RSS
 

O parte din noi !

13 Iul

Timp de 8 zile am vizitat Turcia si am impresii vii, captivante si relevante despre dragostea mea din facultate si mai apoi – Turcia , Imperiul Osman etc.

Suntem dincolo de orice in pas cu ei , avem multe elemente comune , avem obiceiuri multe de la ei si nu pot spune ca nu sunt mancaruri si multe cuvinte care ne unesc , care ne-au facut sa fim impreuna 509 ani de existenta in care numaui batalii nu au fost !

Un popor care nu se grabeste , un popor care cauta sa fie impacat cu sine si in care timpul este dat nu pentru om ci pentru a il face pe turc fericit cu el insusi .

Uimit ca avem a vedea islamul in actiune , ca de 5 ori pe zi hodja din minaret isi face datoria , ca un popor intreg este cu allah , ca obiceiurile medievale sunt la mare cinste , ca femeia este si emancipata si infranata de traditie sa para ceea ce se doreste  aici : o imbietoare umbra a barbatului , o splendida faptura numai pentru cel dragsi o enigma pentru oricare din afara familiei .

Nu alcool, nu excese , nu indaratnicirea meschina a oamenilor spre nimic.

In rest mizerie , nemunca , spatiu si timp pierdut , ca la noi , la tot pasul !

sarma , musterii, perde, dusume, baclava , visne/visine, harbuz/pepene etc sute de cuvinte comune , care ne unesc si nu ne despart.

Marea mea uimire este ca stau in restaurante  etc. si sunt pline ! si beau ceai! Alcoolismul nu exista !

La masa  si cand mananca carne , beau ceai sau ayran/iaurt , ca apa si cred cu sare .este destul de gustos si placut, racoritor.

ei sunt o parte din noi si noi o parte din ei .

Cu ei am mers mai incet si de multe ori am batut pasul pe loc ! E o perspectiva !

O alta o mai cautam !

DA. Fara de ei s-ar putea sa nu o mai fi fost nici asa cum eram , adica mai deloc si aici ar trebui sa incurajam studiile de colaborare , de ajutor , de pastrare a identitatii noastre in conditiile legaturilor cu Poarta .

Suntem pe un drum care ar trebui inchis si care a fost deschis de vreo 200 de ani si cred ca ajunge in care noi cu ei am fost numai in razboaie si confruntari militare puternice si culmea… noi mereu sau mai mereu victoriosi , zicem noi iar ei nici nu stiu de noi si de marile noastre temeri sau izbanzi .

avem a schimba multe …sa vedem daca avem si forta necesara pentru a ne recroi patriotismul cu acele elemente care sa fie ancorate in adevar !

salut Turcia !

 

Leave a Reply