RSS
 

Archive for aprilie 21st, 2011

Funeriu – innoire !

21 Apr

este clar ca trebuie luat taurul de coarne !

este necesar ca nu se mai poate asa !

Invatamantul are nevoie de o mare si necesara schimbare a tot ceea ce este perimat ca metoda si ca discurs in interiorul sistemului .

nu oameni noi ar trebui sa fie sloganul , ci mentalitati noi !

Moduri innoitoare de a privi lumea , semenii si copiii !

Funeriu este  doritor de nou , a adus o lege care propune o noua schimbare si cred ca a r trebui sustinut in cee a ce face si in ceea ce doreste a modifica in sistemul existent .

din pacate are prea multi oponenti , unii de felul lor ” Gica contra ” , iar altii care nu se ostenesc a vedea la legea cea noua are multe parti foarte bune si trebuie sa facem aici ceva pentru a o pune in aplicare corect .

Iata ce spune ministrul ;

Raportul privind invatamantul din statele Uniunii Europene arata clar ca vechiul sistem de invatamant romanesc a atins potentialul maxim si nu mai putea functiona nereformat, a declarat, joi, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

“Raportul european privind sistemul de invatamant din statele membre ale Uniunii Europene are tinte foarte clare pentru anul 2020. Sunt unele diferente fata de ceea ce este in Romania. Acest lucru dovedeste foarte clar ceea ce eu am subliniat de foarte multe ori, si anume aceea ca vechiul sistem de invatamant si-a atins maximum de potential si nu mai putea functiona”, a declarat Funeriu, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, oficialul a subliniat ca tara noastra a facut progrese importante in ceea ce priveste reducerea abandonului scolar.

“Pentru prima data putem vorbi de scaderea abandonului scolar de la 22%, la 16,6%, fata de media europeana, care este de 14%. Legea Educatiei prevede obligativitatera clasei pregatitoare, iar aducerea copiilor mai devreme la scoala, asa cum se intampla in majoritatea tarilor din Occident, este dovedit ca scade abandonul scolar”, a adaugat ministrul Educatiei.

In plus, programele sociale si descentralizarea reprezinta un alt factor important pentru reducerea abadonului scolar.

“O mai buna organizarea la nivel local este cheia aducerii copiilor la scoala. Sigur ca multe rezultate ale reformei in educatie se vor vedea treptat. Dar ceea ce pot spune ferm este faptul ca in mandatul meu a scazut absenteismul scolar cu 16%”, a a continuat ministrul.

La capitolul invatamant superior, Funeriu a recunoscut ca procentul celor care finalizeaza studiile la categoria de varsta 30-34 de ani este scazut comparativ cu Europa, respectiv de 17,61% in 2010, tinta pentru Romania fiind de 26,4%.

“Aici este foarte mult de lucru. Sporirea numarului de studenti este strans legata de modul in care universitatile vor trage foloase din Legea Educatiei. Cresterea calitatii, finantarea pe baza de performante, organizarea institutiilor in functie de nevoile comunitatii, ar fi cateva repere pentru ca universitatile sa devina atractive”, a mai spus ministrul Funeriu.

De asemenea, el a remarcat faptul ca in Europa, 12% din populatia adulta este implicata in sistemul de invatare pe tot parcursul vietii, in timp ce in Romania doar 1,6%.

“La ora actuala, un absolvent va schimba de 3-4 ori meseria. Noua lege a Educatiei are prevederi foarte clare privind invatarea pe tot parcursul vietii. Este nevoie de schimbari majore in educatie, daca nu vrem sa mai risipim inteligenta. Cred ca a sosit momentul sa nu ne mai furam caciula, sa facem programe de studiu de calitate, sa nu mai trecem lejer prin facultate, sa crestem calitatea invatamantului superior”, a adaugat Daniel Funeriu.

( sursa : http://www.ziare.com/daniel-funeriu/ministrul-educatiei/funeriu-vechiul-sistem-de-invatamant-a-atins-potentialul-maxim-nu-mai-putea-functiona-1089862 ).

 
No Comments

Posted in Educatie