RSS
 

Revolutionarea dializei

10 Mai

FELICITARI ! si tot respectul meu pentru acesti trei romani , oameni de succes si vocatie !

Iata stirea :

O inventie romaneasca, premiata cu aur in 2010 la Salonul International de Inventii de la Geneva, prin care, pentru dializa este folosit propriul organism (peritoneul) in locul aparatului, isi gaseste cu greu sponsori. Asta in conditiile in care preturile pentru tratament ar scadea de zece ori.

Inventia apartine medicilor romani de la Spitalul “Sf. Ioan” din Bucuresti. Este vorba de profesorul Alexandru Ciocalteu si doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David si Alexandru Ionel Checherita. Cei trei au inventat o noua metoda revolutionara de dializa, peritoneofiltrarea.

“In aceasta metoda este folosit peritoneul ca membrana de dializa, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul “, a declarat, luni, profesor doctor Alexandru Ciocalteu, citat de Mediafax.

Mai exact interventia echipei medicale consta in a produce “urina prin stoarcerea sangelui din vasele peritoneului”. Medicii folosesc chirurgia laparoscopica pentru a produce hipertensiune in vasele din peritoneu care elimina urina fiziologic prin vezica urinara. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic doua microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celalalt pentru a elimina lichidul prin vezica.

“Nu am crezut ca aceasta inventie care ar reduce preturile de zece ori va astepta aproape un an sponsori pentru a incepe studiile. Poate ca inventia deranjeaza o afacere mondiala de peste 65 de miliarde de euro tocmai prin scaderea preturilor de zece ori. O inventie premiata cu aur la Geneva, dar fata de care marile companii producatoare de rinichi artificiali si materiale de dializa nu arata interes deosebit. Este soarta multor inventii exceptionale ale cercetatorilor romani”, a spus profesorul Ciocalteu.

Potrivit acestuia, recent, un inginer roman a oferit o sponsorizare de 80.000 de lei pentru demararea studiilor experimentale.

“Studiile efectuate anunta un eveniment in lumea medicala, deoarece s-a dovedit ca peritoneofiltrarea este o metoda viabila care permite nu numai scaderea costurilor acestui tratament, dar si o imbunatatire evidenta a calitatii vietii bolnavilor din dializa”, a explicat profesorul Ciocalteu.

In Romania sunt aproape 10.000 de pacienti dializati pentru insuficienta renala cronica, iar costul terapiei acestor bolnavi – suportat de CNAS – depaseste o suta de milioane de euro pe an. In opinia lui Ciocalteu, “companiile ar avea de castigat daca ar accepta acest procedeu revolutionar pentru sanatate“.

( sursa: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/tratament/dializa-fara-aparat-inventia-unui-roman-de-zece-ori-mai-ieftina-decat-tratamentul-clasic-1093363 ).

Ma bucura tot ceea ce se aseamana cu acest fapt de exceptie .

ele ar trebui incurajate de statul roman si sustinute financiar si prin marketing international puternic .

unde sunt bcei care platiti de noi nu vad ceea ce trebuie ?

 

Leave a Reply