RSS
 

Shoah- un moment !

28 Iun

MESAJUL
preşedintelui României, Traian Băsescu,
cu prilejul comemorării a 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi
(Iaşi, 28 iunie 2011)

Pogromul de la Iaşi, din 27-29 iunie 1941, reprezintă una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din România. Acţiunile de distrugere fizică a evreilor din Iaşi s-au desfăşurat la ordinul expres al lui Ion Antonescu, secondat de autorităţile publice locale. La 29 iunie 1941, Mihai Antonescu a ordonat deportarea tuturor evreilor din Iaşi, inclusiv a femeilor şi copiilor, în drum spre gară evreii supravieţuitori fiind bătuţi şi umiliţi.

Astăzi, în acest frumos oraş european, Iaşi, aducem un pios omagiu celor care au pierit atât de tragic în acele zile, celor care au fost aruncaţi în vâltoarea istoriei, doar pentru că erau diferiţi, doar pentru că erau evrei. Pentru faptele de la Iaşi, din iunie 1941 ca şi pentru alte fapte similare, precum cele de la Bucureşti, din 21-23 ianuarie 1941, nimeni, niciodată, individ sau autoritate nu va putea găsi vreo justificare sau vreo scuză.

Pogromul de la Iaşi, ca şi tragedia Holocaustului în ansamblul său, reprezintă un capitol cutremurător al istoriei României punându-ne pe toţi în faţa nevoii de a ne asuma responsabilitatea pentru gravele erori din trecut. Avem datoria de a ne aduce aminte de suferinţa concetăţenilor noştrii, evrei sau romi, de sacrificiul lor, cinstindu-le memoria. Comemorarea celor care au pierit în condiţii atât de tragice este expresia responsabilităţii şi maturităţii noastre.

Societatea românească nu mai este una la răscruce. România este o ţară europeană şi îşi asumă toate obligaţiile care derivă din acest statut. Din anul 2005, unul dintre obiectivele mele majore a fost acela de a dezvolta sentimentul responsabilităţii atât prin acceptarea vinei pentru greşelile din trecut, cât şi prin garantarea faptului că în România, niciodată ura nu va mai fi o politica de stat. Sub conducerea mea statul a combătut în mod constant manifestările antisemite şi xenofobe.

În ultimii ani ne-am străduit ca în şcolile şi universităţile din România subiectul Holocaustului să fie predat, să fie discutat şi înţeles, să fie prezent. Tânăra generaţie reprezintă viitorul acestei ţări. Am reuşit acest lucru cu sprijinul unor instituţii ca Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim sau Muzeul Holocaustului de la Washington, lucru pentru care le mulţumesc încă o data.

Avem în România o zi de comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, avem Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, avem manuale despre istoria evreilor sau programe de cercetare ştiinţifică. În data de 8 octombrie 2009, ca urmare a recomandărilor Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului din România şi a sprijinului dat de către Guvernul României, am inaugurat, la Bucureşti, Memorialul Holocaustului. Ne-am asumat astfel datoria de a transmite generaţiilor viitoare atât adevărul despre trecut, cât şi responsabilităţile pentru viitor. Împreună trebuie să garantăm că astfel de atrocităţi nu se vor mai petrece niciodată pe teritoriul ţării noastre.

Ca oameni politici responsabili şi ca cetăţeni ai României şi ai Europei avem datoria de a nu mai lăsa niciodată antisemitismul şi xenofobia să distrugă vieţi, să distrugă destine şi chiar ţări. Împreună putem garanta că, în România, o astfel de evoluţie nu mai este posibilă. Mă închin încă o dată în faţa memoriei celor care au pierit în tragicele zile ale Pogromului de la Iaşi.

TRAIAN BĂSESCU
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

Departamentul de Comunicare Publică

Este o clipa a istoriei noastre pe care nu o putem trece cu vederea si nici uita !

Vrem nu vrem , faptele celor din trecutul nostru trebuie sa ni le asumam!

Putem avea perspective multiple asupra unui eveniment in istorie , dar nu putem trece de ceea ce numim crima , omorarea unor oameni nevinovati numai si numai pentru ca ei apartineau unei alte rase , clase , conceptii despre lume , viata etc .

Avem nevoie de forta de a ne lepada de raul din interior si de a scrie cu responsabilitate de ceea ce a fost trecutul nostru .

 

Leave a Reply