RSS
 

Vocea UE la ONU

04 Mai

UE a evoluat la ONU: Are dreptul sa vorbeasca in numele statelor membre

    

UE a evoluat la ONU: Are dreptul sa vorbeasca in numele statelor membreFoto: Arhiva
Uniunea Europeana si-a castigat dreptul de a vorbi in numele celor 27 de state membre, in fata Organizatiei Natiunilor Unite.

Schimbarea de procedura in regulamentul ONU, aprobata marti, va oferi oficialilor europeni dreptul de a lua cuvantul in cadrul reuniunilor organizatiei mondiale, dar nu va da Uniunii dreptul la vot.

Decizia a venit dupa ani de zile in care blocul european a facut lobby si dupa ce statele mai mici ale ONU si-au exprimat temerea ca vocea lor va fi marginalizata de cea a oficialilor europeni. Printre statele care s-au abtinut de la vot s-au numarat Zimbabwe si Siria.

BBC aminteste ca Uniunea Europeana a cerut un statut superior in fata ONU de la adoptarea Tratatului de la Lisabona, din 2007. Documentul a permis crearea serviciilor diplomatice europene, precum si concentrarea politicilor externe ale UE.

Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, a sustinut, de altfel, primul sau discurs in fata Adunarii Generale a ONU, spunandu-le participantilor ca doreste ca “vocea Uniunii Europene sa fie clara”, respectand totodata ONU.

Diplomatii occidentali comenteaza ca decizia ONU ar putea deschide calea si altor blocuri, cum ar fi Liga Araba sau Uniunea Africana, sa ceara un statut similar.

sursa: ziare.com /04.05.2011
Este un eveniment istoric si o premisa ca lucrurile se consolideaza in favoarea Uniunii.
Sa avem taria de a face ca diplomatia europeana sa aiba un discurs al libertatii si binelui comun.
 

Leave a Reply