RSS
 

Profesorul ca educator

23 Aug

Profesorul ar trebui sa fie nu un om care preda prin a turui acele conostinte pe care el le stie mai bine la disciplina sa , ci sa acorde timp si vocatie pentru a descoperi oamenii din elevi , pentru a face educatie , pentru a vedea care sunt acei tineri care sunt mai aplecati spre domeniul sau etc.

El trebuie sa faca educatie si pentru asta nu e platit si nu are sarcini , ci pentru a fi controlat daca si-a facut materia , daca el a predat modern etc si nu cu ce au ramas copiii etc.

Un profesor este în primul rând un educator ,ar trebui să fie o persoană foarte specială, cu o viziune foarte largă asupra vieţii şi o înţelegere a proceselor care au loc în lume. Printr-o familiaritate cu lumea şi cu natura, el trebuie să aibă o viziune clară a statutului pe care doreşti să-l aiba copilul la la sfârşitul procesului de învăţământ.
Rolul său este de a ajuta elevul, tanarul sa-si poata atinge scopul superior de conectare şi dragostea faţă de ceilalţi, fără a suprima sau de a distruge talentele cu care a fost născut.

Pe scurt, un educator este cel care sculpteaza tinerii dupa modelul unic al personalitatii lor care este in formare si nu dupa convingerile si temerile sale , care de cele mai multe ori nu sunt si ale tinerilor.

Cum să faci asta?

Cea mai eficientă metodă este prin utilizarea corectă a psihopedagogiei si prin aplecare justa fata de cel din banca . Ştim cu toţii importanţa pe care copiii o acordă prieteniilor lor, care creste pe masura ce crescsi ei .Aici dascalul ar trebui sa patrunda , sa cunoasca si sa duca la judecati de valoare pe care apoi sa le foloseasca in fovoarea inaltarii tanarului.

Inteligenţa educatorului constă în capacitatea sa de a construi in randul elevilor lui o societate de prieteni, un microcosmos al lumii, care sa poata influenţa în mod pozitiv pe fiecare dintre membrii săi, în timp ce el rămâne “în spatele scenei.”

Pentru că el trebuie să echivaleze nivelul său cu cel al copiilor – să acţioneze ca un copil mai mare , mai matur .Dacă el nu acţionează aşa, el va fi perceput ca un profesor sau un părinte care aparţine societăţii de adulţi, şi opinia sa de “prieten mare” nu va fi acceptata.

Dacă, totuşi, el însuşi coboara prea mult, el va fi perceput ca un elev, tanar si este dureros si aici. Numai atunci când copilul simte ca educatorul lui este parte a experienţele sale, şi, prin urmare, este egal cu el, el il va accepta ca un prieten adevărat şi se poate incepe o munca migaloasa de educatie pentru si in favoarea tanarului, deschidă fiind influenţa profesorului asupra tanarului.

Pentru că educatorii trebuie să ia parte la toate activităţile cu copiii, să-i însoţească in toate locurile, de a face totul într-adevăr cum ar fi copil, pe deplin “sa se amestece” cu ei, dar în acelaşi timp, pentru a lua uşor frâiele în mâinile lor şi sa înceapa dirijarea copiilor, pentru a începe construirea diferitelor forme de comportament la ei.
Cum anume?

Singura diferenţă care ar trebui să fie simtita între educator şi copii este faptul că educatorul poate impartasi un pic mai mult din propria sa experienţă cu privire la modul lor comun faţă de calea aleasa de tanar .
Astfel, împreună cu un prieten mare, copilul primeşte un exemplu pentru următoarea etapă la care el trebuie să aspire să ajungă.
Un educator care este în măsură să facă copil sa se simta ca el este un partener egal cu el într-o cale spre un obiectiv mult mai inaltator in viata face ca elevii lui să se simtă cu multa încredere şi mândrie OAMENI si culegatori de intelepciune in mod diferit , fiecare dupa Lumina sa si dupa umbrele pe care le cauta si le are.

Asa ceva acum la noi nu este , ci goasna dupa orice hartie , dupa orice curs , dupa orice lucru si nu dupa suflete , dupa dureri si ochi inlacrimati , dupa soarele viziunii vietii tineretii creatoare.
Deci inca facem mantuiala si lucru nefolositor celor care vin pe bancile scolii , inca ei simt ca scoala nu este a lor si nici ei ai scolii si aceste lucruri dauneaza tuturor si rezultatele proaste se vad in societate , in lipsa de politete , in grosalaniile si deviatiile sociale de la tot pasul .

 

Leave a Reply

 

 
 
  1. jrNo Gravatar

    08/09/2011 at 9:34 PM

    dar profesorul antreprenor?….