania (12,2 la sută), Olanda (17 la sută), Norvegia (22,9 la sută), Elveţia (29 la sută), Finlanda (partidul despre care aminteam, Adevăraţii Finlandezi, 17 la sută,) şi chiar în Bulgaria (12 la sută).
Ţările menţionate mai sus vin ceva mai târziu în clubul celor care cochetează de mult cu extremismul: Italia, Austria, Elveţia, Olanda, Belgia. Lega Nord, militantă veche a secesionismului, a pus deja stăpânire pe Lombardia, Piemont şi Veneţia, adică pe regiunile puternic industrializate ale Italiei.

Noua extremă-dreapta din Europa dezvoltă un discurs identitar cu caracter etnic pentru a se adapta la actualele probleme ale societăţii.

Aceste miscari, care se dizolva, se transforma si reformeaza extrem de des, sunt formate in general din oameni tineri, cu studii medii, ce au putine sanse sa isi gaseasca un loc de munca.
Ei considera ca vietile lor au de suferit din cauza unui stat prea deschis, in special fata de imigrantii din Africa si Asia de Sud. Bande de rasisti din Italia, Polonia si Marea Britanie sunt organizate, in multe cazuri , in jurul “sustinerii” pentru cluburile de fotbal.
Ideologii acestor miscari, asemeni lui Breivik, prezic o apocalipsa economica ce va genera rezistenta armata in Europa. Iar in prezent, ei gasesc cu usurinta contacte si intariri pe site-uri si forumuri de discutii.
Folosirea violentei de catre extrema-dreapta in Europa nu este noua, dateaza de la sfarsitul anilor ’70.
Persoane care faceau parte sau sustineau extrema-dreapta au comis numeroase atacuri in Europa, vizand imigranti, homosexuali sau evrei.
Aceste partide nu guvernează efectiv, dar arată că pot să schimbe şi să influenţeze politici şi mai ales, să critice, foarte direct şi liber partidele de guvernământ. Partidele de extremă dreaptă nu sunt supuse, astfel, erodării specifice formaţiunilor de la guvernare, astfel că ele câştigă şi mai mult simpatia poporului.
Solutii ar fi , ca de exemplu : Educaţia pentru imigranţi şi nativi ar trebui să se concentreze pe valori comune, mai degrabă decât pe “noi şi ei”. În sfârşit, liderii politici din partidele tradiţionale ale Europei ar trebui să poarte o dezbatere deschisă şi onestă despre viitorul imigraţiei. Există o singură soluţie pe care Europa nu şi-o mai poate permite: pasivitatea.

 

CM !! – Dă-i dar înţelepciune şi pricepere!

21 Sep

O imensa bucurie ne-a schimbat viata in urma cu nouasute de zile !

Este stiut ca orice noua zvacnire a Inaltului spre o perfectiune a creatiilor Lui nu face decat sa deschida gustul nostru pamantean la innoire si speranta spre Bine si Frumos.

Suntem acum martorii unei sclipiri de diamant intro forma de vis a unei povesti deschise cu indoiala si cu strangere de inima …Suntem coplesiti de acest Dar si tinem tot timpul sa multumim Cerului de averea pe care ne-a dat-o si cu care ne-a indatorat .

Avem explozia de fericire in clipe pamantesti masurata si aplecarea spre Soare cu iviri angelice , simtim altfel zambetele si cladirile de lumina in fata pruncului dornic de a ne incanta ca suntem laolalta parinti si bunicii martori ai misterului numit viata si ai cladirii unei fapturi care ne-a schimbat modul de a fi si de a petrece restul vietii noastre.

Sa primesti Darul LUi asemenea lui Solomon :

“Fiindcă dorinţa aceasta este în inima ta, fiindcă nu ceri nici bogăţii, nici averi, nici slavă, nici moartea vrăjmaşilor tăi, nici chiar o viaţă lungă, ci ceri pentru tine înţelepciune şi pricepere ca să judeci pe poporul Meu, peste care te-am pus să domneşti,
12 Înţelepciunea şi priceperea îţi sunt date. Îţi voi da, pe deasupra, bogăţii, averi şi slavă, cum n-a mai avut niciodată nici un împărat înaintea ta, şi cum nici nu va mai avea după tine.”
( http://www.bibliaonline.ro/2cronici/capitolul1 ) .

Te astept la a fi deplin intro comunicare cu noi si in cuvinte si sper ca si atunci va fi ca acum :
o sa fim una in toate si cele ale mele in totalitatea lor vor fi si ale Tale .

Sa ne fii sanatoasa si plina de viata , Alexandra !

 
 

Intunericul covarseste lumina

16 Sep

Cand trecerea vremii vine fara de voia noastra peste noi , unii au neispravirea sa nu aiba a da Creatorului Lauda cuvenita si au credinta ca Rau pe care il au din ancestrale faceri este luminita lui pamanteana .

Intunericul mintii unora covarseste Lumina care ne-a fost data spre implinire pamanteasca si fireasca i trecerea vremelnica pe aici.

Unii nu au trudit a sti ca fara de bun simt si fara de aplecare spre cele ale pacatului lumesc nu este traire, ci mai degraba uscaciune si lipsa de respect fata de legile mari ale tuturor facerilor cele ale Universului.

Stai sa te minunezi cum au in cuvintele lor aplecarea celui care a intocmit Facerea , cum au desarta credinta a nimicniciei pamantene ca sunt ceva in devenirea unei constelatii a muritorilor si ca dreapta lor umflare a unor clipe de aplecare spre ambrozie nu este edenul si nici macar drumul spre cainta .

Au pietre ca ei cu multe camioane fara a vedea rostul unor fapte pe care le-au produs cu buna stiinta si de care isi aduc aminte cand va veni o clipa in care nimic nu mai conteaza .

Cred ca negrul firii lor trezeste dreptatea si ca intunericul din credinta lor apleaca muntii sau fac miscare pamantului din care sunt alcatuiti .

Nimic mai fals !!

Dupa ce am participat la o emisiune la postul national de televiziune cuiva care ma acuza ca are adevarul la el si ca totul este in mana Lor acum i-am spus ca nu stie sa imbatraneasca frumos , ca daca asa vede nu am ce sa iau de la el pentru ca plinatatea lui de ura si de dorinta de razbunare nu-i face cinste pentru varsta si amarul de ani indurati in inchisorile regimului totalitar.

Suntem noi cei care trecem investiti sa fim judecatorii de semeni si sa ne arogam drepturile pe care numai unul le are pentru ca numai El are toate cheile fiintarii noastre ?

Fatarnicie si devalmasie in lutul de care nu mai au habar ca sunt ?!

In loc de printul Mischin avem caricaturi de mari cetateni si oameni de valoare de ei investiti si aplecatori de venin pentru orice alcatuire a firii care nu se construieste dupa nimicnicia capetelor lor cu mic creier pentru clipe mari si mare masa nervoasa pentru clipe de intuneric !

Avem aceasta drama intro vreme de tulburare a marelui traseu al Creatorului: sa simtim Raul pe care unii il au in firea launtrica a fiintei lor descatusat de meandrele sociale in clipele in care nisipul incalzit nu face a misca nimic si nu produce metamorfozarea lui in stanca dainuirii !

Ne minunam de intuneric , speram ca vom da de Bine si de Marea Lumina a Fiintei si intruparile din Haos avem datoria sa le tratam cu aplecarea spre trecatoare sminteli de fapturi care in marirea lor nu au cutezat a prinde Lumina si Frumosul vietii , nici in grupul de trai cel mic si nici in cel mare !

Mila mi-e de ei si aplecat spre relele lor voi cuteza a urmari petele pe care sunt convins ca permanent le vor lasa pe dara de praf a unei existente de tot …??!!!

Memento mori !!

 

Miorita si Tara Libertatii

14 Sep

“Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Sec. XXI intre SUA si Romania” adoptata marti, 13 septembrie la Washington, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele SUA, Barack Obama :

“Statele Unite ale Americii (Statele Unite) si Romania impartasesc o istorie de legaturi stranse intre popoarele noastre, un angajament fata de democratie, o relatie durabila strategica, precum si dorinta de a confrunta provocarile comune si amenintarile.

Legaturi stranse si profunde conecteaza oamenii din Statele Unite si Romania prin intermediul relatiilor culturale, economice si stiintifice. Acest parteneriat strategic reflecta excelenta si extinsa cooperare intre tarile noastre pentru a promova securitatea, democratia, oportunitatile de piata libera, si schimburile culturale.

Noi credem ca dezvoltarea continua a unui parteneriat strategic durabil si pe termen lung creste gradul de securitate din Statele Unite si Romania, precum si securitatea zonei euro-atlantice. Piatra de temelie a cooperarii noastre este solidaritatea cuprinsa in Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, care prevede ca un atac armat impotriva uneia sau mai multor tari din cadrul NATO trebuie sa fie considerat un atac armat impotriva tuturor statelor membre. Statele Unite si Romania recunosc importanta consolidarii securitatii individuale si colective prin colaborare in cadrul NATO, in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, si inc adrul altor organizatii internationale, in conformitate cu Carta Natiunilor Unite si a dreptului international.

Astazi, cooperarea in domeniul securitatii intre Romania si Statele Unite este una robusta. Salutam faptul ca Statele Unite si Romania au ajuns la un acord privind stationarea in Romania a mai unor elemente ale programului U.S. European Phased Adaptive Approach in materie de aparare anti-racheta, care este o contributie extrem de valoroasa la dezvoltarea unei capacitati de aparare anti-racheta a NATO. in acest context, pe 3 mai 2011, Statele Unite si Romania au anuntat alegerea bazei aeriene de la Deveselu ca sit-ul instalatiei, reafirmandu-si astfel angajamentul ambelor tari de aparare anti-racheta. Desfasurare elementelor este anticipata sa fie gata in orizontul anului 2015. Statele Unite si Romania saluta decizia NATO din noiembrie 2010 de a dezvolta o capacitate de aparare anti-racheta pentru a oferi o acoperire completa si protectie pentru toate popoarele, teritoriile si fortele europene membre NATO. Baza de la Deveselu este o componenta importanta a acestei capacitati.

Romania si Statele Unite coopereaza, de asemenea, extins si de succes in domeniul securitatii, inclusiv prin Forta Operationala de Est (Task Force East), care permite Statelor Unite prin Comandamentul European si a componentelor sale de serviciu sa fie disclocate periodic in Romania pentru a lucra cu parteneri romani si care conduce in mod efectiv la exercitii de instruire cu forte militare din Europa Centrala si din regiunea Marii Negre. O astfel de cooperare a pornit de la baza Acordului intre Statele Unite ale Americii si Romania in ceea ce priveste activitatile fortelor Statelor Unite situate pe teritoriul Romaniei, incheiat la Bucuresti la 6 decembrie 2005. Ne dorim sa lucram impreuna la o abordare regionala, care poate ajuta tarile europene interesate sa-si modernizeze fortele lor aeriene.

De asemenea, Romania si Statele Unite ale Americii au fost in parteneriat atat bilateral, cat si in cadrul operatiilor NATO, cum ar fi Misiunea NATO de Instruire in Irak, Misiunea International Security Assistance Force in Afghanistan, Forta Kosovo (KFOR), si operatiunea Unified Protector in Libia si alte operatiuni, cum ar fi Enduring Freedom sau Iraqi Freedom. Statele Unite saluta aprobarea Romaniei a cererii SUA de a utiliza baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, precum si portul Constanta din apropiere ca un hub logistic pentru elementele americane in tranzit spre si dinspre Afganistan si alte zone de operatiuni. Ambele natiuni cred ca o astfel de cooperare aduce beneficii pe termen lung pentru relatia noastra de securitate si intareste Alianta NATO.

Vom continua sa sprijinim oportunitati pentru cresterea schimburilor comerciale si a investitiilor, cooperarea intre comunitatile noastre de afaceri, precum si dezvoltarea cooperarii industriale si tehnologice mai profunde.

Presedintele Obama a girat legislatia, sustinut si de catre mai multi membri ai Congresului, care va reforma modul in care tarile se califica in programul Visa Waiver pentru a se asigura ca aliatii puternici sunt luati in considerare in mod corespunzator. Aceasta legislatie prevede ca statele aspirantte la Programul Visa Waiver se se angajeze la o cooperare solida cu Statele Unite ale Americii pentru combaterea terorismului. Asteptam cu nerabdare sa-si Romania indeplineasca acest obiectiv.

In urmarirea unei viziuni comune mai largi si mai profunde a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania, ambele state au identificat urmatoarele domenii pentru o cooperare intarita:

Sistemul de Aparare anti-racheta al SUA si capacitatea de aparare a NATO, recunoscand ca acest sistem contribuie la apararea Statelor Unite si Romania, a aliatilor europeni ai NATO si imbunatateste stabilitatea regionala;

Dezarmare, non-proliferare, si controlul armelor;

Combaterea terorismului, precum si abordarea altor riscuri si amenintari emergente, inclusiv prin consolidarea schimbului de informatii;

Cooperarea in cadrul NATO, inclusiv interoperabilitatea imbunatatita si cooperarea in domeniul echipamentelor de aparare si materiale conexe;

Cooperarea regionala si stabilitate, inclusiv in Europa de Est si Balcanii de Vest, inclusiv prin imbunatatirea cooperarii NATO-UE, consolidand institutiile euro-atlantice, si cautand solutii la conflictele prelungite;

Comertul si a investitiile, inclusiv prin facilitarea contactelor intre comunitatile de afaceri, in acelasi tiump reafirmand angajamentul nostru fata de principiile economiei de piata, statul de drept, un mediu de afaceri solid, transparenta, si integritate publica;

Securitatea energetica, inclusiv asigurarea surselor diversificate si a rutelor de transport, cum ar fi Coridorul Sudic, dezvoltarea retelelor inteligente, cercetarea surselor neconventionale de energie, inclusiv gaze de sist, si urmarirea surselor alternative de energie curata si liberalizarea pietelor pentru a atrage noi investitii in sectorul energetic;

Democratia si statul de drept, drepturile omului si buna guvernari, inclusiv prin sustinerea cu fermitate a acestor valori in regiune, in tarile din Parteneriatul Estic: Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina, si prin stimularea reformei si consolidarea democratiei in aceste tari. in plus, eforturile noastre comune in sprijinul Comunitatii Democratiilor si apartenenta noastra in Consiliul pentru Drepturile Omului de la ONU sunt initiative valoroase;

Educatia, cercetarea si contactul personal intre oameni facilitat prin schimburi de profesionisti, de investitori, oameni de afaceri, cadre universitare si cercetatori stiintifici;

Stiinta si tehnologia, inclusiv un sprijin continuu pentru diversificarea contactelor intre comunitatile academice si de cercetare;

Parteneriatul nostru strategic optimist si dinamic poate imbunatati securitatea si prosperitatea atat a Romaniei, cat si a Statelor Unite, si asteptam cu nerabdare sa cooperam pe viitor.

Washington, D.C., 13 septembrie 2011″
( Sursa si traducerea: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10125510-declaratia-privind-parteneriatul-strategic-sua-romania-textul-integral-paralela-actul-similar-dintre-sua-polonia.htm )

Asistam la incununarea unui efort al diplomatiei nostre de cel putin 14 ani , de la administratia Constantinescu la cea a lui Basescu de a face tinta a afacerilor externe romanesti incheierea unui parteneriat strategic cu SUA.

Bine , laudele sunt primite de cei de astazi si sunt binemeritate , dar efortul este comun si de multi ani pentru care trebuie sa multumim tuturor.Am avut si norocul istoric sa fie 11/09/2011 si desprinderea lenta , dar zic eu sigura de bolsevism a tarii , inchegarea bunei relatii de exceptie cu SUA sub aceasta administratie etc.

Strategic americanii au nevoie de spatiul nostru , geopolitic vorbind si noi avem nevoie sa-i simtim pe ei pe aici mai mult in dorinta , cred , ca sincera , de a ne lepada de rusi si , mai ales, de mentalitatea bolsevica , de constructia totalitara a mintii majoritatii noastre croita spre ideea de colectivism si de accedere la ideea comunitara si a libertatii nestingherite a omului si a gandului sau divers si complex.

Miorita , nu ca e marti si ca e 13 a avut un mare imbold spre a mai fi in istorie : ori procedeaza asa , ori pleaca , ca in trecut capul care poate fi repede taiat pentru ca numai ar fi nimeni pentru a-l mai apara .Ea a ales acest drum al cutezantei , al jertfei si muncii permanente pentru ca altfel drumul spre pieire ar fi foarte aproape .

Asistam ca ingroparea unei ere a sacrificiului inutil si fara de rost si la ivirea unei ere in care sa cutezam sa ne scuturam de prostia turmei si sa cutezam a gandi liber , sa inovam si sa inentam calea spre izbanda asezarii neamului intro matca a sa , fireasca , dreapta , buna si nesperat de libera in care cetatenii sa fie totul si statul organismul de ajutor si dezvoltare al lor .

Poate de acum drumul va avea o privire spre aceasta Tara a Libertatii umane si vom cuteza a fi si noi macar buni copiatori ai lor , uitand mizeria unei vieti copiate dupa cel mai infect si inuman traseu politic dat de totalitarismul rosu moscovit , care ne-a scos din matca national-ortodoxa si nea- asezat intro barbarie morala din care si acum e greeu de iesit .

Chimia vremii de azi ne spune ca abia acum putem afirma cu tarie ca : ” VIN AMERICANII ! ” si ca avem sansa sa ne mantuim daca ne apropiem de institutiile lor , de modul lor de constructie statala si de modul lor de solidaritate umana , de sistemul lor juridic pe care il admir mult si demult , de administrarea statului si de sistemul lor de fisc, minunat si mai tare decat CIA sau FBI.

Modelarea noastra realizata de ei ar fi un deziderat al vremurilor ce vin si ar fi numai si numai in favoarea noastra si a ideii ca ne indreptam spre o democratie autentica si nu una de fatada sau spre un capitalism dezvoltat de cumetrie asa cum l-a definit Tatal rasturnarii noastre spre Vest.

Cred ca cetatenii accepta costurile si opinia publica din Romania este deschisa spre efort si parteneriat pentru ca altfel nunvede o cale a prosperitatii si nici un drum al libertatii cu Rasaritul inca netrezit la auzul lui Liberte ! Egalite ! Fraternite !

Din acest punct de vedere salut initiativele externelor noastre si efortul abia inteles a lui Basescu de a fi Romania pe axa W _L _B .

Acesta este un act istoric care se inscrie dezideratelor nationale ale secolului al XXI-lea si trebuie cu marire salutatatat Miorita si nazdravanirea ei cat si SUA pentru interesul accentuat de a fi pe aici in dauna altor tari si in necazul unora care sunt croiti de sute de ani spre a vedea ca lumina rasare de la Rasarit !

Iata ca a rasarit o noua cale si sa dea Dumnezeu sa avem oamenii politici care sa o frucctifice , nu pentru ei si interesele de partid si pentru Marele Neam Romanesc nevazut si vazut !

 

Riscul de credit

12 Sep

Numarul persoanelor cu credite la banci sau IFN este de circa 4,2 milioane persoane (respectiv circa 43% din populatia activa a Romaniei, in iunie 2011), in scadere cu 6% fata de anul 2009, se arata in raportul BNR asupra stabilitatii financiare pe 2011.
“Alte provocari pentru perioada urmatoare au in vedere gestionarea riscului de contagiune ce s-ar manifesta in cazul unor evolutii adverse pe pietele internationale ca urmare a crizei datoriilor suverane sau a incetinirii semnificative a cresterii economice in economiile dezvoltate, echilibrarea structurii pe monede a fluxurilor de credite noi si imbunatatirea instrumentarului de interventie rapida in cazul institutiilor de credit aflate potential in dificultate”.
BNR avertizeaza ca riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar, dar in perspectiva presiunea asupra calitatii activelor bancare va scadea, in contextul consolidarii treptate a cresterii economice si al intaririi gestiunii riscurilor la nivelul bancilor.
( sursa : http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/109231/O-bomba-cu-ceas-Cati-romani-au-cate-trei-credite.html ).
Avem a constat ca situatia este roz sau albastra !!
Grav mi se pare ca nu prea sunt oferite cai de iesire din raul in care au intrat multi concetateni intro perioada in care mai nimeni nu te avertiza cat de rau poate sa fie orice credit cu buletinul etc .
Ce este de facut ??
O analiza la rece , la sange si un strop mai multa educatie economica a cetatenilor care au dorit in termen scurt si cu inlesniri multe sa poate trai si ei in rand cu lumea si mai putin s-au gandit la consecintele ivirii unei CRIZE despre care nici nu stiau ca poate veni !!
Acum platim ceea ce am semanat la nivel de sistem : oalele sparte se vor rasfrange asupra oamenilor , redistribuirea unor proprietati nu are avantajul de a rezolva problemele grave ivite .
Bancile si statul ar trebui sa vina cu solutii care sa-l fericeasca pe contribuabi plecandu-se de la ideea antica : cel care este ajutat la randul lui poate ajuta , cel care este ruinat la randul lui saraceste pe toti ceilalti!
Un sistem in care fiecare sa aiba responsabilitatea de a ajuta pe celalalt sa-si revina trebuie conceput …pentru ca altfel ne punem latul de gat si aparem ca cei pe care astazi ii numim greci.Nu ?

 
 

Felicitari: se misca !

06 Sep

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa rezultatele clasificarii universitatilor. Potrivit ministrului, organismul european care s-a ocupat de aceasta clasificare este Asociatia Universitatilor Europene.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Daniel Funeriu:

rata de promovare este de 16,06% din numarul elevilor inscrisi’
in 2011 au promova BAC-ul inainte de contestatii 111.125 de elevi
va asigur ca si anul viitor comisiile de BACD vor fi corecte
prin aplicarea LEN vom pune in practiva inclusiv o serie de masuri pe termen scurt, pe care le vom face publice la inceputul anului scolar
actiunile din invatamantul preuniversitar nu pot ramane fara urmari in invatamantul superior
am primit de la organismul european selectat, Asociatia Universitatilor Europene, rezultatele primei clasificari a universitatilor
In categoria de universitati de cercetare avansata si educatie sunt urmatoarele:
Universitatea Bucuresti
Universitatea Babes – Bolyai Cluj
Universitatea A.I. Cuza
Politehnica Bucuresti
Ghe. Asachi Iasi
Universitatea Tehnica Cluj
Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE)
Universitatea Agronomie Cluj
Universitatea Medicina Bucuresti
Universitatea Medicina Iasi
Universitatea Medicina Cluj
Politehnica Timisoara

Universitati de Educatie si cercetare stiintifica: pe langa universitatile de arte:
Toate universitatile de arte, si militare
Universitatea de Vest Timisoara
Universitatea din Craiova
Universitatea Transilvania Brasov
Universitatea Ovidius Constanta
Universitatea Galati
Universitatea Sibiu
Universitatea Oradea
SNSPA Bucuresti
Agronomie Iasi
Agronomie Bucuresti
Agronomie Timisoara
Medicina Timisoara
Medicina Craiova
Universitatea de Constructii Bucuresti
Medicina Tg. Mures
Restul universitatilor din Romania au fost clasificate ca centrate pe educatie.
Se observa in sanul universitatilor existenta unor programe care pot sa aduca foarte multa valoare societatii. Astfel de programe performante exista in toate cele trei tipuri de universitati.
Aceste programe si locurile unde se face performanta trebuie incurajate
toate universitatile sunt extrem de importrante pentru Minister iar resursele vor fi alocate acolo unde se face performanta
in diploma absolventului va figura numele universitatii
prin aceste categorii nu incorsetam o universitate intr-o anumita categorie, ele pot evolua, fie in urma unei fuziuni, fie in urma unei cresteri
fiind primul astfel de efort din partea universitatilor, am dorit ca ministerul sa nu adopte o atitudine ostila fata de universitati
Rezultatele la BAC: subiectele sunt diferentiate in functie de profil.
Dificultatea subiectelor a fost in linie cu subiectele care se dadeau de obicei
Cei care au picat sa isi urmeze cursul vietii asa cum si l-au asternut pana acum
Foarte multi dintre ei au obtinut certificate de ncompetente in domenii care sunt cerute de piata muncii si cred ca isi pot continua viata foarte decent pe palierul pentru care s-au pregatit. Ei se pot inscrie si pot sustine celelalte sesiuni ale Bacalaureatului
fiecare isi va gtasi un loc in societate in functie de pregatirea sa
este prea putin important cine este responsabil si cred ca este o responsabilitate colectiva, pe care trebuie sa ne-o asumam ca natiune
ar fi ieftin si politicianist sa arunc in dreapta si stanga cu declaratii
vreau sa ma distantez de toti cei care vor o Romanie cu mana intinsa.
Eu vreau o Romanie cu fruntea sus
Elevii si studentii au ales sa nu mai mearga catre universitati cu viitor incert
Una dintre optiuni este fuziunea universitatilor
Cum ar arata o Romanie in care Timisoara ar avea o singura universitate, una foarte puternica, unde Iasiul ar avea de asemenea o universitate foarte puternica
Toate universitatile isi vor adapta procesele pentru situatia in care vor trebui sa isi concentreze resursele
MECTS a luat decizia sa trimita o echipa la Mehedinti care sa vada ce s-a intamplat acolo
Daca vedem cresteri ale notelor pentru aceeasi materie ale unui elev de la 1:20 la 9:50, inseamna ca pot aparea probleme
In Mehedinti vom avea o astfel de actiuni, dar nu doresc sa ma antepronunt
Primul efect: un buget mult marit pentru universitatile de cercetare avansata si educatie si o concentrare a resurselor pentru celelalte tipuri de universitati la doctorat si master
locurile la doctorat se vor acorda preferential celor care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru granturi si parteneriate si apoi celor care sunt profesori conducatori de doctorat si nu indeplinesc aceste conditii
Universitatile din Romania si-au dezvoltat de-a lungul timpului o capacitate de a primi studenti mult marita fata de numarul de studenti din acest an
Pentru prima data, locurile la master si doctorat se dau pe performanta
aceste locuri sunt distribuite acum transparent, acolo unde se face performanta
Nu ma coborati la nivelul lui Crin Antonescu. Aici e vorba de educatie, de viitorul copiilor. Am de condus un minister, avem foarte multe lucruri importante, Dumnezeu cu mila
Responsabilitatea bazei materiale a scolilor, a gradinitelor cade in sarcina primariilor. Daca un primar investeste in cladirea primariei si nu in scoala va fi o problema. Ministerul a sprijinit anul trecut primariile pentru a-si solutiona investitiile
cred ca vom avea peste 90% dintre elevi in scoli care sunt autorizate sau pe cale sa primeasca aceasta autorizare
le multumesc inspectorilor scolari generali pentru ca au aplicat foarte corect, dar le transmit ca trebuie sa fie la fel de corecti si de acum inainte, linia ministerului de a nu da ore la clasa profesorilor care au obtinut note foarte mici
exista o obisnuinta de a pastra sub maneca locuri pentru repartizari facute doar de ei cunoscute
am stopat clar acest fenomen, astfel incat cfei mai buni profesori sa-si poata lua cursuri la plata cu ora
o serie de lucruri sunt in responsabilitatea scolilor: este anul in care vom lupta impotriva absenteismului.
exista o corelare directa iontre absenteism si rezultatul elevilor.
( sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10047509-live-text-ora-15-00-daniel-funeriu-sustine-conferinta-presa-are-tema-rezultatele-inregistrate-bacalaureat.htm).
Cred ca asa incep lucrurile sa intre in normal .
Eu am scris pe blog de mult de cand a luat mandatul domnul ministru ca problema centrala in reforma este in invatamantul superior .
Oricum, s-a spart gheata si iata se intampla ceva !
Vor fi multe comentarii , contestari, lamentatii politice etc. dar un lucru e clar : nu se mai putea asa cand orice institutie din orice ograda era facultate si universitate!!
Pe banii cui si de ce irosirea acestora cand tara este cum este ?
Ceea ce trebuie acum este sa nu se renunte , ci sa se continue procesul , fiecarei institutii de invatamant superior sa i se spuna unde se situeaza , care este calitatea corpului profesoral , a actului didactic etc si in final cele bune sa primeasca finantare publica si sa fie in top si cele rele sa aiba statutul de fundatii , asociatii de muls banii credulilor si sa fie SRL-uri educationale pentru acei faimosi doritori .Dar diplome pentru ultimii sa nu primeasca cu sigla MECTS , ci cu a lor insemne minunate !!

Acum , trebuie facuta o ierarhie si liceelor si scolilor din preuniversitar .Aici este alt cui si se poate rezolva mai repede prin parametri evaluativi corecti si care pot fi corelati cu aprecieri diverse – parinti , elevi , agenti economici , beneficiari diversi ai iesirilor din sistemul respectiv .
Are domnul ministru nevoie de oameni realisti , de doctori de chirurgie plastica si de curaj in continuare pentru a face sa se miste ceva , ca din 2000 cam totul bate pasul pe cantecul :tot de loc , pe loc, pe loc sa rasara …saracie si incultura si marlanie ..

Se misca !!!

 

S.U.E.

06 Sep

STATELE UNITE ALE EUROPEI ( S.U.E.)

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a facut apel la crearea “Statelor Unite ale Europei”, afirmand ca blocul comunitar are nevoie de o guvernare comuna, pentru a evita viitoare crize economice, transmite Reuters.

Gerhard Schroeder, un social-democrat care a condus Germania intre 1998 si 2005, a declarat duminica, intr-un interviu pentru Der Spiegel, ca liderii UE se insala daca se asteapta ca moneda unica sa traga singura blocul comunitar inainte.

“Actuala criza arata in mod clar ca nu putem avea o zona cu moneda comuna fara o politica fiscala, economica si sociala comuna”, a spus Schroeder.

“Va trebui sa cedam suveranitatea nationala”, a adaugat el.

“Din cadrul Comisiei Europene va trebui sa facem un guvern care va fi supervizat de Parlamentul European. Iar asta inseamna Statele Unite ale Europei”, a sustinut fostul cancelar german.

( sursa : http://www.hotnews.ro/stiri-international-10027290-fostul-cancelar-german-gerhard-schroeder-vrea-infiintarea-statelor-unite-ale-europei.htm ).

Cred ca acesta este viitorul pentru a rezista batranul continent la marea criza economica contemporana si la dorinta Europei de a mai avea un cuvant de spus in concertul orchestrei lumii !
Cred ca si noua , romanil;or , ne va fi mult mai bine asa din toate punctele de vedere !
Cred ca solutia visata de aproape dintru inceput de zidarii liberi a deveni problema numarul unu a existentei Europei ca forta economica , militara , politica si culturala a lumii .

Reorganizarea federativa a societatii europene la nivel continental devine un subiect la ordinea zilei.

Concretizarea acestei conceptii chiar daca nu va reusi in timp scurt este benefica în intentia sa de stavilire a ascensiunii nationalismului, în apararea democratiilor , avand un sistem politic constitutional, va feri totusi continentul european, timp de un secol, de ravagiile unui razboi general, localizînd si anihilînd focarele potentiale, rezolvînd crizele ivite, prin actiunea concertata a membrilor ei, pe baza unor laborioase procese de negocieri.
Toti cei responsabili ar trebui sa lase orgoliile politice , nationaliste etc. si sa puna umarul la croirea acestui edificiu care se vede cu ochiul liber ca nu merge bine cum este acum organizat, adica un fel de strutocamila in care unii trag si altii trag clapa .Toti trebuie sa fie responsabili si sa-si asume valoarea propriilor identitati nationale, culturale , religioase etc .

 

Lumea in 2030 !

05 Sep

Nu prea sunt adeptul acestor scenarii , dar in fata involburatei vremi pe care o traim nu este rau sa stim si prognoze !
Iata una din acestea :
Populatia globului va creste la aproximativ 8,8 miliarde oameni

Populatia globului in 2000: 6.122.770.000

Populatia globului in 2010: 6.895.889.000

Modificare procentuala: 12,63%

Estimare pentru 2030: 8.747.791.644
Un baril de petrol va costa 308,62 dolari

Pretul unui baril de petrol in 2000: 35,76 dolari

Pretul unui baril de petrol in 2010: 73,44 dolari

Modificare procentuala: 105%

Estimare pentru 2030 daca trendul se mentine: 308,62 dolari pentru un baril de petrol
Costurile sistemului medical american vor creste cu 88% la 9 trilioane dolari pe an

Cheltuielile totale de sanatate ale SUA in 2000: 1,378 trilioane dolari

Cheltuielile totale de sanatate ale SUA in 2010: 2,584 trilioane dolari

Modificare procentuala: 87,52%

Estimare privind cheltuielile medicale in 2030: 9,085
PIB-ul Chinei va fi de 40,4 trilioane dolari

PIB China in 200: 5,02 trilioane dolari

PIB China in 2010: 10,09 trilioane dolari

Modificare procentuala: 100,1%

Proiectie pentru 2030: 40,4 trilioane dolari

Daca trendul din ultimul deceniu va continua, Chiana va fi umar la umar cu SUA pana in 2020 si o va depasi complet pana in 2030.
Lumea va consuma cu 31% mai multa energie

Emisiile globale de dioxid de carbon in 2000: 22429 milioane tone

Emisiile globale de dioxid de carbon in 2010: 29432 milioane tone

Modificare procentuala: 31,22%

Proiectie pentru 2030: 50678 milioane tone
Datoria publica a SUA va fi de 32 trilioane dolari

Datoria publica in 2000: 5.674.178.209.886,86

Datoria publica in 2010: 13.561.623.030.891,79

Modificare procentuala: 139%

Proiectie pentru 2030: 32.412.279.000.000
( sursa : http://www.wall-street.ro/articol/print/108837/Cum-va-arata-lumea-peste-20-de-ani-12-statistici-uimitoare.html ).
Daca ele se vor dovedi ca au ceva real in trairea vremii viitoare atunjci cinste celor care au lucrat la aceste scenarii .

Daca NU sunt o mica povestioara pentru timpul prezent.

 

BAC in toamna lui 2011 !

04 Sep

Tot ceea ce acum se raspandeste in media este o mica oglindire a starii precare unde a fost dus si a ajuns mai greu invatamantul in anii de dupa decembrie 1989.

Ce mari uimiri , ce dezbateri televizate , ce concluzii savante din toate partile civice, politice , media etc.

Cel mai mare dezastru din istoria bacalaureatului etc sunt titluri care iti dau fiori !!

Ce ne trebuie ?

Munca in normalitate , aplecarea celor cu decizia spre acest segment care are multi viitori cetateni si multi bugetari , refacerea unui Pact al educatiei sprer secolul XXI-lea, nu constatari , nu statistici , nu lacrimi si nu blam…

Munca si sincronizare cu vremea lumii ar fi acea solutie care ar duce la un real progres fata de ceea ce este.

Intrebarea este : CAND ?

Poate apuc si ei vremea !
Tare as dori !