RSS
 

Romania -CDO

20 Mai

Romania a fost aleasa vineri – 20 mai 2011-membru in Consiliul Drepturilor Omului (CDO), pentru un mandat de trei ani, in urma alegerilor desfasurate in reuniunea plenara a Adunarii Generale a ONU, la New York, informeaza MAE, citat de Agerpres.

“Rezultatul acestui vot demonstreaza aprecierea de care se bucura tara noastra pe scena internationala, ca partener de dialog activ si responsabil in domeniul promovarii si protectiei drepturilor omului. Totodata, succesul din data de 20 mai reprezinta un gest de recunoastere a progreselor obtinute in ultimii 20 de ani, in plan intern, in domeniul protectiei drepturilor omului, consolidarii democratiei si statului de drept”, se arata in comunicatul MAE.

Cu aceasta ocazie, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a declarat ca mandatul incredintat Romaniei implica, dincolo de recunoasterea de prestigiu, o responsabilitate deosebita in sensul imbunatatirii activitatii ONU in domeniul drepturilor omului.

“Evolutiile recente din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au demonstrat, inca o data, ca respectarea drepturilor omului si, in general, a principiului universal al demnitatii umane constituie piatra de temelie pentru dezvoltarea armonioasa a unei societati. In contextul international actual, este de datoria comunitatii internationale sa se implice de o maniera mai hotarata in consolidarea institutiilor cu atributii in domeniul protectiei drepturilor omului, atat in plan intern, cat si international. In opinia Romaniei, Consiliului Drepturilor Omului, ca organ specializat al ONU in acest domeniu, are un rol esential pentru asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale la nivel global. Ca membru al CDO, Romania este pregatita sa contribuie la realizarea eficienta a mandatului acestui important for ONU”, a afirmat Baconschi, potrivit sursei citate.

Consiliul Drepturilor Omului a fost infiintat prin Rezolutia 60/251 din 2006, a Adunarii Generale a ONU, avand ca principal obiectiv promovarea respectului universal pentru drepturile omului si examinarea situatiilor de incalcare a drepturilor omului la nivel global.

CDO este format din 47 de state, alese direct si individual prin votul secret al membrilor Adunarii Generale a ONU, in baza reprezentarii geografice echitabile si a angajamentelor asumate in privinta respectarii si promovarii drepturilor omului.

La aceste alegeri, Romania a candidat, alaturi de alte state, pe unul dintre cele doua locuri alocate Grupului est-european, din care tara noastra face parte.

Romania a detinut calitatea de membru al Consiliului in perioada 2006-2008 iar reprezentantul permanent al Romaniei la Geneva a indeplinit functia de presedinte al Consiliului in perioada 2007-2008.

( sursa : http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8651667-mae-romania-fost-aleasa-consiliul-drepturilor-omului.htm).

De retinut !

Este si o responsabilitate sporita in modul in care suntem in stare sa respectam cele in care am zis ca suntem : democratia , statul de drept , libertatea economica si , mai ales,  gandul cel liber al omului de a fi in prezentul sau si nu al societatii sale .

 

Leave a Reply